Digitalisering

Umati spreidt zijn vleugels

Productivity.be - Umati Ė het framework voor M2M communicatie in werktuigmachines Ė wordt opengetrokken naar de gehele sector van engineering en machinebouw. De nieuwe samenwerking tussen de Duitse verenigingen VDW en VDMA zou een belangrijke stap voorwaarts kunnen betekenen in de implementatie van digitalisering en industrie 4.0.


Public cloud groeit minder snel dan verwacht

Barracuda Networks - Barracuda heeft een nieuw onderzoek voorgesteld: Future Shock: The Cloud Is The New Network peilt naar de adoptie van public cloud. Voor dit onderzoek zijn 750 IT-beslissers gevraagd naar hun ervaringen met public cloud en naar hun bekommernissen die de adoptie ervan afremmen.


IT-beveiliging voor de fabrieksvloer

Productivity.be - De convergentie tussen IT en OT wordt vaak gezien als een risico op het vlak van netwerkbeveiliging, maar biedt ook opportuniteiten om de best practices uit de IT-wereld naar de fabrieksvloer te brengen. Productivity.be had hierover een gesprek met IoT specialist Alexis Malchair en security lead Belux Steven De Ruyver van Cisco, dat eind vorige maand zijn nieuwe beveiligingsarchitectuur voor het IIoT presenteerde.


Stuxnet

Productivity.be - Stuxnet is een computervirus dat er in 2010 in geslaagd is om naar schatting een duizendtal machines fysiek te beschadigen. Als een van de eerste schadelijke computerprogramma's gericht op industriŽle netwerken en installaties speelde het een belangrijke rol in de bewustmaking rond cybersecurity in automatisering. Maar wat misschien nog meer tot de verbeelding spreekt, is het verhaal achter Stuxnet, dat menig spionageroman doet verbleken.


Application Programming Interface (API)

Productivity.be - In de communicatie tussen machines is een belangrijke rol weggelegd voor Application Programming Interfaces (APIís). Het zijn duidelijk gedefinieerde toegangspoorten langs waar een machine of systeem zijn diensten aanbiedt aan andere systemen. We gebruiken ze allemaal dagelijks, vaak zonder dat te beseffen, via apps en websites, en het zijn ook essentiŽle bouwstenen in de ontwikkeling van Industrie 4.0 en het IIoT.


Internet almaar meer plek voor communicatie tussen machines

Cisco - Elke dag maken 10 miljoen toestellen voor het eerst verbinding met het internet. Tegen 2023 zullen we in de wereld bijna 30 miljard internettoestellen gebruiken, waarvan 45% smartphones. 5G is dan al goed voor tien procent van de wereldwijde internetverbindingen. Bijna de helft van die verbindingen is in 2023 voor machine-to-machine-communicatie. Dat zijn enkele resultaten uit het nieuwe Annual Internet Report dat Cisco vandaag publiceert.


Machinebouwer wil spraakgestuurde machines en apparaten

E.D.&A. - Consumenten gebruiken tegenwoordig vaker voice control, bijvoorbeeld bij het bedienen van domotica toepassingen in huis. Elektronicafabrikant E.D.&A. ziet de vraag naar spraakgestuurde bediening stijgen bij zijn klanten en hun eindgebruikers. Integratie van Ďslimmeí speakers dus. De meest bekende voorbeelden zijn op dit ogenblik Google Home, Amazon Echo (Alexa) en Siri (Apple).


Cisco introduceert nieuwe beveiligingsarchitectuur voor het industriŽle internet of things (IIoT)

Cisco - Netwerken vormen in toenemende mate de ruggengraat van operationele technologieŽn (OT) voor levensnoodzakelijke infrastructuren zoals energie, transport en industrie. Als gevolg hiervan hebben betrokken organisaties steeds meer behoefte aan realtime toegang tot hun digitale gegevens om de productie, het kostenbeheer en cybersecurity te verbeteren.


Nieuwe inzichten in Open Process Automation

Productivity.be - Hoewel er nog niet zo veel ruchtbaarheid aan gegeven wordt is Open Process Automation Ė het initiatief van ExxonMobil om een open, op standaarden gebaseerd DCS te ontwikkelen Ė allicht een van de belangrijkste evoluties vandaag in procesautomatisering. Het project dat eind 2016 gestart werd, telt al 91 deelnemende bedrijven en is intussen ook gestart met de voorbereiding van een eerste reŽle implementatie.


Digital thread

Productivity.be - Het vocabularium van de moderne industrieel groeit dezer dagen sneller dan ooit tevoren en vandaag voegen we daar nog maar eens een nieuwe term aan toe: de digital thread. De term slaat op het in kaart brengen van de grote hoeveelheden data en datastromen in een organisatie zodat ze bruikbaar worden voor dat andere buzzwoord: de digital twin.


Nieuwe technologie in Vuzix M4000

Productivity.be - Met de lancering van zijn nieuwe M4000 op de Consumer Electronic Show (CES) in Las Vegas introduceert Vuzix een nieuwe technologie voor smart glasses voor professionele toepassingen. De bril is volledig transparant, waarbij gebruikgemaakt wordt van zogenaamde waveguides om een beeld in het gezichtsveld van de gebruiker te projecteren.


Nieuwe specificatie voor OPC UA Safety

Productivity.be - De OPC Foundation en PROFIBUS & PROFINET International (PI) hebben op de SPS beurs aangekondigd klaar te zijn met de technische specificaties voor OPC UA Safety. Het implementeren van veiligheidskringen over OPC UA is met name interessant voor modulaire productielijnen.


NAMUR Open Architecture (NOA) wordt concreet

Productivity.be - NAMUR, de gebruikersvereniging inzake procesautomatisering, heeft een aantal concrete implementaties gerealiseerd van NOA Ė het concept voor het ontsluiten van data in grote process plants. De Namur Open Architecture voorziet in het creŽren van een communicatiekanaal naast de klassieke automatiseringspiramide om data uit het veld rechtstreeks naar het IT-niveau te brengen.


Smart glasses

Productivity.be - Augmented reality is een van de technologieŽn die steevast opduiken in omschrijvingen over hoe we gaan werken in de fabriek van de toekomst. Hoewel dit voor velen nog wat futuristisch klinkt, worden de eerste toepassingen vandaag al gerealiseerd. Centraal hierin staan smart glasses die een handenvrije en intuÔtieve interface bieden om data te raadplegen en te communiceren.


80% industriŽle kmoís digitaliseert

Agoria - Niet de technologie, maar de mindset vormt de grootste uitdaging bij digitale transformatie. Een bedrijf dat wil digitaliseren, moet tijd en middelen hebben, maar eerst en vooral mensen meekrijgen. Dat laatste lukt beter met concrete pilootprojecten dan met spraakmakende voorbeelden uit Silicon Valley. Dat blijkt uit ons onderzoek naar de digitale maturiteit van de industriŽle kmoís in BelgiŽ.


SPS: Hoogmis van de digitalisering

Productivity.be - De 30-ste editie van de SPS beurs in NŁrnberg is uitgedraaid op een hoogmis van de digitalisering, met veel aandacht voor de nieuwe generatie van automatiseringsplatformen die de afgelopen jaren tot stand zijn gekomen. In dit artikel bekijken we enkele highlights van de beurs die mooi illustreren hoe ingrijpend de kijk op industriŽle automatisering veranderd is.


Succesfactoren van het inbedden van Operationele Technologie Security

TNO - De behoefte aan kennis over cyberveilige systemen in organisaties blijft toenemen. Daarom heeft TNO onderzocht wat de succesfactoren zijn die bijdragen aan een grotere cyberveiligheid van Industrial Control Systems (ICS) bij Nederlandse organisaties.


De cloud Ė wie vertrouwt u het meest?

Productivity.be - Technisch gezien is er geen enkele reden om in de industrie niet mťťr gebruik te maken van de cloud. Dat was de conclusie van een opmerkelijke lezing tijdens de meest recente NAMUR conferentie. Tegelijk vinden gebruikers van automatiseringstechnologie wel dat aanbieders van cloudoplossingen duidelijker moeten zijn in hun aanbod en meer moeten denken in termen van applicaties.


Sirris zet 4.0 Industrie om in praktijk om alle Belgische productiebedrijven te helpen digitaliseren

Sirris - In Hasselt en Luik kunnen bedrijfsleiders voortaan in een realistisch nagebouwde industriŽle omgeving, samen met specialisten van Sirris, hun eigen Ďproductielijn van de toekomstí bouwen en testen. Aan de pilootfabriek is 12 maanden gewerkt, er werken 40 experten. Het kenniscentrum wil daarmee alle productiebedrijven in BelgiŽ op weg zetten naar de vierde industriŽle revolutie.


Touchscreen van 35m2 brengt digital twins tot leven

Productivity.be - Digitalisering biedt heel wat oplossingen voor de uitdagingen waarmee industriŽle bedrijven geconfronteerd worden maar het is niet altijd eenvoudig om uit het enorme aanbod een pragmatisch transformatietraject te distilleren. In het Concept Center 4 Industries laat Siemens bezoekers aan de hand van proof of concepts ontdekken wat mogelijk is en hoe een en ander aan te pakken.
Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen