ChatGPT doet zijn intrede in de industrie

Productivity.be - Met alle aandacht die er de laatste tijd is voor ChatGPT stond het er al een beetje aan te komen, maar sinds de Hannover Messe is het ook officieel: ChatGPT doet zijn intrede in de industrie. De toepassing van artificiŽle intelligentie kan niet alleen gebruikt worden bij het communiceren in teams en het documenteren maar ook bij het genereren en optimaliseren van code om machines aan te sturen.


Het jaar van de Asset Administration Shell

Productivity.be - Een van de onofficiŽle themaís dit jaar op de Hannover Messe was de Asset Administration Shell Ė het concept waarmee het Platform Industrie 4.0 elke fysieke asset een digitale tegenhanger wil geven. Hoewel het concept nog vaak als te academisch wordt weggezet, toonde de smartFactory in zijn demofabriek hoe de AAS de basis kan vormen voor het uitwisselen van data.


Wordt Industrie 5.0 het tijdperk van de humanoÔde robot?

Productivity.be - In robotica wordt regelmatig verwezen naar Industrie 5.0 om het tijdperk te benoemen waarin mensen en machines steeds meer gaan samenwerken om de voordelen van automatisering op een innovatieve manier te combineren met de flexibiliteit van menselijke operatoren. Als het aan het Italiaanse Oversonic Robotics ligt, zullen die machines er ook min of meer uitzien als menselijke operatoren.


SustAIn.brussels gidst organisaties die duurzaam willen groeien door focus op AI en opkomende technologieŽn

Agoria - Brusselse organisaties met ambities om hun organisatie digitaal en duurzaam op innovatiesnelheid te brengen, kunnen vanaf vandaag terecht bij sustAIn.brussels. De Europese digitale innovatiehub (EDIH) dient als single point of access tot duurzame en digitale innovatie in Brussel met een focus op AI en andere opkomende technologieŽn.


Groei in draadloze industriŽle netwerken

Productivity.be - In zijn jaarlijkse analyse van de markt voor industriŽle netwerken ziet HMS Networks het belang van Ethernet en draadloze netwerken almaar stijgen, ten koste van traditionele veldbussen. De studie kijkt naar nieuw geÔnstalleerde nodes in factory automation, wat de stijging van draadloze netwerken allicht nog markanter maakt.


Nieuwe data spaces in de automobielindustrie

Productivity.be - In Duitsland is Cofinity-X van start gegaan Ė een joint-venture van tien bedrijven uit de supply chain van de automobielindustrie die samen met andere spelers uit de sector data willen uitwisselen om supply chains transparanter te maken en inspanningen zoals op het vlak van duurzaamheid objectiever te beoordelen. Een eerste concrete toepassing wordt het traceren van batterijen van elektrische voertuigen.


BMW bouwt volledige fabriek in Omniverse

Productivity.be - Hoewel de eerste steen nog maar pas gelegd is voor de nieuwe fabriek van BMW in het Hongaarse Debrecen, draait de productie al op volle toeren. Tenminste in de virtuele wereld, waar de autofabrikant een volwaardige kopie heeft van de 1,4 km2 omvattende productieplant. Met zijn iFactory project geldt BMW als een van de voorlopers in het gebruik van de industriŽle metaverse.


Chemie- en farmasector creŽert 2.400 nieuwe jobs, maar worstelt met verzwakte concurrentiekracht

essenscia - In de chemie-, kunststoffen- en farmasector zijn in 2022 2.403 extra jobs bijgekomen. Dat is de sterkste jobgroei in 22 jaar. Met 99.799 jobs zit de sectorale tewerkstelling nu op het hoogste niveau sinds 1991. Chemie en farma blijft ook met voorsprong de belangrijkste exportsector van het land, goed voor 35% van de totale uitvoerwaarde.


Smart Flex Effector geeft robots ďthe human touchĒ

Productivity.be - De Smart Flex Effector van Bosch Rexroth heeft op de Hannover Messe de prestigieuze Hermes award gewonnen. Het toestel is ontworpen om robots meer adaptief te maken en ze zo doende een human touch te geven. Met zes vrijheidsgraden kan de effector als een schakelende meettaster op een coŲrdinatenmeetmachine de positie van objecten in zijn omgeving precies detecteren.


Asset Administration Shell (AAS)

Productivity.be - The Asset Administration Shell is een concept dat door het Duitse Platform Industrie 4.0 naar voor geschoven wordt als een gestandaardiseerde interface tussen een fysiek product en alle data en modellen ervan in de digitale wereld. Doel is alle data op een gestructureerde manier te ordenen zodat mensen, machines en software applicaties ze kunnen lezen en begrijpen.


Multi Physics Box - de Condition Monitoring-sensor voor de bewaking van trillingen, schokken en temperaturen

SICK - De Multi Physics Box - kortweg MPB - Condition Monitoring-sensor van SICK is de eerste sensoroplossing van het bedrijf die speciaal ontworpen is voor condition monitoring. De compacte MPB controleert tegelijkertijd trillingen, schokken en temperaturen op aandrijvingen, motoren, pompen, transportsystemen en andere kritische componenten.


Robotaccessoires aansluiten op elk industrieel netwerk

HMS Networks - Robots hebben accessoires nodig om efficiŽnt te kunnen werken. Maar wat is de eenvoudigste manier om deze accessoires te verbinden met fabrieksnetwerken? RSP ontdekte dat het gebruik van de pasklare Anybus producten van HMS Networks de eenvoudigste manier is.


Automatische productieplanning

Productivity.be - In de aanloop naar EMO dit najaar organiseert het Duitse VDW een aantal webinars waarin academisch onderzoek naar metaalbewerking aan bod komt. De meest recente episode van Letís Talk Science ging over productieplanning en de efficiŽntiewinsten die geboekt kunnen worden door die verder te automatiseren.


Nominaties voor de Hermes Award

Productivity.be - Nu de Hannover Messe er staat aan te komen, is het ook uitkijken naar de Hermes Award Ė zonder meer de meest prestigieuze award in industriŽle technologie. De jury maakte alvast de drie genomineerden bekend: het Climatics platform van het Nederlandse ACS Climatics, de modulaire ATRO robot van Beckhoff en de Smart Flex Effector van Bosch Rexroth.


Transport van (petro)chemische analysestalen via drones

BASF - SGS, ADLC en BASF Antwerpen slaan de handen in elkaar om (petro)chemische analysestalen per drone te transporteren in de haven van Antwerpen. Met dit prestigieuze innovatieproject willen de strategische partners havenactiviteiten efficiŽnter maken en de milieu-impact van transport van analysestalen reduceren. Vandaag werden enkele testvluchten op de terreinen van BASF Antwerpen succesvol uitgevoerd.


Intel neemt afscheid van Gordon Moore

Productivity.be - Op 24 maart overleed Gordon Moore Ė de man die als mede-oprichter van Intel een van de pioniers van de derde industriŽle revolutie genoemd kan worden. In 1965 deed hij de fameuze uitspraak dat het aantal transistoren in een chip jaar na jaar zou verdubbelen Ė een voorspelling die intussen bekend staat als Mooreís Law en die tot op vandaag de R&D afdeling bij Intel blijft inspireren.


Eindigt verkoop van autoís met verbrandingsmotoren in 2035?

Productivity.be - De kogel lijkt door de kerk voor het plan van de Europese Commissie om de verkoop van autoís met verbrandingsmotoren vanaf 2035 te verbieden. Toch wist Duitsland in laatste instantie een belangrijke toegift te forceren die een opening laat voor het gebruik van zogenaamde e-brandstoffen. En in 2026 komt er sowieso een evaluatie die een opening laat voor hybrides.


Resilience in a Hybrid World

Productivity.be - Slechts 15% van de bedrijven is voldoende voorbereid om weerstand te bieden tegen cybersecurity risicoís. Dat blijkt uit een grote onafhankelijke studie uitgevoerd door Cisco. Het resultaat is op zich misschien niet zo verwonderlijk maar wel verontrustend want in dezelfde studie zegt 82% van de respondenten te verwachten van in de volgende 12 tot 24 maanden het slachtoffer te worden van zoín incident.


PolyConnect Recycling helpt steden en gemeenten om kunststof leidingen circulair in te zetten

essenscia - Meer gebruikte kunststof leidingen en fittingen inzamelen om ze te kunnen recycleren tot nieuwe hoogwaardige producten. Dat is de doelstelling van PolyConnect Recycling, een initiatief van zeven producenten van kunststof leidingsystemen verenigd onder PolyConnect, dat deel uitmaakt van essenscia, de Belgische sectorfederatie van de chemie, kunststoffen en life sciences.


BR2 krijgt laagverrijkt uranium als nucleaire brandstof

SCK CEN - De onderzoeksreactor BR2 zal in de toekomst op laagverrijkt uranium draaien. Door van nucleaire brandstof te wisselen, helpt SCK CEN de potentiŽle verspreiding van hoogverrijkt uranium Ė een mogelijk bestanddeel van kernwapens Ė tegen te gaan. Test na test stevent het nucleaire onderzoekscentrum op zijn doel af: een omschakeling in 2026. Dan wordt BR2 ís werelds eerste onderzoeksreactor met hoogperformante brandstof op laagverrijkt uranium.


Henkel wint BEMAS Digital Innovation Award 2023

BEMAS - Tijdens de beurs easyFairs MAINTENANCE 2023 reikte BEMAS, the Belgian Maintenance Association vzw, voor de twaalfde keer de BEMAS Digital Innovation Award uit. Henkel mocht deze award mee naar huis nemen voor de Loctite Pulse.


Magazijnrobotspecialist Exotec kondigt 5000ste robot aan

Exotec - Exotec, een wereldwijde specialist in magazijnrobots, kondigt aan de 5000ste robot te hebben gebouwd. Terwijl het bedrijf zijn wereldwijde expansie voortzet met 600 nieuwe werknemers in 2023, houdt ook de groei in de Benelux aan, waar momenteel vijf installaties operationeel zijn en twee nieuwe in aanbouw.


Newsletter

Agenda

07/06 - 08/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

27/06 - 30/06: Automatica, MŁnchen (D)

18/09 - 23/09: EMO, Hannover (D)

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, DŁsseldorf (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)