30 women in robotics you need to know

Marwa ElDiwiny, doctoraatsonderzoekster robotica aan de VUB, werd opgenomen in de jaarlijkse lijst van 30 women in robotics you need to know. Deze lijst wordt elke jaar opgesteld door Robohub, dat robotica-expertise uit de hele wereld samenbrengt. De lijst wil de zichtbaarheid van vrouwen in robotica verhogen, omdat het gebrek eraan ďtot de onbewuste perceptie leidt dat vrouwen geen nieuwswaardige bijdragen leveren.Ē

De onderzoeksfocus van Marwa ElDiwiny, phD-studente aan VUB-BruBotics, ligt op het modelleren en simuleren van zelfhelende zachte materialen voor robotica toepassingen. Ze maakt deel uit van SMART, een EU Marie Curie Innovative Training Network. Haar masterproef was UAV anti-stealth technologie voor een veilige werking. Ze heeft als onderzoeksingenieur gewerkt bij Inria, Lille nord Europe, als onderzoekswetenschapper aan het Tartu Institute of Technology in Estland en nam deel aan het Mechatronics and Industrial Robotics Programme aan de Universiteit van Minia in Egypte. ElDiwiny is met meer dan 94 afleveringen ook gastvrouw van de IEEE RAS Soft Robotics Podcast, waar onderzoekers uit zowel de academische wereld als de industrie over soepele robotica worden geÔnterviewd.

Hidden no more

Marwa ElDiwiny: "Als klein meisje vertelde ik mijn ondertussen overleden moeder: ik ben geen gewoon meisje, ik wil een verschil maken in deze wereld! Mijn doel is om jonge vrouwen te inspireren om in zichzelf te geloven en om hun passie te vinden en te gaan voor een carriŤre in de robotica en AI voor het algemeen belang."

Vandaag vormen vrouwen nog steeds minder dan een kwart van de mensen die werkzaam zijn in de natuur- en toegepaste wetenschappen en aanverwante beroepen en verdienen ook nog steeds gemiddeld minder dan hun mannelijke collegaís. De kwestie is nog moeilijker als je een persoon van kleur bent. Prof. Robotica Bram Vanderborght, tevens promotor van ElDiwiny, schreef hierover maart dit jaar in IEEE Robotics en Automation Magazin het volgende: "Wetenschappers beginnen te begrijpen hoe gendervooroordelen tot in fysieke robots zelf doordringen. Het gevaar is dat robotmakers hierdoor, bewust of onbewust, genderstereotypen gaan versterken en zo onbedoeld nog een grotere afschrikking creŽren voor jonge, ondervertegenwoordigde mensen die geÔnteresseerd zijn om zich bij ons vakgebied aan te sluiten."

In 2020 laten Robohub daarom vrouwen in de robotica zien uit China, Japan, MaleisiŽ, IsraŽl, AustraliŽ, Canada, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, IsraŽl, Noorwegen, Spanje, India, Iran en BelgiŽ. Er zijn onderzoekers bij, maar ook CEOís en kunstenaars. Sommige vrouwen staan nog aan het begin, anderen hebben al een hele carriŤre uitgebouwd.

robohub.org/30-women-in-robotics-you-need-to-know-about-2020

Nieuwsbericht van VUB, 23/10/2020


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen