Robotica

AI robotica voor e-commerce

Productivity.be - ABB en de Amerikaanse start-up Covariant ontwikkelen een AI oplossing voor handling en verpakking van goederen in e-commerce. Dankzij reinforcement learning moet de toepassing in staat zijn om grote variaties in producten autonoom aan te kunnen. Een eerste toepassing wordt momenteel geÔmplementeerd bij Active Ants in Utrecht.


Blue Ė een cobot voor AI

Productivity.be - Berkeley Open Arms Ė een spin-off van de University of California, Berkeley Ė brengt met Blue een nieuwe cobot op de markt die speciaal ontworpen is voor gebruik met artificiŽle intelligentie. De robot integreert een aantal nieuwe inzichten zoals het gebruik van quasi-direct drive actuatoren die tegen een stootje kunnen. Wat dan weer nodig is voor de onhandige manier van leren van de robot.


Met FreeMove wordt elke robot collaboratief

Productivity.be - De Amerikaanse start-up Veo Robotics uit Massachusetts heeft vorige week FreeMove gelanceerd - een performant visiesysteem dat praktisch elke industriŽle robot kan laten werken in de nabijheid van mensen. Daarmee wil men - net zoals collaborative robots dat doen - bedrijven meer flexibiliteit geven door slimme vormen van automatisering toe te passen.


422.000 nieuwe robots

Productivity.be - Vorig jaar werden wereldwijd 422.000 nieuwe industriŽle robots geÔnstalleerd Ė een absoluut record. Dat blijkt uit het jaarlijkse World Robotics report van de International Federation of Robotics. Het aandeel van collaborative robots blijft ondanks de grote media-aandacht al bij al vrij beperkt. Voor dit jaar wordt een lichte afname verwacht in het aantal nieuwe robots.


Explosieve groei cobot markt

Productivity.be - Het Amerikaanse marktonderzoeksbureau ABI Research verwacht dat cobots tegen 2030 een derde van de markt voor industriŽle robots zullen inpalmen, wat goed zou zijn voor een omzet van 11 miljard dollar en overeen zou komen met een jaarlijkse groei van bijna 30%. Deze indrukwekkende cijfers vergen wel wat relativering, want allicht zal de definitie van cobots mee evolueren.


Robot richt eigen werkplek in

Productivity.be - Om tot flexibele werkplekken te komen, moet je niet al te veel automatiseren Ė dat is een van de uitgangspunten in Industrie 4.0. In ReconCell Ė een Europees onderzoeksproject in het kader van Horizon 2020 Ė wordt dan ook volop gebruikgemaakt van passieve hardware, met ťťn slimme bijkomstigheid: in een aantal gevallen kan die hardware automatisch geconfigureerd worden door de robots in de cel.


Collaborative robots

Productivity.be - De term collaborative robots wordt gebruikt voor robots die gemaakt zijn om zonder fysieke afscherming te kunnen samenwerken met mensen. De vormgeving en sturing zijn aangepast om de impact bij een botsing te beperken. Bovendien bevatten ze systemen om aanraking te detecteren zodat ze daar gepast op kunnen reageren. (updated)


Vier vormen van samenwerking

Productivity.be - Met de opkomst van collaborative robots ontstaan er nieuwe vormen van automatisering waarbij mens en machine samenwerken in taken als assemblage en nabewerking. De vraag of het zinvol is om voor een bepaald project een collaborative robot in te zetten, houdt een evaluatie in van vier mogelijke vormen van samenwerking, die lang niet allemaal voorbehouden zijn aan collaborative robots.


Zes geschikte jobs voor collaborative robots

Productivity.be - Robots die gemaakt zijn om samen te werken met mensen en die eenvoudig te programmeren zijn Ė dat is zowat de definitie van collaborative robots. In dit artikel bekijken we zes applicaties waarin de combinatie van deze twee eigenschappen enkele specifieke voordelen kan opleveren.


Risicoanalyse cobots volgens TS 15066

Productivity.be - De meeste collaborative robots mogen er dan wel sympathiek uitzien Ė om er in alle veiligheid mee te kunnen samenwerken moet aan een hele reeks voorwaarden voldaan zijn. De technische specificatie ISO/TS 15066 geeft fabrikanten, integratoren en gebruikers concrete richtlijnen hierover.


Hoe detecteert een collaborative robot een aanraking?

Productivity.be - Wat een collaborative robot onderscheidt van een meer traditionele, industriŽle robot, is dat mensen ermee in aanraking mogen komen. Collaborative robots zijn zo gebouwd Ė zowel qua fysiek als sturing Ė dat een aanraking een mens geen pijn kan doen, laat staan verwonden.
Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen