Batterij-recyclageproces wordt geoptimaliseerd met slimme sensoren bij inzamelpunten

Elektronicaspecialist Unitron Connect kondigt een raamakkoord aan met Bebat, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de inzameling, sortering en recyclage van lege batterijen in BelgiŽ. Omdat we met zijn allen steeds meer batterijen gebruiken en omdat batterijen in meer en meer uiteenlopende formaten, types en samenstellingen bestaan, is er nood aan een verder doorgedreven digitalisatie van het inzamelsysteem.

ďDoor de batterij-inzamelpunten op grote schaal te voorzien van slimme sensoren, kunnen we de opslag en ophaling van batterijen op een efficiŽntere en meer veilige manier laten verlopenĒ, zegt Philippe Lamaire, CEO van de overkoepelende UnitronGroup, met hoofdzetel in Poperinge.

ďWe gingen op zoek naar een innovatieve en betrouwbare elektronicapartner, om dit proces samen met andere partners, te optimaliseren. Concreet moest de ophaling op een veilige en eenvoudige manier kunnen verlopen, maar wilden we voortaan ook over een digitaal platform beschikken om dit in real-time te kunnen monitoren. Daarmee kunnen we waardevolle data verzamelen, om gefundeerde beslissingen te nemen die tot efficiŽntiewinst leiden, de veiligheid garanderen en vooral ook beter zijn voor mens en milieuĒ, legt Bebat-CEO Peter Coonen uit.

De keuze viel op Unitron Connect, onderdeel van UnitronGroup, dat meer dan 30 jaar ervaring heeft in het bedenken, ontwerpen en maken van doelgerichte draadloze elektronica oplossingen. Het Poperings familiebedrijf werkt daarbij actief samen met verscheidene kennisinstellingen zoals imec en de universiteiten van Gent, Leuven en Antwerpen. Zo blijven ze steevast op de hoogte van de nieuwste technologieŽn.

ďWe streven er telkens naar de vraag van onze klanten goed te begrijpen en daarbij ook mee te denken over hun toekomstige uitdagingen. Zo zullen we voor Bebat als eerste stap de vulgraad en de temperatuur van de tonnen meten. Op langere termijn kan het apparaat dankzij het flexibele ontwerp ook makkelijk en snel uitgebreid worden voor toekomstige functionaliteitenĒ, weet Business Unit Leader Jan Bogaert.

Voordelen

Unitron onderstreept bovendien dat de uiteindelijke oplossing - zoals bij elk IoT-project - tot stand kwam in samenwerking met andere partners, die zich eveneens onderscheiden door hun innovatief karakter en flexibiliteit. Daarbij zorgt Unitron Connect ervoor dat alle IoT-modules vanuit een Unitron Cloud oplossing aangestuurd en gemonitord worden. Zo komen alle gewenste gegevens op een efficiŽnte manier bij Bebat toe. De eigenlijke interpretatie van de data gebeurt door Bebat zelf. ďDe IoT-toestellen leveren ons meerdere voordelen opĒ, meent Nele Peeters, Director Marketing, Operations and Innovation bij Bebat. ďDenk daarbij niet alleen aan de betere planning en service door het geoptimaliseerde transport, maar ook aan de kostenreductie en de geringere milieu-impact. Onze tonnen zijn voller waardoor we minder kilometers moeten rijden om evenveel kiloís op te halen. Bovendien halen we ze net op voor ze te vol zijn, wat beter is voor zowel mensen die batterijen inleveren als voor onze inzamelpunten zelf.Ē

Belgische samenwerking

Ook bij Unitron Connect verheugen ze zich op het nieuwe partnership. ďDit is voor ons een belangrijk samenwerkingsakkoordĒ, stelt CEO Elisabeth Lamaire. ďTen eerste omdat we dezelfde bedrijfswaarden delen als het gaat om circulaire economie en groene energie. Bewijs daarvan zijn onze elektrische firmawagens en het vermijden van single use plastics in onze verschillende processen. Daarnaast vormt deze samenwerking ook een unieke mogelijkheid om onze complementaire kennis te bundelen en gezamenlijk deze oplossing te vermarkten.Ē

Nieuwsbericht van Unitron Connect, 30/11/2020


Feel free to share