Nieuwe data spaces in de automobielindustrie

In Duitsland is Cofinity-X van start gegaan – een joint-venture van tien bedrijven uit de supply chain van de automobielindustrie die samen met andere spelers uit de sector data willen uitwisselen om supply chains transparanter te maken en inspanningen zoals op het vlak van duurzaamheid objectiever te beoordelen. Een eerste concrete toepassing wordt het traceren van batterijen van elektrische voertuigen.

De technologie die gebruikt wordt in dit project, wordt Catena-X genoemd. In januari van dit jaar werd Cofinity-X opgericht – een bedrijf dat concrete oplossingen voor de implementatie ervan op de markt zal brengen. Coginity-X is een joint-venture van BASF, BMW, Henkel, Mercedes-Benz, SAP, Schaeffler, Siemens, T-Systems, Volkswagen en ZF.

Catena-X bouwt als technologie op twee concepten voor de uitwisseling van data die momenteel erg in de belangstelling staan: de IDS standaard en GAIA-X.

IDS staat voor International Data Spaces en biedt een technologie om via speciale connectoren data uit te wisselen waarbij data soevereiniteit een van de cruciale uitgangspunten is. De clue van de connectoren is immers dat elke deelnemer in een data space daarmee op elk ogenblik de volledige controle behoudt over wie er toegang heeft tot de data en wat ermee gedaan mag worden. Die toegang kan op elk moment ook weer herroepen worden.

GAIA-X is een concept dat door Europa naar voor geschoven wordt als een manier om een cloud infrastructuur te creëren waarin opnieuw data soevereiniteit een van de cruciale uitgangspunten is. In het geval van de cloud betekent het dat gebruikers op elk ogenblik volledige ownership moeten hebben over hun eigen data wat onder meer het recht inhoudt om de eigen data te downloaden en/of volledig te verwijderen.

In Catena-X worden deze principes toegepast via de creatie van een aantal specifieke tools die het deelnemers aan de data spaces eenvoudiger moet maken om te participeren. Cofinity-X werd opgericht om deze tools te ontwikkelen en te beheren.

In eerste instantie willen de deelnemers aan het initiatief focussen op data die betrekking heeft op de duurzaamheid van producten. De eerste concrete toepassing hierin wordt het traceren van batterijen van elektrische voertuigen, van de sourcing van grondstoffen tot en met de verwerking en recyclage na gebruik. Het samenbrengen van alle relevante data hierover moet het voor de sector eenvoudiger maken om te beoordelen of normen die door de overheid in dat verband opgelegd worden te halen en daarover te rapporteren.

In de toekomst zullen ook tal van andere thema’s in Catena-X aan bod komen met als globaal doel om supply chains transparanter te maken.

© Productivity.be, 10/05/2023


Feel free to share

Newsletter

Agenda

07/06 - 08/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

27/06 - 30/06: Automatica, München (D)

18/09 - 23/09: EMO, Hannover (D)

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)