IndustriŽle netwerken

5G krijgt competitie van Wi-Fi op 6 GHz

Productivity.be - Terwijl 5G momenteel alle aandacht wegkaapt als netwerk van de toekomst Ė ook voor de industrie Ė heeft de Wi-Fi Alliance aangekondigd klaar te zijn met Wi-Fi 6 dat net als 5G hogere snelheden en een lagere latentie biedt, maar dan op 6 Ghz. Die frequentieband moet wel nog vrijgegeven worden Ė iets wat de Wi-Fi Alliance verwacht in orde te komen in de loop van 2020.


Orange Industry 4.0 Campus in de haven van Antwerpen

Orange - Dankzij een nieuwe 5G-testhub zal Orange Belgium de handen in elkaar slaan met partners in de industrie om reŽle applicaties te ontwikkelen die het volle potentieel van 5G benutten. De partners profiteren van een verzekerde connectiviteit en kwaliteit van services die nodig zijn voor industriŽle gebruikssituaties. De Antwerpse haven werd als locatie gekozen omwille van de industriŽle activiteit en de enorme diversiteit aan testmogelijkheden.


Nieuwe Anybus schakelaars en draadloze routers openen de deur naar de draadloze infrastructuur van de toekomst

HMS Industrial Networks - HMS Networks presenteert een nieuwe lijn Anybus schakelaars en draadloze routers voor de volgende generatie industriŽle draadloze communicatie. Als voorbereiding op de komst van 5G en de visie op slimmere en flexibelere fabrieken, combineren deze producten hoge capaciteit en betrouwbaarheid met meer mobiliteit en lagere latentie van draadloze netwerken.


BelgiŽ onderschat belang van 5G

Productivity.be - Belgische bedrijven moeten dringend meer kennis verwerven en ervaring opdoen inzake 5G. Anders dreigt ons land de volgende investeringsgolf in de industrie te missen. Daarom pleit Agoria voor de oprichting van regelluwe zones waar nog voor het toekennen van definitieve licenties al pilootprojecten rond 5G opgestart zouden kunnen worden.


Agoria en Capgemini Invent pleiten voor regelluwe zones en wettelijk 5G-kader

Agoria - De helft van de industriŽle maakbedrijven in ons land gelooft dat 5G kan zorgen voor efficiŽntere en flexibele organisatie van de productie. 5G is supersnel mobiel internet en de opvolger van 4G. Maar bedrijven met productiesites in BelgiŽ en andere derde landen, zoals de Verenigde Staten en Duitsland, vrezen dat deze 5G-gedreven investeringstrein ons land wel eens zou kunnen voorbijgaan.


Uitrol privaat 5G netwerk in Zeebrugge

Citymesh - 5G is dť sleuteltechnologie die vooral in de industrie een wereldwijde revolutie zal teweegbrengen. Het private 5G netwerk in de haven van Zeebrugge zal dť accelerator zijn voor innovatie in en rond de Zeebrugse haven.


Hiflecs: nieuwe standaard voor draadloze automatisering

Productivity.be - Er is een nieuwe standaard in de maak voor real-time draadloze netwerken, afgestemd op de specifieke noden van industriŽle automatisering. Hiflecs belooft een netwerk te worden dat qua prestaties vergelijkbaar zal zijn met 5G, met een aantal extra functionaliteiten in de logica van industriŽle netwerken.


5G trial voor draadloze fabriek van de toekomst

Productivity.be - Nokia, NTT docomo en Omron gaan een reeks trials uitvoeren om 5G oplossingen te ontwikkelen voor industriŽle toepassingen. In hun eigen productieomgevingen willen ze de haalbaarheid van 5G testen in combinatie met Industrie 4.0 concepten als mobiele robots en operatorondersteuning.


SCADAfence automatiseert beveiliging van OT-netwerken met integratie van Barracuda CloudGen Firewall

Barracuda Networks - Barracuda en het IsraŽlische SCADAfence komen met een gezamenlijke oplossing voor de beveiliging van OT (Operational Technology) netwerken, kritieke infrastructuren en slimme gebouwen. De nieuwe oplossing biedt inzicht, detectie en automatische incident respons voor een snel groeiend aantal nieuwe en kritieke dreigingen.


IO-Link

Productivity.be - IO-Link is een populair protocol in industriŽle netwerken dat een eenvoudige, digitale communicatie tussen een master en een sensor of actuator mogelijk maakt. Die master maakt dan typisch deel uit van een I/O-eiland waar de communicatie overgaat op een veldbus of industrieel Ethernet.


5G Ė een ware revolutie in wireless

Productivity.be - 5G gaat over veel meer dan een volgende stap in het verhogen van de bandbreedte voor mobiel dataverkeer. Met een architectuur gericht op services betekent het een ware revolutie die de manier waarop we gebruikmaken van mobiele netwerken definitief zal veranderen Ė ook in de industrie.


Time-Sensitive Networking (TSN)

Productivity.be - Time-Sensitive Networking is de naam van een werkgroep binnen IEEE 802.1 die een reeks van standaarden uitwerkt voor real-time, deterministische datacommunicatie over Ethernet. Hoewel die werkgroep al bestaat sinds 2012 is de interesse erin recent plots toegenomen door de introductie van OPC UA TSN Ė een standaard voor tijdskritische applicaties in industriŽle automatisering.


Advanced Physical Layer (APL)

Productivity.be - Ethernet in the field Ė in de procesindustrie wordt er al jaren over gesproken maar in de praktijk staan een aantal praktische bezwaren in de weg. Met APL of Advanced Physical Layer is er een nieuwe standaard in de maak die daarin verandering moet brengen.


Light Fidelity (Li-Fi)

Productivity.be - Draadloze communicatie kan voor de industrie een belangrijke tool zijn om op een kostenefficiŽnte manier meer sensoren en instrumenten te installeren. Daarbij denken we in eerste instantie aan WiFi-netwerken of andere systemen op basis van radiofrequenties, maar ook lichtgolven kunnen gebruikt worden om data over te brengen.


HART-IP

Productivity.be - Met de toenemende digitalisering van sensoren en instrumenten in process plants lijkt HART-IP, het protocol dat in 2012 geÔntroduceerd werd door de FieldComm Group (toen nog HART Communication Foundation), aan belang te winnen. HART-IP maakt het mogelijk om HART communicatie over IP netwerken te laten plaatsvinden.
Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen