Digitalisering

Machinebouwer wil spraakgestuurde machines en apparaten

E.D.&A. - Consumenten gebruiken tegenwoordig vaker voice control, bijvoorbeeld bij het bedienen van domotica toepassingen in huis. Elektronicafabrikant E.D.&A. ziet de vraag naar spraakgestuurde bediening stijgen bij zijn klanten en hun eindgebruikers. Integratie van Ďslimmeí speakers dus. De meest bekende voorbeelden zijn op dit ogenblik Google Home, Amazon Echo (Alexa) en Siri (Apple).


Cisco introduceert nieuwe beveiligingsarchitectuur voor het industriŽle internet of things (IIoT)

Cisco - Netwerken vormen in toenemende mate de ruggengraat van operationele technologieŽn (OT) voor levensnoodzakelijke infrastructuren zoals energie, transport en industrie. Als gevolg hiervan hebben betrokken organisaties steeds meer behoefte aan realtime toegang tot hun digitale gegevens om de productie, het kostenbeheer en cybersecurity te verbeteren.


Nieuwe inzichten in Open Process Automation

Productivity.be - Hoewel er nog niet zo veel ruchtbaarheid aan gegeven wordt is Open Process Automation Ė het initiatief van ExxonMobil om een open, op standaarden gebaseerd DCS te ontwikkelen Ė allicht een van de belangrijkste evoluties vandaag in procesautomatisering. Het project dat eind 2016 gestart werd, telt al 91 deelnemende bedrijven en is intussen ook gestart met de voorbereiding van een eerste reŽle implementatie.


Digital thread

Productivity.be - Het vocabularium van de moderne industrieel groeit dezer dagen sneller dan ooit tevoren en vandaag voegen we daar nog maar eens een nieuwe term aan toe: de digital thread. De term slaat op het in kaart brengen van de grote hoeveelheden data en datastromen in een organisatie zodat ze bruikbaar worden voor dat andere buzzwoord: de digital twin.


Nieuwe technologie in Vuzix M4000

Productivity.be - Met de lancering van zijn nieuwe M4000 op de Consumer Electronic Show (CES) in Las Vegas introduceert Vuzix een nieuwe technologie voor smart glasses voor professionele toepassingen. De bril is volledig transparant, waarbij gebruikgemaakt wordt van zogenaamde waveguides om een beeld in het gezichtsveld van de gebruiker te projecteren.


Nieuwe specificatie voor OPC UA Safety

Productivity.be - De OPC Foundation en PROFIBUS & PROFINET International (PI) hebben op de SPS beurs aangekondigd klaar te zijn met de technische specificaties voor OPC UA Safety. Het implementeren van veiligheidskringen over OPC UA is met name interessant voor modulaire productielijnen.


NAMUR Open Architecture (NOA) wordt concreet

Productivity.be - NAMUR, de gebruikersvereniging inzake procesautomatisering, heeft een aantal concrete implementaties gerealiseerd van NOA Ė het concept voor het ontsluiten van data in grote process plants. De Namur Open Architecture voorziet in het creŽren van een communicatiekanaal naast de klassieke automatiseringspiramide om data uit het veld rechtstreeks naar het IT-niveau te brengen.


Smart glasses

Productivity.be - Augmented reality is een van de technologieŽn die steevast opduiken in omschrijvingen over hoe we gaan werken in de fabriek van de toekomst. Hoewel dit voor velen nog wat futuristisch klinkt, worden de eerste toepassingen vandaag al gerealiseerd. Centraal hierin staan smart glasses die een handenvrije en intuÔtieve interface bieden om data te raadplegen en te communiceren.


80% industriŽle kmoís digitaliseert

Agoria - Niet de technologie, maar de mindset vormt de grootste uitdaging bij digitale transformatie. Een bedrijf dat wil digitaliseren, moet tijd en middelen hebben, maar eerst en vooral mensen meekrijgen. Dat laatste lukt beter met concrete pilootprojecten dan met spraakmakende voorbeelden uit Silicon Valley. Dat blijkt uit ons onderzoek naar de digitale maturiteit van de industriŽle kmoís in BelgiŽ.


SPS: Hoogmis van de digitalisering

Productivity.be - De 30-ste editie van de SPS beurs in NŁrnberg is uitgedraaid op een hoogmis van de digitalisering, met veel aandacht voor de nieuwe generatie van automatiseringsplatformen die de afgelopen jaren tot stand zijn gekomen. In dit artikel bekijken we enkele highlights van de beurs die mooi illustreren hoe ingrijpend de kijk op industriŽle automatisering veranderd is.


Succesfactoren van het inbedden van Operationele Technologie Security

TNO - De behoefte aan kennis over cyberveilige systemen in organisaties blijft toenemen. Daarom heeft TNO onderzocht wat de succesfactoren zijn die bijdragen aan een grotere cyberveiligheid van Industrial Control Systems (ICS) bij Nederlandse organisaties.


De cloud Ė wie vertrouwt u het meest?

Productivity.be - Technisch gezien is er geen enkele reden om in de industrie niet mťťr gebruik te maken van de cloud. Dat was de conclusie van een opmerkelijke lezing tijdens de meest recente NAMUR conferentie. Tegelijk vinden gebruikers van automatiseringstechnologie wel dat aanbieders van cloudoplossingen duidelijker moeten zijn in hun aanbod en meer moeten denken in termen van applicaties.


Sirris zet 4.0 Industrie om in praktijk om alle Belgische productiebedrijven te helpen digitaliseren

Sirris - In Hasselt en Luik kunnen bedrijfsleiders voortaan in een realistisch nagebouwde industriŽle omgeving, samen met specialisten van Sirris, hun eigen Ďproductielijn van de toekomstí bouwen en testen. Aan de pilootfabriek is 12 maanden gewerkt, er werken 40 experten. Het kenniscentrum wil daarmee alle productiebedrijven in BelgiŽ op weg zetten naar de vierde industriŽle revolutie.


Touchscreen van 35m2 brengt digital twins tot leven

Productivity.be - Digitalisering biedt heel wat oplossingen voor de uitdagingen waarmee industriŽle bedrijven geconfronteerd worden maar het is niet altijd eenvoudig om uit het enorme aanbod een pragmatisch transformatietraject te distilleren. In het Concept Center 4 Industries laat Siemens bezoekers aan de hand van proof of concepts ontdekken wat mogelijk is en hoe een en ander aan te pakken.


Het LISA-systeem van SPIE Belgium bewijst al meer dan 25 jaar zijn nut

SPIE Belgium - SPIE Belgium heeft meer dan 25 jaar geleden LISA ontwikkeld, een systeem dat het laden van vrachtwagens automatiseert en optimaliseert. De belangrijkste troeven zijn een aanzienlijke tijdwinst voor de logistieke processen van de klant en een snel rendement op de investering, die op een paar jaar kan worden afgeschreven. Heel recentelijk, in juli 2019, haalde SPIE een nieuwe LISA-opdracht binnen in de chemiesector.


Spelenderwijs produceren

Productivity.be - Als u kinderen heeft of zelf al eens een spelletje speelt, is het u allicht niet ontgaan Ė de overstap die het populaire spel Fortnite gemaakt heeft naar hoofdstuk 2. De concepten en benadering waarmee de makers van games er in slagen om ons zodanig te boeien en te binden is een specialisme geworden dat ook in andere sectoren ingang vindt. Zelfs de industrie lijkt nu open te staan voor gamification.


Webgebaseerd visualisatiesysteem voor controle en bewaking door operatoren

Siemens - Siemens zal tijdens ĎSPS Ė Smart Production Solutionsí 2019 een volledig nieuw totaalsysteem voor de controle en bewaking door operatoren voorstellen. Het webgebaseerde visualisatiesysteem bestaat initieel uit de visualisatiesoftware Simatic WinCC Unified en de nieuwe generatie HMI-panels, Simatic HMI Unified Comfort Panels.


Tien miljoen euro aan onbenutte cloudservices

Insight - Volgens de 2019 European Insight Intelligent Technology Index (ITI) besteden Europese bedrijven Ä 33 miljoen aan cloudservices. 42 procent geeft daarbij aan dat de cloud in de afgelopen twee jaar cruciaal is geweest voor initiatieven op het gebied van digitale innovatie. Een enquÍte bij 1.000 bedrijven in Europa toonde echter aan dat 30 procent (Ä 9,8 miljoen) van deze clouduitgaven besteed wordt aan onbenutte services.


Doorbraak in automatisering magazijnen

Siemens - In een magazijn worden automatische kranen aangestuurd door specifieke software, terwijl de voorraden en goederenstromen beheerd worden met andere software. Het koppelen van beide is een bijzonder moeilijke uitdaging omdat men niet zomaar kan experimenteren in een magazijn. Quinaptis, Siemens en de Thomas More Hogeschool in Geel vonden een baanbrekende oplossing door de communicatie te testen in een miniatuurmagazijn ťn in een virtuele omgeving.


Remote and Autonomous Operation

Productivity.be - NAMUR, de vereniging van gebruikers van procesautomatisering, heeft een nieuwe versie gepubliceerd van aanbeveling NE161 voor ďRemote and Autonomous OperationĒ. Het document geeft een mooi overzicht van alle uitdagingen en obstakels die een bedrijf ontmoet wanneer het een plant, of delen daarvan, vanop afstand wil beheren en runnen. De nieuwe versie besteedt extra aandacht aan cyber security.
Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen