De cloud maakt Augmented Reality steeds performanter

Productivity.be - Het Amerikaanse leger kondigde vorige week aan dat het headsets op basis van Microsoft’s HoloLens in gebruik gaat nemen voor de implementatie van wat een Integrated Visual Augmentation System (IVAS) genoemd wordt. Gelijkaardige toepassingen van Augmented Reality worden intussen ook in de industrie ingezet – en ze worden steeds performanter.


Automatische tracering van aardbeien Coöperatie Hoogstraten dankzij visie- en RFID-technologie

Aucxis - Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar producten doorheen de keten, onder meer in functie van de voedselveiligheid. Aangezien de aardbeien van een 200-tal aardbeientelers afkomstig zijn, is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren. Daarom gingen ze op zoek naar een automatisch traceringsysteem dat de kartonnen punnets en trays met haar aardbeien linkt aan de pallet waarop ze zich bevinden.


Van proces- naar business automatisering

Productivity.be - Wanneer we in de industrie spreken over digitalisering, dan doen we dat veelal vanuit een OT-perspectief, met een focus op specifieke processen of systemen. In een volgende stap is het de uitdaging om al die oplossingen te integreren tot één groot platform voor business automatisering. Dat is wat ABB wil doen met zijn Ability Genix suite die op Achema Pulse voorgesteld wordt.


5G wordt belangrijke schakel in software-defined manufacturing

Productivity.be - Op zijn online Transformational Technology Summit vorige week bekeek het analistenbureau ABI Research de digitale transformatie in de industrie vanuit de technologie die het als een van de belangrijkste schakels beschouwt, namelijk 5G. Private mobiele netwerken krijgen een cruciale rol in alle aspecten van software-defined manufacturing.


Agoria lanceert versie 4 van de Covid Industry Risk Scan (CIRS)

Agoria - Past uw onderneming nog steeds de juiste afstands- en hygiënemaatregelen toe? Overlegt u met de interne overlegorganen? Krijgen ook bezoekers en aannemers voldoende informatie? Agoria’s nieuwe CIRS-tool (Covid Industry Risk Scan) biedt u een handige houvast om uw bedrijf en alle mensen die er komen maximaal te beschermen tegen de risico's van het coronavirus.


SICK scanGrid: de kostenefficiënte LiDAR-veiligheidssensor met safe solid-state technologie

SICK - Met de scanGrid introduceert SICK de eerste LiDAR-veiligheidssensor ter wereld die gebruikmaakt van de safe solid-state technologie. Dankzij deze technologie pakt de prijs-prestatieverhouding van de veiligheidssensor bijzonder gunstig uit. Zo wordt scantechnologie ook haalbaar voor de beveiliging van eenvoudige AGC’s tot performance level c.


Internationale EPLAN Virtual Fair op 28 en 29 april 2021

EPLAN - De internationale EPLAN Virtual Fair opent dit jaar voor de zesde keer haar digitale deuren op 28 en 29 april 2021. Tijdens deze Virtual Fair wordt een breed scala aan thema´s met betrekking tot professionele engineering en geïntegreerde, end-to-end processen aangeboden. Dankzij live lezingen voor managers, klantverhalen en een nieuw partner-omgeving, kunnen de aanwezigen kennis en inspiratie opdoen.


Seco Tools stelt een ambitieus doel voor een kringloopeconomie

Seco Tools - Seco Tools heeft een unieke positie om een sterke bijdrage te leveren aan de kringloopeconomie, die prioriteit geeft aan het scheiden van de economische activiteit van het verbruik van eindige hulpbronnen en het ontwikkelen van manieren om afval uit ons systeem van economische activiteit te verwijderen.


Hitma deelt kennis over vlamdetectie tijdens FHI online kennisdagen Industriële Veiligheid

HITMA Groep - Op 21 en 22 april organiseert de Federatie Het Instrument (FHI) de Online kennisdagen Industriële Veiligheid. Tijdens dit online kennisevent staat het onderwerp fysieke veiligheid voorop, zowel in de maak- als procesindustrie. Sprekers behandelen thema’s als risicomanagement, functionele veiligheid en aansprakelijkheid. Hitma is één van de deelnemende bedrijven.


ValCUN haalt 1,5 miljoen op voor verdere ontwikkeling 3D-metaalprint technologie

ValCUN - ValCUN heeft 1,5 miljoen euro kapitaal opgehaald voor de verdere ontwikkeling van zijn gepatenteerde 3D-metaalprinting technologie. Oprichters Jonas Galle en Jan De Pauw willen 3D-metaalprinten naar eigen zeggen ‘toegankelijk en economisch competitief maken’. “Zelfs Google en Tesla zijn potentiële klanten”, klinken de ambities.


Actieplan 'Crisis Code Cracker' van Sirris hielp al 90 West-Vlaamse bedrijven om de crisis te verslaan

Sirris - "Never waste a good crisis". Het is een bekende uitspraak van Winston Churchill, maar ook de idee achter de Crisis Code Cracker. Dit actieplan van Sirris helpt bedrijven in de Belgische technologiesector om hun onderneming in drie stappen future-proof te maken. Al 90 West-Vlaamse bedrijven namen gratis deel dankzij het provinciale relanceplan van POM West-Vlaanderen. Een resultaat dat zich in rechte lijn zal doorzetten, zo is de verwachting.


Umati live demo op METAV digital

Productivity.be - De umati alliance, die werkt aan standaarden op basis van OPC UA voor de connectie van machines met IT-systemen, organiseert volgende week op METAV digital een grootse demonstratie die online gevolgd kan worden. Geïnteresseerden kunnen inloggen op een dashboard dat informatie van de machines van verschillende standhouders zal samenbrengen.


Cobots transformeren de food & beverage-sector

Universal Robots - Zoals in wel meer sectoren zijn cobots op weg om de voedingsmiddelenindustrie transformeren. Handenarbeid wordt steeds meer overgelaten aan collaboratieve robots, zodat werknemers meer tijd hebben om zich te concentreren op procesoptimalisatie. Deze vorm van automatisering valt qua complexiteit en budget ook binnen het bereik van nagenoeg elke kmo. Cobots zijn enorm namelijk gemakkelijk te programmeren en bovendien ook veilig om mee te werken.


FARI - een nieuw Artificial Intelligence for the Common Good Institute

VUB - Annemie Schaus en Caroline Pauwels, respectievelijk rectoren van de ULB en de VUB kondigen vandaag trots de lancering aan van FARI, het gloednieuwe Artificial Intelligence for the Common Good Institute. De lancering werd bekrachtigd door de ministers van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Barbara Trachte en Bernard Clerfayt.


Doorgedreven modularisering in Evonik research plant

Productivity.be - Voor de automatisering van een research plant in het Duitse Hanau heeft Evonik resoluut gekozen voor de principes van modularisering. Verschillende onderdelen van de plant hebben hun eigen controllers die via MTP gekoppeld worden aan een centraal DCS-systeem. Dat DCS-systeem is een van de eerste implementaties van het nieuwe, web-gebaseerde Simatic PCS neo.


PGS Group neemt zagerijen Demey over

PGS Group - PGS Group, Europees marktleider in de productie van nieuwe en tweedehands pallets, bevestigt haar strategie voor een verregaande verticale integratie in de houten verpakkingssector met de overname van de zagerijen Demey.


Bosch bereikt mijlpaal op weg naar opening nieuwe waferfabriek in Dresden

Bosch - Een mijlpaal op weg naar de chipfabriek van de toekomst: in de nieuwe halfgeleiderfabriek van Bosch in Dresden doorlopen siliciumwafers voor het eerst het volledig geautomatiseerde fabricageproces. Dit is een cruciale stap in de richting van de start van de productieactiviteiten, gepland voor eind 2021. De productie van microchips voor automotive toepassingen is een primaire focus voor de volledig digitale en sterk geconnecteerde fabriek.


Efcon Water nieuwe telg in de Indutrade-familie

Indutrade Benelux - Indutrade Benelux heeft donderdag 4 maart jongstleden Efcon Water B.V. overgenomen. Het bedrijf uit Vianen ontwikkelt, produceert en installeert complete meet- en monsternamestations voor afvalwater en verzorgt de integratie van deze apparatuur in afvalwaterfactureringssystemen. Paul Verkroost startte het bedrijf in 1993 en zal na de overname met zijn expertise bij de onderneming betrokken blijven.


Mobiele robots

Productivity.be - Mobiele robots zijn kleine, geautomatiseerde transportsystemen die volledig autonoom goederendragers kunnen transporteren doorheen de productie. Hoewel er geen eenduidige definitie is die het onderscheid maakt tussen AGV's en mobiele robots, kijken we in dit overzicht naar kleine machines die bovendien zonder bijkomende infrastructuur kunnen navigeren. (updated)


Veiligheid op logistieke sites moet beter

VIL - Het aantal ongevallen in logistieke werkomgevingen blijft zeer hoog. De dalende trend die in andere sectoren merkbaar is, zoals in de bouwsector, blijft in de logistiek uit. VIL wil hier verandering in brengen door in het project Safe Warehouse nieuwe technologische oplossingen aan te reiken die een antwoord bieden op de meest voorkomende veiligheidsrisico’s. Al negen bedrijven nemen deel aan dit project.


Getac focust op Industrie 4.0 en lanceert een virtuele show

Getac - Getac, een van de marktleiders op het gebied van robuuste mobiele computeroplossingen, heeft vandaag de lancering aangekondigd van de nieuwe "Getac Manufacturing Virtual Exhibition", een digitaal platform waar de nieuwste robuuste technologieën en geïntegreerde oplossingen voor de productie-industrie vertoond worden.


Umati

Productivity.be - Umati – wat staat voor “universal machine technology interface” – is een OPC-UA companion specification die een gestandaardiseerd datamodel vastlegt om industriële machines en softwaretoepassingen met elkaar te laten communiceren. Via gestandaardiseerde labels wil Umati parameters en settings van machines eenduidig en ondubbelzinnig definiëren zodat ze universeel herkenbaar worden. (updated)


SMC lanceert een nieuw, energiebesparend blaaspistool

SMC - Het nieuwe hoog impact blaaspistool (IBG) van SMC is het meest energiezuinige blaaspistool op de markt. Het verbruikt tot 87% minder lucht dan elk ander standaard pistool. Met de lancering van het IBG-blaaspistool is SMC gewapend om de markt voor blaaspistolen letterlijk ‘omver te blazen’. Het pistool blaast met een veel sterkere en kortere luchtpuls dan de bestaande traditionele blaaspistolen.


10 jaar Industrie 4.0

Productivity.be - Groot feest dit jaar voor de liefhebbers van automatisering en digitalisering, want Industrie 4.0 – het concept dat een toekomstvisie voor de fabriek van de toekomst uitstippelt – viert zijn tiende verjaardag. Hoog tijd dus voor een terugblik op een fascinerend verhaal over economische ambitie, een voor de industrie nooit geziene hype en de daardoor haast onvermijdelijke fase van desillusie die erop volgde.


Scania Parts Logistics: 1600 vrachtwagenritten minder over de E313

VIL - Na een grondige analyse van de maritieme exportflow door Multimodaal.Vlaanderen (VIL) blijkt dat Scania Parts Logistics de containers die vanuit Oudsbergen via de haven van Antwerpen vertrekken perfect via Haven Genk en het Albertkanaal kan verschepen. De voordelen zijn indrukwekkend: 1600 vrachtwagenritten minder over de E313, 47% minder CO2 uitstoot, minstens 10% kostenbesparing en een aantal procesoptimalisaties in het magazijn.


Product-dienst-combinaties opzetten in de praktijk, een kwestie van vertrouwen

Sirris - Een product opzetten als een product-dienst-combinatie is een veel gebruikte stap in het meer circulair maken van de maakindustrie. Dit was dan ook het thema van de meest recente sessie van ons lerend netwerk CE Connect Inspire. We delen hier met u de belangrijkste bouwstenen en enkele te leren lessen.


Vanas introduceert nieuwe horizontale carrousel

Vanas Engineering - Vanas Engineering, in Melsele, introduceert een nieuwe horizontale carrousel. De Modula HC is een betaalbare oplossing die werd ontworpen om aan de groeiende vraag naar automatisatie van opslag en distributie van kleine producten en goederen te voldoen. De Modula HC werd ontworpen volgens de modernste veiligheidsnormen. De carrousel staat garant voor veiligheid, ergonomie, efficiëntie en productiviteit.


Waterstofproductie op zee

Productivity.be - Een project om op zee groene waterstof te produceren heeft in de UK de prestigieuze Collaborate To Innovate (C2I) award gewonnen. Bedoeling is om met de energie van offshore windturbines ter plaatse zeewater te ontzilten en via elektrolyse te splitsen in waterstof en zuurstof. In Europa staan er momenteel nog meer van dergelijke projecten op stapel.


Dringend spoorbeleid met visie gevraagd

Voka - Jarenlang ongeïnspireerd beleid heeft het spoor in België geen goed gedaan. “De spoorwegen hebben dringend nieuwe én ambitieuze beheersovereenkomsten nodig. Slaagt de nieuwe minister van mobiliteit waar zijn voorgangers gefaald hebben? De bedrijven in dit land zijn één van de grootste klanten van het spoor. Zij vragen een betrouwbare en performante dienstverlening”, zo luidt de conclusie van een nieuwe Vokastudie.


Low-cost LIDAR

Productivity.be - De schommelstoel in bijgaande foto mag er op het eerste zicht misschien niet zo indrukwekkend uitzien, maar voor een 3D beeld, genomen met een 32x16 pixel sensor op 40 meter afstand, kan het wel tellen. De compacte LIDAR, ontwikkeld door Pointcloud in San Francisco en de universiteit van Southampton, toont de weg naar een nieuwe generatie sensoren voor machine vision.

3D printen

Productoverzichten:
Machines voor plasticsMachines voor metaal
Technologieën:
FDMSLASLSSLMBJMJDEDEBMDLP
Populair in 3D printen:
Barstjes in 3D printermarkt?
Design voor additive manufacturing
Afwerking van 3D geprinte werkstukken