Nieuwe Electric Motion Sizing softwaretool

Festo - Met de nieuwe Electric Motion Sizing tool van Festo is het zoeken naar de optimale oplossing voor uw motiontoepassing een stuk eenvoudiger geworden. Deze gratis online tool biedt foutloze dimensionering van zowel rotatieve als lineaire toepassingen voor elektromechanische systemen.


Exotec breidt productportfolio uit met drie modulaire innovaties

Exotec - Exotec, een wereldwijde specialist in magazijnrobots, breidt zijn productportfolio uit met drie innovatieve oplossingen: een modulair conveyorsysteem, een verbeterde pickingrobot en nieuwe eigen magazijnsoftware. Nu inflatie en personeelstekorten de toeleveringsketens steeds meer onder druk zetten, zoeken bedrijven over de hele wereld naar manieren om in hun directe behoeften te voorzien en zich tegelijkertijd voor te bereiden op de toekomst.


Vierde industriële revolutie als pijler voor de Great Reset

Productivity.be - Als marketingslogan lijkt Industrie 4.0 zijn beste tijd gehad te hebben maar bij de heren en dames die momenteel in Davos filosoferen over onze toekomst staat de vierde industriële revolutie, zoals het thema daar genoemd wordt, nog steeds op de agenda. Voor Klaus Schwab, oprichter en voorzitter van het World Economic Forum, is het een essentieel onderdeel van de Great Reset.


5 automatiseringsvoorspellingen voor 2023

Universal Robots - Wat kunnen we op automatiseringsvlak verwachten in 2023, nu de werkomgeving in alle sectoren snel verandert, of het nu gaat om hybride werken of de toepassing van nieuwe technologieën? Anders Beck, Vice President of Strategy and Innovation bij Universal Robots, bespreekt vijf voorspellingen voor het komende jaar.


Narrowband IoT (NB-IoT)

Productivity.be - Narrowband IoT is een mobiele telefoniestandaard die aan populariteit wint om apparaten en meetinstrumenten in het veld van een goedkope dataconnectie te voorzien. De NB-IoT standaard bestaat in zijn huidige vorm al sinds 2016, en wordt in ons land aangeboden sinds 2018, maar het is vooral het uitfaseren van 2G en 3G dat vele ontwikkelaars van IoT-oplossingen nu doet overstappen.


Long-Term Evolution Machine Type Communication (LTE-M)

Productivity.be - Long-Term Evolution Machine Type Communication (LTE-M) is een mobilofoniestandaard voor Internet of Things toepassingen met een datasnelheid van 1 Mbit/s (LTE Cat M1) die gebruikt kan worden voor mobiele toepassingen.


Binnenkant oog verraadt geslacht, tenminste voor AI

Productivity.be - Britse onderzoekers zijn er via artificiële intelligentie in geslaagd om het geslacht van mensen te achterhalen op basis van foto’s van de binnenkant van hun ogen. Voor ons niet zo bijster nuttig – ook niet voor de medische wetenschap trouwens, zeggen ze zelf – maar het is wel een boeiende case in AI omdat specialisten het zelf niet kunnen en ook niet kunnen zeggen hoe het neuraal netwerk het doet.


Simultaneous Localization and Mapping (SLAM)

Productivity.be - Simultaneous Localization and Mapping (SLAM) is een technologie die gebruikt wordt voor de navigatie van mobiele robots waarbij de machines zelf hun omgeving in kaart brengen. SLAM is een uitgebreid vakgebied waarin sensortechnologie, beeldherkenning en statistiek gecombineerd worden om mobiele robots complete autonomie en flexibiliteit te geven.


APL cruciaal voor digitalisering van safety

Productivity.be - De komst van Ethernet-APL is een unieke opportuniteit om verdere stappen te zetten in de digitalisering van safety applicaties. Dat is een van de conclusies van de recente annual meeting van NAMUR die dit jaar Sustainable Lifecycle Risk Management als centraal thema had. Met APL wordt het voor het eerst mogelijk om Profinet en dus ook Profisafe te implementeren van het instrument tot de controller.


Licht in de duisternis

Leuze - De folies die gebruikt worden in de verpakkingsindustrie variëren sterk: ze zijn meer of minder transparant en soms zelfs donker of gemetalliseerd. Dit maakt het voor optische sensoren een uitdaging om de positie van de objecten in de verpakking betrouwbaar te detecteren. Met de LS25CI introduceert Leuze een zender- en ontvanger fotocel die deze taak aankan:


Dachser gebruikt Internet of Things in groepagevervoer over lange afstand

Dachser - Dachser heeft innovatieve smart tracking devices aangebracht op 8.500 wisselbakken die gebruikt worden voor groepagevervoer tussen Europese vestigingen. Met behulp van het Internet of Things kunnen deze in realtime worden gevolgd en kunnen aankomsttijden nauwkeurig worden berekend. Nu heeft Dachser een centraal platform gelanceerd dat alle locatiegegevens samenbrengt en koppelt aan de zendingsgegevens in het transportmanagementsysteem.


DFDS neemt eerste Belgische Volvo FH Electric in gebruik

Volvo Trucks - DFDS heeft vandaag de allereerste rit uitgevoerd met een gloednieuwe in serie geproduceerde Volvo FH Electric. Die zal voortaan ingezet worden om onderdelen vanuit de DFDS terminal naar de fabriek van Volvo Cars in Gent te brengen. De Volvo FH Electric zal een dieselvrachtwagen vervangen en daarmee bijdragen tot een vermindering van de CO² uitstoot en de geluidsoverlast.


De black channel benadering in safety

Productivity.be - De black channel benadering is een concept in netwerktechnologie dat het mogelijk maakt om de implementatie van safety systemen te integreren in het datanetwerk dat ook voor de gewone proces- en machinecontrole gebruikt wordt. Dat biedt uiteraard meer flexibiliteit, en een aanzienlijke kostenbesparing, maar het stelt tegelijk ook hoge eisen aan het gebruikte datanetwerk.


Yokogawa Europe viert 40 jaar Co-innovation

Yokogawa - Yokogawa Europe, een toonaangevende leverancier van industriële automatiserings- en besturingsoplossingen, viert haar 40-jarig bestaan. Het bedrijf is gegroeid van een bescheiden begin tot activiteiten over heel Europa, met 1.267 werknemers, twee fabrieken in Duitsland en Nederland, 28 verkoopkantoren en meer dan 60 distributeurs. Veel van Europa's grootste en meest innovatieve bedrijven in de procesindustrie vertrouwen op Yokogawa.


FDT/DTM

Productivity.be - FDT/DTM stond vroeger voor Field Device Tool / Device Type Manager, een combinatie van twee technologieën die samen gebruikt werden voor de configuratie en diagnose van intelligente instrumenten in de procesindustrie. Vandaag is de term FDT nog steeds een begrip in de procesindustrie, maar het is niet langer een acroniem voor Field Device Tool. Die host heet nu immers FRAME. (updated)


Robot met tentakels kan kwetsbare producten grijpen

Productivity.be - De zoektocht naar een grijper voor kwetsbare producten zoals fruit en groenten blijft een van de uitdagingen waarin robotexperts hun creativiteit maximaal kunnen botvieren. Aan de Harvard School of Engineering and Applied Sciences werd zopas een nieuwe mogelijke oplossing voorgesteld die geïnspireerd is op hoe kwallen hun prooi omarmen: een robotgrijper met tentakels.


Red Hat en Intel ontwikkelen edge oplossingen voor Industrie 4.0

Productivity.be - Een van de meest fundamentele trends in Industrie 4.0 is het omarmen door de industrie van principes en technologieën uit de IT-wereld. Bij leveranciers van automatiseringsoplossingen heeft dat de afgelopen jaren tot een ware revolutie geleid maar ook de IT-sector past zich aan door oplossingen op maat van de industrie te ontwikkelen. Het Intelligent Edge Solution Center van Red Hat en Intel is daarvan een mooi voorbeeld.


Volvo Trucks bouwt high tech module fabriek in Gent

Volvo Trucks - In 2025 start Volvo Trucks in Gent met het bouwen van batterijmodules voor batterijpacks. Tot op vandaag worden zowel de cellen als de modules voor de vrachtwagenbatterijen aangeleverd. Onderzoek loopt om de cellen in een Volvo fabriek in Zweden te bouwen, dichtbij de huidige motorenfabriek in Skövde. Het samenstellen van de modules met de “Zweedse” cellen wordt de nieuwe activiteit in Gent.


BASF wil productie in Europa terugschroeven

Productivity.be - De hoge energieprijzen dwingen BASF, ’s werelds grootste chemiebedrijf, om zijn activiteiten in Europa terug te schroeven. En die aanpassing zal permanent zijn. Dat schrijft de Financial Times vandaag op basis van uitspraken van CEO Martin Brudermüller. De gasrekening van het bedrijf is in de eerste 9 maanden van dit jaar met maar liefst 2,2 miljard dollar gestegen.


Festo’s nieuwe ELGT elektromechanische aandrijving met vrijdragende as

Festo - Festo, specialist op het gebied van industriële automatisering, heeft een nieuwe elektromechanische aandrijving met vrijdragende as geïntroduceerd, die is ontworpen om te voldoen aan de veeleisende specificaties van moderne productiefaciliteiten. De nieuwe ELGT-aandrijving combineert precisie met een hoge belastbaarheid en stijfheid, waardoor hij ideaal is voor toepassing bij de productie van kleine onderdelen en Li-ion batterijen.


Newsletter

Agenda

14/03 - 16/03: Embedded World, Nürnberg

22/03 - 23/03: M+R, Antwerp Expo (B)

29/03 - 31/03: Machineering, Brussels Expo (B)

07/06 - 08/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

18/09 - 23/09: EMO, Hannover (D)

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)