Digitalisering heeft een nieuw buzzwoord: data spaces

Productivity.be - De aandacht die er momenteel is voor GAIA-X is goed nieuws voor een concept dat de afgelopen jaren in relatieve luwte aan de weg getimmerd heeft en nu klaar lijkt voor de grote doorbraak Ė dat van de International Data Spaces. Op de Hannover Messe digital edition was er alvast veel aandacht voor de Data Space Connector Ė een tool die het gecontroleerd uitwisselen van data mogelijk moet maken.


Cobotracks biedt zevende as voor Techman cobots

Cobotracks - Het Genkse bedrijf Cobotracks, gespecialiseerd in de productie van tracks die de reikwijdte van cobots vergroten, behaalde onlangs de Techman certificatie. Daarmee is het zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent. Cobotracks heeft een nieuw product op de markt gebracht: een zevende as voor Techman cobots die het werkbereik aanzienlijk vergroot.


Design award voor SCHUNK EGH grijper

Productivity.be - De EGH grijper voor collaborative robots van SCHUNK heeft de prestigieuze Red Dot Design Award gewonnen in de categorie Product Design. Het opzet van de grijper is om het Plug & Work concept van collaborative robots door te trekken naar de grijper van de robot. Maar de EGH valt dus ook in de smaak voor zijn aantrekkelijk design.


Nieuwe aanbeveling voor gebruik van online analyzers in process safety

Productivity.be - NAMUR heeft een nieuwe versie gepubliceerd van zijn aanbeveling NE 146 over het gebruik van online analyzers in veiligheidskringen. Hoewel de meeste safety systemen zich baseren op de klassieke parameters druk, temperatuur, niveau en debiet zijn er bij de NAMUR leden toch ook een paar honderd safety kringen met analyzers. Dat ze zeldzaam zijn, brengt echter bijzondere uitdagingen met zich mee.


5G, Cloud en AI test voor de besturing van een fabriek op afstand

Yokogawa - Yokogawa kondigt aan dat het een overeenkomst heeft getekend met NTT DOCOMO voor het gezamenlijk uitvoeren van een Proof of Concept (PoC) voor het besturen van een fabriek op afstand. Hierbij wordt gebruik gemaakt van 5G, de cloud, Artificial Intelligence en andere technologieŽn. De PoC omvat het gebruik van cloud gebaseerde Yokogawa Artificial Intelligence (AI) voor fabrieksbesturing en een 5G-communicatiemodule.


Sewan Belgium lanceert zijn nieuw mobiel aanbod in samenwerking met Proximus

Sewan - Sewan Belgium, een belangrijke Europese speler op het gebied van telecom- en clouddiensten, kondigt de lancering aan van een nieuw uitgebreid mobiel aanbod. De oplossing van Sewan Belgium werd special ontworpen voor bedrijven en hun groeiende mobiliteitsbehoeften.


Nieuwe generatie volledig robuuste K120-tablet

Getac - Getac heeft vandaag de lancering aangekondigd van de nieuwe volledig robuuste K120- tablet, geschikt voor mobiele professionals die op het terrein werkzaam zijn in uitdagende sectoren, zoals openbare veiligheid, productie, nutsbedrijven, defensie, transport, natuurlijke hulpbronnen en de olie- en gasindustrie.


Serieuze tijdswinst bij lossen en laden

VIL - Bedrijven en consumenten verwachten steeds meer dat producten snel, flexibel en betrouwbaar worden geleverd. Verlies- en wachturen bij magazijnen en distributiecentra zijn daardoor nu nog meer uit den boze dan ooit tevoren. Daarom heeft VIL met het project OptiPlan nagegaan wat de mogelijkheden zijn om de planning voor het laden en lossen te optimaliseren door realtime data te integreren in een dynamisch slotboekingssysteem.


'Helft maakbedrijven vreest dit jaar voor cyberaanval'

Agoria - De helft van de maakbedrijven in ons land vreest voor een cyberaanval in de komende twaalf maanden. Dat blijkt uit de eerste studie over cyberveiligheid in de maakindustrie in ons land. Zevenenzeventig bedrijven namen deel. De studie werd uitgevoerd door Agoria in samenwerking met Howest, UGent en Sirris.


Chorrobot wint KUKA Innovation Award

Productivity.be - Het Belgische Chorrobot team van de Robotics research group aan de KU Leuven heeft de KUKA Innovation Award gewonnen in de categorie Artificial Intelligence. Het team ontwikkelde een innovatieve manier om delicate assemblagetaken zoals het aanbrengen van O-ringen aan een robot aan te leren. De programmatie van robots voor dergelijke complexe taken kan zo aanzienlijk versneld worden.


Webinar: lassen met FANUC cobot CRX

FANUC - Tijdens een exclusieve webinar op 4 mei introduceert FANUC zijn specifieke CRX Cobot ARC Welding pakket. Op basis van de specifieke CRX las programmeer tool en de daarbij horende intuÔtieve user interface wordt het programmeren en integreren van de CRX Cobot tot een minimum herleid.


Voorstel voor Europese regels rond artificiŽle intelligentie dreigt bedrijven af te schrikken

Agoria - Het voorstel van de Europese Commissie voor regels rond artificiŽle intelligentie heeft een grote impact op de meer dan vijfhonderd technologiebedrijven die in ons land actief zijn in ontwikkeling van AI. Agoria vindt het goed dat de Europese Commissie het vertrouwen in AI-technologie bij burgers verder wil vergroten aan de hand van nieuwe spelregels. Een overvloed aan (onduidelijke) regels dreigt echter kleinere bedrijven af te schrikken.


Innovatie in productielogistiek: Smart Pallet Mover

Productivity.be - Met de Smart Pallet Mover heeft Interroll een innovatieve oplossing gecreŽerd voor het bufferen, sorteren en in sequentie plaatsen van pallets in en rond productiemachines. De oplossing bestaat uit rollenbanen die aangedreven worden door een mobiele unit die onder de banen rijdt, gecombineerd met een transfertwagen op de dwarsrichting van de rollenbanen.


Recordinvesteringen in chemie- en farmasector

essenscia - Hoewel de omzet een zware klap kreeg en de export stagneerde heeft de Belgische chemie- en farmasector vorig jaar bijna 1.500 nieuwe jobs gecreŽerd en investeerden sectorbedrijven recordbedragen in onderzoek en ontwikkeling en in de vernieuwing en verduurzaming van hun productie-installaties. Dat blijkt uit de economische kerncijfers voor 2020 van sectorfederatie essenscia.


Energie-efficiŽnte synchroonmotoren zetten nieuwe standaarden

NORD Drivesystems - Energie-efficiŽnt, kostenbewust en milieuvriendelijk: met de IE5+ synchroonmotor zet NORD DRIVESYSTEMS nieuwe standaarden. De nieuwe motor is nu leverbaar in geventileerde of gladde uitvoering met een vermogen van 4,0 kW. Naar wens worden de motoren voorzien tot een glad oppervlak of van de nsd tupH oppervlaktebehandeling.


Nieuwe SMC luchtverzorgingsunit (AC-D serie) levert hoge persluchtkwaliteit

SMC - SMC introduceert nieuwe luchtverzorgingsunits (AC-D-serie) die zorgen voor stabiele en betrouwbare industriŽle processen. De veelzijdige modulaire productserie, bestaande uit een compacte Ďone-boxí-constructie, levert persluchtkwaliteit die kan worden geclassificeerd volgens ISO8573-1:2010.


Het diepste zwart, haalbaar dankzij lasertextureren

Sirris - Ultrazwart bereiken is interessant voor tal van sectoren, de ruimtevaart voorop, om verschillende redenen. Dit is mogelijk met zwarte coatings, maar deze kennen ook enkele beperkingen. Daarom onderzoekt Sirris samen met ESA de piste van lasertextureren om tot ultrazwart te komen, zonder bijkomende nadelen of beperkingen.


VIL, imec en VUB Mobi testen Fysiek Internet uit in haven Antwerpen en Zeebrugge

VIL - Indien het wegtransport, zoals verwacht wordt, met zoín 40% zal toenemen tegen 2030, wordt de situatie op de Vlaamse wegen onhoudbaar. Daarom werken VIL, imec en VUB Mobi samen aan het project PILL (Physical Internet Living Lab), waarbij de mogelijkheden van het Fysieke Internet (PI) voor de transportsector worden onderzocht. Het project zal een prototype uitbouwen van het IT-systeem waarmee een haven in de toekomst deel kan uitmaken van het PI.


Stap in via de motorkop

Productivity.be - Voor engineers in productontwikkeling is het een droom die uitkomt: kunnen rondwandelen in een product om alle aspecten vanuit eender welke hoek te kunnen bekijken. Met de Engineering Hub heeft Daimler Protics een Virtual Reality omgeving ontwikkeld die dat mogelijk maakt. De oplossing werd voorgesteld op de Hannover Messe met een introductieaanbod dat nieuwe gebruikers een half jaar gratis laat experimenteren.


SPIE installeert 10 walstroomkasten voor De Vlaamse Waterweg

SPIE Belgium - SPIE Belgium, een dochteronderneming van de groep SPIE, de onafhankelijke Europese marktleider in multitechnische dienstverlening op het gebied van energie en communicatie, ontwikkelde vorig jaar samen met partners Phoenix en Involtum een prototype voor walstroomkasten. De Vlaamse Waterweg, het agenschap van de Vlaamse overheid dat de bevaarbare waterlopen in Vlaanderen beheert, heeft al een eerste bestelling geplaatst.


Bosch Rexroth trotseert tegenspoed in het boekjaar 2020 en ziet bedrijfsherstel

Bosch Rexroth - Bosch Rexroth ziet het lopende boekjaar met voorzichtig vertrouwen tegemoet. Sinds medio 2020 neemt de orderontvangst toe en is ook de handel toegenomen. Door structurele veranderingen en de pandemie noteert Bosch Rexroth een omzetdaling van bijna 17 procent ten opzichte van het recordniveau van 2019, maar blijft in het boekjaar 2020 winstgevend. De weg terug naar het niveau van voor de crisis zal echter langer duren dan de crisis zelf.


Blijvende groei voor industriŽle netwerken ondanks pandemie

HMS Industrial Networks - Elk jaar doet HMS Networks onderzoek naar de industriŽle netwerkmarkt om de verdeling van nieuw aangesloten nodes in de fabrieksautomatisering te analyseren. Uit het onderzoek van dit jaar blijkt dat, ondanks de coronapandemie, de industriŽle netwerkmarkt naar verwachting in 2021 met 6% zal groeien. Industrial Ethernet vertoont nog steeds de grootste groei en omvat nu 65% van de nieuw geÔnstalleerde nodes, terwijl veldbussen op 28% staan.


Bosch Rexroth wint Hermes Award met onderwater actuator

Productivity.be - Op de eerste dag van de Hannover Messe Digital Edition werd de Hermes Award uitgereikt, die dit jaar gaat naar Bosch Rexroth voor het ontwikkelen van de eerste SIL 3 elektrische actuator voor onderwater installaties, met name in de offshore olie en gassector. De SVA R2, waarbij SVA staat voor Subsea Valve Actuator, biedt een preciezere bediening met een lager energieverbruik.


Production Level 4 demonstrator

Productivity.be - De Hannover Messe Digital Edition had voor de liefhebbers van de fabriek van de toekomst een primeur met de Production Level 4 demonstrator. Met de nieuwe demofabriek bouwt SmartFactory verder op de ervaringen die het opdeed met de Industrie 4.0 demonstrator die jarenlang een van de blikvangers was op de Hannover Messe.


De cloud maakt Augmented Reality steeds performanter

Productivity.be - Het Amerikaanse leger kondigde vorige week aan dat het headsets op basis van Microsoftís HoloLens in gebruik gaat nemen voor de implementatie van wat een Integrated Visual Augmentation System (IVAS) genoemd wordt. Gelijkaardige toepassingen van Augmented Reality worden intussen ook in de industrie ingezet Ė en ze worden steeds performanter.


Automatische tracering van aardbeien CoŲperatie Hoogstraten dankzij visie- en RFID-technologie

Aucxis - CoŲperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar producten doorheen de keten, onder meer in functie van de voedselveiligheid. Aangezien de aardbeien van een 200-tal aardbeientelers afkomstig zijn, is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren. Daarom gingen ze op zoek naar een automatisch traceringsysteem dat de kartonnen punnets en trays met haar aardbeien linkt aan de pallet waarop ze zich bevinden.


Van proces- naar business automatisering

Productivity.be - Wanneer we in de industrie spreken over digitalisering, dan doen we dat veelal vanuit een OT-perspectief, met een focus op specifieke processen of systemen. In een volgende stap is het de uitdaging om al die oplossingen te integreren tot ťťn groot platform voor business automatisering. Dat is wat ABB wil doen met zijn Ability Genix suite die op Achema Pulse voorgesteld wordt.


5G wordt belangrijke schakel in software-defined manufacturing

Productivity.be - Op zijn online Transformational Technology Summit vorige week bekeek het analistenbureau ABI Research de digitale transformatie in de industrie vanuit de technologie die het als een van de belangrijkste schakels beschouwt, namelijk 5G. Private mobiele netwerken krijgen een cruciale rol in alle aspecten van software-defined manufacturing.


Agoria lanceert versie 4 van de Covid Industry Risk Scan (CIRS)

Agoria - Past uw onderneming nog steeds de juiste afstands- en hygiŽnemaatregelen toe? Overlegt u met de interne overlegorganen? Krijgen ook bezoekers en aannemers voldoende informatie? Agoriaís nieuwe CIRS-tool (Covid Industry Risk Scan) biedt u een handige houvast om uw bedrijf en alle mensen die er komen maximaal te beschermen tegen de risico's van het coronavirus.


SICK scanGrid: de kostenefficiŽnte LiDAR-veiligheidssensor met safe solid-state technologie

SICK - Met de scanGrid introduceert SICK de eerste LiDAR-veiligheidssensor ter wereld die gebruikmaakt van de safe solid-state technologie. Dankzij deze technologie pakt de prijs-prestatieverhouding van de veiligheidssensor bijzonder gunstig uit. Zo wordt scantechnologie ook haalbaar voor de beveiliging van eenvoudige AGCís tot performance level c.


Internationale EPLAN Virtual Fair op 28 en 29 april 2021

EPLAN - De internationale EPLAN Virtual Fair opent dit jaar voor de zesde keer haar digitale deuren op 28 en 29 april 2021. Tijdens deze Virtual Fair wordt een breed scala aan themaīs met betrekking tot professionele engineering en geÔntegreerde, end-to-end processen aangeboden. Dankzij live lezingen voor managers, klantverhalen en een nieuw partner-omgeving, kunnen de aanwezigen kennis en inspiratie opdoen.