Belgische industriŽle startup Mirmex pioniert met innovatieve micromotoren

Mirmex Motor heeft een nieuwe methode ontwikkeld om spoelen van elektrische micromotoren te fabriceren. Mirmex micromotoren worden aangedreven door flexibele printplaten in plaats van klassieke, elektrische spoelen van koperdraad. Ze zijn tot 50% compacter, 70% krachtiger en worden tien keer sneller gemonteerd. Na zeven jaar onderzoek en ontwikkeling is de Belgische mechatronicastartup nu klaar om zijn technologie op de markt te brengen.

Dankzij hun vernieuwende spoel, die ontworpen is met behulp van artificiŽle intelligentie, zijn Mirmex motoren lichter en efficiŽnter dan de huidige modellen op de markt. Ze worden gebruikt in industriŽle en chirurgische precisiegereedschappen, actieve protheses, de ruimtevaart en robotica. Het bedrijf ontwikkelde een AI-toepassing die het ontwerp van de motoren volledig aanpast volgens de behoeften van de klant. In combinatie met een vereenvoudigde productie kan Mirmex Motor de fabricage voltooien in slechts enkele weken. Met koperen spoelen was dit tot dusver onmogelijk.

De technologie van Mirmex Motor is van toepassing op met name tandeloze motoren met permanente magneet, of deze nu als synchrone of als sleufloze, borstelloze gelijkstroommotor (SBLDC) worden gebruikt. Deze toestellen bestaan al 40 jaar en kenden sindsdien weinig vernieuwing, ook omdat het ontwerp en de fabricage van traditionele spoelen buitengewoon complex zijn. Met zijn innovatie speelt Mirmex Motor in op de vraag van gebruikers naar sterkere prestaties en een compactere vormfactor.

ďMicromotoren vind je tegenwoordig overal, van drones tot chirurgische toestellen en robots. Tot vandaag zijn de prestaties van deze motoren volledig afhankelijk van hun koperen spoelen. Hun wikkelingen zijn bijzonder lang en het is niet eenvoudig om een optimaal resultaat te verkrijgen. Veel spoelen worden nog met de hand geassembleerd in de prototypefasenĒ, zegt prof. Bruno Dehez, Chief Scientific Advisor bij Mirmex Motor.

Dr. FranÁois Baudart, Chief Technology Officer bij Mirmex Motor, vult aan: ďIn het verleden werden productiemachines van spoelen gebruikt voor ťťn bepaald type spoel of voor ťťn enkele toepassing. Dat vertraagt prototyping en de fabricage waardoor ook het duur en weinig flexibel is, terwijl micromotoren net bedoeld zijn voor processen waar innovatie essentieel is."

Meer mogelijkheden dankzij flexibele printplaten

Mirmex Motor maakt zijn spoelen op een volledig andere manier. In plaats van de koperdraden een voor een op te winden, creŽert het bedrijf unieke spoelpatronen, die worden geprint op flexibele strips of printplaten. Het ontwerpt deze eigen patronen volledig geautomatiseerd met behulp van slimme algoritmes. De uiteindelijke spoel hangt af van het gebruik, de omgeving en de beperkingen zoals de vormfactor van de motor. De software van Mirmex Motor werkt per geval de beste compositie uit.

Wanneer de printplaat wordt opgerold, overlappen de lagen elkaar en vormen ze een elektrische motorwikkeling. Dankzij de nieuwe curves die gevormd worden, liggen de prestaties ver boven de concurrentie. Door de grootte, het ontwerp, de dikte of de onderlinge verbindingen van geleiders te variŽren, kan Mirmex Motor de prestaties van de micromotoren verder verhogen.

7 jaar onderzoek en innovatie

Deze nieuwe technologie is het resultaat van zeven jaren onderzoek dat begon aan de UCLouvain en uiteindelijk verankerd werd in een universitaire spin-off. Vorig jaar haalde Mirmex Motor bij lokale investeerders en de Europese Commissie respectievelijk geld en subsidies op, goed voor enkele miljoenen euroís. Mirmex Motor heeft vandaag al een productiecapaciteit van 100.000 spoelen per jaar.

ďOnze innovatie is een enorme sprong voorwaarts voor onze brancheĒ, zegt Cťdric Van Rossum, CEO van Mirmex Motor. ďFeedback van professionals uit de industrie bevestigt dat onze oplossing ver boven de huidige normen ligt. We zijn al in gesprek met een twintigtal wereldspelers in verschillende branches."

Nieuwsbericht van Mirmex Motor, 22/10/2020


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen