Magazijnrobotspecialist Exotec kondigt 5000ste robot aan

Exotec - Exotec, een wereldwijde specialist in magazijnrobots, kondigt aan de 5000ste robot te hebben gebouwd. Terwijl het bedrijf zijn wereldwijde expansie voortzet met 600 nieuwe werknemers in 2023, houdt ook de groei in de Benelux aan, waar momenteel vijf installaties operationeel zijn en twee nieuwe in aanbouw.


Vergelijken van ďas designedĒ met ďas builtĒ

Productivity.be - Augmented reality kan een belangrijke rol spelen in kwaliteitscontrole omdat het operatoren in staat stelt om machines en producten op een zeer intuÔtieve manier te vergelijken met hun ontwerptekening. De augmented reality bestaat er dan in om de ontwerptekening over live beelden van de machine of het product te plaatsen, waardoor anomalieŽn direct zichtbaar worden.


Lancering van 3D geprinte raket

Productivity.be - Na twee mislukte pogingen eerder deze maand wil het Amerikaanse Relativity Space op 23 maart vanop Cape Canaveral een nieuwe poging doen om zijn Terran 1 raket te lanceren. Relativity Space is een van de vele nieuwe bedrijven in de commerciŽle ruimtevaart in de VS. Wat het bedrijf speciaal maakt is dat naar eigen zeggen 85% van zijn raketten met additive manufacturing geproduceerd wordt.


Belgian Hydrogen Council opgericht door WaterstofNet en Cluster Tweed vandaag officieel gelanceerd

WaterstofNet - WaterstofNet en Cluster Tweed lanceerden vandaag de Belgian Hydrogen Council (BHC). De BHC moet de positie van BelgiŽ in Europa en op het wereldtoneel als pioniersregio voor schone waterstof consolideren en versterken. De eerste boardmeeting vond vanochtend plaats.


VUB-ingenieurs willen de trend zetten voor een zero waste eventsector

VUB - Onderzoekers van de Faculteit Ingenieurswetenschappen van de VUB willen van hun spinoff Konligo een 100% circulair bedrijf maken. Bij Konligo wordt event-infrastructuur gemaakt volgens ingenieuze geometrische modellen, vooral tentconstructies en shelters, waarvan elk onderdeel vervangbaar en recycleerbaar zal zijn en bovendien lokaal gemaakt zal worden met gerecycleerde grondstoffen. Konligo is daarmee een trendsetter in de eventsector.


100ste drone voor voorraadinventarisatie stijgt op in IKEA Zaventem

IKEA - IKEA BelgiŽ verwelkomt de implementatie van geautomatiseerde drones bij IKEA Zaventem en IKEA Luik. De invoering van de dronetechnologie in Zaventem mag terecht gevierd worden: het is de 100ste drone voor voorraadinventarisatie die binnen de Ingka Groep, 's werelds grootste IKEA franchisenemer, wordt geÔmplementeerd. De introductie illustreert de ambitie van het bedrijf om het magazijn- en voorraadbeheer op grote schaal te automatiseren.


Stillere tandwielen voor elektrische autoís

Productivity.be - Als er geen verbrandingsmotor meer is om vervelende geluiden te overstemmen wordt aandacht voor details plots heel erg belangrijk. In elektrische autoís zijn de tandwielen een van de belangrijkste bronnen van geluid en kleine imperfecties kunnen snel zeer storende gevolgen hebben. Een meer geavanceerde kwaliteitscontrole kan hieraan tegemoet komen.


Automatisering voor de werkvloer ťn voor thuis

RoboJob - Het is volop aftellen naar Machineering, al jaren de belangrijkste beurs voor de Belgische maakindustrie. Voor RoboJob is het al de zesde keer dat het zal deelnemen, en voor deze editie hoopt de marktleider in CNC-automatisering heel wat bezoekers naar Brussel te lokken. Niet enkel met automatisering voor op de werkvloer, maar ook voor thuis.


Temperatuurgevoelige goederen bewaken met draadloze meetsensoren

HITMA Groep - Voor bedrijven die de kwaliteit en veiligheid van kwetsbare goederen, zoals medicijnen, monsters en voedingsmiddelen, tijdens productie, transport en/of opslag moeten kunnen garanderen, kost het handmatig monitoren van temperatuur en/of luchtvochtigheid veel tijd en is foutgevoelig. En als er iets mis is, volgt er niet altijd direct een alarm om problemen en gevolgschade een stap voor te zijn.


Kan ammoniak de waterstofeconomie helpen?

Productivity.be - Onderzoekers aan het Fraunhofer IMM hebben een compacte reactor ontwikkeld om ammoniak om te zetten in waterstof en stikstof. Bedoeling is om duurzame energie op te slaan en te transporteren als vloeibare ammoniak en die met de reactor om te zetten in waterstof dat dan gebruikt kan worden als energiebron. De zogenaamde AMMONPAKTOR zal getoond worden op de Hannover Messe.


CO2 uit Belgische INEOS-vestiging in Zwijndrecht succesvol opgeslagen in zeebodem onder Deense Noordzee

Productivity.be - Vandaag werd officieel een wereldprimeur ingeluid met de veilige injectie van CO2 uit BelgiŽ in een uitgeputte oliebron in de Deense Noordzee. Project Greensand demonstreert voor het eerst de haalbaarheid van de opslag van CO2 vanaf de afvang op een INEOS Oxide-site in Zwijndrecht tot het grensoverschrijdend transport en uiteindelijk de veilige en permanente opslag in het door INEOS geŽxploiteerde Nini veld in de Deense Noordzee.


Drijvende zonnepanelen op zee

Jan De Nul - Belgische partners Tractebel, DEME en Jan De Nul introduceren SEAVOLT, een nieuw merk vandrijvende fotovoltaÔsche (PV) technologie op zee. Deze technologie is het resultaat van gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling, mogelijk gemaakt dankzij het combineren van de expertise van zonne-, milieu-, en offshore experten.


John Deere vernieuwt Precisielandbouwtechnologie

John Deere - John Deere biedt al vele jaren betrouwbare Precisielandbouwtechnologie met hoge prestaties aan. In 2023 worden alle essentiŽle onderdelen van de geavanceerde apparatuur vernieuwd, zodat ze klaar zijn voor de toekomst. Belangrijke onderdelen zijn de gloednieuwe John Deere G5-displays en het nieuwe JDLinkTM M-modem. Deze updates maken de John Deere Precisielandbouwtechnologie sneller, krachtiger en beter betaalbaar voor elke boer en loonwerker.


De doorbraak van generatieve AI

Productivity.be - Met toepassingen als ChatGPT en Dall-E lijkt de wereld van artificiŽle intelligentie plots een enorme sprong voorwaarts gemaakt te hebben. Dagelijkse krantenkoppen wedijveren in het voorspellen van ongekende mogelijkheden en tal van bedrijven hebben AI terug naar voor geschoven als een van hun topprioriteiten. Vanwaar komt die nieuwe generatie van generatieve AI opeens, en wat heeft ze zo krachtig gemaakt?


Insens versnelt de betrouwbaarheid van zijn oplossing om nieuwe industriŽle partners te overtuigen

Insens - Insens is een jong Belgisch bedrijf dat een nieuwe oplossing ontwikkelt, genaamd RED, om productiestops te voorkomen en energieverspilling op industriŽle bedrijven te verminderen. De uitvoering is eenvoudig; een sensor wordt geÔnstalleerd in de elektrische cabine van de machine en analyseert automatisch het gedrag ervan. Met 1,2 miljoen euro steun wil Insens in 2023 de piloottests uitbreiden naar grotere productielocaties.


Slechts ťťn op twee bedrijven heeft digitale beveiligingsstrategie

Voka - Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, voerde in de afgelopen 2 jaar bij zoín 2.000 Vlaamse ondernemingen een digitale doorlichting uit. Die digiscan levert een beeld op van hoe digitaal matuur een onderneming is. Op het vlak van cyberveiligheid heeft slechts ťťn op de twee bedrijven een eigen digitale beveiligingsstrategie. Dit is wel een lichte verbetering ten opzichte van 2020 toen slechts 40% van de bedrijven zoín strategie had.


Eenduidig overzicht van technische data

Yokogawa - Met Viewport zal Yokogawa de asset management-mogelijkheden van zijn klanten kunnen verbeteren door een innovatieve AI-aangedreven oplossing aan te bieden die ťťn enkel overzicht biedt van alle gepubliceerde technische informatie, waardoor risico's worden verminderd, wordt bijgedragen aan operational excellence en hen een stap dichter bij digitale transformatie brengt.


Optimaliseer productiviteit en kwaliteit in de voedingsindustrie met robotica

FANUC - Het automatiseren van uw voedsel- of drankenproductie is eenvoudiger dan u denkt. FANUC biedt slimme oplossingen om de productiviteit te verhogen, ongeacht de grootte van uw bedrijf. Onze producten en plug-and-play oplossingen maken het bereiken van betaalbare automatisering in uw gehele productieketen mogelijk. In elke fase van uw productie ondersteunen wij u met front-of-line, processing, picking, handling en end-of-line toepassingen.


INEOS haalt 3,5 miljard euro financiering op voor Project ONE, de groenste kraker in Europa

Ineos - INEOS Olefins Belgium heeft vandaag aangekondigd dat het 3,5 miljard euro heeft opgehaald voor de bouw en exploitatie van de meest milieuvriendelijke kraker in Europa. Met de steun van 21 commerciŽle banken bevestigt de overeenkomst de sterke commerciŽle logica van het project en de voortrekkersrol die het speelt op milieugebied.


Digital Twin Consortium en OPC Foundation gaan nauwer samenwerken

Productivity.be - Het Digital Twin Consortium en de OPC Foundation hebben vorige week op het ARC Forum van analistenbureau ARC Advisory Group aangekondigd dat ze nauwer gaan samenwerken om de ontwikkeling van technologieŽn voor de digital twin en de adoptie ervan te versnellen. Zowel datamodellen als real-time data-uitwisseling worden beschouwd als cruciale technologieŽn voor de digital twin.


Newsletter

Agenda

27/03 - 31/03: 3D Delta Week

29/03: AM for Production, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

29/03 - 31/03: Machineering, Brussels Expo (B)

12/04 - 13/04: Lab Technology, Brabanthallen - 's-Hertogenbosch (Nl)

12/04 - 13/04: Food Technology, Brabanthallen - 's-Hertogenbosch (Nl)

17/04 - 21/04: Hannover Messe, Hannover (D)

24/05 - 25/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

07/06 - 08/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

18/09 - 23/09: EMO, Hannover (D)

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, DŁsseldorf (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)