Productivity.be

Kan je storingen horen?

Productivity.be - Met alle technieken die er vandaag zijn om informatie over een plant op de schermen in de controlekamer te krijgen, blijft er een belangrijke reden om operatoren in de field te hebben: ervaren technici horen wanneer er iets fout zit. Fraunhofer heeft een techniek ontwikkeld om ook dat aspect van diagnose te digitaliseren.


Siemens en Evonik implementeren life cycle data model

Productivity.be - Siemens en Evonik hebben op Achema aangekondigd dat ze gaan samenwerken om het life cycle data model dat Evonik ontwikkelde om zijn procesinstallaties te omschrijven en te beheren, gaan implementeren in de softwaresuite Comos van Siemens. Het resultaat van dit partnership zal op termijn een integraal onderdeel worden van de softwaresuite en dus ook aan andere bedrijven aangeboden worden.


Fietsende robot

Productivity.be - Productivity.be heeft een uitgesproken missie waarin we ons resoluut focussen op productietechnologie. Maar voor deze sympathieke jongen maken we graag een uitzondering. (Let op: video is meteen nogal luidruchtig)


Komt de volgende industriŽle revolutie uit fab labs?

Productivity.be - STEM Ė Science, Technology, Engineering, Mathematics Ė is een hot thema. Dat blijkt niet alleen uit de populariteit van de gelijknamige richting in het onderwijs maar ook uit het feit dat zogenaamde fab labs ook in ons land als paddenstoelen uit de grond schieten. Deze geavanceerde ateliers richten zich per definitie op geÔndividualiseerde productie, en dat is precies wat de vierde industriŽle revolutie tracht (of trachtte) waar te maken.


Standaardisering voor AI ecosysteem

Productivity.be - IEC en ISO, twee internationale standaardiseringsorganisaties, hebben een gemeenschappelijk comitť opgericht voor het ontwikkelen van standaarden rond artificiŽle intelligentie en machine learning. Eerste wapenfeit wordt ISO/IEC AWI 22989 Ė een standaard die de concepten en terminologie rond AI zal vastleggen. De ontwikkeling van standaarden bevestigt de toenemende rol die AI speelt, ook in industriŽle toepassingen.


Microscopisch lassen zonder microscoop

Productivity.be - Het Duitse Alpha Laser won op de Hannover Messe een nominatie voor de Hermes Award met de AL-ARM 450 F Ė een nieuwe machine voor handheld laserlassen. De innovatie zit in het gebruik van een augmented reality toepassing in de lasbril, wat het gebruik van een microscoop overbodig maakt.


Hands-free dankzij augmented reality

Productivity.be - In de fabriek van de toekomst is zonder enige twijfel een belangrijke rol weggelegd voor technologieŽn die het manuele werk van operatoren connecteren aan de digitalisering in de rest van de fabriek. Augmented reality is een technologie die dat mogelijk maakt. Het Amerikaanse Upskill verdiende er een nominatie mee voor de Hermes Award.


Mobiele freesmachine voor vliegtuigbouw

Productivity.be - In de vliegtuigbouw worden heel wat verspanende bewerkingen nog manueel gedaan omdat de bewerking van grote, lichtgewicht materialen veel flexibiliteit vereist en moeilijk te automatiseren is. Een industrieel consortium onder leiding van het Fraunhofer Institute for Manufacturing Technology and Advanced Materials heeft nu een mobiele robot ontwikkeld voor deze veeleisende toepassing.


Edge computing

Productivity.be - Met Edge computing, of kortweg Edge, had de Hannover Messe dit jaar een nieuw buzzwoord. De ambitie om alle data en zelfs controle-algoritmes van een productieplant over te brengen naar de cloud heeft een wat meer pragmatische benadering gekregen waarbij terug meer ingezet wordt op lokale dataverwerking en rekenkracht. Dat is wat men in IT Edge computing noemt.


Back to reality

Productivity.be - Met 210.000 bezoekers heeft de Hannover Messe er andermaal een bijzonder succesvolle editie opzitten. In de komende weken gaan we u op Productivity.be tal van nieuwigheden presenteren die op de beurs werden voorgesteld. Opvallend was wel dat de term Industrie 4.0 dit jaar veel minder prominent aanwezig was. Heeft de hype plaatsgemaakt voor realiteit?


Zelf-kalibrerende temperatuursensor wint Hermes award

Productivity.be - Bij de opening van de Hannover Messe werd de Hermes Award dit jaar uitgereikt aan Endress+Hauser voor de zelf-kalibrerende temperatuursensor TrustSens. De Hermes Award wordt wereldwijd beschouwd als een van de belangrijkste prijzen in industriŽle productietechnologie. TrustSens is de eerste temperatuursensor die zichzelf zeer precies kan kalibreren.


Open Process Automation krijgt stilaan vorm

Productivity.be - Open Process Automation Ė het initiatief van ExxonMobil Research and Engineering om de dominante positie van DCS-systemen in de procesindustrie te doorbreken Ė krijgt stilaan vorm. Het forum dat de nieuwe standaarden uitwerkt, telt intussen 116 leden en wil dit jaar nog starten met de eerste pilootprojecten. Tegen 2021 zou het OPA-concept volledig op punt moeten staan.


Klimmende robots

Productivity.be - Moderne supply chains vragen snelle, flexibele logistieke systemen en daar heeft het Franse bedrijf Exotec Solutions een nieuwe oplossing voor bedacht: de Skypod. Het systeem omvat een geautomatiseerd magazijn waarin mobiele robots niet alleen de horizontale verplaatsingen van goederen doen, maar ook omhoog klimmen tussen de rekken.


Chemische fabriek in een container

Productivity.be - De chemische en farmaceutische industrie ondervinden net als de maakindustrie een toenemende vraag naar individualisering van producten en ook voor deze sectoren is het de uitdaging om hierbij dezelfde kostenefficiŽntie te realiseren als bij massaproductie. Een van de mogelijke antwoorden is modularising, een thema dat nadrukkelijk aan bod komt op Achema.


Het Internet of Things Ė kroniek van een aangekondigde dood?

Productivity.be - Meer dan 400 bedrijven hebben nu al een eigen platform ontwikkeld voor het Internet of Things en daar komen nog wekelijks nieuwe oplossingen bij. Het heeft iets van een goudkoorts, zegt Christoph Papenfuss van OSIsoft, die in een opmerkelijk opiniestuk uitlegt dat de vooropgestelde aanpak geen kans van slagen heeft.


SCADA netwerk slachtoffer van crypto hackers

Productivity.be - Het SCADA netwerk van een niet nader genoemde Europese watermaatschappij is eerder deze maand slachtoffer geworden van crypto hackers. Dat zijn deugnieten die via malware gebruik maken van de rekenkracht van andere computers om voor hen virtuele munten te mijnen. De malware richt op zich geen schade aan maar kan de goede werking van IT-systemen wel in het gedrang brengen.


Wie helpt een handje?

Productivity.be - In de pers en op sociale media wordt de bal vaak misgeslagen als het over robots gaat omdat men deze machines onterecht een te hoge autonomie en bijna menselijk denkvermogen toedicht. Maar ondertussen staat de technologie niet stil, en dit beeld zou zelfs de meest nuchtere techneuten kunnen wakker schudden over wat er ons misschien nog te wachten staat.


Volumetrisch 3D printen

Productivity.be - 3D printen is een veelbelovende techniek, maar u heeft er wel wat geduld voor nodig want zo een machine doet er al snel uren tot zelfs dagen over om een object laagje per laagje op te bouwen. Onderzoekers aan het Amerikaanse Lawrence Livermore National Lab hebben met het zogenaamde volumetrisch 3D printen een methode ontwikkeld die de klus klaart in 10 seconden.


Zijn ingenieurs sexy genoeg voor de 21-ste eeuw?

Productivity.be - Met digitalisering als het centrale thema kon de general meeting van Namur moeilijk voorbijgaan aan het vakgebied data science. Als uitgangspunt werd een artikel genomen van de Harvard Business Review met als titel ďData Scientist: The Sexiest Job of the 21st CenturyĒ. Wat heeft data science de industrie te bieden en welke rol kunnen ingenieurs hierin spelen?


Design voor additive manufacturing

Productivity.be - Hoewel de machines voor additive manufacturing van metalen onderdelen vandaag al voldoende performant zijn, staan we nog maar aan het begin van de industrialisering Ė de toepassing ervan op grote schaal. Een van de kritische succesfactoren, stelt men bij Sirris, is het ontwerpen in functie van additive manufacturing, zowel van de producten als de productieprocessen.


Kan digitalisering process plants veiliger maken?

Productivity.be - De huidige trend rond digitalisering heeft in de procesindustrie ook een impact op process safety, zowel in positieve als in negatieve zin. Namur, de verenging van gebruikers van automatiseringstechnologie in de procesindustrie, bracht op haar jaarlijkse general meeting de impact van deze trend in kaart.


IT Security in tijden van digitalisering

Productivity.be - Met de toenemende digitalisering wordt ook security een steeds belangrijker thema in industriŽle automatisering. Op de jaarlijkse general meeting van Namur werd het thema verder uitgediept, met een aantal concrete aanbevelingen om te komen tot een Security by Design filosofie.


Alibaba's mobiele robots

Productivity.be - Mobiele robots zijn een opkomende trend in intralogistiek. Ze combineren het beste van geautomatiseerde opslagsystemen en AGV's door in een warehouse met de rekken zelf rond te rijden. Dat biedt enorme voordelen voor e-commerce giganten als Amazon en Alibaba die de flexibiliteit van menselijke order pickers nodig hebben, in combinatie met een zo hoog mogelijke automatiseringsgraad. De choreografie van de robots is nog mooi om te zien ook.


AM Integrated Factory

Productivity.be - Sirris heeft in haar machinehal in Diepenbeek een pilootlijn gebouwd waarin additive manufacturing geÔntegreerd wordt in een productielijn die verder nog andere hoogwaardige productietechnieken omvat zoals hogeprecisiefrezen. Een dergelijke integratie moet het mogelijk maken om 3D-printen verder ingang te doen vinden als volwaardige productietechnologie.


Automation Markup Language (AML)

Productivity.be - AML is een gestandaardiseerd dataformaat voor het uitwisselen van informatie over objecten in een fabriek. Van de kleinste schroef tot een complete assemblagecel - ze kunnen alle objecten zijn in AML. Bij de digitalisering van een productie-omgeving helpt AML om op een eenduidige manier alle relevante data van objecten vast te leggen en uit te wisselen


IoT-standaard voor metaalbewerkingsmachines

Productivity.be - De Duitse vereniging van fabrikanten van metaalbewerkingsmachines (VDW) heeft op EMO een initiatief aangekondigd om een standaard te ontwikkelen om grote aantallen machines en controlesystemen te koppelen aan een gedeelde interface. Het is een belangrijke schakel in de implementatie van het Internet of Things.


Software en apps voor smart manufacturing

Productivity.be - Op 5 oktober vindt in Kortrijk Xpo de tweede editie van ABISS plaats - het netwerkevent van Invent Media dat focust op software en apps voor smart manufacturing. Het digitaliseren/automatiseren† van verschillende† bedrijfsprocessen is zonder twijfel de meest complexe en never ending challenge waarmee een productieonderneming nu en in de komende jaren zal geconfronteerd worden.


Ster-delta motorstarter

Productivity.be - Een ster-delta of ster-driehoek starter is een toestel dat in staat is om de aanloopstroom te beperken bij het opstarten van driefasige inductiemotoren. De meest voorkomende reden voor het gebruik van deze schakeling is dan ook het vermijden van stroompieken.


Tijd voor Industrie 5.0?

Productivity.be - Met de opening van de vakbeurs EMO vandaag is er alwaar geen ontkomen aan. Industrie 4.0 moet over alle sectoren heen zowat de meest gebruikte term zijn in B2B marketing. De CTO van Universal Robots doet daar in een recent interview nog een schepje bovenop door al een volgende revolutie aan te kondigen: Industrie 5.0.


Adamos: IIoT platform voor machinebouwers

Productivity.be - ADAMOS (ADAptive Manufacturing Open Solutions) is een nieuwe joint-venture waarin DMG MORI, DŁrr, Software AG, ZEISS en ASM PT een neutraal platform willen ontwikkelen dat machinebouwers moet helpen bij de implementatie van het Industrial Internet of Things (IIoT). Het initiatief wordt voorgesteld op de vakbeurs EMO, waar andere machinebouwers uitgenodigd zullen worden om zich aan te sluiten.


Confidential computing versterkt beveiliging in de cloud

Productivity.be - Een beroep doen op de cloud om over de bedrijfsmuren heen data en toepassingen te beheren - het potentieel is intussen voor iedereen wel duidelijk maar het concept roept nog heel wat tegenkanting op, voornamelijk inzake beveiliging. Microsoft, dat met zijn cloud oplossing Azure nadrukkelijk op bedrijfstoepassingen mikt, heeft vandaag aangekondigd om met confidential computing die beveiliging nog verder te versterken.


Collaborative robots - daar zit muziek in

Productivity.be - Op vakbeurzen zijn al regelmatig demonstraties met collaborative robots te zien geweest, maar dit is toch een beetje speciaal. YuMi, de cobot van ABB, mocht deze week in Pisa het Lucca Philharmonic Orchestra dirigeren. Een paar dagen heeft ie erover gedaan om het te leren, zegt CEO Ulrich Spiesshofer in de video, al blijft hij wel vaag over hoe 'collaborative' deze toepassing nu echt is. Maar een leuke marketing stunt is het in elk geval.


Hannover Messe steekt oceaan over

Productivity.be - De Hannover Messe heeft doorheen de jaren een stevige reputatie opgebouwd als toonaangevende industriŽle vakbeurs en een wereldwijde hotspot voor Industrie 4.0. Beursorganisator Deutsche Messe wil nu verder bouwen op die naambekendheid door in september 2018 de Hannover Messe USA te lanceren in Chicago.


Robottaks? Nog zo snel niet

Productivity.be - Vorige week haalde Zuid-Korea het wereldnieuws, en de technische pers, omdat het als eerste land ter wereld een robottaks zou invoeren. Klopt niet, schrijft de website Tech Republic. Het gaat slechts om een incentive voor automatisering die afgebouwd wordt. De berichtgeving toont wel aan dat een eventuele robottaks een actueel discussiepunt blijft.


Fused Deposition Modeling (FDM)

Productivity.be - Fused Deposition Modeling (FDM) is een populaire technologie gebruikt in rapid prototyping en additive manufacturing. De meeste low-cost 3D printers en zelfbouwpakketten werken op basis van FDM, maar de technologie wordt ook volop gebruikt in meer gesofisticeerde machines.


De cloud luistert mee

Productivity.be - Operatoren hebben een belangrijke rol in predictief onderhoud, want vaak hebben zij, nog voor een machine een foutmelding geeft, al gehoord dat er iets niet in orde is. De IsraŽlische start-up 3DSignals heeft een systeem ontwikkeld om die vaardigheid aan te leren aan een neuraal netwerk.


Procesinstrumentatie in het IIoT-tijdperk

Productivity.be - Een aantal trends in procesautomatisering zoals de opmars van het Industrial Internet of Things en de toenemende aandacht voor predictive maintenance hebben een grote invloed op de procesinstrumentatie en de manier waarop we die gebruiken. Productivity.be had hierover een gesprek met Matthias Altendorf, CEO van Endress+Hauser Group.


Zie jij wat ik zie?

Productivity.be - Virtual reality en augmented reality zijn themaís die in Industrie 4.0 regelmatig genoemd worden omdat ze performante oplossingen mogelijk maken in engineering en maintenance. Toepassingen voor smart glasses hoeven echter niet altijd complex te zijn, bewijst AMA dat een oplossing ontwikkelde om advies van experten op afstand te faciliteren.


Festo lanceert Motion Apps

Productivity.be - Met de lancering van haar nieuwe Motion Terminal zet Festo een belangrijke stap in de evolutie van pneumatische aandrijvingen naar Industrie 4.0. Met dit universele ventiel kan een hele reeks van intelligente functies op een digitale manier geÔmplementeerd worden door de installatie en configuratie van Motion Apps.


Metallisch schuim

Productivity.be - In de zoektocht naar performante materialen is een Duits onderzoeksproject gestart dat zich toelegt op metallisch schuim. In het project "Innovative Foam Structures for Efficient Lightweighting" zijn onderzoekers aan de Pforzheim University of Applied Sciences erin geslaagd om materialen te ontwikkelen die even stijf en sterk zijn als metalen, met slechts 50% van het gewicht.


Festo bouwt suspensie op rond introductie van Motion Terminal

Productivity.be - Het gebeurt niet vaak dat een leverancier van industriŽle componenten een suspensie weet op te bouwen rond een productlancering, die vergelijkbaar is met wat Apple en Tesla doen in de consumentenmarkt. Festo maakt zich sterk met de Motion Terminal een product te lanceren dat een ware doorbraak zal forceren in pneumatische aandrijving. De introductie gebeurt in april, op de Hannover Messe.


Expertengids ďIndustrie 4.0 in de procesindustrieĒ

Productivity.be - Experten van Endress+Hauser BELUX hebben met ďIndustrie 4.0 in de procesindustrieĒ een praktische gids samengesteld over het creŽren van meerwaarde dankzij de concepten van Industrie 4.0 en het Industrial Internet of Things. De gids toont aan dat heel wat van die concepten vandaag al toegepast kunnen worden en een concreet antwoord bieden op de uitdagingen van industriŽle bedrijven.


Record opkomst voor Indumation.be

Productivity.be - Met 7.831 bezoekers uit de industrie heeft Indumation.be haar reputatie als "hťt Belgische platform voor industriŽle automatisering" waargemaakt. Daarnaast kreeg de vakbeurs ook nog 831 studenten over de vloer die zich kwamen verdiepen in productietechnologie ŗ la Industrie 4.0. Voor organisator Invent Media is de volgende afspraak in Brussel, van 22 tot en met 24 maart, voor MTMS 2017.


Afscheid Alfons Calders

Productivity.be - Met het plotse overlijden van Alfons Calders moet de Belgische industrie afscheid nemen van een icoon en een van haar grootste pleitbezorgers. Uit zijn werk als hoofdredacteur, journalist en consultant sprak niet alleen een groot engagement, maar ook het talent om mensen in de industrie en daarbuiten te boeien en te inspireren met verhalen over innovatie en ingeniositeit.


BelgiŽ stijgt 3 plaatsen in Bloomberg's Innovation Index

Productivity.be - BelgiŽ eindigt op de 13-de plaats in de ranglijst die Bloomberg jaarlijks maakt van de meest innovatieve economieŽn. Het lijstje houdt onder meer rekening met investeringen in R&D, patenten en productiviteit. Ons land eindigt wel pas 21-ste als het gaat over het aandeel van value added manufacturing in het bruto nationaal product. Met een dertiende plaats eindigt BelgiŽ achter Duitsland en Frankrijk, en haalt ons land het nipt van Nederland.


De opmars van open source controllers

Productivity.be - Open source platformen als Raspberry pi en Arduino lijken steeds meer hun weg te vinden naar industriŽle toepassingen. Met de Revolution Pi van Kunbus is er nu zelfs een heuse open source PLC. De grote kracht van de nieuwe platformen zit in de uitgebreide communities waar gebruikers mekaar helpen bij het ontwikkelen van applicaties Ė een manier van werken die eigen is aan een nieuwe generatie die straks ook in de industrie de dienst zal uitmaken.


Einde van het loodzuur-tijdperk?

Productivity.be - Lithium-ionbatterijen lijken een steeds prominentere plaats in te nemen in het aanbod van magazijntrucks. Betekent dit dat het einde van het loodzuur-tijdperk is ingezet? Voorlopig niet, zo blijkt uit een rondvraag bij enkele prominente leveranciers, al gaat men er wel van uit dat Li-ion technologie vroeg of laat de norm zal worden. De voedings- en de farmaceutische industrie nemen momenteel het voortouw.


Vijf voorspellingen over het gebruik van de cloud in industriŽle toepassingen

Productivity.be - Hoewel het Industrial Internet of Things (IIoT) en Big Data discussies over de digitale transformatie van de industrie domineren, meent onderzoeksbureau LNS dat de cloud de belangrijkste facilitator van deze digitalisering is. Bij nieuwe ERP-implementaties kiest intussen al een derde tot de helft van bedrijven voor cloud-gebaseerde oplossingen. Dus vroeg LNS zich af in welke andere domeinen de cloud op een punt van doorbraak staat.


Inspiratie om te innoveren en te automatiseren

Productivity.be - Van 8 tot en met 10 februari vindt in Kortrijk Xpo de 4-de editie plaats van de vakbeurs Indumation.be. Met meer dan 170 exposanten en een boeiende reeks expert classes biedt de beurs aan bedrijven een enorme bron van inspiratie om te innoveren en te automatiseren. Alle takken van de industrie en infrastructuursector komen er aan bod.


Namur Open Architecture wil openheid en betrouwbaarheid verzoenen

Productivity.be - Industrie 4.0 gaat de klassieke automatiseringspiramide openbreken Ė zo werd ons lange tijd voorspeld Ė maar Namur stelt met Open Architecture nu een alternatief concept voor dat de nood aan openheid in automatisering combineert met de eerder gesloten benadering van DCS-systemen. De automatiseringspiramide garandeert een hoge betrouwbaarheid en beschikbaarheid. Daar valt in grote chemische plants niet aan te tornen, zo meent men bij Namur.


Agenda

Kunststoffen 2018, Koningshof Veldhoven, 26-27/9/18
WoTS, World of Technology & Science, Jaarbeurs Utrecht, 2-5/10/18
ABISS, Apps, software & solutions, Kortrijk Xpo, 4/10/18
Solids Antwerp 2018, Antwerp Expo, 17-18/10/18

Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen