Boston Dynamics brengt hond-achtige robot op de markt

Na 26 jaar een toonaangevende rol te hebben gespeeld in de wondere wereld van robotica gaat Boston Dynamics, het bedrijf van Marc Raibert, eindelijk de stap zetten naar de commercialisatie van zijn producten. Vanaf 2019 wil het jaarlijks 1000 van zijn hond-achtige robots op de markt brengen om ingezet te worden in industriŽle en logistieke toepassingen.

De robots van Boston Dynamics mogen absoluut indrukwekkend genoemd worden, niet alleen omwille van hun technisch vernuft, maar ook omdat ze soms behoorlijk angstaanjagend zijn. Zo ontwikkelde het bedrijf bijvoorbeeld een humanoÔde robot die in staat is om aanvallen met een honkbalknuppel te kunnen afslaan. Ook SpotMini, de robot die van nature wat zachtaardiger is, dwingt door zijn robuuste uiterlijk en dynamische wendbaarheid meteen ontzag af.

Die SpotMini moet een game changer worden voor Boston Dynamics want het is de eerste robot die het bedrijf ook effectief op de markt wil brengen. Na 26 jaar onderzoek en ontwikkeling bulkt de machine van technologie en intelligentie.

Boston Dynamics werd in 1992 opgericht als een spin-off van het MIT. In 2013 werd het een divisie van Google, maar aangezien de vooruitzichten op winstgevendheid uitbleven, besloot dat bedrijf vorig jaar om Boston Dynamics te verkopen aan SoftBank.

De boodschap dat het tijd werd om na al die jaren eindelijk een product op de markt te brengen, is blijkbaar wel aangekomen. Het bedrijf wil volgend jaar 1000 van zijn nieuwste robots produceren en verkopen. Het prijskaartje werd voorlopig nog niet bekendgemaakt.

Open-source robot platform

Marc Raibert van Boston Dynamics legde eerder dit jaar op CEBIT uit dat voor de SpotMini gedacht wordt aan reŽle toepassingen in de bouw, bewaking en logistiek. De hond-achtige robot is in staat om zoals een mobiele robot autonoom zijn weg te zoeken en zich daarbij aan te passen aan veranderingen in zijn omgeving. De aparte vormgeving moet de robot in staat zijn diverse obstakels in zijn weg te overwinnen.

Voor concrete toepassingen mikt het bedrijf op derde partijen. Boston Dynamics zelf beschouwt de robot eerder als een robot platform Ė een beetje analoog aan wat Google biedt met Android. Het is aan anderen om met dat platform aan de slag te gaan en concrete applicaties te ontwikkelen.

© Productivity.be, 25/09/2018


Feel free to share


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen