Explosieveilige mobiele devices

Bring Your Own Device mag in heel wat bedrijven dan al een gangbare praktijk geworden zijn, in zones met explosiegevaar ontsnappen ook mobiele telefoons en tablets niet aan de strenge ATEX richtlijnen. Dit overzicht toont een greep uit het aanbod van intrinsiek veilige toestellen.

In zones met explosierisico mogen alleen ATEX-gecertificeerde apparaten gebruikt worden. Onderstaand overzicht toont een aantal gekende fabrikanten van explosieveilige mobiele telefoons en tablets en een greep uit hun aanbod.

De meeste van deze toestellen zijn intrinsiek veilig. Dat wil zeggen dat hun elektronica aangepast is om te garanderen dat ze geen vonken kunnen veroorzaken. Dat is nodig omdat poorten op het toestel voor het opladen en het aansluiten van randapparatuur het meestal onmogelijk maken om de elektronica af te schermen met een drukvaste behuizing.

Het intrinsiek veilig maken vergt heel wat R&D wat zich uit in een relatief hoge kostprijs van de toestellen. In ruil krijgt men zeer robuuste en betrouwbare devices die een flink aantal jaren mee kunnen. Toch brengt net dat weer een bijkomende uitdaging met zich mee want een lange levensduur is in de wereld van mobiele telefoons en tablets niet gebruikelijk. Het kan een probleem opleveren qua ondersteuning van het besturingssysteem en de compatibiliteit met de apps die men wil gebruiken.

Hoewel fabrikanten zeer duidelijk zijn over de ATEX-keuring en specificaties kan het gebruik van deze devices toch nog speciale aandacht vergen, onder meer wanneer men accessoires op de toestellen wil aansluiten, maar ook wanneer gebruikers er voor kiezen om zelf een risico inschatting te maken (Equipment Protection Level). Het inschatten van de risico's van afzonderlijke componenten zoals de batterijen is lang niet vanzelfsprekend.

De meeste ATEX telefoons draaien vandaag op Android al is er sinds kort ook een explosieveilige iPhone beschikbaar. Bij tablets is er naast Android ook een ruim aanbod aan toestellen met Windows als besturingssysteem.

Bartec Pixavi

Krachtige tablet PC voor zone 1

De Agile X IS van Bartec is een krachtige tablet PC voor gebruik in zone 1. Het toestel is uitgerust met een 1D/2D imager voor het scannen van barcodes, een RFID reader en een 10,1" touch screen. Communicatie gebeurt via Bluetooth of WLAN, of via een optionele LTE module. Het toestel heeft ook een unieke expansiepoort voor klantspecifieke applicaties.
i.safe Mobile

4G Tablet met hoge autonomie

De IS910.1 is een tablet op Android 8.0 voor gebruik in zone 1. Net als zijn broer IS910.2 voor zone 2 beschikt hij over een 8" scherm.
De IS910.1 is een hoogwaardig toestel met 4G, Wifi en Bluetooth communicatie, IP68 bescherming en tal van functies als LWP en Push to Talk. De 8.400 mAh batterij garandeert bovendien een hoge autonomie.
Bij de IS910.2 is de capaciteit van de batterij 6.000 mAh.
Ecom

Android tablets voor zone 1 en 2

De Tab-Ex 02 reeks van Ecom zijn Android tablets gebaseerd op Samsung producten, verkrijgbaar in uitvoeringen voor zone 1 en zone 2. Ze hebben een robuuste behuizing met IP 68 beschermingsgraad. Batterijcapaciteit is 4.450 mAh en de toestellen zijn uitgerust met een 8MP/5MP camera.
Getac

Sealed for safety

De EX80 van Getac is een Windows 10 tablet gecertificeerd voor gebruik in ATEX zone 0/20. Deze prestatie dankt men aan een design dat van bij aanvang gericht was op explosiebestendigheid. Bewaking van de oppervlaktetemperatuur, mechanische testen, siliconen afdichting en power management moeten absolute veiligheid garanderen. Het toestel heeft een 8" display en weegt ondanks zijn robuuste bouwvorm slechts 1,5 kg.
Ecom

Tiende generatie Ex-Handy

Ex-Handy 10 is de nieuwe generatie van wat ooit de pionier was in mobilofoons voor gebruik in ATEX zones. De intrinsiek veilige telefoon werkt op 4G/LTE en heeft aparte knoppen voor Push-To-Talk (PTT) en Lone Worker Protection (LWP). Het toestel is wereldwijd gekeurd voor gebruik in Zone 1/21, 2/22 en Class 1 / Div 1 & Div 2. Het toestel heeft zowel een touch screen als een numeriek toetsenbord en draait op Android 8.1.
i.safe Mobile

De klassieker

De IS320.1 Classic van i.safe Mobile is gecertificeerd voor gebruik in ATEX zones 1 en 21. Dit intrinsiek veilige toestel bevat geen smart phone functies maar focust op de klassieke functies: bellen en het versturen van SMS berichten. Het toestel is wel uitgerust met een 2MP camera en kan een micro SD kaart bevatten. Certificatie vermeldt temperatuurklasse T4 en beschermingsgraad IP64.
Bartec Pixavi

HD video streaming

Met de Impact X biedt Bartec een robuuste smartphone voor gebruik in ATEX zone 1. Het toestel met IP68 behuizing draait op Android 5.1.1 Lollipop. De 3000 mAh batterij is goed voor 8 uur gebruik of 4 uur video streaming. De 8MP camera kan gebruikt worden voor Full HD video (1080 p, 30 fps).
aegex

Intrinsiek veilige tablet

Met de aegex10 IS biedt aegex een Windows tablet die speciaal gebouwd werd voor gebruik in omgevingen met explosiegevaar.
Het toestel is intrinsiek veilig en gekeurd voor gebruik in ATEX zone 1. De tablet maakt deel uit van een ge´ntegreerd platform om real-time communicatie en data management mogelijk te maken in gevaarlijke omgevingen. De tablet beschikt over de typische functies, aangevuld met een "man down" functionaliteit voor noodgevallen.
Getac

Effectieve field service oplossing

De UX10-Ex is ontworpen om een zeer effectieve field service oplossing te zijn voor ingenieurs en technici in de energie-, natuurlijke hulpbronnen- en nutsvoorzieningen industrie. Het apparaat is voorzien van de nieuwste veilige technologie en voldoet volledig aan de strenge ATEX/IECEx-normen voor gebruik in Zone 2/22 gevaarlijke en potentieel explosieve omgevingen waar veldprofessionals regelmatig mee te maken hebben.
Atexxo Manufacturing

Explosiebestendige iPhone 8

De explosiebestendige iPhones van Atexxo Manufacturing zijn originele toestellen van Apple die door Atexxo aangepast en gecertificeerd worden volgens de ATEX richtlijnen. Ze zijn geschikt voor gebruik in ATEX zone 2 dankzij een aangepaste behuizing en intrinsiek veilig elektrisch circuit. Daarbij blijven alle originele features van de iPhone behouden, inclusief de fingerprint herkenning.
Ecom

Smartphone voor zone 1

De Smart-Ex 01 is een Android smartphone voor Atex zone 1. Het toestel heeft een touch screen dat bediend kan worden met vuile of natte handschoenen. Functies omvatten een luide speaker, ruisonderdrukking en een krachtige batterij. Onder de voorge´nstalleerde apps zitten een aantal bijkomende safety functies zoals Red Button en Aldea VerticalMan.
De Smart-Ex 01 is de negende generatie van intrinsiek veilige telefoons van Ecom.

ę Productivity.be


Feel free to share


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen