Investeringsgieten

Investeringsgieten is een specifieke methode voor het gieten van werkstukken in metaal, gebaseerd op de 5000 jaar oude verloren was methode. Daarbij wordt een mal voor het gieten gemaakt door een keramisch materiaal rond een prototype in was te vormen. Voordelen ten opzichte van het klassieke gieten zijn de grotere vormvrijheid en de mooie oppervlaktegladheid.

De naam investeringsgieten komt van het Engelse investment casting waarbij investment slaat op de omwikkeling die aangebracht wordt op het prototype in was of een ander materiaal dat nadien uit de mal gesmolten kan worden. De betekenis die wij doorgaans geven aan investering is echter nooit veraf: de methode vergt nogal wat tijd Ė en dus ook geld Ė wat ze voor toepassing in serieproductie meestal niet interessant maakt.

De methode kan vele vormen aannemen afhankelijk van het prototype waarvan men vertrekt om een werkstuk te gieten. Een cruciale stap is echter altijd het aanbrengen van een laag op een prototype waarbij die laag de uiteindelijke mal zal zijn om het uiteindelijke werkstuk te gieten. Die mal wordt meestal gemaakt van een keramisch materiaal dat men op het prototype aanbrengt.

Dat prototype (model) kan op zich ook weer aan afgietsel zijn van een eerder gemaakt ďmasterĒ prototype maar het kan bijvoorbeeld ook via 3D printen direct geproduceerd wordt in een materiaal dat men nadien uit de mal kan smelten.

Want dat is de volgende stap eens de keramische laag aangebracht is. In een oven wordt de mal verhit zodat het prototype gesmolten wordt en dus weg loopt. Dat materiaal kan dan in veel gevallen ook gerecupereerd worden. De mal zelf wordt vervolgens gebruikt om het werkstuk te gieten waarna de mal meestal stuk gemaakt wordt om het definitieve werkstuk te bevrijden.

Omdat de mal gevormd wordt op een prototype van het werkstuk kunnen een goede vormvastheid en ook een hoge oppervlaktegladheid bekomen worden. De methode levert ook een hoge vormvrijheid. Omdat het wassen prototype door het te smelten uit de mal verwijderd wordt zijn er in principe geen beperkingen qua vorm, al kan het creŽren van holtes door middel van kernen wel limieten stellen aan de vormvrijheid.

Investeringsgieten wordt vaak gebruikt voor de productie van werkstukken waarvoor een hoge precisie vereist is, vaak in combinatie met complexe vormen. Een voorbeeld zijn turbinebladen die gebruikt worden in de luchtvaartindustrie en de energiesector.

© Productivity.be


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen