Walmart geeft RFID een nieuwe boost

Tegen september moet een grote groep van leveranciers van de Amerikaanse retailreus Walmart elk product dat aangeleverd wordt van een RFID tag voorzien. Het programma dat al bestond voor kledij en schoenen, wordt daarmee aanzienlijk uitgebreid. Volgens analistenbureau IDTechEx zal dit project de adoptie van UHF RFID tags aanzienlijk versnellen.

De grote doorbraak van RFID. Elk product binnenkort zijn chip. Het zijn verhalen die intussen al meer dan 20 jaar de ronde doen. En ja, hier zijn we weer, want met de nieuwe aankondiging van Walmart dat het vanaf september een groot aantal producten van tags wil voorzien, wordt nog maar eens de grote doorbraak voorspeld.

Toch zit er een zekere relevantie in deze aankondiging want het was precies Walmart dat 20 jaar geleden een belangrijke rol speelde in de introductie van RFID tags in de retail sector. Na een aantal succesvolle pilootprojecten nam de retailer in 2004 de beslissing om massaal in de technologie te investeren. Sinds 2020 heeft elk kledingstuk dat in een van de winkels ligt, een UHF tag die het product uniek identificeert.

Door die tags continu te scannen heeft de retailer op elk moment een perfect overzicht van de voorraden in de winkels. Dat helpt uiteraard bij voorraadbeheer – zo lopen er projecten waarbij de leveranciers zelf verantwoordelijk zijn voor het op peil houden van die voorraden – maar het wordt ook gezien als een belangrijke troef naar de consument die online precieze informatie krijgt over welke producten beschikbaar zijn in de winkels.

Vanaf september wordt die filosofie doorgetrokken naar een heel aantal bijkomende productreeksen zoals speelgoed, elektronica, sportartikelen, meubels, woondecoratie, enz.

De tags die gebruikt worden zijn Gen 2 UHF tags. Dat zijn passieve RFID chips op een frequentie van 902 – 928 Mhz. De tags bevatten de klassieke informatie die ook in barcodes verwerkt wordt. Daarnaast krijgt elk individueel product ook een unieke identificatiecode.

Die code unieke code is voor toepassingen in de retailsector op zich minder relevant maar ze speelt wel een essentiële rol omdat ze het mogelijk maakt om grote hoeveelheden producten tegelijk te scannen. De reader kan op basis van de unieke codes dan immers tellen hoeveel eenheden van een bepaald product zich in zijn bereik bevinden.

Daarnaast zouden de tags ook bijkomende informatie voor de consumenten kunnen bevatten zoals een link naar een gebruikershandleiding, maar dat is vandaag weinig zinvol omdat weinig mensen over een RFID reader beschikken.

En precies dat is wat analistenbureau IDTechEx nu als een van de mogelijke doorbraakmomenten voor RFID ziet. Technisch gezien is het immers mogelijk om elke smart phone met de technologie uit te rusten om de tags te kunnen lezen. Daar is vandaag weinig vraag naar omdat er weinig tags zijn om uit te lezen. Het zou dus kunnen dat Walmart daar met zijn nieuwe initiatief verandering in gaat brengen.

Volgens IDTechEx is het gebruik van UHF RFID tags op korte termijn wijd verspreid geraakt in de verkoop van kleding en schoenen. Retailers zien de voordelen van real-time voorraadbeheer en willen de technologie daarom ook in andere productgroepen toepassen. De kost van de tags zelf – die vroeger een van de hinderpalen was – is door de massale adoptie in de kledingsector intussen sterk gedaald. Toch blijft er een meerkost, maar die kan meteen gezien worden als een investering in de creatie van nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld op het vlak van advertising.

IDTechEx volgt de RFID markt al meer dan 20 jaar. Het laatstse rapport van de analisten heet "RFID Forecasts, Players and Opportunities 2022-2032".

© Productivity.be, 24/05/2022, Foto: Wasp Barcode Technologies


Feel free to share

Agenda

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)

21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo

27/09 - 30/09: Micronora, Besançon (F)

14/03/23 - 16/03/23: Embedded World, Nürnberg

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)