Klimmende robots


Moderne supply chains vragen snelle, flexibele logistieke systemen en daar heeft het Franse bedrijf Exotec Solutions een nieuwe oplossing voor bedacht: de Skypod. Het systeem omvat een geautomatiseerd magazijn waarin mobiele robots niet alleen de horizontale verplaatsingen van goederen doen, maar ook omhoog klimmen tussen de rekken.

Van klassieke automatische magazijnen (Automated Storage and Retrieval System of ASRS) met grote kranen die volledige pallets verplaatsen is al langer bekend dat ze ondanks hun vele voordelen niet echt beantwoorden aan de uitdagingen die de retail sector en vooral de online retail vandaag stellen.

Een van die uitdagingen is het creëren van zeer dynamische systemen waarmee kleine hoeveelheden goederen gepickt kunnen worden uit een zeer grote voorraad. Zogenaamde miniload-systemen kwamen daar al grotendeels aan tegemoet. Het zijn compactere varianten van de magazijnkranen waarmee goederen aan een hogere snelheid uit een automatisch magazijn gehaald kunnen worden. Goederen worden in dergelijke systemen niet langer op pallets gestockeerd maar op dragers die ontworpen zijn in functie van de miniload-kranen.

Een andere oplossing die bij grote online retailers als Amazon geïmplementeerd werd, is het gebruik van kleinere rekken waarbij mobiele robots gebruikt worden om deze rekken in zijn geheel naar de operatoren te brengen. Dit heeft als voordeel dat goederen niet langer op een speciale drager geplaatst moeten worden. Het nadeel is dat een dergelijk systeem een veel grotere oppervlakte vereist om een bepaalde hoeveelheid goederen te kunnen stockeren.

Het Franse bedrijf Exotec Solutions heeft nu een oplossing bedacht die beide concepten met elkaar combineert. Goederen worden opgeslagen op speciale dragers in hoogbouwmagazijnen. Voor de verplaatsing van de goederen wordt gebruikgemaakt van lasergeleide mobiele robots. En het speciale van deze nieuwe oplossing is dat de mobiele robots via rails tussen de rekken omhoog kunnen klimmen om de gewenste drager met goederen uit te nemen.

Dit concept heeft als grootste voordeel dat het perfect schaalbaar is, waarbij bijkomende opslagcapaciteit of picking stations zonder verdere hardware aanpassingen toegevoegd kunnen worden. De productiviteit is omwille van het goods-to-man principe vergelijkbaar met dat van miniload-systemen. Maar de flexibiliteit is groter omwille van de autonomie van de mobiele robots. Indien een van de toestellen onderhoud vergt, bijvoorbeeld, hoeft dat niet tot productiestilstanden te leiden. Bovendien kan men de verwerkingscapaciteit van het systeem vrij eenvoudig opvoeren door bijkomende robots toe te voegen.

Het bedrijf kondigde eind vorig jaar aan dat de online retailer Cdiscount als eerste met dit nieuwe systeem aan de slag is gegaan.

© Productivity.be, 02/04/2018


Feel free to share

Newsletter

News

Powerhouse for promising upswing

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers


Agenda

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)