Aantal knelpuntberoepen blijft stijgen

BEMAS - Zoals we vandaag in het ochtendjournaal konden vernemen, heeft het beroep van ĎTechnicus industriŽle installatiesí de verpleegkundige als grootste knelpuntberoep van de troon gestoten. Dit betekent dat werkgevers voor dit beroep het meeste moeite hebben om een vacature in te vullen. De cijfers van de VDAB maken echter niet meteen duidelijk dat het probleem vooral rond onderhoudstechnici draait.


Gaat AI onze jobs afpakken?

Productivity.be - Er wordt tegenwoordig veel gespeculeerd over de mogelijke impact van AI en generatieve AI, waarbij ook aangehaald wordt dat deze technologieŽn heel wat taken en dus ook jobs zouden kunnen overnemen. Een nieuwe studie van het MIT relativeert dat door naar de technische haalbaarheid en vooral ook de kost van AI te kijken. Toch stelt men vast dat een relatief groot aantal taken effectief geautomatiseerd kan worden.


BMW gaat humanoÔde robot testen

Productivity.be - Verrassend nieuws uit de wereld van robotica want BMW zou in zijn fabriek in Spartanburg in de VS humanoÔde robots gaat inzetten in de productie. Voor leverancier Figure Ė een bedrijf dat pas in 2022 werd opgericht Ė is het een mooie referentie maar recente beelden van de robot doen vermoeden dat die nog veel zal moet leren om aan de assemblagelijn zijn mannetje te kunnen staan.


Doorbraak in elektrocalorische warmtepompen

Productivity.be - In het Duitse ElKaWe project werken verschillende Fraunhofer instituten aan de ontwikkeling van een innovatieve warmtepomp die een veel hoger rendement zou kunnen halen dan de huidige warmtepompen die werken met een compressor. Het alternatief is het gebruik van elektrocalorische materialen maar er moeten heel wat technische disciplines samenkomen om daar een succes van te maken.


Kan generatieve AI nieuwe medicijnen vinden?

Productivity.be - ArtificiŽle intelligentie, en meer bepaald generatieve AI, was een veelbesproken thema dit jaar op het World Economic Forum in Davos. Novartis CEO Vasant Narasimhan deelde er zijn kijk op de rol die de technologie kan spelen bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Voorlopig blijft die rol ondanks de hype beperkt, zo stelt hij, maar de technologie is veelbelovend en leidt vandaag al tot aanzienlijke productiviteitswinsten.


Nucleaire energie geleverd per container

Productivity.be - Op de recente COP28 meeting in Dubai heeft Westinghouse, een bedrijf gespecialiseerd in nucleaire technologie, een deal gesloten met de Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) om potentiŽle toepassingen voor zijn innovatieve eVinci microreactor te onderzoeken. Kleinschalige nucleaire energiecentrales zouden een belangrijke rol kunnen spelen in de energietransitie.


Roger Lemmens benoemd tot Chief Operating Officer bij Pauwels Consulting

Pauwels Consulting - Pauwels Consulting, een vooraanstaand Europees consultancy bedrijf met een focus op Life Sciences, Engineering en Digital Services, kondigt met trots de benoeming aan van Roger Lemmens als Chief Operating Officer. Deze strategische stap benadrukt de keuze van het bedrijf om gebruik te maken van uitgebreide managementexpertise en technologische innovatie voor haar voortdurende groei en internationale expansie.


Nvidia ziet belangrijke rol voor generatieve AI in robotica

Productivity.be - Op de technologiebeurs CES in Las Vegas heeft Nvidia meer uitleg gegeven bij de rol die generatieve AI kan spelen in robotica. Bedrijven als Boston Dynamics, Covariant en Sanctuary AI doen vandaag al een beroep op large language models om de interactie met robots intuÔtiever te maken en het trainen van robots te versnellen.


Lasrobotspecialist RobWelding wint Europese ABB-award

RobWelding - Tijdens een online ceremonie reikte ABB Robotics-president Marc Segura samen met 3 collega's 5 awards uit. Lasrobotspecialist RobWelding won de ABB Value Provider Award 2023 in de categorie Outstanding Performance. Naast deze award reikte ABB Robotics nog 4 andere awards uit aan Intec Robotics (ItaliŽ), Teqram B.V. (Nederland), Geku Automation (VK) en R. Automatic AB (Zweden).


Vlaamse Ondernemers lanceren online festivalgame die jongeren moet overtuigen om voor STEM te kiezen

Voka - Een nieuwe online game met doe-opdrachten rond de organisatie van een virtueel muziekfestival moet jongeren enthousiast maken om te kiezen voor STEM-studierichtingen. De STEMfestival-game is gelanceerd door Vlaams minister van Economie Jo Brouns met leerlingen uit heel Vlaanderen in het Antwerpse Sportpaleis tijdens StressFactor Live.


Pay per Part business model vangt arbeidstekorten op

Productivity.be - Als een van de voorlopers in digitalisering biedt Trumpf nu al een jaar een Pay per Part formule op zijn geavanceerde plaatbewerkingsmachine TruLaser Center 7030. Dankzij die formule kunnen toeleveranciers niet alleen het beheer maar ook de bediening van de machine uitbesteden, wat helpt om tekorten op de arbeidsmarkt op te vangen.


Vlaanderen 23-ste in Europese innovatie ranglijst

Productivity.be - Vlaanderen staat momenteel op de 23-ste plaats in de ranking van meest innovatieve regioís in Europa. Dat staat te lezen in het nieuwe ďSTI in Flanders. Science, Technology & InnovationĒ rapport van de Vlaamse overheid. Het rapport biedt een uitgebreid overzicht van actoren die in BelgiŽ en Vlaanderen actief zijn op het vlak van wetenschap en technologie.


Flam3D krijgt doorstart met IAM3D

Productivity.be - IAM3D wordt het nieuwe netwerkplatform voor wie actief is in 3D printen in de Benelux. De nieuwe organisatie wordt de opvolger van Flam3D dat eind vorig jaar ophield te bestaan omdat subsidies voor de onderzoeksprojecten wegvielen. Met IAM3D willen de initiatiefnemers wel het netwerk van Flam3D behouden dat een 125-tal leden telt.


Elektriciteitsmix voor BelgiŽ in 2023: hernieuwbare energie breekt alle records

Elia - De totale productie van zonne- en windenergie in BelgiŽ bereikt een nieuw absoluut record (21,5 TWh of 23% meer dan in 2022) en is goed voor 28,2% van de elektriciteitsmix. De elektriciteitsproductie op basis van nucleair en gas bedroeg 66,5% van de elektriciteitsmix, in 2022 was dat nog 74,2%.


Licht herstel voor Europese chemie

Productivity.be - De European Chemical Industry Council (Cefic) verwacht in 2024 een licht herstel voor de Europese chemiesector. Voor het nieuwe jaar wordt een groei van 1% verwacht, na een moeilijke periode waarin de omzet van de Europese chemische industrie daalde met 6,3% in 2022 en 7,6% in 2023.


Volvo Group Belgium pionier met zero-emissie mobiliteitshub in Gent

Volvo Trucks - Volvo Group BelgiŽ kondigt, in samenwerking met Air Products en Milence, de intentie aan om een zero-emissie mobiliteitshub te ontwikkelen op haar Gentse site, en zet zo de volgende stap in haar duurzame transformatie. De ambitie van Volvo Group is dat tegen 2030, 35% van de verkoop van producten volledig elektrisch is, en om net-zero te zijn in haar waardeketen tegen 2040.


Flanders Make opent nieuw technologisch centrum voor de industrie

Flanders Make - Flanders Make heeft in Kortrijk, in aanwezigheid van Minister-president Jan Jambon, zijn derde centrum voor technologisch onderzoek en innovatie voor de maakindustrie geopend. Hier kunnen bedrijven de nieuwste technologieŽn en productiemethodes uittesten en worden ze begeleid in het optimale investeringstraject voor hun productieomgeving. Bedrijven die succesvol willen blijven moeten meer dan ooit inzetten op de digitale en groene transformatie.


3D-technologieŽn van Materialise spelen cruciale rol in oogtransplantatie

Materialise - 3D-technologieŽn die door het Belgische Materialise werden ontwikkeld, hebben een cruciale rol gespeeld in de allereerste succesvolle oogtransplantatie ooit. Tijdens de operatie in het NYU Langone Health ziekenhuis in New York, werd ook een gedeeltelijke gezichtstransplantatie uitgevoerd. Materialise zorgde voor de virtuele 3D-planning van de operatie en 3D-printte verschillende medische hulpmiddelen op maat van de donor en de patiŽnt.


Gestroomlijnde productie-oplossingen die de bedrijfsgrenzen overstijgen

Rittal - Het stroomlijnen van processen om de efficiŽntie en productiviteit te verbeteren wordt bepalend voor het concurrentievermogen van bedrijven. Hoe kunnen besluitvormers in de machine- en paneelbouw deze druk weerstaan en tegelijkertijd de energierevolutie en digitale transformatie aanpakken? Op SPS zullen Rittal, Eplan, Cideon en German Edge Cloud tonen hoe gestroomlijnde en geautomatiseerde waardeketens de industrie klaarmaken voor de toekomst.


Duurzame pionier start met operationeel batterijpark in Haven van Antwerpen-Zeebrugge

ADPO - Het logistieke havenbedrijf Antwerp Distribution and Product Operations, beter gekend als ADPO, lanceert in samenwerking met het bedrijf Zenobť Belgium een groot operationeel batterijpark in de Haven van Antwerpen-Zeebrugge. Via honderden batterijen in vijf grote containers zal de Antwerpse chemiespeler haar overschot aan groene energie - onder meer afkomstig van 4000 zonnepanelen op hun magazijn - massaal kunnen opslaan en hergebruiken.


Newsletter

News

Gartner Identifies the Top Cybersecurity Trends for 2024

FPT Industrial, CGM and Bimotor power the construction of the world's longest immersed tunnel

Roger Lemmens Appointed as Chief Operating Officer at Pauwels Consulting

Figure announces commercial agreement with BMW Manufacturing to bring general purpose robots into automotive production

CNH: Ä150 million investment in Harvesting Center of Excellence

Economic optimism doubles, yet almost half of CEOs do not believe their businesses will be viable in a decade as tech and climate pressures accelerate


Agenda

20/03 - 21/03: Maintenance, Antwerp Expo (B)

20/03 - 21/03: Pumps & Valves, Antwerp Expo (B)

27/03 - 28/03: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04 - 19/04: Wire/Tube, DŁsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)