RTD: Pt 100

De meest gebruikte technologie in temperatuursensoren voor de procesindustrie is RTD, wat staat voor Resistance Temperature Detector. Dit type sensor maakt gebruik van een metaalelement waarvan de elektrische weerstand afhankelijk is van de temperatuur. Door de weerstand van het element te meten, kan men dus ook de temperatuur bepalen.

De klassieker in RTD is zonder twijfel de Pt 100. Pt is in de tabel van Mendeljev de afkorting van platinum Ė het metaal dat in dit type sensor gebruikt wordt als sensorelement. De 100 verwijst naar een element dat zo gemaakt is dat de elektrische weerstand bij 0į C precies 100 ohm bedraagt. Bij een Pt 1000 bedraagt die weerstand 1000 ohm.

De keuze voor platinum vloeit voort uit het feit dat dit materiaal een mooi lineair verband oplevert tussen de temperatuur en de elektrische weerstand. De sensoren danken hun populariteit verder aan hun relatief groot meetbereik (typisch van -200 tot 850į C) en een hoge repetitiviteit van de meting.

RTD sensoren bestaan in twee uitvoeringen: een waarbij een metaaldraad gewikkeld is tot een spoel en een waarbij een metaalfilm aangebracht is op een substraat. De eerste heeft een groter meetbereik. De tweede is robuuster en dus beter bestand tegen bijvoorbeeld trillingen.

© Productivity.be


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen