Controllers, netwerken & devices

HART over Ethernet/IP

Productivity.be - ODVA, de vereniging achter het industriële netwerk Ethernet/IP, heeft op zijn Europese user conference deze week in Spanje meer uitleg gegeven over de vele aanpassingen en aanvullingen die recent geïmplementeerd werden om tegemoet te komen aan de wensen en noden van de procesindustrie. Ethernet wint aan belang in grote process plants en Ethernet/IP wil hier volop in mee spelen.


Het perfecte moment om over te stappen naar Single Pair Ethernet

Weidmuller - Single Pair Ethernet heeft de marktvolwassenheid bereikt, daar zijn de experts van Weidmüller zeker van. Dat blijkt wel uit de sterke vraag op beurzen het afgelopen jaar. En de inwoners van Detmold hebben de bijpassende hardware in hun assortiment.


Red Hat presenteert oplossingen voor de software-defined factory

Productivity.be - Red Hat en Intel hebben een nieuw edge platform aangekondigd voor industriële toepassingen dat de brug slaat tussen IT en OT en daarmee de basis kan vormen voor wat beide bedrijven de software-defined factory noemen. Het edge platform heeft de doelstelling om industriële netwerken te ontsluiten zodat data op een eenvoudige en veilige manier naar het IT-domein kan.


Groei in draadloze industriële netwerken

Productivity.be - In zijn jaarlijkse analyse van de markt voor industriële netwerken ziet HMS Networks het belang van Ethernet en draadloze netwerken almaar stijgen, ten koste van traditionele veldbussen. De studie kijkt naar nieuw geïnstalleerde nodes in factory automation, wat de stijging van draadloze netwerken allicht nog markanter maakt.


Robotaccessoires aansluiten op elk industrieel netwerk

HMS Networks - Robots hebben accessoires nodig om efficiënt te kunnen werken. Maar wat is de eenvoudigste manier om deze accessoires te verbinden met fabrieksnetwerken? RSP ontdekte dat het gebruik van de pasklare Anybus producten van HMS Networks de eenvoudigste manier is.


Getac stelt nieuwe norm voor volledig robuuste computerprestaties met volgende generatie B360 laptops

Getac - Getac heeft vandaag haar nieuwe generatie volledig robuuste B360 en B360 Pro laptops aangekondigd, die uitzonderlijke connectiviteit, betrouwbaarheid en computerprestaties leveren aan professionals die werkzaam zijn in veeleisende omgevingen.


Narrowband IoT (NB-IoT)

Productivity.be - Narrowband IoT is een mobiele telefoniestandaard die aan populariteit wint om apparaten en meetinstrumenten in het veld van een goedkope dataconnectie te voorzien. De NB-IoT standaard bestaat in zijn huidige vorm al sinds 2016, en wordt in ons land aangeboden sinds 2018, maar het is vooral het uitfaseren van 2G en 3G dat vele ontwikkelaars van IoT-oplossingen nu doet overstappen.


Long-Term Evolution Machine Type Communication (LTE-M)

Productivity.be - Long-Term Evolution Machine Type Communication (LTE-M) is een mobilofoniestandaard voor Internet of Things toepassingen met een datasnelheid van 1 Mbit/s (LTE Cat M1) die gebruikt kan worden voor mobiele toepassingen.


De black channel benadering in safety

Productivity.be - De black channel benadering is een concept in netwerktechnologie dat het mogelijk maakt om de implementatie van safety systemen te integreren in het datanetwerk dat ook voor de gewone proces- en machinecontrole gebruikt wordt. Dat biedt uiteraard meer flexibiliteit, en een aanzienlijke kostenbesparing, maar het stelt tegelijk ook hoge eisen aan het gebruikte datanetwerk.


Red Hat en Intel ontwikkelen edge oplossingen voor Industrie 4.0

Productivity.be - Een van de meest fundamentele trends in Industrie 4.0 is het omarmen door de industrie van principes en technologieën uit de IT-wereld. Bij leveranciers van automatiseringsoplossingen heeft dat de afgelopen jaren tot een ware revolutie geleid maar ook de IT-sector past zich aan door oplossingen op maat van de industrie te ontwikkelen. Het Intelligent Edge Solution Center van Red Hat en Intel is daarvan een mooi voorbeeld.


Tweedraads Ethernet: transparante communicatie tussen sensoren in de field en de cloud

Productivity.be - Met een nieuwe white paper heeft de Single Pair Ethernet System Alliance een overzicht gemaakt van applicaties waarin het verwacht dat de technologie een belangrijke rol zal gaan spelen. Tweedraads Ethernet wordt gepositioneerd als de missing link voor een transparante communicatie tussen sensoren in de field en de cloud, maar er zijn ook bijkomende, specifieke voordelen.


Subsidies voor uitrol 5G, maar het moet duurzaam

Productivity.be - De Belgische overheid heeft een budget van 24 miljoen euro vrijgemaakt om de verdere uitrol van 5G te subsidiëren. Bedrijven kunnen samen met een telecomoperator een project indienen, maar zoals dat tegenwoordig gaat, zal bij de beoordeling van de aanvragen rekening gehouden worden met het duurzaamheidsaspect. Een project dat kan bijdragen tot energiebesparing zou dus voorrang krijgen.


Real-time I/O-netwerk over 5G

Productivity.be - Op de Hannover Messe werd een demonstratie gegeven van Profinet IO over een privaat 5G netwerk. Dat biedt nieuwe opportuniteiten voor mobiele devices zoals AGV’s omdat die in een draadloos sensornetwerk niet langer elk over een eigen controller moeten beschikken.


i³ Control combineert machine-automatisering en IT-omgeving

Productivity.be - Yaskawa heeft op de Hannover Messe zijn nieuwe automatiseringsplatform voorgesteld dat de link legt tussen OT en IT. Het platform combineert een flexibele, open engineeringsoftware met een nieuwe controller die draait op de eigen profichip TRITON processoren. Bedoeling is om later ook motion control en robotcontrole te integreren in het nieuwe platform.


OPC als platform, niet alleen een protocol

Productivity.be - Op de Hannover Messe heeft de OPC Foundation meer uitleg gegeven bij het Global Services initiatief dat het opzet van OPC breder maakt dan louter een communicatieprotocol. OPC wil een platform zijn dat naast het protocol een volledig pakket aanbiedt voor de veilige communicatie van data.


Universele runtime omgeving voor de procesindustrie

Productivity.be - Met de oprichting van Universal Automation werd eind vorig jaar een nieuw platform gecreëerd dat de ambitie heeft om automatiseringsoplossingen voor de procesindustrie volledig hardware-onafhankelijk te maken. Het concept is analoog aan dat van PLCopen en moet het mogelijk maken om een generiek DCS-systeem te creëren met open, gestandaardiseerde hard- en software.


Spraakbesturing voor industriële toepassingen

voice INTER connect - Spraakbesturing is booming: Alexa, Siri en andere laten zien wat er allemaal mogelijk is. Ook industriële toepassingen kunnen profiteren van deze technologie voor het intuïtief en handsfree besturen van apparaten en systemen die worden gebruikt voor het automatiseren van bijvoorbeeld complexe processen, of in medische apparatuur.


Met HART naar de cloud

Productivity.be - Met de toenemende digitalisering hebben heel wat IoT technologieën zoals MQTT en JSON hun weg gevonden naar de industrie. Maar terwijl al die nieuwkomers vechten voor een plaatsje in de wereld van industriële netwerken is er een blijvertje dat opvallend goed weet stand te houden: het goede oude HART-protocol. Met HART-IP lijkt het zelfs een belangrijke standaard te worden voor communicatie met de cloud.


PLCopen publiceert richtlijnen voor objectgeoriënteerd programmeren van PLC’s

Productivity.be - De organisatie PLCopen heeft een eerste versie gepubliceerd van zijn “PLCopen Guidelines for usage of Object-Oriented Programming”. Het objectgeoriënteerd programmeren van PLC’s is al sinds 2013 als optie opgenomen in de IEC 61131-3 standaard, maar de manier waarop het geïmplementeerd wordt, is niet eenduidig vastgelegd. Daar wil PLCopen met zijn OOP Guidelines bij helpen.


Living on the edge

Productivity.be - Als we de IT-jongens moeten geloven – alsof er ook een andere optie zou zijn hé – gaan we de komende jaren enorme investeringen zien in edge computing. Maar wat is dat eigenlijk, en welke rol speelt het concept, of kan het spelen, in de evolutie naar de vierde industriële revolutie?


Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement

The All Electric Society Arena points the way to a carbon-neutral industrial society

Machine manufacturers showcasing security solutions for digital grinding processes at GrindingHub

New Level and Flow Controller Reduces Complexity in Water and Wastewater Applications


Agenda

15/04 - 19/04: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)