Productivity.be

Volumetrisch 3D printen

Productivity.be - 3D printen is een veelbelovende techniek, maar u heeft er wel wat geduld voor nodig want zo een machine doet er al snel uren tot zelfs dagen over om een object laagje per laagje op te bouwen. Onderzoekers aan het Amerikaanse Lawrence Livermore National Lab hebben met het zogenaamde volumetrisch 3D printen een methode ontwikkeld die de klus klaart in 10 seconden.


Zijn ingenieurs sexy genoeg voor de 21-ste eeuw?

Productivity.be - Met digitalisering als het centrale thema kon de general meeting van Namur moeilijk voorbijgaan aan het vakgebied data science. Als uitgangspunt werd een artikel genomen van de Harvard Business Review met als titel ďData Scientist: The Sexiest Job of the 21st CenturyĒ. Wat heeft data science de industrie te bieden en welke rol kunnen ingenieurs hierin spelen?


Design voor additive manufacturing

Productivity.be - Hoewel de machines voor additive manufacturing van metalen onderdelen vandaag al voldoende performant zijn, staan we nog maar aan het begin van de industrialisering Ė de toepassing ervan op grote schaal. Een van de kritische succesfactoren, stelt men bij Sirris, is het ontwerpen in functie van additive manufacturing, zowel van de producten als de productieprocessen.


Kan digitalisering process plants veiliger maken?

Productivity.be - De huidige trend rond digitalisering heeft in de procesindustrie ook een impact op process safety, zowel in positieve als in negatieve zin. Namur, de verenging van gebruikers van automatiseringstechnologie in de procesindustrie, bracht op haar jaarlijkse general meeting de impact van deze trend in kaart.


IT Security in tijden van digitalisering

Productivity.be - Met de toenemende digitalisering wordt ook security een steeds belangrijker thema in industriŽle automatisering. Op de jaarlijkse general meeting van Namur werd het thema verder uitgediept, met een aantal concrete aanbevelingen om te komen tot een Security by Design filosofie.


Alibaba's mobiele robots

Productivity.be - Mobiele robots zijn een opkomende trend in intralogistiek. Ze combineren het beste van geautomatiseerde opslagsystemen en AGV's door in een warehouse met de rekken zelf rond te rijden. Dat biedt enorme voordelen voor e-commerce giganten als Amazon en Alibaba die de flexibiliteit van menselijke order pickers nodig hebben, in combinatie met een zo hoog mogelijke automatiseringsgraad. De choreografie van de robots is nog mooi om te zien ook.


AM Integrated Factory

Productivity.be - Sirris heeft in haar machinehal in Diepenbeek een pilootlijn gebouwd waarin additive manufacturing geÔntegreerd wordt in een productielijn die verder nog andere hoogwaardige productietechnieken omvat zoals hogeprecisiefrezen. Een dergelijke integratie moet het mogelijk maken om 3D-printen verder ingang te doen vinden als volwaardige productietechnologie.


Automation Markup Language (AML)

Productivity.be - AML is een gestandaardiseerd dataformaat voor het uitwisselen van informatie over objecten in een fabriek. Van de kleinste schroef tot een complete assemblagecel - ze kunnen alle objecten zijn in AML. Bij de digitalisering van een productie-omgeving helpt AML om op een eenduidige manier alle relevante data van objecten vast te leggen en uit te wisselen


IoT-standaard voor metaalbewerkingsmachines

Productivity.be - De Duitse vereniging van fabrikanten van metaalbewerkingsmachines (VDW) heeft op EMO een initiatief aangekondigd om een standaard te ontwikkelen om grote aantallen machines en controlesystemen te koppelen aan een gedeelde interface. Het is een belangrijke schakel in de implementatie van het Internet of Things.


Software en apps voor smart manufacturing

Productivity.be - Op 5 oktober vindt in Kortrijk Xpo de tweede editie van ABISS plaats - het netwerkevent van Invent Media dat focust op software en apps voor smart manufacturing. Het digitaliseren/automatiseren† van verschillende† bedrijfsprocessen is zonder twijfel de meest complexe en never ending challenge waarmee een productieonderneming nu en in de komende jaren zal geconfronteerd worden.


Ster-delta motorstarter

Productivity.be - Een ster-delta of ster-driehoek starter is een toestel dat in staat is om de aanloopstroom te beperken bij het opstarten van driefasige inductiemotoren. De meest voorkomende reden voor het gebruik van deze schakeling is dan ook het vermijden van stroompieken.


Tijd voor Industrie 5.0?

Productivity.be - Met de opening van de vakbeurs EMO vandaag is er alwaar geen ontkomen aan. Industrie 4.0 moet over alle sectoren heen zowat de meest gebruikte term zijn in B2B marketing. De CTO van Universal Robots doet daar in een recent interview nog een schepje bovenop door al een volgende revolutie aan te kondigen: Industrie 5.0.


Adamos: IIoT platform voor machinebouwers

Productivity.be - ADAMOS (ADAptive Manufacturing Open Solutions) is een nieuwe joint-venture waarin DMG MORI, DŁrr, Software AG, ZEISS en ASM PT een neutraal platform willen ontwikkelen dat machinebouwers moet helpen bij de implementatie van het Industrial Internet of Things (IIoT). Het initiatief wordt voorgesteld op de vakbeurs EMO, waar andere machinebouwers uitgenodigd zullen worden om zich aan te sluiten.


Confidential computing versterkt beveiliging in de cloud

Productivity.be - Een beroep doen op de cloud om over de bedrijfsmuren heen data en toepassingen te beheren - het potentieel is intussen voor iedereen wel duidelijk maar het concept roept nog heel wat tegenkanting op, voornamelijk inzake beveiliging. Microsoft, dat met zijn cloud oplossing Azure nadrukkelijk op bedrijfstoepassingen mikt, heeft vandaag aangekondigd om met confidential computing die beveiliging nog verder te versterken.


Collaborative robots - daar zit muziek in

Productivity.be - Op vakbeurzen zijn al regelmatig demonstraties met collaborative robots te zien geweest, maar dit is toch een beetje speciaal. YuMi, de cobot van ABB, mocht deze week in Pisa het Lucca Philharmonic Orchestra dirigeren. Een paar dagen heeft ie erover gedaan om het te leren, zegt CEO Ulrich Spiesshofer in de video, al blijft hij wel vaag over hoe 'collaborative' deze toepassing nu echt is. Maar een leuke marketing stunt is het in elk geval.


Hannover Messe steekt oceaan over

Productivity.be - De Hannover Messe heeft doorheen de jaren een stevige reputatie opgebouwd als toonaangevende industriŽle vakbeurs en een wereldwijde hotspot voor Industrie 4.0. Beursorganisator Deutsche Messe wil nu verder bouwen op die naambekendheid door in september 2018 de Hannover Messe USA te lanceren in Chicago.


Robottaks? Nog zo snel niet

Productivity.be - Vorige week haalde Zuid-Korea het wereldnieuws, en de technische pers, omdat het als eerste land ter wereld een robottaks zou invoeren. Klopt niet, schrijft de website Tech Republic. Het gaat slechts om een incentive voor automatisering die afgebouwd wordt. De berichtgeving toont wel aan dat een eventuele robottaks een actueel discussiepunt blijft.


Fused Deposition Modeling (FDM)

Productivity.be - Fused Deposition Modeling (FDM) is een populaire technologie gebruikt in rapid prototyping en additive manufacturing. De meeste low-cost 3D printers en zelfbouwpakketten werken op basis van FDM, maar de technologie wordt ook volop gebruikt in meer gesofisticeerde machines.


De cloud luistert mee

Productivity.be - Operatoren hebben een belangrijke rol in predictief onderhoud, want vaak hebben zij, nog voor een machine een foutmelding geeft, al gehoord dat er iets niet in orde is. De IsraŽlische start-up 3DSignals heeft een systeem ontwikkeld om die vaardigheid aan te leren aan een neuraal netwerk.


Procesinstrumentatie in het IIoT-tijdperk

Productivity.be - Een aantal trends in procesautomatisering zoals de opmars van het Industrial Internet of Things en de toenemende aandacht voor predictive maintenance hebben een grote invloed op de procesinstrumentatie en de manier waarop we die gebruiken. Productivity.be had hierover een gesprek met Matthias Altendorf, CEO van Endress+Hauser Group.


Light Fidelity (Li-Fi)

Productivity.be - Draadloze communicatie kan voor de industrie een belangrijke tool zijn om op een kostenefficiŽnte manier meer sensoren en instrumenten te installeren. Daarbij denken we in eerste instantie aan WiFi-netwerken of andere systemen op basis van radiofrequenties, maar ook lichtgolven kunnen gebruikt worden om data over te brengen.


Zie jij wat ik zie?

Productivity.be - Virtual reality en augmented reality zijn themaís die in Industrie 4.0 regelmatig genoemd worden omdat ze performante oplossingen mogelijk maken in engineering en maintenance. Toepassingen voor smart glasses hoeven echter niet altijd complex te zijn, bewijst AMA dat een oplossing ontwikkelde om advies van experten op afstand te faciliteren.


Festo lanceert Motion Apps

Productivity.be - Met de lancering van haar nieuwe Motion Terminal zet Festo een belangrijke stap in de evolutie van pneumatische aandrijvingen naar Industrie 4.0. Met dit universele ventiel kan een hele reeks van intelligente functies op een digitale manier geÔmplementeerd worden door de installatie en configuratie van Motion Apps.


Metallisch schuim

Productivity.be - In de zoektocht naar performante materialen is een Duits onderzoeksproject gestart dat zich toelegt op metallisch schuim. In het project "Innovative Foam Structures for Efficient Lightweighting" zijn onderzoekers aan de Pforzheim University of Applied Sciences erin geslaagd om materialen te ontwikkelen die even stijf en sterk zijn als metalen, met slechts 50% van het gewicht.


Festo bouwt suspensie op rond introductie van Motion Terminal

Productivity.be - Het gebeurt niet vaak dat een leverancier van industriŽle componenten een suspensie weet op te bouwen rond een productlancering, die vergelijkbaar is met wat Apple en Tesla doen in de consumentenmarkt. Festo maakt zich sterk met de Motion Terminal een product te lanceren dat een ware doorbraak zal forceren in pneumatische aandrijving. De introductie gebeurt in april, op de Hannover Messe.


Expertengids ďIndustrie 4.0 in de procesindustrieĒ

Productivity.be - Experten van Endress+Hauser BELUX hebben met ďIndustrie 4.0 in de procesindustrieĒ een praktische gids samengesteld over het creŽren van meerwaarde dankzij de concepten van Industrie 4.0 en het Industrial Internet of Things. De gids toont aan dat heel wat van die concepten vandaag al toegepast kunnen worden en een concreet antwoord bieden op de uitdagingen van industriŽle bedrijven.


Record opkomst voor Indumation.be

Productivity.be - Met 7.831 bezoekers uit de industrie heeft Indumation.be haar reputatie als "hťt Belgische platform voor industriŽle automatisering" waargemaakt. Daarnaast kreeg de vakbeurs ook nog 831 studenten over de vloer die zich kwamen verdiepen in productietechnologie ŗ la Industrie 4.0. Voor organisator Invent Media is de volgende afspraak in Brussel, van 22 tot en met 24 maart, voor MTMS 2017.


Afscheid Alfons Calders

Productivity.be - Met het plotse overlijden van Alfons Calders moet de Belgische industrie afscheid nemen van een icoon en een van haar grootste pleitbezorgers. Uit zijn werk als hoofdredacteur, journalist en consultant sprak niet alleen een groot engagement, maar ook het talent om mensen in de industrie en daarbuiten te boeien en te inspireren met verhalen over innovatie en ingeniositeit.


BelgiŽ stijgt 3 plaatsen in Bloomberg's Innovation Index

Productivity.be - BelgiŽ eindigt op de 13-de plaats in de ranglijst die Bloomberg jaarlijks maakt van de meest innovatieve economieŽn. Het lijstje houdt onder meer rekening met investeringen in R&D, patenten en productiviteit. Ons land eindigt wel pas 21-ste als het gaat over het aandeel van value added manufacturing in het bruto nationaal product. Met een dertiende plaats eindigt BelgiŽ achter Duitsland en Frankrijk, en haalt ons land het nipt van Nederland.


De opmars van open source controllers

Productivity.be - Open source platformen als Raspberry pi en Arduino lijken steeds meer hun weg te vinden naar industriŽle toepassingen. Met de Revolution Pi van Kunbus is er nu zelfs een heuse open source PLC. De grote kracht van de nieuwe platformen zit in de uitgebreide communities waar gebruikers mekaar helpen bij het ontwikkelen van applicaties Ė een manier van werken die eigen is aan een nieuwe generatie die straks ook in de industrie de dienst zal uitmaken.


Einde van het loodzuur-tijdperk?

Productivity.be - Lithium-ionbatterijen lijken een steeds prominentere plaats in te nemen in het aanbod van magazijntrucks. Betekent dit dat het einde van het loodzuur-tijdperk is ingezet? Voorlopig niet, zo blijkt uit een rondvraag bij enkele prominente leveranciers, al gaat men er wel van uit dat Li-ion technologie vroeg of laat de norm zal worden. De voedings- en de farmaceutische industrie nemen momenteel het voortouw.


Vijf voorspellingen over het gebruik van de cloud in industriŽle toepassingen

Productivity.be - Hoewel het Industrial Internet of Things (IIoT) en Big Data discussies over de digitale transformatie van de industrie domineren, meent onderzoeksbureau LNS dat de cloud de belangrijkste facilitator van deze digitalisering is. Bij nieuwe ERP-implementaties kiest intussen al een derde tot de helft van bedrijven voor cloud-gebaseerde oplossingen. Dus vroeg LNS zich af in welke andere domeinen de cloud op een punt van doorbraak staat.


Inspiratie om te innoveren en te automatiseren

Productivity.be - Van 8 tot en met 10 februari vindt in Kortrijk Xpo de 4-de editie plaats van de vakbeurs Indumation.be. Met meer dan 170 exposanten en een boeiende reeks expert classes biedt de beurs aan bedrijven een enorme bron van inspiratie om te innoveren en te automatiseren. Alle takken van de industrie en infrastructuursector komen er aan bod.


Namur Open Architecture wil openheid en betrouwbaarheid verzoenen

Productivity.be - Industrie 4.0 gaat de klassieke automatiseringspiramide openbreken Ė zo werd ons lange tijd voorspeld Ė maar Namur stelt met Open Architecture nu een alternatief concept voor dat de nood aan openheid in automatisering combineert met de eerder gesloten benadering van DCS-systemen. De automatiseringspiramide garandeert een hoge betrouwbaarheid en beschikbaarheid. Daar valt in grote chemische plants niet aan te tornen, zo meent men bij Namur.


Neutrale oplossing voor de programmatie van safety functies in drives

Productivity.be - PLCopen heeft op de SPS beurs in Neurenberg SafeMotion voorgesteld, een neutrale oplossing voor de programmatie van safety functies in drives. Die moet harmonie brengen in de manier van werken, over diverse safety veldbussen heen.


Process plants bediend vanop afstand

Productivity.be - Net als de maakindustrie ontsnapt ook de procesindustrie niet aan de druk om de productiviteit te verhogen en steeds kostenefficiŽnter te produceren. Een van de mogelijke antwoorden hierop is Remote Operation Ė het principe waarbij een plant vanop afstand opgevolgd of zelfs helemaal bediend kan worden.


Innovatieve klepstand detectie op Valve World

Productivity.be - Pepperl+Fuchs presenteert op Valve World in DŁsseldorf haar nieuwste oplossingen inzake klepstand detectie. De nieuwe, compacte F25 generatie is bedoeld voor manuele afsluiters en kleine tot middelgrote pneumatische aandrijvingen. De F31K2 is speciaal ontworpen voor extreme omstandigheden.


ExxonMobil bouwt open DCS-systeem

Productivity.be - Om meer openheid te creŽren en volop gebruik te kunnen maken van moderne IT-platformen en tools is ExxonMobil gestart met de ontwikkeling van een eigen, open DCS-systeem. De inspiratie hiervoor komt deels uit de luchtvaartindustrie, wat mede verklaart waarom Lockheed Martin gecontracteerd werd als integrator om het nieuwe systeem te ontwikkelen.


Aandacht voor industriŽle startups

Productivity.be - De term startup associŽren we nogal snel met de IT sector, maar ook in de industriŽle wereld zijn er uiteraard nog regelmatig ondernemers die een nieuw idee in de markt zetten. Sterker nog, met de toenemende digitalisering van productietechnieken zijn er steeds meer overeenkomsten tussen industriŽle startups en hun tegenhangers in IT.


Award voor Synchro-Form van LVD

Productivity.be - De Belgische machinefabrikant LVD heeft een Award for EuroBLECH gewonnen voor zijn nieuwe Synchro-Form buigtechnologie. Deze maakt het mogelijk om grote onderdelen nauwkeurig, veelvuldig te buigen zonder fouten te accumuleren. Door het elimineren van trial & error kan de productietijd met deze technologie tot 50% gereduceerd worden. De award werd op de vakbeurs EuroBLECH in ontvangst genomen door managing director Carl Dewulf.


Kostenbesparing dankzij topologie optimalisatie

Productivity.be - In de machinebouw kunnen aanzienlijke kostenbesparingen gerealiseerd worden door machineonderdelen lichter te maken. Een recent experiment bij een Duitse fabrikant van breimachines maakte de machinebasis 30% lichter, goed voor een kostenbesparing van 7%.


Neuraal netwerk leert bin picking

Productivity.be - Op de IMTS 2016 show in Chicago wist FANUC het publiek te imponeren met de demonstratie van een bin picking toepassing, die net iets verder gaat dan de gangbare methodes. De toepassing wordt immers aangestuurd via een neuraal netwerk waarmee de robot zelf leert hoe hij componenten best uit een willekeurig gerangschikte bak kan halen.


Eerste testen met OPC UA TSN succesvol

Productivity.be - B&R heeft aangekondigd succesvolle testen te hebben uitgevoerd met OPC UA TSN, een nieuwe standaard die OPC UA communicatie mogelijk maakt voor tijdskritische applicaties. Daarmee kunnen cyclustijden kleiner dan twee milliseconden gerealiseerd worden.


Afwerking van 3D geprinte werkstukken

Productivity.be - Hoewel 3D printers steeds beter worden en werkstukken afleveren die voor heel wat toepassingen direct bruikbaar zijn, is er toch ook nog vaak nood aan nabewerking. In dit artikel bekijken we de drie meest populaire technieken die gebruikt worden om 3D werkstukken een glad uiterlijk te geven.


Warmtepompen in industriŽle toepassingen

Productivity.be - Door warmtepompen te gebruiken kan zowat 10% bespaard worden op de energie die gebruikt wordt voor de opwekking van warmte in industriŽle processen. Dat stelt Thomas Nowak, secretaris generaal van de European Heat Pump Association (EHPA).


KION Group neemt Dematic over

Productivity.be - De KION Group, gekend van de merken Linde en Still, heeft vandaag de overname van Dematic aangekondigd. KION Group wordt daardoor een absolute wereldspeler in de interne logistiek, met bijna 30.000 werknemers en een omzet van 6,7 miljard dollar. Vorig jaar werd ook Egemin Automation een onderdeel van de KION Group.


VDW wil meer Ďdigital nativesí in de machinebouw

Productivity.be - Bij de viering van de 125-ste verjaardag van de VDW Ė de Duitse vereniging van bouwers van werktuigmachines Ė riep voorzitter Heinz-JŁrgen Prokop machinebouwers op om meer Ďdigital nativesí aan te trekken. Onze sector, zo stelde hij, wordt door de IT-wereld nog te vaak als conservatief bestempeld.


Human Interface Mate helpt fouten vermijden

Productivity.be - Een Belgische start-up in industriŽle technologie Ė dat zien we niet zo vaak. En in dit geval spreekt ook het product waarmee ze uitpakken heel erg tot de verbeelding. Een paar weken geleden lanceerde het jonge bedrijf Arkite de Human Interface Mate, een toestel dat operatoren helpt om fouten te vermijden.


Hydrostatische aandrijving geeft robot gevoel

Productivity.be - De zoektocht naar intuÔtieve manieren om een robot te programmeren en de ambitie om machines meer feeling te geven zijn twee belangrijke onderzoeksdomeinen in robotica. Een interessant project in dat verband is de robot met hydrostatische aandrijving die recent door Disney ontwikkeld werd.


Smart Sensor houdt motoren in vorm

Productivity.be - ABB heeft op de Hannover Messe de Smart Sensor geÔntroduceerd Ė een eenvoudig maar performant systeem om condition monitoring toe te passen op laagspanningsmotoren. Het bedrijf claimt de downtime van motoren tot 70% te kunnen terugdringen en de levensduur met 30% te verhogen. Uniek is de Industrie 4.0 benadering, waarbij de expertise van ABB als een service wordt aangeboden als aanvulling op de hardware.


VDW

METAV 2018

Van de laatste technologieŽn in traditionele productietechnieken tot nieuwe oplossingen voor Industrie 4.0 - ze komen allemaal aan bod op de vakbeurs METAV, van 20 tot 24 februari 2018 in Dusseldorf.
Naast het hoofdthema metaalbewerking heeft de beurs speciale zones met aandacht voor kwaliteitscontrole, additive manufacturing, molding en medical.
Meer info en inschrijving: www.metav.com

Start To Make Smarter

Op 7 en 8 februari ontvangt het MTMS Network Event in Kortrijk Xpo een 3000-tal bezoekers uit metaal- en kunststoffentransformatie, subcontractors, OEMís en machinebouwers om te netwerken met 165 technologie- en componentenleveranciers.
Het event omvat kleine partnerstanden, netwerkrecepties en de Ideas Battle Arena met tal van inspirerende ondernemers. Dit jaar wordt voor de eerste maal ook de POM Late Shift georganiseerd.
Registreer u (en uw collega's)