Nieuwe Rope Access partner: Bilfinger Height Specialists

Bilfinger Industrial Services - Bilfinger Industrial Services heeft het contract getekend voor de acquisitie van de activiteiten van Height Specialists, leverancier van industriŽle Ďrope accessí diensten, gevestigd in Bergschenhoek. Deze acquisitie sluit naadloos aan op de strategische groeidoelstellingen van Bilfinger en op de vraag van klanten uit BelgiŽ en Nederland om alternatieve oplossingen voor bereikbaarheid op hoogte te bieden.Dubbele kwartpalletheffer

Logitrans - De Deense producent van ergonomisch hefmateriaal, Logitrans A/S, komt op de markt met de nieuwe kwartpalletheffer met een capaciteit van 200 kg. Dankzij ťťn lange vork, is het mogelijk om twee kwartpalletjes tegelijkertijd van de Euro pallet te halen. Dit maakt het werk efficiŽnter en verhoogt de productiviteit.


Siemens tilt industriŽle productie naar een hoger niveau

Siemens - Siemens organiseert op SPS Connect een virtueel event om nieuwe producten, diensten en oplossingen voor het Digital Enterprise-portfolio voor te stellen. Daarmee wil het bedrijven in de productie- en procesindustrie helpen om in te spelen op de snel veranderende marktvoorwaarden en -omstandigheden. Siemens maakt productie intelligenter en daardoor veel flexibeler- zo tilt het de industrie naar een hoger niveau.


Actieplan in haven van Antwerpen voert strijd tegen kunststofkorrels in de natuur verder op

essenscia - Vermijden dat kunststofkorrels accidenteel in het milieu terechtkomen: dat is het doel van een uitgebreid actieplan dat de partnerorganisaties van het Zero Pellet Loss-initiatief in de Antwerpse haven eind 2019 hebben gelanceerd. Een jaar later zijn er al heel wat acties ondernomen, van een intensief veegplan tot specifieke trainingen voor truckchauffeurs.


ďEindelijk een minister van Telecommunicatie die de veiling rond 5G in gang zetĒ

Agoria - Agoria, de federatie van de technologische sector, is blij met de belofte van minister van Telecommunicatie Petra De Sutter dat ze vaart wil maken met de veiling van het supersnel mobiel internet 5G, ook al zal het nog minstens een jaar duren voor de radiofrequenties effectief onder de hamer kunnen gaan. "5G zal van essentieel belang zijn voor de economische relance", stelt Agoria.


Elia identificeert drie hefbomen voor de snelle en massale invoering van elektrische voertuigen

Elia - Vandaag publiceert Elia Group haar visienota ĎAccelerating to net-zero: redefining energy and mobilityí (Versnellen naar klimaatneutraliteit: energie en mobiliteit opnieuw definiŽren). Hierin beschrijft Elia Group de maatschappelijke relevantie van een betere afstemming tussen de energie- en mobiliteitssector en het stimuleren van een wijdverbreide invoering van elektrische mobiliteit.Van verfrissingsdoekjes naar mondmaskers

deSter - Het was geen grote stap voor deSter, de toonaangevende ontwikkelaar en producent van innovatieve verpakkingen en serviceconcepten voor de luchtvaart en FoodService wereldwijd. In nog geen 4 weken tijd had deSter begin maart haar productiefaciliteiten in BelgiŽ [Hoogstraten], Thailand en Noord-Amerika volledig weten omschakelen om te kunnen beantwoorden aan de nieuwe noden van haar klanten wereldwijd.


Teradyne kondigt managementwissel aan bij Universal Robots

Universal Robots - Teradyne, het moederbedrijf van Universal Robots, kondigt vandaag aan dat JŁrgen von Hollen, de voorzitter van Universal Robots, besloten heeft om op 31 december a.s. het bedrijf te verlaten. JŁrgen Von Hollen, die sinds oktober 2016 aan het hoofd stond van Universal Robots, wil een nieuwe uitdaging aangaan in een andere branche.


Nieuw platform maakt drones vlot beschikbaar voor zakelijke toepassingen

Proximus - Proximus, SkeyDrone en DroneMatrix bundelden onlangs de krachten om een platform te ontwikkelen waarmee drones Ďon demandí missies kunnen uitvoeren voor zakelijke doeleinden: het zogenaamde '6th NeTWorK'. Na een eerste fase van commerciŽle en technische testen, zullen de drie partners deze dienst voor eind 2021 in een B2B-omgeving op de markt brengen.


Flexi Compact: de modulaire veiligheidsbesturing die opvalt door eenvoud en efficiency

SICK - Absolute veiligheid in werkprocessen betekent niet dat altijd een high-end oplossing tegen de hoofdprijs nodig is. Met de nieuwe Flexi Compact brengt SICK een eenvoudige en kostenefficiŽnte veiligheidsbesturing met lokaal I/O op de markt.


Agoria gaat Belgische Gaia-X hub leiden

Agoria - Mathieu Michel, Staatssecretaris van Digitalisering, en Bart Steukers, toekomstig CEO van technologiefederatie Agoria, hebben vandaag íGaia-X for Belgiumí gelanceerd. Met deze hub pluggen ze in op Gaia-X, het Europees project dat werkt aan een Europese cloud en datastrategie. De lancering gebeurde op de eerste pan-Europese GAIA-X-top.EuroBLECH en ACHEMA uitgesteld

Productivity.be - Voor wie zijn agenda nog een beetje probeert bij te houden: deze week raakte bekend dat met EuroBLECH en ACHEMA twee grote Europese beurzen het zekere voor het onzekere nemen en hun edities begin volgend jaar uitstellen tot 2022.


Maximaal energie besparen met slimme 3D-laserscanners voor snelrolpoorten

ASSA ABLOY Entrance Systems - Energie besparen en tegelijkertijd de bedrijfsprocessen optimaliseren? Kies dan voor een slimme snelrolpoort. De snelle open- en sluittijden, op elkaar afgestemde veiligheidscomponenten en verschillende soorten impulsgevers - zoals de ASSA ABLOY Guardian - dragen meer dan hun steentje bij. De nieuwe, intelligente Guardian 3D-laserscanner biedt volledige driedimensionale scanopties en kan hij detectiezones tot wel zes keer zes meter dekken.


Logistics Solutions Integration maakt TMH Belgium klaar voor industrie 4.0

Toyota Material Handling Belgium - In 2017 kondigde Toyota Industries Corporation de overname aan van de grote Noord-Amerikaanse integrator van automatische material handling systemen Bastian Solutions. Deze overname bracht Toyota ertoe om Logistics Solutions Integration op te richten, een organisatie die kant-en-klare oplossingen levert in de geautomatiseerde material handling industrie, met speciale aandacht voor vijf Europese landen: Spanje, ItaliŽ, Nederland, Zweden en BelgiŽ.


GAIA-X: een betrouwbare, Europese cloud

Productivity.be - Terwijl de opportuniteiten die de cloud en cloud-gebaseerde diensten bieden steeds meer erkenning krijgen, blijft het voor veel Europese overheden en bedrijven een doorn in het oog dat de cloud een typisch Amerikaans verhaal is, met normen en waarden die niet altijd duidelijk zijn, of die simpelweg niet de onze zijn. Met GAIA-X wordt gewerkt aan een betrouwbare, Europese cloud.


Amazon laat robots en mensen samenwerken

Productivity.be - Met 200.000 zijn ze intussen al Ė de mobiele robots die er in de magazijnen van Amazon voor zorgen dat klanten hun producten zo snel mogelijk geleverd krijgen. Daarnaast zijn er ook nog 250.000 mensen actief in die fulfilment centers. Een nieuwe online documentaire schetst een mooi beeld van de manier waarop Amazon robots en mensen op een efficiŽnte manier laat samenwerken.Vynova lanceert als eerste pvc-producent Ďcircular-attributedí pvc-gamma

Vynova - Chemiebedrijf Vynova brengt Ďs werelds eerste gecertificeerde 'circular-attributed' pvc-gamma op de markt. Het innovatieve pvc-gamma wordt geproduceerd met circulair ethyleen op basis van gemengd plastic afval en draagt zo bij aan het duurzaam beheer van plastic afvalstromen.


Social distancing en contactopsporing op het werk

PwC - Vanaf vandaag is de wearable SafeDistance van het Gentse bedrijf Lopos opgenomen in de wereldwijde Zone Check-dienstverlening van PwC. Zone Check is een aanbod voor bedrijfscontinuÔteit met onder meer een beheerdersmodule en een app voor contactopsporing. Het dient om een gecontroleerde terugkeer naar de werkplek tijdens COVID-19 te garanderen.


Process Automation Device Information Model (PA-DIM)

Productivity.be - In onze vorige nieuwsbrief brachten we een aankondiging over OPC UA for Machinery, dat wil uitgroeien tot een universeel datamodel voor de machinebouw. Vandaag is de procesindustrie aan de beurt, dat dit jaar met PA-DIM een gestandaardiseerde datamodel gekregen heeft voor instrumentatie. Het Process Automation Device Information Model wil op een eenduidige manier alle parameters van meetinstrumenten vastleggen.


Equipment as a service

Productivity.be - In het kader van Industrie 4.0 wordt vaak gesproken over de mogelijkheid om nieuwe businessmodellen te creŽren dankzij digitalisering en het Internet of Things. Een nieuwe samenwerking tussen de fabrikant van plaatbewerkingsmachines TRUMPF en de financiŽle groep Munich Re gaat dat nu ook echt in de praktijk brengen met een gesofisticeerd ďpay per partĒ model.


Industrie is de motor voor een duurzame en realistische transitie naar klimaatneutraliteit

essenscia - Een koolstofcirculaire en CO2-arme industrie in Vlaanderen tegen 2050 is door de ambitieuze timing een gigantische uitdaging, maar wel een die in nieuwe verkennende scenarioís theoretisch mogelijk blijkt. Dat staat te lezen in een uitgebreide studie die vandaag is voorgesteld, uitgevoerd in opdracht van VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen.Proximus en Citymesh ondertekenen een wholesaleovereenkomst voor vaste en mobiele diensten

Proximus - Proximus en Citymesh hebben een akkoord bereikt dat Citymesh in staat stelt zijn klanten mobiele en vaste telecomdiensten aan te bieden via het Proximus-netwerk. Dankzij de overeenkomst beschikt Citymesh over de nodige bouwstenen om zijn portfolio voor de B2B-markt verder uit te breiden. Tegelijkertijd onderstreept het akkoord de open houding van Proximus om gigabitconnectiviteit te leveren aan uiteenlopende partners.


Europeanen verkiezen mix in aandrijftechnologie

Productivity.be - Een meerderheid van Europeanen verwacht dat elektrische aandrijving in 2030 de dominerende technologie zal zijn in autoís. Een derde denkt dat brandstofcellen als winnaar uit de bus zullen komen. Toch wordt de verbrandingsmotor zeker niet afgeschreven. Volgens een grootschalige enquÍte van Bosch vindt een meerderheid zelfs dat autoís met klassieke aandrijving evengoed gesubsidieerd moeten worden.


Belgische chemie en farma is meest innovatieve van Europa

essenscia - Nergens in de Europese Unie investeert de chemie- en farmasector naar verhouding zo veel in onderzoek en ontwikkeling als in ons land. Met een R&D-intensiteit van 17,7% Ė de verhouding tussen O&O-uitgaven en toegevoegde waarde Ė gaat de Belgische chemie en farma landen als Duitsland, Zweden en Frankrijk vooraf. Dat blijkt uit een analyse van Europese statistieken door sectorfederatie essenscia naar aanleiding van World Science Day op 10 november.


Controlechecklists gaan digitaal

Siemens - Siemens en Log.Go.Motion, een specialist in de digitalisering van industriŽle en logistieke processen, hebben een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Siemens is met onmiddellijke ingang de exclusieve wereldwijde externe verdeler voor de Moby.Check softwareoplossing in de verwerkingsindustrie.


Schneider Electric en Aramco gaan O-PAS testopstelling bouwen

Productivity.be - Schneider Electric en Aramco hebben aangekondigd dat ze samen een testopstelling gaan bouwen om de concepten van Open Process Automation te testen. Bedoeling is om systemen van verschillende leveranciers op een vlotte manier te laten samenwerken en nieuwe technologieŽn inzake digitalisering te implementeren.Open Process Automation (O-PAS)

Productivity.be - Open Process Automation is een nieuw concept voor procesautomatisering dat dankzij open standaarden een doorgedreven digitalisering mogelijk moet maken. Bedoeling is om naar analogie met wat in de IT-sector gebruikelijk is, een open platform te creŽren waar alle mogelijke toepassingen op een flexibele en schaalbare manier ingezet kunnen worden en data kunnen uitwisselen.


GLS621: de gridlokalisatiesensor voor mobiele platforms

SICK - De GLS621 is een sensor voor nauwkeurige positiebepaling van mobiele platforms, zoals AGVís en AGCís. De GLS621 camerasensor maakt gebruik van 2D-data-matrix-codes of QR-codes die volgens een vooraf bepaald raster op de vloer zijn aangebracht.


Tiende verjaardag MDIS

Productivity.be - MDIS, wat staat voor MCS-DCS Interface Standardisation, mag beschouwd worden als een van de voorlopers in industriŽle digitalisering. De standaard ontwikkeld voor en door de sector van offshore olie- en gaswinning, is vandaag een van de vele OPC UA companion specifications maar de ontwikkeling ervan begon al tien jaar geleden. Het opzet: systemen van verschillende leveranciers naadloos laten communiceren.


Technologiesector: "Via snelle relance 12.000 verloren jobs terugwinnen"

Agoria - De voorbije jaren was er een forse toename van het aantal mensen die werken in de technologiesector. Maar tegen 2022 zal de sector wellicht 12.000 mensen minder tellen. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse conjunctuuranalyse van technologiefederatie Agoria. ďDie banen kunnen we de komende jaren terugwinnen als we volop inzetten op relanceĒ, zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria.


Farma- en chemiesector blijft aanwerven, ondanks coronacrisis

essenscia - Met minstens 3.200 aanwervingen dit jaar en zoín 1.000 openstaande vacatures blijft de farma- en chemiesector ondanks de coronacrisis heel wat jobkansen bieden. Ruim een kwart van de bedrijven verwacht in 2020 zelfs meer aanwervingen te doen dan aanvankelijk gepland. De onzekere economische situatie maakt ondernemingen wel voorzichtig in hun prognoses voor volgend jaar, al houdt een groot aantal vast aan het voorziene aantal rekruteringen.Drie doorbraken in de geschiedenis van de assemblagelijn

Productivity.be - Hoewel ze stevige concurrentie krijgt van de stoommachine en de PLC wordt de assemblagelijn over het algemeen beschouwd als de belangrijkste uitvinding allertijden in productietechnologie. In dit artikel bekijken we drie doorbraken die hun stempel gedrukt hebben op de geschiedenis van de assemblagelijn.


LVD biedt nieuwe voordelige lasersnijmachine onder het merk YSD

LVD - Met de nieuwe, kostenefficiŽnte lasersnijmachine YSD LaserONE wil LVD de fiberlasertechnologie bereikbaar maken voor alle plaatbewerkingsbedrijven. De machine is ontdaan van alle extraís die de machinekost de hoogte instuwen en wordt aangeboden met een laserbron van 2 of 4 kW, in formaat 3000 x 1500 mm en met optionele Load-Assist-automatisering.


30 women in robotics you need to know

VUB - Marwa ElDiwiny, doctoraatsonderzoekster robotica aan de VUB, werd opgenomen in de jaarlijkse lijst van 30 women in robotics you need to know. Deze lijst wordt elke jaar opgesteld door Robohub, dat robotica-expertise uit de hele wereld samenbrengt. De lijst wil de zichtbaarheid van vrouwen in robotica verhogen, omdat het gebrek eraan ďtot de onbewuste perceptie leidt dat vrouwen geen nieuwswaardige bijdragen leveren.Ē


Toegang op afstand tot machinedata

HMS Industrial Networks - HMS Networks lanceert Ewon DataMailbox, een veilige freemium cloud gebaseerde oplossing waarmee machinebouwers en fabriekseigenaren overal ter wereld makkelijk toegang hebben tot data van hun machines. DataMailbox is een online databuffer die het mogelijk maakt om makkelijk machinedata op te halen. Het is een onderdeel van de Ewon Talk2M cloud service.


Belgische industriŽle startup Mirmex pioniert met innovatieve micromotoren

Mirmex Motor - Mirmex Motor heeft een nieuwe methode ontwikkeld om spoelen van elektrische micromotoren te fabriceren. Mirmex micromotoren worden aangedreven door flexibele printplaten in plaats van klassieke, elektrische spoelen van koperdraad. Ze zijn tot 50% compacter, 70% krachtiger en worden tien keer sneller gemonteerd. Na zeven jaar onderzoek en ontwikkeling is de Belgische mechatronicastartup nu klaar om zijn technologie op de markt te brengen.Cargill bouwt eerste fabriek voor de winning van biodiesel uit afval en reststoffen

Cargill - Cargill bouwt een nieuwe fabriek voor de winning van biodiesel uit verschillende soorten afval en reststoffen. De nieuwe fabriek zal deel uitmaken van de bestaande vestiging in Gent, die zaden perst en ook Bioro biodiesel destilleert. Dit baanbrekende project van 150 miljoen dollar helpt om aan de wereldwijde vraag naar hernieuwbare energie te voldoen en beschermt tegelijkertijd de bestaande natuurlijke hulpbronnen.


Fotonica Hub ontvangt Ä19 miljoen van EU

VUB - ďPhotonHub EuropeĒ wordt de Europa-brede digitale hub voor fotonica innovatie. De hub ontving zonet 19 miljoen euro financiering uit het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie. PhotonHub Europe wil Europese KMOís en grote ondernemingen intensief ondersteunen bij een snellere en slimmere invoering van op fotonica gebaseerde technologieŽn.


GeÔntegreerde beheer van de activiteiten van de fabriek vanaf elke locatie

Yokogawa - Yokogawa heeft Collaborative Information Server (CI Server) ontwikkeld en zal deze in januari 2021 op de markt brengen als onderdeel van de OpreX Control and Safety System familie. De oplossing zal de verwerking van alle soorten gegevens van installaties en systemen integreren om een optimaal beheer van de productieactiviteiten mogelijk te maken en de omgeving te bieden die nodig is om activiteiten op afstand te bewaken en te controleren.


Nieuwe universele taal voor productietechnologie

Productivity.be - Met de publicatie van de eerste versie van OPC UA for Machinery is er een nieuwe universele taal in de maak voor de digitalisering in productietechnologie. OPC UA for Machinery wil een overkoepelende standaard zijn die modules en data labels vastlegt voor alle soorten van machines. Ook de umati standaard is vernieuwd, onder de naam OPC UA for Machine Tools.


Autosector vraagt betrouwbaar, technologieneutraal wetgevend kader

Productivity.be - Politieke overheden maken mogelijks een fout door volop in te zetten op elektrische autoís Ė een fout die schadelijk kan zijn voor de automobielindustrie. Dat werd vorige week met zoveel woorden gezegd op de Europese Green Transformation Summit die georganiseerd werd in het kader van de Europese week van regioís en steden. De sector vraagt een betrouwbaar, technologieneutraal wetgevend kader.T7 AMR: eerste autonome schrobzuigmachine van Tennant

Motrac - De langverwachte T7 AMR is nu ook in BelgiŽ op de markt gebracht. Deze eerste autonome vloerverzorgingsmachine van Tennant Company is ontworpen om zelfstandig en veilig te werken in complexe, alledaagse omgevingen Ė zonder directe bediening van een medewerker.


Compacte radarsensor op 300 GHz

Productivity.be - Nu radars op 80 GHz volop ingang vinden in industriŽle toepassingen staat een volgende generatie eraan te komen waarbij gefocust wordt op 300 GHz. Dat leidt niet alleen tot nauwkeurigere metingen maar ook tot een verdere miniaturisatie die de creatie van matrices met meerdere meetpunten mogelijk maakt.


ArtificiŽle fotosynthese

Productivity.be - Op de Evonik site in het Duitse Marl is eind vorige maand een pilootplant opgestart die chemische componenten kan produceren uit CO2 en water. Het proces is in zekere zin analoog aan de manier waarop planten ďchemicaliŽnĒ zoals suiker produceren Ė vandaar de naam artificiŽle fotosynthese. Het project is een samenwerking tussen Evonik en Siemens, gesubsidieerd door de Duitse overheid.


Emerson lanceert Europese mobiele roadshow

Emerson - Emerson start op 4 november zijn Europese mobiele roadshow, met een interactief mobiel servicecentrum, wat negen maanden door zal lopen in meerdere landen. Het evenement zal tevens virtueel beschikbaar zijn voor diegenen die niet persoonlijk aanwezig kunnen zijn. Bovendien kunnen geÔnteresseerde partijen vragen om het mobiele servicecentrum te zien als deze zich in de buurt bevindt.


Hervorming Europese chemiewetgeving moet steunen op wetenschappelijke data en strenge controle op ingevoerde producten

essenscia - De Europese Commissie heeft vandaag haar Chemicals Strategy for Sustainability gelanceerd als onderdeel van de Europese Green Deal. Hiermee wil Europa zijn al zeer uitgebreide wetgevend kader over chemische stoffen en producten hervormen en beter afstemmen op het hergebruik van materialen in een circulaire economie. Voor essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, zijn drie basisprincipes daarbij prioritair.Proximus en Orange ruilen Huawei in voor Nokia

Productivity.be - Volgens het nieuwsagentschap Reuters hebben Proximus en Orange BelgiŽ een deal gesloten met Nokia voor de verdere uitbouw van hun 5G-netwerk, ten koste van hun vroegere huisleverancier Huawei. Daarmee zou toegegeven zijn aan druk van de VS dat de Chinese leverancier verdenkt van mogelijke spionage.


Startup re.alto wil digitalisering van de energiesector versnellen

Elia - De marktplaats re.alto brengt aanbieders en gebruikers uit alle lagen van de energiesector samen. Het doel van de re.alto-marktplaats is om energiegegevens gemakkelijk toegankelijk te maken en te integreren. Dat betekent dat de energie-industrie een enorme digitale stap kan zetten naar een grootschalige invoering van Energy-as-a-Service-bedrijfsmodellen en een koolstofarme toekomst kan stimuleren op het vlak van energie.


Nieuwe radarantenne voor niveaumeting

Siemens - Siemens presenteert de Sitrans LR250 PLA (polypropyleen lensantenne) radar niveautransmitter, een in de praktijk bewezen apparaat dat betrouwbare niveaumetingen levert voor voorraadbeheer of kritische procescontrole. Dit hoogwaardige hoorn-met-lensontwerp is perfect geschikt voor niveaumeting van corrosieve chemicaliŽn bij een nominale druk- en temperatuuromgeving.


Pilootplant voor moleculaire recyclage

Productivity.be - Het is de ultieme oplossing voor al het plastic afval waarvan vandaag nog te veel in het milieu terechtkomt Ė het verwerken van plastic tot zijn originele moleculen die dan als grondstoffen voor compleet nieuwe producten kunnen dienen. Het chemieconcern LyondellBasell heeft recent in Ferrara in ItaliŽ een pilootfabriek geopend die dat mogelijk moet maken, al blijft het voorlopig allemaal erg kleinschalig.
Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen