5G krijgt competitie van Wi-Fi op 6 GHz

Terwijl 5G momenteel alle aandacht wegkaapt als netwerk van de toekomst – ook voor de industrie – heeft de Wi-Fi Alliance aangekondigd klaar te zijn met Wi-Fi 6 dat net als 5G hogere snelheden en een lagere latentie biedt, maar dan op 6 Ghz. Die frequentieband moet wel nog vrijgegeven worden – iets wat de Wi-Fi Alliance verwacht in orde te komen in de loop van 2020.

Wi-Fi 6E – dat is de aanduiding die de Wi-Fi Alliance gekozen heeft om devices van de 6-de generatie herkenbaar te maken. Die 6-de generatie Wi-Fi netwerken zal werken in de 6 GHz band wat veel hogere snelheden en een lagere latentie mogelijk maakt dan de huidige netwerken op 2, 4 en 5 GHz.

Ter vergelijking: 5G zal in Europa gebruikmaken van drie frequentiebanden, op 700 MHz, 3,5 GHz en 26 GHz. 700 MHz is daarbij bedoeld voor IoT-toepassingen met beperkte datahoeveelheden. 3,5 GHz wordt de “standaard” bandbreedte voor telefonie en industriële netwerken. Het wordt gezien als het beste compromis tussen performantie en bereik van het netwerk.

Wi-Fi 6 zal qua performantie dus beter doen dan 5G en moet het streamen van HD video, bijvoorbeeld in virtual en augmented reality toepassingen mogelijk maken. Een ander aspect dat voor de industrie belangrijk kan zijn, is de nauwkeurige lokalisatie die dankzij de hogere frequentie mogelijk is.

Die frequentie moet wel nog vrijgegeven worden. In de VS zouden daar al heel concrete plannen voor bestaan maar ook in Europa verwacht de Wi-Fi Alliance dat dit nog dit jaar kan gebeuren.

Concreet zal het spectrum bestaan uit 14 kanalen met een bandbreedte van 80 MHz en 7 bijkomende kanalen van 160 MHz. Daarmee biedt Wi-Fi 6 ook een antwoord op de verzadiging van de huidige frequentiebanden in locaties met intensief Wi-Fi gebruik.

De aankondiging van de Wi-Fi Alliance eerder deze maand vindt u hier.

© Productivity.be, 15/01/2020


Feel free to share


3D printen

Productoverzichten:
Machines voor plasticsMachines voor metaal
Technologieën:
FDMSLASLSSLMBJMJDEDEBM
Populair in 3D printen:
Barstjes in 3D printermarkt?
Design voor additive manufacturing
Afwerking van 3D geprinte werkstukken


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen