Nieuw platform maakt drones vlot beschikbaar voor zakelijke toepassingen

Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix bundelden onlangs de krachten om een platform te ontwikkelen waarmee drones Ďon demandí missies kunnen uitvoeren voor zakelijke doeleinden: het zogenaamde '6th NeTWorK'. Na een eerste fase van commerciŽle en technische testen, zullen de drie partners deze dienst voor eind 2021 in een B2B-omgeving op de markt brengen.

Bedrijven in BelgiŽ die het gebruik van drones in hun bedrijfsprocessen proberen te integreren, worden geconfronteerd met tal van obstakels: dronetechnologie vereist namelijk veel expertise, de regelgeving is erg complex en streng, en zinvolle commerciŽle diensten zijn nog volop in ontwikkeling. Ondanks deze drempels wegen de voordelen van het gebruik van drones (o.a. omwille van hun hogere efficiŽntie) voor veel innovatieve bedrijven duidelijk positief door.

Daarom besloten telecomoperator Proximus, droneluchtverkeersdienstverlener SkeyDrone en drone hard- en softwareontwikkelaar DroneMatrix de handen in elkaar te slaan om deze drempels weg te werken. Ze werken aan de ontwikkeling van een geÔntegreerd platform waarmee drones in een gecontroleerde en beveiligde omgeving over BelgiŽ kunnen vliegen voor specifieke missies (in overeenstemming met de Belgische en Europese regelgeving).

Frank Vanwelkenhuyzen, voorzitter van DroneMatrix: "We ontwikkelen drones en hun applicatiesoftware al van bij de start van de drone-industrie in BelgiŽ. Die O&O-investering heeft ervoor gezorgd dat we vandaag in BelgiŽ dť partner zijn, wat betreft de technologische kant van een project als dit. Het is heel positief dat we ons kunnen concentreren op de door ons vergaarde knowhow om dit drone-netwerk te ontwikkelen."

Proximus zal het project met zijn 4G- en 5G netwerken, systeemintegratie en data-analyse vakkennis ondersteunen:

"We beschouwen deze samenwerking als zeer belangrijk, omdat het een eerste en zeer concreet initiatief is waarbij drones gebruik zullen maken van het zeer performante netwerk en de data analyse diensten van Proximus voor verschillende opdrachten zoals bewaking, het controleren van de infrastructuur, de veiligheid of zelfs binnen de logistiek.", zegt Anne-Sophie Lotgering, chief enterprise market officer bij Proximus.

SkeyDrone, een dochteronderneming van luchtverkeersregulator skeyes, voegt zijn expertise en competenties toe op het gebied van luchtverkeersbeheer en de correcte naleving van de bestaande regels.

Hendrik-Jan Van Der Gucht, Managing Director van SkeyDrone: "Onze interesse in drones is duidelijk. Onze grootste zorg is altijd de veiligheid van het volledige luchtverkeer, of het nu bemand of onbemand is. We hebben de dronesector vanaf het begin ondersteund omdat we geloven in het economische potentieel. We kijken er naar uit om onze diensten aan te bieden in een wereld waarin het luchtverkeer tot in de puntjes geregeld is. Daarom zetten we ons in voor deze samenwerking als pionier van het onbemande vliegverkeer."

Het project met als naam: '6th NeTWorK', zal starten met een fase van technische ontwikkeling in 2021, naast de uitvoering van een uitgebreide marktstudie. Als de uitkomst positief is, zal een tweede fase de commercialisering van de verschillende B2B-droneservices omvatten, tegen het eind van 2021.

Nieuwsbericht van Proximus, 19/11/2020


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen