Controllers, netwerken & devices

Nieuwe Intesis gateway maakt communicatie tussen PROFINET en BACnet eenvoudig

HMS Industrial Networks - HMS Networks introduceert een nieuwe Intesis protocolvertaler voor communicatie tussen PROFINET PLC's op de fabrieksvloer en Building Management Systems met BACnet IP/MSTP. Hiermee wordt volledige data-integratie, monitoring en controle mogelijk tussen de fabrieksvloer en de gebouwfaciliteiten.


Groter marktaandeel voor Industrial Ethernet

HMS Industrial Networks - Uit het jaarlijkse onderzoek van HMS Networks naar de industriŽle netwerkmarkt blijkt dat Industrial Ethernet zijn marktaandeel verder heeft vergroot tot 64% van de nieuw geÔnstalleerde nodes (59% vorig jaar), terwijl de veldbussen terugvallen tot 30% (35%). De toonaangevende netwerken EtherNet/IP en PROFINET staan met elk 17% op de eerste plaats. Draadloze technologieŽn blijven staan op een marktaandeel van 6%.


Explosieveilige mobiele devices

Productivity.be - Bring Your Own Device mag in heel wat bedrijven dan al een gangbare praktijk geworden zijn, in zones met explosiegevaar ontsnappen ook mobiele telefoons en tablets niet aan de strenge ATEX richtlijnen. Dit overzicht toont een greep uit het aanbod van intrinsiek veilige toestellen. (updated)


Advanced Physical Layer (APL)

Productivity.be - Met de standaarden zo goed als klaar en de grote namen in automatisering werkend aan de nodige switches wordt 2020 het jaar van ďEthernet in the fieldĒ. De Advanced Physical Layer (APL) is een technologie die het mogelijk maakt om Ethernet door te trekken over bestaande tweedraadsbekabeling. Zo kan de intelligentie in slimme instrumenten met een minimale aanpassing ontsloten worden. (updated)


5G op top van Hype Cycle Ė en nu?

Productivity.be - Altijd en overal supersnel internet. En voor de industrie: een draadloos netwerk dat alle data in een fabriek toegankelijk maakt. Kortom: de verwachtingen rond 5G zijn hoog gespannen. De technologie staat momenteel dan ook helemaal bovenaan in de beruchte Hype Cycle van het analistenbureau Gartner. Ondertussen duiken ook de eerste teleurstellingen op.


SMC veldbussystemen met IO-Link besparen op kosten

SMC - De compacte veldbussystemen van de EX260 serie van SMC zijn nu ook leverbaar met IO-Link technologie. Dit maakt slimme communicatie mogelijk en ondersteunt de digitalisering van machine- en systeemtechnologie in Industrie 4.0 toepassingen.


5G krijgt competitie van Wi-Fi op 6 GHz

Productivity.be - Terwijl 5G momenteel alle aandacht wegkaapt als netwerk van de toekomst Ė ook voor de industrie Ė heeft de Wi-Fi Alliance aangekondigd klaar te zijn met Wi-Fi 6 dat net als 5G hogere snelheden en een lagere latentie biedt, maar dan op 6 Ghz. Die frequentieband moet wel nog vrijgegeven worden Ė iets wat de Wi-Fi Alliance verwacht in orde te komen in de loop van 2020.


Orange Industry 4.0 Campus in de haven van Antwerpen

Orange - Dankzij een nieuwe 5G-testhub zal Orange Belgium de handen in elkaar slaan met partners in de industrie om reŽle applicaties te ontwikkelen die het volle potentieel van 5G benutten. De partners profiteren van een verzekerde connectiviteit en kwaliteit van services die nodig zijn voor industriŽle gebruikssituaties. De Antwerpse haven werd als locatie gekozen omwille van de industriŽle activiteit en de enorme diversiteit aan testmogelijkheden.


Smart glasses

Productivity.be - Augmented reality is een van de technologieŽn die steevast opduiken in omschrijvingen over hoe we gaan werken in de fabriek van de toekomst. Hoewel dit voor velen nog wat futuristisch klinkt, worden de eerste toepassingen vandaag al gerealiseerd. Centraal hierin staan smart glasses die een handenvrije en intuÔtieve interface bieden om data te raadplegen en te communiceren.


Nieuwe Anybus schakelaars en draadloze routers openen de deur naar de draadloze infrastructuur van de toekomst

HMS Industrial Networks - HMS Networks presenteert een nieuwe lijn Anybus schakelaars en draadloze routers voor de volgende generatie industriŽle draadloze communicatie. Als voorbereiding op de komst van 5G en de visie op slimmere en flexibelere fabrieken, combineren deze producten hoge capaciteit en betrouwbaarheid met meer mobiliteit en lagere latentie van draadloze netwerken.


BelgiŽ onderschat belang van 5G

Productivity.be - Belgische bedrijven moeten dringend meer kennis verwerven en ervaring opdoen inzake 5G. Anders dreigt ons land de volgende investeringsgolf in de industrie te missen. Daarom pleit Agoria voor de oprichting van regelluwe zones waar nog voor het toekennen van definitieve licenties al pilootprojecten rond 5G opgestart zouden kunnen worden.


Agoria en Capgemini Invent pleiten voor regelluwe zones en wettelijk 5G-kader

Agoria - De helft van de industriŽle maakbedrijven in ons land gelooft dat 5G kan zorgen voor efficiŽntere en flexibele organisatie van de productie. 5G is supersnel mobiel internet en de opvolger van 4G. Maar bedrijven met productiesites in BelgiŽ en andere derde landen, zoals de Verenigde Staten en Duitsland, vrezen dat deze 5G-gedreven investeringstrein ons land wel eens zou kunnen voorbijgaan.


Uitrol privaat 5G netwerk in Zeebrugge

Citymesh - 5G is dť sleuteltechnologie die vooral in de industrie een wereldwijde revolutie zal teweegbrengen. Het private 5G netwerk in de haven van Zeebrugge zal dť accelerator zijn voor innovatie in en rond de Zeebrugse haven.


Hiflecs: nieuwe standaard voor draadloze automatisering

Productivity.be - Er is een nieuwe standaard in de maak voor real-time draadloze netwerken, afgestemd op de specifieke noden van industriŽle automatisering. Hiflecs belooft een netwerk te worden dat qua prestaties vergelijkbaar zal zijn met 5G, met een aantal extra functionaliteiten in de logica van industriŽle netwerken.


5G trial voor draadloze fabriek van de toekomst

Productivity.be - Nokia, NTT docomo en Omron gaan een reeks trials uitvoeren om 5G oplossingen te ontwikkelen voor industriŽle toepassingen. In hun eigen productieomgevingen willen ze de haalbaarheid van 5G testen in combinatie met Industrie 4.0 concepten als mobiele robots en operatorondersteuning.


SCADAfence automatiseert beveiliging van OT-netwerken met integratie van Barracuda CloudGen Firewall

Barracuda Networks - Barracuda en het IsraŽlische SCADAfence komen met een gezamenlijke oplossing voor de beveiliging van OT (Operational Technology) netwerken, kritieke infrastructuren en slimme gebouwen. De nieuwe oplossing biedt inzicht, detectie en automatische incident respons voor een snel groeiend aantal nieuwe en kritieke dreigingen.


PLCopen implementeert object georiŽnteerd programmeren van PLCís

Productivity.be - PLCopen, de organisatie die technische specificaties en bibliotheken ontwikkelt voor het programmeren van PLCís, is gestart met de implementatie van object georiŽnteerd programmeren. Het concept dat in IT al heel gebruikelijk is, maakt een meer intuÔtieve manier mogelijk om programmaís op te bouwen en te beheren, al vergt het wel wat oefening om zich de nieuwe denkwijze eigen te maken.


IO-Link

Productivity.be - IO-Link is een populair protocol in industriŽle netwerken dat een eenvoudige, digitale communicatie tussen een master en een sensor of actuator mogelijk maakt. Die master maakt dan typisch deel uit van een I/O-eiland waar de communicatie overgaat op een veldbus of industrieel Ethernet.


5G in de straten van Londen

Productivity.be - Downloadsnelheden tot maar liefst 980 Mbps Ė dat zijn de eerste testresultaten van het 5G-netwerk dat vorige week in delen van Londen uitgerold werd. De nieuwe standaard voor mobiele telefonie wordt in de industrie beschouwd als een belangrijk schakel in de verdere digitalisering omdat ze ook private draadloze netwerken mogelijk maakt.


5G

Productivity.be - 5G gaat over veel meer dan een volgende stap in het verhogen van de bandbreedte voor mobiel dataverkeer. Met een architectuur gericht op services betekent het een ware revolutie die de manier waarop we gebruikmaken van mobiele netwerken definitief zal veranderen Ė ook in de industrie.
Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen