Gartner voorspelt ďBlockchain FatigueĒ

Naar aanleiding van de Gartner Supply Chain Executive Conferences die deze en volgende maand plaatsvinden in Arizona en Barcelona doet het wereldvermaarde adviesbureau een gedurfde uitspraak over een van de grootste hypes van het moment: tegen 2023 verwacht Gartner dat 90% van de initiatieven rond blockchain in de supply chain aan ďBlockchain FatigueĒ zullen lijden.

Evangelisten voor de blockchain zijn er deze dagen in overvloed. Voor professionele sprekers is het nu eenmaal een dankbaar onderwerp want niemand begrijpt waar het over gaat, wat de sprekers in kwestie dus vrij spel geeft om met grote overtuiging boude toekomstvoorspellingen te doen.

Die voorspelling luidt dat de blockchain in de toekomst de standaard methode zal zijn om transacties te beheren. Betrouwbaarheid en transparantie zijn daarbij de meest gebruikte argumenten. Het beheren van supply chains is dan een van de voor de hand liggende toepassingen.

Toch duiken er ook steeds meer kritische stemmen op die het nut en de haalbaarheid van de blockchain technologie in vraag stellen. Aan het eind van de rit is de blockchain immers terug te brengen tot een nieuw soort databank. En een nuchtere kijk leert dan al snel dat het een weinig efficiŽnte databank is. Zie ook De blockchain: hoog tijd voor standaardisering.

Hybride systemen

Dat een gerenommeerd adviesbureau als Gartner zich nu bij die critici voegt, is best opmerkelijk. Gartner deed recent een bevraging rond supply chain technologieŽn en stelde vast dat slechts 19% van de respondenten de blockchain erkent als een technologie die erg belangrijk zou kunnen worden voor hun business. Slechts 9% heeft al investeringen gedaan in de technologie.

Het meest opmerkelijk is dat Gartner nu voorspelt dat 90% van de initiatieven die genomen worden aan ďBlockchain FatigueĒ zullen gaan lijden. Dat lijkt een keurige manier om te zeggen dat ze een stille dood zullen sterven.

Als reden wordt aangehaald dat de technologie immatuur is met een gebrek aan standaarden en veel misverstanden over wat de blockchain al dan niet vermag. Erger nog is dat bedrijven volgens Gartner grote moeite hebben om zinvolle use cases te vinden waar de blockchain effectief waarde creŽert. Bijkomend probleem is dat er geen off-the-shelf oplossingen bestaan voor de implementatie ervan.

Wat men vandaag vooral ziet, stelt Gartner, is de implementatie van hybride systemen die elementen van de blockchain combineren met meer klassieke oplossingen. Dat creŽert extra complexiteit en verwarring. De organisatie raadt bedrijven dan ook aan om niet te snel van stapel te lopen tot concrete pilootprojecten en use cases hun deugdelijkheid bewezen hebben.

© Productivity.be, 11/05/2019


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen