Festo ontwikkelt AI-robotoplossing voor logistiek centrum Würth

Festo - De ‘GripperAI’-software van Festo is met innovatiepartner Würth ontwikkeld voor robots in de logistieke keten om producten tot maximaal 20 kg te handelen. Het doel hiervan is om de fysieke belasting van mensen te verlagen en zo de werkomstandigheden te verbeteren. Het prototype van de AI-software wordt onder meer getest bij het Reinhold Würth Innovation Center Curio.


Vandewiele automatiseert met magazijnrobots van Exotec

Exotec - Vandewiele, marktleider in textielmachines, kondigt aan dat het de samenwerking aangaat met Exotec, de wereldwijde specialist in magazijnrobots. Vandewiele wil zo zijn magazijn in Marke verder automatiseren met het Skypod Systeem, om de workflow en opslagruimte te optimaliseren.


Kan technologie ons beschermen tegen de afleidingen van een hybride werkplek?

EPOS - Je hebt het vast zelf wel al meegemaakt: je zit je vast te bijten in een taai stuk schrijfwerk en ineens verschijnt er een Teams-bericht dat je concentratie volledig doet verdampen. Of je bent bezig met je administratie (dat moet nu eenmaal af en toe), maar er komt een melding op je smartphone voorbijgeflitst, en voor je het weet, ben je een half uur door Instagram aan het scrollen.


Experience engineering

Productivity.be - De trend waarbij producten steeds slimmer worden, nadert een volgende fase waarin de vooruitgang die geboekt wordt in elektronica tot nieuwe functies in producten gaat leiden die gericht zijn op het aantrekkelijker maken van de gebruikerservaring. Dat stelt Tom Acland van Dassault Systèmes in een recente blog post onder de titel “We Need to Talk About Hardware”.


Yokogawa neemt BaxEnergy over, leverancier van beheersoplossingen voor hernieuwbare energie

Yokogawa - Yokogawa heeft BaxEnergy, een toonaangevende leverancier van oplossingen voor het beheer van hernieuwbare energie, overgenomen. Door deze overname beschikt Yokogawa over een beproefde reeks oplossingen die ingezet worden door grote energiebedrijven in heel Europa.


De revolutie voor de procesindustrie: Ethernet-APL

Pepperl+Fuchs - De sleuteltechnologie Ethernet-APL voldoet aan alle beloften en brengt digitalisering tot in elke hoek van een procesinstallatie. De snelle en efficiënte communicatie van grote hoeveelheden data werkt vlekkeloos en betrouwbaar, ook in explosieve omgevingen.


Eerste productgamma voor IO-Link Safety

Productivity.be - Op de recente Hannover Messe waren de eerste producten te zien voor IO-Link Safety – het lang verwachte netwerkprotocol van IO-Link met de Safety Communication Layer (SCL). Het nieuwe netwerkprotocol belooft een eenvoudige en overzichtelijke installatie maar biedt ook troeven in het opentrekken van digitaliseringsconcepten naar de wereld van machine safety.


Opleidingscentrum in technologie en AI ‘Le Wagon’ viert tienjarig bestaan

Le Wagon - Het opleidingscentrum voor technologie en AI Le Wagon viert deze week zijn 10-jarig bestaan. Le Wagon is wereldleider in tech- en AI-opleidingen en is dezer dagen relevanter dan ooit.


Autonoom distillatieproces dankzij AI

Productivity.be - ENEOS, het grootste energiebedrijf in Japan, en het Japanse Preferred Networks zijn er in geslaagd om een distillatietoren voor ruwe olie autonoom te laten draaien, waarbij de procescontrole gebeurt door artificiële intelligentie. De sturing slaagt erin het proces stabiel te houden, ook wanneer overgestapt wordt op een grondstof met andere producteigenschappen.


Meer dan 40% van industrie gebruikt al artificiële intelligentie

Voka - De doorbraak van AI verloopt duizelingwekkend snel; ook in onze industrie. 42% van de industriële bedrijven in de regio Antwerpen en het Waasland past vandaag al artificiële intelligentie toe in hun productie of ondersteunende diensten. In 2027 zal dat aandeel toegenomen zijn tot 70%.


"Kan ik mijn machine zonder smering gebruiken?"

igus - Kunststofspecialist igus heeft nu AI gebruikt om een unieke productzoek-app te ontwikkelen. Neem gewoon een foto van de toepassing en de omgeving, en de igusGO intelligentie toont u welke producten u moet gebruiken voor bijvoorbeeld een smeermiddelvrij ontwerp. De app laat ook zien waar er nog meer potentieel is om de machinetechnologie te verbeteren en tegelijkertijd kosten te besparen.


Application Programming Interface (API)

Productivity.be - In de communicatie tussen machines is een belangrijke rol weggelegd voor Application Programming Interfaces (API’s). Het zijn duidelijk gedefinieerde toegangspoorten langs waar een machine of systeem zijn diensten aanbiedt aan andere systemen. We gebruiken ze allemaal dagelijks, vaak zonder dat te beseffen, via apps en websites, en het zijn ook essentiële bouwstenen in de ontwikkeling van Industrie 4.0 en het IIoT. (updated)


Getac komt met de eerste AI-ready robuuste laptop

Getac - Vandaag kondigt Getac de lancering aan van zijn nieuwe ‘AI-ready’ robuuste S510 laptop. Met de S510 profiteren medewerkers in het veld direct van het gebruik van AI-gebaseerde toepassingen. De Intel Core Ultra 5/7 samen met de Intel AI Boost en Intel Graphics biedt gebruikers naast krachtige prestaties ook een speciale Microsoft Copilot-toets, voor een snelle toegang tot AI-functionaliteiten.


Smart Vision-technologie kan logistieke processen nu al veel efficiënter maken

VIL - Smart Vision technologieën zoals geavanceerde camera’s en slimme brillen kunnen de productiviteit en efficiëntie van de logistieke operaties aantoonbaar verhogen. Ze kunnen – ook bij kmo’s – een meerwaarde betekenen bij de verdere digitalisering van manuele processen. Hun terugverdientijd van de investering (ROI) is bovendien snel. Dat blijkt uit de resultaten van het project ‘Smart Vision’ van VIL, dat vandaag is voorgesteld.


Proefinstallatie voor koolstofopvang in werking gesteld bij hoogovens ArcelorMittal Gent

ArcelorMittal - ArcelorMittal en zijn partners Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. (MHI), BHP en Mitsubishi Development Pty Ltd (Mitsubishi Development) zijn met succes gestart met de exploitatie van een pilootinstallatie voor het opvangen van koolstof uit het hoogovengas van ArcelorMittal Gent.


De eerste 100 igus fietsen gaan de weg op

igus - Na een lange periode van ontwikkelingswerk is de igus:bike, een fiets gemaakt van 92 procent kunststof met een hoog aandeel gerecycled materiaal, in serieproductie gegaan. De Nederlandse ontwikkelingspartner MTRL produceert momenteel de eerste 100 stuks samen met igus. Tegelijkertijd bouwt de kunststofspecialist een eigen productielijn op de locatie in Keulen (D) om de productiecapaciteit de komende twee jaar te verhogen tot 10.000 eenheden.


Cruciale rol voor imec in de EU Chips Act

imec - Onderzoekscentrum imec kondigt vandaag op zijn jaarlijkse Imec Technology Forum in Antwerpen (ITF World 2024) aan dat het een investering van 2,5 miljard euro heeft bijeengebracht voor het opzetten van een nieuwe R&D pilootlijn voor geavanceerde chiptechnologie en systemen-op-chip. Zowel Europa (via de Chips Joint Undertaking), Vlaanderen, als verschillende industriepartners van imec investeren in de NanoIC-pilootlijn.


INEOS Inovyn lanceert proeffabrieken voor Europese PVC recyclage van de volgende generatie

Ineos - In Europa wordt ongeveer 30% van het PVC-afval mechanisch gerecycleerd. Project Circle richt zich op het resterende afval dat niet mechanisch gerecycleerd kan worden, door nieuwe technologieën te ontwikkelen, waaronder 'dissolution', pyrolyse en gasificatie. ​Om al het PVC-afval recycleerbaar te maken hebben we twee proeffabrieken opgestart in Jemeppe sur Sambre (België), waar het belangrijkste R&D-centrum van INEOS Inovyn is gevestigd.


Pilz lanceert dienst Industrial Security Consulting Service (ISCS)

Pilz - Met de dienst Industrial Security Consulting Service (ISCS) helpt Pilz bedrijven om hun machines en installaties met het oog op security te beveiligen. Het doel van deze modulair opgebouwde dienst is om security-kwetsbaarheden op te sporen en oplossingen te vinden – op basis van huidige wettelijke voorschriften en ophanden zijnde veranderingen. Zo garanderen bedrijven dat hun machines, installaties en vooral medewerkers worden beschermd.


5G als gamechanger voor duurzaam staal

Orange - Orange Belgium en ArcelorMittal Belgium sluiten een samenwerkingsovereenkomst om 5G in te zetten als innoverende en faciliterende connectiviteitsoplossing in duurzame staalproductie. 5G bezit de kracht om de industrie ingrijpend te veranderen, en maakt groei en innovatie mogelijk. Het is bij uitstek de technologie om bedrijven te ondersteunen bij hun digitale transformaties om ze efficiënter, veiliger en duurzamer te maken.


Newsletter

News

Industrial AI Conference enters its second round

The Game Changer for Process Industries: Ethernet-APL

ACHEMA Opening: Strong call for international cooperation

Applied AI and Cutting-edge Technology Start-ups Dominate this Year’s 100 New Members of the World Economic Forum’s Technology Pioneers Community

KNAPP Integrates First Pocket Sorter in Pharma Logistics

ENEOS and PFN Begin World’s First AI-Based Autonomous Operation of Crude Oil Processing Unit


Agenda

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

13/11 - 14/11: Asset Performance Conference 2024, Flanders Meeting & Convention Center, Antwerpen

31/03/25 - 04/04/25: Hannover Messe, Hannover (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)