IoT-community ĎMindSphere World. BeNeLuxí viert tweejarig bestaan

Siemens - ĎMindsphere World. BeNeluxí, het initiatief rond de industriŽle ďIoT as a serviceĒ oplossing MindSphere, bestaat twee jaar. Vorig jaar nog werd ĎMindSphere World. Belgiumí omgedoopt tot ĎMindSphere World. BeNeLuxí en begin dit jaar werd de IoT-Think Thank uitgebreid door de toetreding van Bizzomate, een Nederlands bedrijf dat gecompliceerde bedrijfsprocessen vertaalt naar geavanceerde softwareoplossingen.


Belgische Monroe ophangingstechniek toegepast op bekroonde Polestar 2

Tenneco - De nieuwe volledig elektrische fastback Polestar 2 is onlangs door AutoGids uitgeroepen tot BelgiŽís Beste Auto van 2020 in de categorie grote elektrische voertuigen. Afgezien van het lokale belang van deze erkenning, is de auto voorzien van passieve schokdempers die zijn uitgerust met de innovatieve Monroe RideRefine RC1 kleppen, die zijn ontworpen en getest in St. Truiden en deel uitmaken van DRiV's Monroe OE Solutions-programma.


Softwaregigant neemt succesvolle VUB-spin-off Numeca over

VUB - Het op Nasdaq genoteerde softwarebedrijf Cadence Design Systems neemt Numeca over. Numeca levert software waarmee productontwikkelaars de stromingsleer op hun ontwerpmodellen kunnen toepassen. Stromingsleer is de wetenschap die de beweging van vloeistoffen en gassen beschrijft. Numeca is een spin-off van de VUB opgericht door professor Charles Hirsch.


Crowcon past als eerste MPS-gassensor toe in stationaire gasdetector

HITMA Groep - Met het gebruik van de Nevada Nano MPS-sensor in hun Xgard Bright stationaire gasdetector, is Hitma-leverancier Crowcon Detection Instruments het eerste bedrijf dat een Molecular Property Spectrometer (MPS) brandbaar gassensor toepast in een stationaire gasdetector. Dit is een grote stap voorwaarts voor de beveiliging van gebieden waar gevaarlijke situaties met brandbaar gas voor kunnen komen.


'Bio-based' in een stroomversnelling

Productivity.be - Het BioCoat-project van Sirris en Centexbel wil op basis van industrieel beschikbare biobouwstenen de transitie naar biogebaseerde coatings versnellen door coatingbedrijven kennis aan te reiken rond de formulatie, het aanbrengen, de performantie en toepassingen. Een nieuwe white paper is gratis beschikbaar op de website van Sirris.


Lineair vermogen - zo simpel is het nog nooit geweest

Bosch Rexroth - Bosch Rexroth heeft een nieuwe hydraulische lineaire aandrijving ontwikkeld en daarmee deze techniek naar een nieuw en hoger niveau getild. Het evolutionaire CytroForce-concept omvat de knowhow van de conventionele aandrijvingen maar Bosch Rexroth is erin geslaagd dit in een slimme compacte as te integreren waarmee simpel kracht-, bewegings- en positioneringstaken uitgevoerd kunnen worden.


Veerkracht cruciaal thema in 2021

Productivity.be - Bij de aankondiging van zijn Key Technology Trends rapport voor 2021 spreekt ARC Advisory Group over ďan exciting time to be involved in the world of industrial automationĒ. Veel van de futuristische concepten en technologieŽn waarover we de afgelopen jaren gesproken en geschreven hebben, lijken nu immers in de praktijk te worden gebracht. Het verhogen van de veerkracht is daarbij een van de cruciale themaís.


BMW spin-off IDEALworks brengt mobiele robots op de markt

Productivity.be - De BMW groep heeft eind vorig jaar zijn activiteiten op het vlak van mobiele robots ondergebracht in IDEALworks. Dat bedrijf gaat het Smart Transport Robot platform verder ontwikkelen en op de markt brengen. BMW zelf heeft intussen in zijn productie al een 130-tal van de robots rondrijden.


Pauwels Consulting neemt Nederlandse Javaspecialist Open Web over

Pauwels Consulting - Pauwels Consulting, het Belgische consultancykantoor met specialisten op het gebied van engineering, life sciences en IT, realiseert zijn derde Nederlandse overname in minder dan een jaar tijd. Na Developers.nl en Bruggenbouwers wordt nu ook Open Web, de Java- en Bloomreachspecialist uit Nieuwegein, aan de groep toegevoegd.


HART-IP Ė De mogelijkheden van assetoptimalisatie in de procesindustrie

Softing Industrial - De digitalisering van veldapparatuur in de procesindustrie, het groeiend belang van predictief onderhoud en de toenemende mogelijkheden van gecentraliseerde veldapparatuurconfiguratie in moderne assetmanagementsystemen, hebben de weg vrijgemaakt voor het intensieve gebruik van digitale communicatieprotocollen als veldbus en HART. Tegelijkertijd is WirelessHART wereldwijd geaccepteerd als toonaangevend draadloos protocol voor procestoepassingen.


IT-systemen voor snellere en efficiŽntere grenscontroles

VIL - Het VIL-project Digital Gateway2Governement heeft samen met 18 bedrijven en de betrokken overheidsdiensten systemen ontworpen voor gedigitaliseerde communicatie tussen de bedrijven en de overheidsdiensten die betrokken zijn bij de grenscontroles. Om deze systemen samen verder uit te bouwen is een duidelijk engagement tussen deze partijen broodnodig.


Secuur en snel verf en roest verwijderen

RobWelding - ĎMet deze gerobotiseerde laserreiniging kun je hťťl precies en supersnel reinigení, aldus RobWelding-directeur Karel van Vlastuin over de gezamenlijk door TRUMPF en zijn onderneming ontwikkelde laserreinigingsapplicatie. ĎJe reinigt namelijk exact op de locatie waar de laserstraal over het product heengaat, en wat de snelheid betreft, met een TruMicro 7000 van TRUMPF kun je een snelheid halen van wel 6,5 m2 per uur!í


Zilveren CSC-certificaat voor CCB Cement

CCB - Een belangrijke mijlpaal in de concretisering van CCBís visie op het bouwen aan een duurzame, veilige en comfortabele toekomst: de cementfabriek in Gaurain-Ramecroix heeft het zilveren certificaat van de Concrete Sustainability Council (CSC) behaald. Deze erkenning is een bewijs van het verantwoordelijke en toekomstgerichte engagement van de CCB-teams voor duurzaam bouwen en sluit aan op de ambitieuze duurzaamheidsroadmap van de Cementir Holding.


Modulair veiligheidsrelais myPNOZ biedt wereldwijd voor het eerst partijgrootte 1 op het gebied van veiligheidsrelais

Pilz - Gebruikers kunnen Ďhuní myPNOZ samenstellen via de intuÔtief bediende online tool myPNOZ Creator: deze wordt voorgemonteerd, aangepast en getest geleverd en is dus een kant-en-klaar en volledig geÔndividualiseerd systeem. Voor het aanmaken in myPNOZ Creator is geen programmeerkennis nodig, omdat de logica voor het koppelen van de veiligheidsfuncties in myPNOZ via de modulekeuze en de aansluitvolgorde ervan wordt gedefinieerd.


Desktop Metal neemt EnvisionTEC over

Productivity.be - Het Amerikaanse Desktop Metal heeft de overname aangekondigd van de Duitse fabrikant van 3D printers EnvisionTEC. Met de overname is een bedrag gemoeid van 300 miljoen dollar dat deels in nieuwe aandelen betaald zal worden. Technologisch vullen beide bedrijven elkaar mooi aan, aangezien Desktop Metal in metaal en EnvisionTEC in kunststoffen print.


Digital Light Processing (DLP)

Productivity.be - Digital Light Processing is een technologie in 3D printen waarbij componenten in kunststof gevormd worden door opeenvolgende dwarsdoorsnedes van een component op een bad met hars te projecteren zodat het hars onder invloed van het licht uithardt.


Vijf disruptieve technologieŽn in de energiesector

Productivity.be - Analistenbureau Lux Research heeft een rapport gepubliceerd met de vijf technologieŽn waarvan het meent dat ze een belangrijke rol zullen spelen in het energielandschap van de toekomst. Bovenaan in het lijstje staat groene waterstof dat de analisten beschouwen als een cruciale technologie voor de opslag en het transport van hernieuwbare energie.


Boehringer Ingelheim zet quantum computing in om nieuwe medicijnen te ontwikkelen

Productivity.be - Farmabedrijf Boehringer Ingelheim wil het gebruik van computermodellen bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen zo ver doortrekken dat klassieke computers niet langer volstaan om de bewerkingen uit te voeren. Het bedrijf kondigde recent een samenwerking aan met Google, dat een van de koplopers is in quantum computing.


VINCI Energies Belgium verwerft Groot-Bijgaardse Legendre Conveyors

VINCI Energies - VINCI Energies Belgium neemt het Groot-Bijgaardse Legendre Conveyors over. Het familiebedrijf, gespecialiseerd in transportsystemen en lijnmanagement, maakt voortaan deel uit van de Industry & Software Solutions divisie van VINCI Energies Belgium. Met deze overname versterkt VINCI Energies Belgium zowel haar positie in de drankenmarkt als haar expertise in afvul- en verpakkingslijnen.


Red Lion introduceert de NT4008 Gigabit Layer 2 PROFINET-switch

Red Lion Controls - Red Lion is verheugd de NT4008 te introduceren; een nieuwe 8-poorts Gigabit managed Industrial Ethernet switch serie. De NT4008 serie switches zijn gecertificeerd om te voldoen aan de PROFINET PNIO v2.34 Conformance Class-B standaarden om een naadloze integratie in PROFINET netwerken te garanderen met behulp van standaard PLC configuratie en management tools.


Nieuw automatiseringsconcept: Pallet-Load

RoboJob - Automatisering zit in de lift. Wanneer eind maart de eerste regioís en landen in lockdown gingen, werden duizenden bedrijven gedwongen om de deuren te sluiten. Werknemers moesten van thuis werken, en verschillende productiebedrijven lagen stil. Met uitzondering van die bedrijven die de afgelopen jaren hadden ingezet op automatisering.


GM opent Additive Industrialization Center

Productivity.be - 3D printen lijkt een nieuwe adem te vinden nu steeds meer autofabrikanten zich profileren op het gebruik van de technologie. General Motors kondigde in december aan dat het zijn expertise inzake 3D printen samenbrengt in een nieuw Additive Industrialization Center dat zal instaan voor het ontwikkelen van prototypes, assemblagetools en ook productieonderdelen.


Boston Dynamics start 2021 met dansfeestje

Productivity.be - Robotfabrikant Boston Dynamics had tijdens de feestdagen een hit te pakken op sociale media met een filmpje waarin enkele van zijn robots het jaar al dansend inzetten. Een geslaagd charmeoffensief, zo lijkt het, om de machines die vaak de kritiek krijgen agressief over te komen, ook eens wat sympathieker in beeld te brengen. Al kan het ook gewoon een vreugdedansje zijn om de overname door Hyundai te vieren.


Lagere werkdruk met Yokogawaís Field Assistant R2.05

Yokogawa - Yokogawa kondigt aan dat de Field Assistant-software voor inspecties van industriŽle faciliteiten is verbeterd. Wanneer deze software op een mobiel apparaat wordt geÔnstalleerd, hebben gebruikers in het veld toegang tot checklists, handleidingen en vele andere documenten, waardoor de kwaliteit en efficiŽntie van routinematige controles op productielocaties kunnen worden verbeterd.


Smart glasses

Productivity.be - Augmented reality is een van de technologieŽn die steevast opduiken in omschrijvingen over hoe we gaan werken in de fabriek van de toekomst. Hoewel dit voor velen nog wat futuristisch klinkt, worden de eerste toepassingen vandaag al gerealiseerd. Centraal hierin staan smart glasses die een handenvrije en intuÔtieve interface bieden om data te raadplegen en te communiceren. (updated)


500.000 euro steun voor BlueChem-incubator

essenscia - Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heeft 500.000 euro exploitatiesteun toegekend aan BlueChem, de allereerste incubator in Vlaanderen die zich exclusief richt op innovatie en ondernemerschap in duurzame chemie en circulaire economie. Hiermee kunnen de starters en groeibedrijven in BlueChem de komende vijf jaar optimaal ondersteund worden.


Revolutionaire optische sensor imiteert menselijk oog

Productivity.be - Onderzoekers aan de Oregon State University in de VS hebben een optische sensor ontwikkeld op basis van perovskiet die het gedrag van het menselijk oog imiteert, in die zin dat hij vooral veranderingen in beelden waarneemt. Dat creŽert nieuwe mogelijkheden voor beeldverwerking op basis van artificiŽle intelligentie.


ďZelfs in 2022 omzetverlies voor 4 op 10 bedrijvenĒ

Voka - Niet alleen in 2021, maar ook in 2022 hakt corona stevig in de zakencijfers. Uit een nieuwe bevraging van Voka Ė KvK Mechelen-Kempen blijkt dat vier op de tien bedrijven in de regio ook in 2022 omzetverlies verwachten. Het verlies kan oplopen tot 75 procent in vergelijking met de periode vůůr de coronacrisis. De klappen vallen vooral bij de kleinere kmoís.


VIL wil verouderd postadressysteem voor pakjesbelevering afschaffen

VIL - Het huidige postadressysteem is niet aangepast aan de huidige logistieke vereisten voor het leveren van goederen. VIL wil hier, met het nieuwe project Delivery Booster, verandering in brengen door het ontwikkelen van een applicatie die bedrijven toelaat meer gedetailleerde locatiecodes vast te leggen met een daaraan gekoppeld bezorgpaspoort met leverspecificaties en wensen.


Schuren en ontbramen met cobots

Sirris - Klanten willen producten met een onberispelijke afwerking. Bij heel wat producten in staal of kunststof ontstaan tijdens productie onregelmatigheden die achteraf moeten worden weggewerkt via schuren, ontbramen of beide. Deze bewerkingen gebeuren manueel, wat met heel wat nadelen samengaat. Automatisering is een mogelijke oplossing, die Sirris (met steun van VLAIO) nu zal onderzoeken in het project COBOFIN.