Meer dan honderd geconnecteerde machines op EMO

De Duitse vereniging van machinebouwers VDW plant op de EMO vakbeurs in september een grootschalige demonstratie van het nieuwe communicatieprotocol Umati. Meer dan honderd machines van verschillende leveranciers zullen er in een live demo geconnecteerd worden.

Met Umati, wat staat voor universal machine tool interface, heeft de VDW een zogenaamde Companion Specification ontwikkeld voor OPC UA om data van bewerkingsmachines op een gestandaardiseerde manier beschikbaar te stellen.

Bewerkingsmachines worden vandaag wel al vaker geconnecteerd met IT-toepassingen voor het opvolgen van statussen en diagnose. Tot nu toe houdt dat meestal in dat er een interface geschreven moet worden om de gewenste parameters beschikbaar te stellen in een protocol dat voor de IT-toepassing begrijpelijk is. Fabrikanten van machines leveren dit soort maatwerk in functie van klantspecifieke toepassingen.

Met Umati werd hiervoor een universeel protocol ontwikkeld. De basis hiervoor is OPC UA, een technologie die zowat de de facto standaard geworden is voor de link tussen automatisering en IT. OPC UA biedt zowel een datamodel als de communicatiestructuur voor het uitwisselen van gegevens. Dat wil zeggen dat in de machine de variabelen gedefinieerd worden die vervolgens via OPC UA uitgelezen kunnen worden.

Wat Umati doet, is het definiŽren van meer dan 100 variabelen die steeds terugkeren in dit soort toepassingen. Door voor elk van deze variabelen een naam en formaat te definiŽren in het datamodel kan een machine vervolgens zonder verdere vertaalslag gekoppeld worden aan een hoger liggende IT-toepassing.

Een hele reeks fabrikanten van werktuigmachines heeft meegewerkt aan het definiŽren van het datamodel en zullen Umati standaard op hun machines aanbieden. De VDW zal op EMO een demo houden waarbij meer dan honderd machines op de beurs via plug & play geconnecteerd zullen worden aan een supervisiesoftware.

Overigens is Umati niet de enige Companion Specification voor OPC UA. In heel wat sectoren zoals robotica, verpakking en plastics werden al gelijkaardige initiatieven opgestart.

© Productivity.be, 12/03/2019, Foto: EMIG


Feel free to share

Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

Agenda

Materials+Eurofinish, Brabanthal Leuven, 15-16/5/19
Advanced Engineering, Flanders Expo Gent, 22-23/5/19
Vision, Robotics & Motion, Koningshof Veldhoven, 12-13/6/19
Virtual (R)evolution, De Run 1115, Veldhoven, 18/6/19
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen