Sirris lanceert labo om Belgische industrie te helpen innoveren met ArtificiŽle Intelligentie

Kan je als bedrijf de mogelijkheden van artificiŽle intelligentie en data ten volle benutten als je niet Tesla, Facebook of een hoogtechnologische start-up bent? Het kenniscentrum Sirris lanceert het Data & AI Competence Lab. De experten en het virtuele platform begeleiden Belgische ondernemingen om de innovatiekansen die data-analyse en ArtificiŽle Intelligentie bieden te ontdekken en te grijpen.

Voor alle duidelijkheid: het Data & AI Competence Lab draait niet om theoretische opleidingen. Een team van AI experten, dat de context waarin de onderneming actief is goed aanvoelt, helpt het bedrijf de eerste stappen in AI zetten. Maar ook bedrijven die al vergevorderd zijn met industriŽle toepassingen van AI kunnen aankloppen bij Sirris. De experten helpen de processen en producten in kaart te brengen waar het bedrijf kan innoveren met data-analyse.

Het team van AI binnen het Data & AI Competence Lab van Sirris stelde verder Starter Kits samen met didactisch materiaal op maat van de industrie: concrete voorbeelden van hoe bedrijven data op innovatieve wijze hebben gebruikt, modellen en methoden die hun nut al bewezen, informatie over welke processen bedrijven het best uitrollen, de wetgeving omtrent data, best practicesÖ Maar de Starter Kits bevatten ook kant-en-klare code en scripts die ondernemingen meteen kunnen gebruiken. Bedrijven die de Starter Kits aanvragen, kunnen met andere woorden zelf met hun eigen data experimenteren.

"Onze ambitie is om het gebruik van artificiŽle intelligentie in de Belgische industriŽle sector sterk te versnellen op basis van de reŽle noden van de ondernemingen. Sirris begeleidt sinds enkele decennia bedrijven bij hun technologische innovaties en dat in een groot aantal domeinen. We waren 10 jaar geleden een van de de eersten in het veld om te experimenteren met industriŽle data-analyse en AI. Die ervaringen bundelen we in een heus data-innovatielab en bieden we voortaan op grote schaal aan aan de Belgische industrie", stelt Herman Derache, Managing Director van het kenniscentrum Sirris.

140 experten van het kenniscentrum begeleiden jaarlijks gemiddeld 3.000 ondernemingen in heel BelgiŽ. 75% van die ondernemingen zijn KMOís.

Experten en Starter Kits om AI te introduceren bij bedrijven

Naast de Starter Kits kunnen bedrijven zich rechtstreeks wenden tot ťťn van de data experten van Sirris. Zij beantwoorden de vragen van ondernemingen en begeleiden hen bij meer specifieke projecten.

"De vraag van Belgische ondernemingen blijft toenemen. Ze willen bijvoorbeeld meer weten over de mogelijkheden rond het opvolgen van productieprocessen, het beheer van hun machinepark, hun producten intelligenter maken, Ö Het belang wordt steeds strategischer. Het adviesbureau McKinsey stelt dat de ontwikkeling van artificiŽle intelligentie van nu tot 2030 200.000 extra jobs kan creŽren in BelgiŽ Ö maar er kunnen er ook 160.000 sneuvelen. Toch telt BelgiŽ weinig profielen met de juiste kennis en zijn het vooral buitenlandse bedrijven die hen rekruteren. Het is dan ook belangrijk dat bedrijven zelf kennis binnen de eigen muren ontwikkelen, liefst in functie van hun eigen maturiteit in het gebruik van Data en AI", zegt Elena Tsiporkova, Program Manager Data Innovation bij Sirris

Technologische innovatie gebaseerd op data

Dienstenbedrijven en ondernemingen actief in de B2C-sector hebben al langer het belang van data-analyse en het proactief beheer van data ontdekt, al was het maar voor marketingdoeleinden. Helemaal anders is het in de maakindustrie.

ďVeel industriŽle ondernemingen moeten hun eerste stappen nog zetten,Ē aldus Sirris. Het kenniscentrum vermijdt zelf zoveel mogelijk de term ĎBig Dataí. In een groot aantal van de gerealiseerde projecten lag de essentie van het werk in het feit bedrijven te helpen de data waarover ze beschikten in kaart te brengen om ze daarna te leren structureren, op te schonen en ten slotte de beste methodes te identificeren om ze in te zetten.

Sirris organiseert vanaf januari 2019 een nieuwe cyclus van zijn MasterCourse ĎData Innovation beyond the hypeí. De cyclus draait specifiek rond technologische innovatie op basis van data.

Ingezonden door Sirris, 18/09/2018


Feel free to share

Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

Agenda

Materials+Eurofinish, Brabanthal Leuven, 15-16/5/19
Advanced Engineering, Flanders Expo Gent, 22-23/5/19
Vision, Robotics & Motion, Koningshof Veldhoven, 12-13/6/19
Virtual (R)evolution, De Run 1115, Veldhoven, 18/6/19
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen