5G op top van Hype Cycle – en nu?

Altijd en overal supersnel internet. En voor de industrie: een draadloos netwerk dat alle data in een fabriek toegankelijk maakt. Kortom: de verwachtingen rond 5G zijn hoog gespannen. De technologie staat momenteel dan ook helemaal bovenaan in de beruchte Hype Cycle van het analistenbureau Gartner. Ondertussen duiken ook de eerste teleurstellingen op.

De Hype Cycle is een gepatenteerde methode van het gerenommeerde analistenbureau Gartner waarin ze de maturiteit van opkomende technologieën in kaart brengen. De verschillende fases waar die nieuwigheden aanvankelijk door gaan, blijken immers bijna altijd dezelfde.

Zodra een nieuwe technologie erkend wordt als een innovatie ontstaat er een piek in de hype waarin de verwachtingen doorgaans serieus overschat worden. Daarna volgt onvermijdelijk een fase van teleurstelling, waarin sommige innovaties ook werkelijk sneuvelen als blijkt dat ze de verwachtingen niet kunnen waarmaken. Voor de nieuwigheden die wel een bestaansreden hebben, volgt dan een periode van verlichting met een meer realistisch verwachtingspatroon. Naarmate concrete implementaties ingang vinden, bereikt de curve uiteindelijk een evenwicht op het niveau van de reële prestaties.

Welnu, in de meest recente editie van de Gartner Hype Cycle staat 5G helemaal alleen op de top van de curve.

First big test

Ons artikel 5G – een ware revolutie in wireless geeft een overzicht van de verwachtingen inzake 5G, zowel wat specificaties als toepassingen betreft. De nieuwe technologie voor draadloos internet belooft datasnelheden tot 10 Gbps met een latency onder 1 msec. De ware innovatie zit echter in nieuwe concepten zoals slicing die het mogelijk maken om binnen de 5G frequentieband gescheiden netwerken te realiseren. Dat biedt interessante perspectieven voor de industrie omdat bedrijven bij hun telecomprovider een privaat netwerk zouden kunnen huren dat draait op de publieke infrastructuur. Er zou ook een vrije industrieband kunnen komen waarbinnen bedrijven hun eigen 5G netwerk kunnen runnen.

Maar tegelijk is er ook steeds meer ontnuchtering, waarbij vragen gesteld worden bij de hoge verwachtingen die rond 5G gecreëerd zijn. In 5G in de straten van Londen schreven we vorig jaar al over de eerste testen met 5G waarbij weliswaar hoge datasnelheden gehaald werden maar waarbij de beperkte dekking van de zendmasten ook heel wat praktische problemen met zich meebracht.

Daarbij dient opgemerkt dat er nog steeds geen definitieve, universele standaard is voor 5G. De huidige projecten zijn allemaal gerealiseerd met toestellen die afgestemd zijn op de zendmasten in het project. Het is dus nog niet duidelijk welke compromissen er misschien nog gemaakt zullen moeten worden in een definitieve, globale standaard.

De Wall Street Journal rapporteerde eind vorig jaar in 5G Underwhelms in Its First Big Test over de eerste ervaringen die gebruikers opdeden met 5G in Zuid-Korea. Dat land is tradtioneel koploper in de implementatie van nieuwe technologieën in mobilofonie. Telecomproviders noteren er al meer dan 5 miljoen 5G abonnementen op een bevolking van pakweg 51 miljoen.

Hoge kostprijs

De ervaringen van die gebruikers zijn zowel positief als negatief. In het land zijn er een aantal populaire apps die volop gebruikmaken van de hoge bandbreedte, zoals een toepassing die het mogelijk maakt om sportwedstrijden te volgen met een 360° beeld, wat inhoudt dat gebruikers zelf op elk moment de hoek kunnen kiezen en aanpassen van waaruit ze de actie willen volgen. Dat is uiteraard ronduit indrukwekkend.

Maar gebruikers ondervinden er tegelijk ook dezelfde problemen die we al aanhaalden in ons artikel over de test in Londen. Door de hoge frequenties waarop 5G werkt, is de dekking van de zendmasten beperkt zodat gebruikers vaker dan bij 4G het signaal verliezen. Veel van hen schakelden daarom alweer terug naar 4G dat – laten we wel wezen – voor de meeste toepassingen een voldoende hoge bandbreedte biedt.

Een bijkomend aspect dat de eerste gebruikers in pilootprojecten overal ter wereld parten speelt, is de hoge kostprijs, zowel voor de telefoons zelf als voor de dataplannen die door telecomoperatoren aangeboden worden. Dat doet ook vragen rijzen over wat het bedrijven zou kosten als ze voor hun industriële netwerken een beroep zouden gaan doen op de netwerken van telecombedrijven.

"X as a Service" is een populair business model dezer dagen, maar de voordelen ervan liggen meestal vrij uitgesproken aan de kant van de aanbieders. In de industrie blijft er voorlopig een tendens bestaan waarbij bedrijven er belang aan hechten om hun technologische infrastructuur zelf te beheren. Ons artikel 5G krijgt competitie van Wi-Fi op 6 GHz is er populairder dan artikels over 5G.

Pilootprojecten

Bij dit alles zijn we allicht wat te streng voor 5G en dat is uiteraard ook verkeerd. Maar de bedenkingen die er te maken vallen, sluiten wel mooi aan bij de komende fase van teleurstelling die de Hype Cycle van Gartner voorspelt.

Al bij al is het dus misschien nog zo slecht niet dat België voorlopig wat achterophinkt bij de implementatie van 5G. Er zijn ondertussen al een paar mooie pilootprojecten in Zeebrugge en Antwerpen. Voor een bredere uitrol is het wachten op de overheid die werk moet maken van een veiling van licenties voor de frequentiebanden die voor 5G gebruikt worden. Dat is frustrerend, maar heeft wel het voordeel dat de standaarden verder uitgekristalliseerd zullen zijn en er misschien ook een beter zicht zal zijn op mogelijke implicaties van de straling op de gezondheid tegen dat 5G hier echt zal doorbreken.

© Productivity.be, 24/02/2020


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement

The All Electric Society Arena points the way to a carbon-neutral industrial society


Agenda

15/04 - 19/04: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)