Digitalisering

Qu4lity project mikt op Zero Defect Manufacturing (en u mag meedoen)

Productivity.be - Qu4lity Ė een grootscheeps Europees project dat via digitalisering en artificiŽle intelligentie concepten rond Zero Defect Manufacturing wil uitwerken Ė gaat een volgende fase in met een oproep naar kleine en middelgrote bedrijven om pilootprojecten te realiseren. Sleutel in het verhaal van ZDM is wat men ďautonomous qualityĒ noemt.


IBM en SAP brengen de cloud tot bij u

Productivity.be - IBM en SAP hebben vorige week gezamenlijk een nieuwe reeks oplossingen aangekondigd die bedrijven kunnen helpen om het traject naar een data-gedreven organisatie meer voorspelbaar te maken. Terwijl dergelijke toepassingen typisch draaien in de cloud komt er ook een nieuwe oplossing voor ďon premiseĒ implementatie.


In de cloud: componentgegevens snel vindbaar

EPLAN - De nieuwste versie van EPLAN Data Portal, die gebruikers voorziet van componentgegevens ten behoeve van het ontwerpen via het web, werd begin juni 2020 geÔntroduceerd. Het Portal is nu exclusief geÔntegreerd in de EPLAN ePULSE cloud-omgeving. Ontwerpers van elektrotechnische, pneumatische en hydraulische systemen selecteren de componentgegevens die ze nodig hebben en kunnen die direct doorsturen naar hun EPLAN projecten


EfficiŽntie bij de inbedrijfstelling van de installatie en het periodieke onderhoud

Yokogawa - Yokogawa Electric Corporation kondigt de ontwikkeling en release aan van het PRM Commissioning Support Package R1.02, een oplossing uit de OpreX Asset Management en Integrity-familie die wordt gebruikt om de inbedrijfstelling van de installatie en het periodieke onderhoud uit te voeren.


Idrolab 4.0 Ė performance monitoring in de cloud

Productivity.be - CLUI, de Italiaanse vereniging van gebruikers van automatiseringssystemen, heeft een demonstrator gebouwd voor performance monitoring in de cloud. De demo beperkt zich niet tot het raadplegen van de fancy functies van slimme sensoren maar brengt grote hoeveelheden procesdata naar de cloud voor de hardcore analyse van de performantie van regelkringen.


Explosieveilige mobiele devices

Productivity.be - Bring Your Own Device mag in heel wat bedrijven dan al een gangbare praktijk geworden zijn, in zones met explosiegevaar ontsnappen ook mobiele telefoons en tablets niet aan de strenge ATEX richtlijnen. Dit overzicht toont een greep uit het aanbod van intrinsiek veilige toestellen. (updated)


ís Werelds eerste Cloud-Native WMS

Productivity.be - Met zijn nieuwe Manhattan Active Warehouse Management heeft Manhattan Associates naar eigen zeggen ís werelds eerste cloud-native WMS gelanceerd. De applicatie draait volledig in de cloud en is Ė zoals het in die wereld hoort Ė opgebouwd rond micro-services. Dat maakt de applicatie uitzonderlijk flexibel en schaalbaar.


Digitalisering met mobiele toestellen

Pepperl+Fuchs - In de industrie van de toekomst is een belangrijke rol weggelegd voor het verzamelen en analyseren van productiedata. Om IoT-toepassingen en machinelearning mogelijk te maken, moeten deze gegevens op een geordende manier verzameld, geanalyseerd en beheerd worden. Dit is een proces dat het nodige inzicht vraagt en steeds dieper in het systeem geplaatst wordt. Indien mogelijk verloopt dit in real time en met een lage latentie.


Augmented reality houdt service operationeel

Productivity.be - Met beperkingen inzake verplaatsingen en persoonlijke contacten is het verlenen van service een hele uitdaging in industriŽle sectoren. Krones Ė een leverancier van machine voor de drankenindustrie Ė ziet een forse toename in het gebruik van zijn Argos Augmented Reality Support. Het systeem ondersteunt onderhoudstechnici in bedrijven via smart glasses.


Matterport maakt 3D-scannen mogelijk voor iPhone

Matterport - Matterport, marktleider op het gebied van 3D-scans en ruimtelijke gegevens, heeft vandaag Matterport for iPhone voorgesteld, een baanbrekende manier om digitale 3D-scans van iedere willekeurige plek te kunnen maken, bewerken en delen.


De volgende stap in de digitale transformatie

Siemens - Digital Enterprise is de volgende stap in de digitale transformatie van Siemens, op weg naar extreem flexibele modulaire productie. Doordat we geavanceerde technologieŽn integreren in ons portfolio, zoals Edge en cloud computing, artificial intelligence of additive manufacturing, krijgen gebruikers nieuwe mogelijkheden om hun productie flexibeler en intelligenter te maken. Communicatieve netwerken via Industrial 5G spelen een sleutelrol.


Umati spreidt zijn vleugels

Productivity.be - Umati Ė het framework voor M2M communicatie in werktuigmachines Ė wordt opengetrokken naar de gehele sector van engineering en machinebouw. De nieuwe samenwerking tussen de Duitse verenigingen VDW en VDMA zou een belangrijke stap voorwaarts kunnen betekenen in de implementatie van digitalisering en industrie 4.0.


Public cloud groeit minder snel dan verwacht

Barracuda Networks - Barracuda heeft een nieuw onderzoek voorgesteld: Future Shock: The Cloud Is The New Network peilt naar de adoptie van public cloud. Voor dit onderzoek zijn 750 IT-beslissers gevraagd naar hun ervaringen met public cloud en naar hun bekommernissen die de adoptie ervan afremmen.


IT-beveiliging voor de fabrieksvloer

Productivity.be - De convergentie tussen IT en OT wordt vaak gezien als een risico op het vlak van netwerkbeveiliging, maar biedt ook opportuniteiten om de best practices uit de IT-wereld naar de fabrieksvloer te brengen. Productivity.be had hierover een gesprek met IoT specialist Alexis Malchair en security lead Belux Steven De Ruyver van Cisco, dat eind vorige maand zijn nieuwe beveiligingsarchitectuur voor het IIoT presenteerde.


Stuxnet

Productivity.be - Stuxnet is een computervirus dat er in 2010 in geslaagd is om naar schatting een duizendtal machines fysiek te beschadigen. Als een van de eerste schadelijke computerprogramma's gericht op industriŽle netwerken en installaties speelde het een belangrijke rol in de bewustmaking rond cybersecurity in automatisering. Maar wat misschien nog meer tot de verbeelding spreekt, is het verhaal achter Stuxnet, dat menig spionageroman doet verbleken.


Application Programming Interface (API)

Productivity.be - In de communicatie tussen machines is een belangrijke rol weggelegd voor Application Programming Interfaces (APIís). Het zijn duidelijk gedefinieerde toegangspoorten langs waar een machine of systeem zijn diensten aanbiedt aan andere systemen. We gebruiken ze allemaal dagelijks, vaak zonder dat te beseffen, via apps en websites, en het zijn ook essentiŽle bouwstenen in de ontwikkeling van Industrie 4.0 en het IIoT.


Internet almaar meer plek voor communicatie tussen machines

Cisco - Elke dag maken 10 miljoen toestellen voor het eerst verbinding met het internet. Tegen 2023 zullen we in de wereld bijna 30 miljard internettoestellen gebruiken, waarvan 45% smartphones. 5G is dan al goed voor tien procent van de wereldwijde internetverbindingen. Bijna de helft van die verbindingen is in 2023 voor machine-to-machine-communicatie. Dat zijn enkele resultaten uit het nieuwe Annual Internet Report dat Cisco vandaag publiceert.


Machinebouwer wil spraakgestuurde machines en apparaten

E.D.&A. - Consumenten gebruiken tegenwoordig vaker voice control, bijvoorbeeld bij het bedienen van domotica toepassingen in huis. Elektronicafabrikant E.D.&A. ziet de vraag naar spraakgestuurde bediening stijgen bij zijn klanten en hun eindgebruikers. Integratie van Ďslimmeí speakers dus. De meest bekende voorbeelden zijn op dit ogenblik Google Home, Amazon Echo (Alexa) en Siri (Apple).


Cisco introduceert nieuwe beveiligingsarchitectuur voor het industriŽle internet of things (IIoT)

Cisco - Netwerken vormen in toenemende mate de ruggengraat van operationele technologieŽn (OT) voor levensnoodzakelijke infrastructuren zoals energie, transport en industrie. Als gevolg hiervan hebben betrokken organisaties steeds meer behoefte aan realtime toegang tot hun digitale gegevens om de productie, het kostenbeheer en cybersecurity te verbeteren.


Nieuwe inzichten in Open Process Automation

Productivity.be - Hoewel er nog niet zo veel ruchtbaarheid aan gegeven wordt is Open Process Automation Ė het initiatief van ExxonMobil om een open, op standaarden gebaseerd DCS te ontwikkelen Ė allicht een van de belangrijkste evoluties vandaag in procesautomatisering. Het project dat eind 2016 gestart werd, telt al 91 deelnemende bedrijven en is intussen ook gestart met de voorbereiding van een eerste reŽle implementatie.
Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen