Agoria wil industriŽle bedrijven openhouden

Agoria - Agoria stelt vandaag vijf maatregelen voor die ervoor kunnen zorgen dat de industrie ook in een lockdown scenario zijn rol kan vervullen. De industriŽle bedrijven vormen volgens de technologiefederatie een onmisbare schakel om onze economie draaiend te houden.


Toegang op afstand tot machinedata

HMS Industrial Networks - HMS Networks lanceert Ewon DataMailbox, een veilige freemium cloud gebaseerde oplossing waarmee machinebouwers en fabriekseigenaren overal ter wereld makkelijk toegang hebben tot data van hun machines. DataMailbox is een online databuffer die het mogelijk maakt om makkelijk machinedata op te halen. Het is een onderdeel van de Ewon Talk2M cloud service.


Belgische industriŽle startup Mirmex pioniert met innovatieve micromotoren

Mirmex Motor - Mirmex Motor heeft een nieuwe methode ontwikkeld om spoelen van elektrische micromotoren te fabriceren. Mirmex micromotoren worden aangedreven door flexibele printplaten in plaats van klassieke, elektrische spoelen van koperdraad. Ze zijn tot 50% compacter, 70% krachtiger en worden tien keer sneller gemonteerd. Na zeven jaar onderzoek en ontwikkeling is de Belgische mechatronicastartup nu klaar om zijn technologie op de markt te brengen.


Cargill bouwt eerste fabriek voor de winning van biodiesel uit afval en reststoffen

Cargill - Cargill bouwt een nieuwe fabriek voor de winning van biodiesel uit verschillende soorten afval en reststoffen. De nieuwe fabriek zal deel uitmaken van de bestaande vestiging in Gent, die zaden perst en ook Bioro biodiesel destilleert. Dit baanbrekende project van 150 miljoen dollar helpt om aan de wereldwijde vraag naar hernieuwbare energie te voldoen en beschermt tegelijkertijd de bestaande natuurlijke hulpbronnen.


Fotonica Hub ontvangt Ä19 miljoen van EU

VUB - ďPhotonHub EuropeĒ wordt de Europa-brede digitale hub voor fotonica innovatie. De hub ontving zonet 19 miljoen euro financiering uit het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie. PhotonHub Europe wil Europese KMOís en grote ondernemingen intensief ondersteunen bij een snellere en slimmere invoering van op fotonica gebaseerde technologieŽn.


GeÔntegreerde beheer van de activiteiten van de fabriek vanaf elke locatie

Yokogawa - Yokogawa heeft Collaborative Information Server (CI Server) ontwikkeld en zal deze in januari 2021 op de markt brengen als onderdeel van de OpreX Control and Safety System familie. De oplossing zal de verwerking van alle soorten gegevens van installaties en systemen integreren om een optimaal beheer van de productieactiviteiten mogelijk te maken en de omgeving te bieden die nodig is om activiteiten op afstand te bewaken en te controleren.


Nieuwe universele taal voor productietechnologie

Productivity.be - Met de publicatie van de eerste versie van OPC UA for Machinery is er een nieuwe universele taal in de maak voor de digitalisering in productietechnologie. OPC UA for Machinery wil een overkoepelende standaard zijn die modules en data labels vastlegt voor alle soorten van machines. Ook de umati standaard is vernieuwd, onder de naam OPC UA for Machine Tools.


Autosector vraagt betrouwbaar, technologieneutraal wetgevend kader

Productivity.be - Politieke overheden maken mogelijks een fout door volop in te zetten op elektrische autoís Ė een fout die schadelijk kan zijn voor de automobielindustrie. Dat werd vorige week met zoveel woorden gezegd op de Europese Green Transformation Summit die georganiseerd werd in het kader van de Europese week van regioís en steden. De sector vraagt een betrouwbaar, technologieneutraal wetgevend kader.


T7 AMR: eerste autonome schrobzuigmachine van Tennant

Motrac - De langverwachte T7 AMR is nu ook in BelgiŽ op de markt gebracht. Deze eerste autonome vloerverzorgingsmachine van Tennant Company is ontworpen om zelfstandig en veilig te werken in complexe, alledaagse omgevingen Ė zonder directe bediening van een medewerker.


Compacte radarsensor op 300 GHz

Productivity.be - Nu radars op 80 GHz volop ingang vinden in industriŽle toepassingen staat een volgende generatie eraan te komen waarbij gefocust wordt op 300 GHz. Dat leidt niet alleen tot nauwkeurigere metingen maar ook tot een verdere miniaturisatie die de creatie van matrices met meerdere meetpunten mogelijk maakt.


ArtificiŽle fotosynthese

Productivity.be - Op de Evonik site in het Duitse Marl is eind vorige maand een pilootplant opgestart die chemische componenten kan produceren uit CO2 en water. Het proces is in zekere zin analoog aan de manier waarop planten ďchemicaliŽnĒ zoals suiker produceren Ė vandaar de naam artificiŽle fotosynthese. Het project is een samenwerking tussen Evonik en Siemens, gesubsidieerd door de Duitse overheid.


Hervorming Europese chemiewetgeving moet steunen op wetenschappelijke data en strenge controle op ingevoerde producten

essenscia - De Europese Commissie heeft vandaag haar Chemicals Strategy for Sustainability gelanceerd als onderdeel van de Europese Green Deal. Hiermee wil Europa zijn al zeer uitgebreide wetgevend kader over chemische stoffen en producten hervormen en beter afstemmen op het hergebruik van materialen in een circulaire economie. Voor essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, zijn drie basisprincipes daarbij prioritair.


Proximus en Orange ruilen Huawei in voor Nokia

Productivity.be - Volgens het nieuwsagentschap Reuters hebben Proximus en Orange BelgiŽ een deal gesloten met Nokia voor de verdere uitbouw van hun 5G-netwerk, ten koste van hun vroegere huisleverancier Huawei. Daarmee zou toegegeven zijn aan druk van de VS dat de Chinese leverancier verdenkt van mogelijke spionage.


Startup re.alto wil digitalisering van de energiesector versnellen

Elia - De marktplaats re.alto brengt aanbieders en gebruikers uit alle lagen van de energiesector samen. Het doel van de re.alto-marktplaats is om energiegegevens gemakkelijk toegankelijk te maken en te integreren. Dat betekent dat de energie-industrie een enorme digitale stap kan zetten naar een grootschalige invoering van Energy-as-a-Service-bedrijfsmodellen en een koolstofarme toekomst kan stimuleren op het vlak van energie.


Nieuwe radarantenne voor niveaumeting

Siemens - Siemens presenteert de Sitrans LR250 PLA (polypropyleen lensantenne) radar niveautransmitter, een in de praktijk bewezen apparaat dat betrouwbare niveaumetingen levert voor voorraadbeheer of kritische procescontrole. Dit hoogwaardige hoorn-met-lensontwerp is perfect geschikt voor niveaumeting van corrosieve chemicaliŽn bij een nominale druk- en temperatuuromgeving.


Pilootplant voor moleculaire recyclage

Productivity.be - Het is de ultieme oplossing voor al het plastic afval waarvan vandaag nog te veel in het milieu terechtkomt Ė het verwerken van plastic tot zijn originele moleculen die dan als grondstoffen voor compleet nieuwe producten kunnen dienen. Het chemieconcern LyondellBasell heeft recent in Ferrara in ItaliŽ een pilootfabriek geopend die dat mogelijk moet maken, al blijft het voorlopig allemaal erg kleinschalig.


Grote stappen in de digitale toekomst

Festo - Digitalisering en kunstmatige intelligentie zijn megatrends die mogelijkheden bieden voor besparingen in alle fasen van de levenscyclus van hun procesautomatisering. De eerste digitale hardware, de Festo Motion Terminal VTEM, en de daarbij behorende dashboards zijn al beschikbaar. Dashboards van Festo visualiseren omstandigheden van de installatie. Hiermee staat zelfs AI op het punt realiteit te worden in procesautomatisering.


3D printen metaal

Productivity.be - Hoewel het een moeilijke discipline blijft om materiaaleigenschappen precies te beheersen, wordt 3D printen steeds vaker ingezet voor het maken van complexe componenten in metaal. In dit overzicht bekijken we een reeks machines waarbij een aantal ervan specifiek gericht is op industriŽle productie.


SPE: een nieuwe familie van netwerkoplossingen

Productivity.be - Single Pair Ethernet Ė de technologie die het mogelijk maakt om Ethernet door te trekken over tweedraadsbekabeling Ė biedt heel wat interessante mogelijkheden om bestaande netwerken te upgraden of nieuwe connecties goedkoper te realiseren. De eerste Technology Days van de SPE System Alliance gaf eind september een stand van zaken van wat vandaag mogelijk is.


Jungheinrich neemt aandeel in robotica start-up Magazino

Jungheinrich - Jungheinrich AG neemt een aandeel in de robotica start-up Magazino uit MŁnchen. Vertegenwoordigers van beide bedrijven hebben op 23 september 2020 de contracten ondertekend. Tegelijkertijd zijn Jungheinrich en Magazino het eens geworden over een brede strategische samenwerking en gaan zij hun expertise op het gebied van automatisering bundelen.


Procesindustrie bereidt zich voor op autonome operaties

Productivity.be - Yokogawa publiceerde vorige week de verrassende resultaten van een grootschalige survey die het deed in de procesindustrie waarin maar liefst 64% van de respondenten aangaf dat ze verwachten hun plants tegen 2030 volledige autonoom te kunnen runnen. Om dat waar te maken wordt volop geÔnvesteerd in cyber security, big data, AI en intelligente instrumenten.


Automatisering van chemische synthese

Productivity.be - Met RoboRXN heeft IBM een krachtig platform ontwikkeld voor de synthese van nieuwe scheikundige stoffen. Het platform maakt gebruik van artificiŽle intelligentie in de cloud waarbij niet alleen de chemische reacties voorspeld worden maar ook automatisch een programma gegenereerd wordt om robots in een lab aan te sturen om proeven te doen.


Meer dan 50 chemie- en farmabedrijven stappen in sectoraal actieplan om minder water te verbruiken

essenscia - Ruim 50 bedrijven uit de chemie en life sciences starten vandaag met een eenjarig project om na te gaan hoe ze nog meer water kunnen besparen en hergebruiken. Met dit ĎLerend Netwerk Waterí wil sectorfederatie essenscia vlaanderen ondernemingen intensief begeleiden en helpen om via actieplannen en wateraudits hun besparingspotentieel in kaart te brengen en het waterverbruik verder terug te dringen.


Nieuw concept voor Intelligent Guided Vehicles (IGV)

AGILOX - Na de ĎONEí introduceert AGILOX nu de ĎOCFí. Het bedrijf breidt zijn assortiment intelligent geleide voertuigen uit met de introductie van een nieuwe autonome omnidirectionele vorkheftruck met contragewicht, die werkt met Ďswarm intelligenceí. Hiermee heeft AGILOX een nieuw toepassingsgebied betreden: klassieke intralogistiek in inkomende en uitgaande warehousing en opslag.


Eplan introduceert abonnementsmodel voor nieuwe licenties

EPLAN - De industriŽle transformatie is in volle gang. Als gevolg daarvan veranderen de marktomstandigheden. Eplan past zich consequent aan deze veranderingen aan: Vanaf augustus 2021 worden nieuwe softwarelicenties uitsluitend op abonnementsbasis aangeboden. Bedrijven zullen zo profiteren van meer flexibiliteit.


1202 heftruckreeks van Linde zet standaard op vlak van energieverbruik

Motrac - De thermische heftrucks uit de Linde 1202 reeks werden op de markt gebracht als de meest energie-efficiŽnte heftrucks van alle merken. Dit voordeel werd in de eerste plaats bereikt door gebruik te maken van een krachtige Deutz-motor en de introductie van de V+ Hydrostaat. Dankzij deze combinatie gaan de vorkheftrucks minder hoog in de toeren met een energieverbruik dat tot wel 30% lager ligt dan bij concurrerende modellen.


Explosieveilige mobiele devices

Productivity.be - Bring Your Own Device mag in heel wat bedrijven dan al een gangbare praktijk geworden zijn, in zones met explosiegevaar ontsnappen ook mobiele telefoons en tablets niet aan de strenge ATEX richtlijnen. Dit overzicht toont een greep uit het aanbod van intrinsiek veilige toestellen. (updated)


AI voor het grote publiek

VUB - Door de alsmaar snellere technologische evoluties en de groeiende impact van AI op veel jobs, is levenslang leren broodnodig voor jong en oud. Hoewel er online al heel wat inleidend lesmateriaal te vinden is, blijft er een groot tekort aan meer diepgaande en kwalitatief hoogwaardige trainingen. Het VUB AI Lab ontwikkelde daarom haar ďLifelong Learning Programme on Artificial IntelligenceĒ met lessenreeksen rond artificiŽle intelligentie.


Hoe betrouwbaar is AI?

Productivity.be - Onderzoekers aan het Amerikaanse USC Viterbi Engineering hebben een methode ontwikkeld die de betrouwbaarheid van voorspellingen van neurale netwerken kan analyseren. Dat is een belangrijke stap in het ontwikkelen van toepassingen van artificiŽle intelligentie omdat het systemen in staat stelt om zich bewust te zijn van de eigen beperkingen.


Low-code development voor industriŽle toepassingen

Productivity.be - Op Mendix World 2020 Ė het virtuele event over low-code development Ė werd vorige week opvallend veel aandacht besteed aan industriŽle toepassingen. De toenemende digitalisering doet het gebruik van mobiele apps in de industrie toenemen, zo blijkt, en low-code development is een veelgebruikte tool om die apps te creŽren en te onderhouden. Op het event werd ook de nieuwe Mendix Data Hub gelanceerd.


Recordaantal studenten kiest voor duaal leren in Chemische Procestechnieken

essenscia - De STEM-studierichting Chemische Procestechnieken in het 7de jaar TSO breekt dit schooljaar alle records. Met 221 studenten ligt het inschrijvingsaantal 34% hoger dan vorig schooljaar en in vergelijking met tien jaar geleden gaat het zelfs om meer dan een verviervoudiging. Ook het aantal leerlingen dat binnen deze opleiding voor duaal leren kiest, zit fors in de lift. Met 113 zijn ze - een stijging met liefst 71% tegenover vorig schooljaar.


Werkgevers anticiperen op banenverlies in de sector Trasport en Logistiek

ManpowerGroup - Volgens de ManpowerGroup Barometer voor de Tewerkstellingsvooruitzichten die vandaag is gepubliceerd, zijn werkgevers in de sector Transport en Logistiek pessimistisch over de evolutie van de werkgelegenheid in hun bedrijf tegen eind 2020.


Robot leert assembleren

Productivity.be - Bij kleine en middelgrote reeksen loont het vaak niet om assemblageprocessen te automatiseren omdat het programmeren van robots voor deze complexe taken te veel tijd en dus ook geld kost. Een nieuw onderzoeksproject aan het Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation wil hieraan verhelpen door de programmatie van de robots zelf ook te automatiseren.


SMC introduceert compact ventiel met maximale capaciteit

SMC - De nieuwe JSY-serie magneetventielen van SMC is tot vijftig procent lichter en compacter dan conventionele ISO-ventielen met een vergelijkbare flowcapaciteit. Het JSY1000 model is met een breedte van 6,4 mm het smalste 5/2-ventiel wereldwijd.


Komt deze iron man naar de industrie?

Productivity.be - Het Amerikaanse Sarcos Robotics haalde deze week het nieuws met een futuristisch exoskelet dat het volgend jaar op de markt wil brengen voor militaire en industriŽle toepassingen. Het toestel dat als een soort pak rond de operator zit, zou mensen in staat stellen om zonder moeite tot 100 kg te tillen. De Guardian XO telt 24 assen wat de gebruiker voldoende flexibiliteit zou moeten geven.


Ironhand superpower under control

Faulhaber - Werkgerelateerde aandoeningen aan het bewegingsapparaat vormen een van de belangrijkste reden voor langdurig werkverzuim: 45% van alle beroepsziekten bestaat uit problemen met nek, schouders en armen die zijn ontstaan op de werkvloer. In Europa liggen de kosten hiervoor jaarlijks bij zoīn 2,1 miljard euro. Om dit soort blessures te voorkomen wordt onder andere ingezet op wearables, kleding met ingebouwde technologie.


Nieuw FH Vision-systeem met AI-defectdetectie

Omron - Het nieuwe vision systeem uit de FH-serie is het eerste in de branche met AI-technologie die defecten zonder leermonsters identificeert. Deze technologie voor kunstmatige intelligentie, die de menselijke gevoeligheid en de technieken van geschoolde inspecteurs reproduceert, detecteert op betrouwbare wijze gebreken die eerder moeilijk vast te leggen waren. Hierdoor kunnen visuele inspecties op basis van het menselijk zicht geautomatiseerd worden.
Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen