Nieuwe, flexibele vormen van automatisering

Productivity.be - Met meer dan 50.000 verkochte collaborative robots is het verhaal van Universal Robots zonder meer een succes te noemen. De robotarmen duiken in steeds meer industriŽle toepassingen op en staan symbool voor nieuwe, flexibele vormen van automatisering. Productivity.be had hierover een gesprek met Christian Janse, Area Sales Development Manager voor de Benelux bij Universal Robots.


Flow Pilots en Agoria brengen trends in de maakindustrie in kaart

Flow Pilots - De maakindustrie evolueert razendsnel maar toch is er nog een inhaalbeweging nodig op het vlak van digitalisering. Digitale transformatie biedt enorm veel groeimogelijkheden, maar vaak weten ondernemers niet goed hoe te beginnen of waarop ze het best inzetten om zoveel mogelijk meerwaarde te creŽren. Dewi Van De Vyver, CEO van Flow Pilots, en Carine Lucas van Agoria nemen de belangrijkste digitale trends binnen de maakindustrie onder de loep.


De toekomst van de Belgische biotech: van Ďinvented in Belgiumí naar Ďmade in Belgiumí

essenscia - De hele wereld kijkt met grote interesse naar BelgiŽ, dat de jongste tijd is uitgegroeid tot hotspot voor de ontwikkeling, productie en distributie van verscheidene coronavaccins en -behandelingen. De economische relance biedt opportuniteiten om BelgiŽ verder uit te bouwen tot toonaangevende Ďhealth & biotech valleyí.


Bosch opent chipfabriek van de toekomst in Dresden

Bosch - Volledig geconnecteerd, datagestuurd en zelfoptimaliserend: Bosch opent in Dresden een van de modernste chipfabrieken ter wereld. Dankzij de sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geÔntegreerde processen, in combinatie met AI-methoden is de productievestiging in Dresden een slimme fabriek en een pionier in Industrie 4.0.


Minder storingen op bewerkingsmachines tijdens circulaire interpolatie

NSK - Storingen op bewerkingsmachines tijdens circulaire interpolatieroutines zijn een bekend probleem. Dankzij innovatie van NSK is het mogelijk om de gevolgen van dit ongewenste fenomeen te beperken. De wereldprimeur laat toe om de wrijving in de kogelomloopspindel te stabiliseren tijdens het omkeren van de beweging, waardoor de neiging tot kwadrantstoringen aanzienlijk verminderd wordt.


Eerste hulp bij stilstand van machines

Bosch Rexroth - Door draadloos toegang te verlenen tot het foutgeheugen van alle machines die zijn uitgerust met Rexroth-besturingssystemen, maakt de nieuwe Digital Service Assistant (DSA) het voor eindgebruikers eenvoudig om hulp te krijgen wanneer onderhoud nodig is. Het identificeert componenten en maakt het mogelijk om spare parts te bestellen of reparaties sneller uit te voeren. OEM'ers kunnen de app volledig integreren in hun serviceconcepten.


SPIE werkt mee aan nieuwe, energie-efficiŽnte productie-eenheid van Aviko

SPIE Belgium - SPIE Belgium, een dochteronderneming van de groep SPIE, de onafhankelijke Europese marktleider in multitechnische dienstverlening op het gebied van energie en communicatie, werkt mee aan een nieuwe productie-eenheid van Aviko in Poperinge. De productie moet in september 2021 van start kunnen gaan.


SIL 3 stroomsturing voor gevaarlijke omgevingen

Pepperl+Fuchs - Dankzij de nieuwe SIL 3 stroomsturing vervolledigt Pepperl+Fuchs haar portfolio van SIL 3 geÔsoleerde barriŤres voor alle signaaltypes, met zowel modules voor DIN rail montage als aparte componenten voor plaatsing op aansluitborden. Klepstandstellers die een SIL 3 vereisen - die altijd al beschikbaar waren voor digitale signalen en analoge meetsignalen - kunnen nu rechtstreeks aangesloten worden op de controller met ťťn enkele interfacemodule.


Krapte op de arbeidsmarkt nu al nijpend in Vlaamse bedrijven

Voka - De meerderheid van de Vlaamse bedrijven schat in dat de coronacrisis voor hen dit jaar nog verteerd zal zijn, blijkt uit een enquÍte bij 600 Vlaamse ondernemingen die lid zijn van Voka. Werkgevers willen opnieuw aanwerven, maar ondervinden grote moeilijkheden om geschikt personeel te vinden. Daarenboven zijn de logistieke aanvoerketens al maandenlang verstoord. Bedrijven geven aan dat dit voor problemen zorgt in hun bevoorrading en leveringen.


Hitma gaat van start met verkoop Keofitt-staalnamekranen in BelgiŽ

HITMA Groep - Per 1 mei 2021 is Hitma de exclusieve distributeur van Keofitt-staalname-/monsternamekranen op de Belgische markt. Het pakket van Keofitt bestaat uit staalnameproducten om steriele staalname te garanderen in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Hitma verkoopt en levert de Keofitt-producten vanuit het hoofdkantoor en magazijn in Uithoorn. Het bedrijf vertegenwoordigt Keofitt sinds 2010 in Nederland.


Aertssen Logistics automatiseert interne logistieke processen en outbound registratie met RFID

Aucxis - Aertssen Logistics - expert in transport en logistiek van machines Ė zocht voor haar verdeelcentrum nabij de Antwerpse haven een oplossing om de interne logistieke processen en de registratie van uitgaande machines te automatiseren. Het hoge aantal - op jaarbasis +/- 10.000 hoogwerkers en agrarisch materieel Ė en de vaak grote gelijkenissen tussen de machines maakten van inventarisatie met pen en papier een intensieve en foutgevoelige opdracht.


Brady versterkt zijn positie als full-service leverancier met de overname van Nordic ID

Brady - Nordic ID voegt sterke, in software geÔntegreerde RFID-scanmogelijkheden en -technologie toe aan de betrouwbare, industriŽle RFID-identificatielabels en -printers van Brady. De overname versterkt de positie van Brady als wereldwijde full-service leverancier van RFID- en Industrie 4.0-oplossingen.


AMRís klaar voor samenspel op de productievloer

Productivity.be - Steeds vaker moeten de huidige flexibele productiesystemen worden aangevuld met de digitalisering en automatisering van de interne logistieke processen om tot de nodige wendbaarheid in de productie te komen. Gelukkig bieden recente technologische ontwikkelingen in autonome mobiele robots (AMR's) mogelijkheden om de interne logistieke operaties flexibel te automatiseren aan een aanvaardbare kostprijs.


Droeg IT/OT-convergentie bij tot problemen met Colonial Pipeline?

Productivity.be - Een ransomware aanval op de IT-systemen van Colonial Pipeline heeft begin mei in de Verenigde Staten voor grote bevoorradingsproblemen gezorgd. In een blog post voor het magazine Control Global gaat cyber security expert Joseph Weiss na in hoeverre de convergentie van OT en IT bijgedragen heeft tot de ellende. Ransomware is een ware epidemie die steeds vaker ook industriŽle bedrijven treft.


Slimme rollenbaan - sensorset voor detectie van onderaf

Leuze Electronic - Leuze heeft een innovatieve sensorset ontwikkeld voor transportsystemen (rollenbanen) waarbij detectie van onderaf gebeurt zoals bijvoorbeeld bij palletdetectie. Gebruikers ontvangen een compleet systeem bedrijfsklaar, omdat de systeemleveranciers de montagebeugels al in de fabriek monteren. Dit bespaart gebruikers tijd en kosten tijdens de ingebruikname van transportlijnen.


CommerciŽle markt voor drones breekt in BelgiŽ door

BDO - Advieskantoor BDO heeft een expertenteam rond drones samengesteld. De markt van de zakelijke dronevluchten staat namelijk aan de vooravond van de grote doorbraak. Europa heeft de wetgeving rond drones geharmoniseerd, 5G-technologie is op komst en het is mogelijk om meerdere drones autonoom te laten samen vliegen. Meer en meer bedrijven in ons land zien de economische voordelen van het inzetten van drones.


Nieuwe roestvast stalen behuizing maakt Ex e Portfolio van Pepperl+Fuchs compleet

Pepperl+Fuchs - Pepperl+Fuchs versterkt haar positie als leverancier van Ex-apparatuur dankzij de introductie van het SR gamma. Het nieuwe gamma RVS behuizingen vervoegt het GR gamma, die gemaakt is uit glasvezelversterkte kunststof, in het assortiment van de specialist in procesautomatisering. De nieuwe serie vervolledigt zo het portfolio van zeer flexibele en kostenefficiŽnte stuur- en verdeelkasten in de beschermingsklasse Ex e (verhoogde veiligheid).


Nieuwe UR10e van Universal Robots heeft een kwart meer payload

Universal Robots - Universal Robots (UR) introduceert een verbeterde UR10e, waarvan de payload werd verhoogd van 10 naar 12,5 kilo. De cobot beschikt daardoor over meer toepassingsmogelijkheden, zoals palletiseren, machinebelading en verpakken. De prijs blijft onveranderd.


Laagdrempelig deelplatform voor logistieke assets

VIL - Met het Sharing Logistics-project heeft VIL de principes van de deeleconomie toegepast op de logistieke sector. Het resultaat is een gebruiksvriendelijk platform dat bedrijven de mogelijkheid biedt om elkaars onderbenutte assets en diensten te gebruiken door vraag en aanbod te matchen.


Rockwell Automation en Cisco Cyber Vision breiden services voor bedreigingsdetectie uit

Rockwell Automation - Tijdens hun langdurige alliantie hebben Rockwell Automation en Cisco steeds nieuwe manieren gevonden om klanten van dienst te zijn. Vandaag is bekendgemaakt dat Rockwell Automation de oplossing Cyber Vision van Cisco toevoegt aan het bestaande LifecycleIQ Services-portfolio van software voor bedreigingsdetectie.


Cobotracks biedt zevende as voor Techman cobots

Cobotracks - Het Genkse bedrijf Cobotracks, gespecialiseerd in de productie van tracks die de reikwijdte van cobots vergroten, behaalde onlangs de Techman certificatie. Daarmee is het zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent. Cobotracks heeft een nieuw product op de markt gebracht: een zevende as voor Techman cobots die het werkbereik aanzienlijk vergroot.


Design award voor SCHUNK EGH grijper

Productivity.be - De EGH grijper voor collaborative robots van SCHUNK heeft de prestigieuze Red Dot Design Award gewonnen in de categorie Product Design. Het opzet van de grijper is om het Plug & Work concept van collaborative robots door te trekken naar de grijper van de robot. Maar de EGH valt dus ook in de smaak voor zijn aantrekkelijk design.


Nieuwe aanbeveling voor gebruik van online analyzers in process safety

Productivity.be - NAMUR heeft een nieuwe versie gepubliceerd van zijn aanbeveling NE 146 over het gebruik van online analyzers in veiligheidskringen. Hoewel de meeste safety systemen zich baseren op de klassieke parameters druk, temperatuur, niveau en debiet zijn er bij de NAMUR leden toch ook een paar honderd safety kringen met analyzers. Dat ze zeldzaam zijn, brengt echter bijzondere uitdagingen met zich mee.


5G, Cloud en AI test voor de besturing van een fabriek op afstand

Yokogawa - Yokogawa kondigt aan dat het een overeenkomst heeft getekend met NTT DOCOMO voor het gezamenlijk uitvoeren van een Proof of Concept (PoC) voor het besturen van een fabriek op afstand. Hierbij wordt gebruik gemaakt van 5G, de cloud, Artificial Intelligence en andere technologieŽn. De PoC omvat het gebruik van cloud gebaseerde Yokogawa Artificial Intelligence (AI) voor fabrieksbesturing en een 5G-communicatiemodule.


Sewan Belgium lanceert zijn nieuw mobiel aanbod in samenwerking met Proximus

Sewan - Sewan Belgium, een belangrijke Europese speler op het gebied van telecom- en clouddiensten, kondigt de lancering aan van een nieuw uitgebreid mobiel aanbod. De oplossing van Sewan Belgium werd special ontworpen voor bedrijven en hun groeiende mobiliteitsbehoeften.


Nieuwe generatie volledig robuuste K120-tablet

Getac - Getac heeft vandaag de lancering aangekondigd van de nieuwe volledig robuuste K120- tablet, geschikt voor mobiele professionals die op het terrein werkzaam zijn in uitdagende sectoren, zoals openbare veiligheid, productie, nutsbedrijven, defensie, transport, natuurlijke hulpbronnen en de olie- en gasindustrie.


Yaskawaís nieuwe MOTOMAN PL serie palletiseer robots

YASKAWA - Met de Motoman PL-serie presenteert Yaskawa een nieuwe generatie krachtige palletiseerrobots. Deze allrounders worden gebruikt voor het automatisch palletiseren en depalletiseren - naast klassieke eindverpakkingen ook steeds vaker in de distributielogistiek.


Serieuze tijdswinst bij lossen en laden

VIL - Bedrijven en consumenten verwachten steeds meer dat producten snel, flexibel en betrouwbaar worden geleverd. Verlies- en wachturen bij magazijnen en distributiecentra zijn daardoor nu nog meer uit den boze dan ooit tevoren. Daarom heeft VIL met het project OptiPlan nagegaan wat de mogelijkheden zijn om de planning voor het laden en lossen te optimaliseren door realtime data te integreren in een dynamisch slotboekingssysteem.


'Helft maakbedrijven vreest dit jaar voor cyberaanval'

Agoria - De helft van de maakbedrijven in ons land vreest voor een cyberaanval in de komende twaalf maanden. Dat blijkt uit de eerste studie over cyberveiligheid in de maakindustrie in ons land. Zevenenzeventig bedrijven namen deel. De studie werd uitgevoerd door Agoria in samenwerking met Howest, UGent en Sirris.


Digitalisering heeft een nieuw buzzwoord: data spaces

Productivity.be - De aandacht die er momenteel is voor GAIA-X is goed nieuws voor een concept dat de afgelopen jaren in relatieve luwte aan de weg getimmerd heeft en nu klaar lijkt voor de grote doorbraak Ė dat van de International Data Spaces. Op de Hannover Messe digital edition was er alvast veel aandacht voor de Data Space Connector Ė een tool die het gecontroleerd uitwisselen van data mogelijk moet maken.


Chorrobot wint KUKA Innovation Award

Productivity.be - Het Belgische Chorrobot team van de Robotics research group aan de KU Leuven heeft de KUKA Innovation Award gewonnen in de categorie Artificial Intelligence. Het team ontwikkelde een innovatieve manier om delicate assemblagetaken zoals het aanbrengen van O-ringen aan een robot aan te leren. De programmatie van robots voor dergelijke complexe taken kan zo aanzienlijk versneld worden.