Simultaneous Localization and Mapping (SLAM)

Productivity.be - Simultaneous Localization and Mapping (SLAM) is een technologie die gebruikt wordt voor de navigatie van mobiele robots waarbij de machines zelf hun omgeving in kaart brengen. SLAM is een uitgebreid vakgebied waarin sensortechnologie, beeldherkenning en statistiek gecombineerd worden om mobiele robots complete autonomie en flexibiliteit te geven.


APL cruciaal voor digitalisering van safety

Productivity.be - De komst van Ethernet-APL is een unieke opportuniteit om verdere stappen te zetten in de digitalisering van safety applicaties. Dat is een van de conclusies van de recente annual meeting van NAMUR die dit jaar Sustainable Lifecycle Risk Management als centraal thema had. Met APL wordt het voor het eerst mogelijk om Profinet en dus ook Profisafe te implementeren van het instrument tot de controller.


Vansichen zet groei verder met nieuw bedrijfsgebouw

Vansichen Linear Technology - Vansichen Linear Technology, gespecialiseerd in lineaire bewegingen, verhuist. Ze ruilen hun pand op de ring van Hasselt in voor een voormalige wafelfabriek op de Bedrijfsstraat te Kiewit. Het bedrijf wil graag hun kantoor en magazijn, die momenteel enkele kilometers van elkaar verwijderd zijn, onder één dak brengen. Vansichen plant er in het najaar van 2023 in te trekken.


Licht in de duisternis

Leuze - De folies die gebruikt worden in de verpakkingsindustrie variëren sterk: ze zijn meer of minder transparant en soms zelfs donker of gemetalliseerd. Dit maakt het voor optische sensoren een uitdaging om de positie van de objecten in de verpakking betrouwbaar te detecteren. Met de LS25CI introduceert Leuze een zender- en ontvanger fotocel die deze taak aankan:


Dachser gebruikt Internet of Things in groepagevervoer over lange afstand

Dachser - Dachser heeft innovatieve smart tracking devices aangebracht op 8.500 wisselbakken die gebruikt worden voor groepagevervoer tussen Europese vestigingen. Met behulp van het Internet of Things kunnen deze in realtime worden gevolgd en kunnen aankomsttijden nauwkeurig worden berekend. Nu heeft Dachser een centraal platform gelanceerd dat alle locatiegegevens samenbrengt en koppelt aan de zendingsgegevens in het transportmanagementsysteem.


De black channel benadering in safety

Productivity.be - De black channel benadering is een concept in netwerktechnologie dat het mogelijk maakt om de implementatie van safety systemen te integreren in het datanetwerk dat ook voor de gewone proces- en machinecontrole gebruikt wordt. Dat biedt uiteraard meer flexibiliteit, en een aanzienlijke kostenbesparing, maar het stelt tegelijk ook hoge eisen aan het gebruikte datanetwerk.


Yokogawa Europe viert 40 jaar Co-innovation

Yokogawa - Yokogawa Europe, een toonaangevende leverancier van industriële automatiserings- en besturingsoplossingen, viert haar 40-jarig bestaan. Het bedrijf is gegroeid van een bescheiden begin tot activiteiten over heel Europa, met 1.267 werknemers, twee fabrieken in Duitsland en Nederland, 28 verkoopkantoren en meer dan 60 distributeurs. Veel van Europa's grootste en meest innovatieve bedrijven in de procesindustrie vertrouwen op Yokogawa.


FDT/DTM

Productivity.be - FDT/DTM stond vroeger voor Field Device Tool / Device Type Manager, een combinatie van twee technologieën die samen gebruikt werden voor de configuratie en diagnose van intelligente instrumenten in de procesindustrie. Vandaag is de term FDT nog steeds een begrip in de procesindustrie, maar het is niet langer een acroniem voor Field Device Tool. Die host heet nu immers FRAME. (updated)


Robot met tentakels kan kwetsbare producten grijpen

Productivity.be - De zoektocht naar een grijper voor kwetsbare producten zoals fruit en groenten blijft een van de uitdagingen waarin robotexperts hun creativiteit maximaal kunnen botvieren. Aan de Harvard School of Engineering and Applied Sciences werd zopas een nieuwe mogelijke oplossing voorgesteld die geïnspireerd is op hoe kwallen hun prooi omarmen: een robotgrijper met tentakels.


Red Hat en Intel ontwikkelen edge oplossingen voor Industrie 4.0

Productivity.be - Een van de meest fundamentele trends in Industrie 4.0 is het omarmen door de industrie van principes en technologieën uit de IT-wereld. Bij leveranciers van automatiseringsoplossingen heeft dat de afgelopen jaren tot een ware revolutie geleid maar ook de IT-sector past zich aan door oplossingen op maat van de industrie te ontwikkelen. Het Intelligent Edge Solution Center van Red Hat en Intel is daarvan een mooi voorbeeld.


Volvo Trucks bouwt high tech module fabriek in Gent

Volvo Trucks - In 2025 start Volvo Trucks in Gent met het bouwen van batterijmodules voor batterijpacks. Tot op vandaag worden zowel de cellen als de modules voor de vrachtwagenbatterijen aangeleverd. Onderzoek loopt om de cellen in een Volvo fabriek in Zweden te bouwen, dichtbij de huidige motorenfabriek in Skövde. Het samenstellen van de modules met de “Zweedse” cellen wordt de nieuwe activiteit in Gent.


BASF wil productie in Europa terugschroeven

Productivity.be - De hoge energieprijzen dwingen BASF, ’s werelds grootste chemiebedrijf, om zijn activiteiten in Europa terug te schroeven. En die aanpassing zal permanent zijn. Dat schrijft de Financial Times vandaag op basis van uitspraken van CEO Martin Brudermüller. De gasrekening van het bedrijf is in de eerste 9 maanden van dit jaar met maar liefst 2,2 miljard dollar gestegen.


Festo’s nieuwe ELGT elektromechanische aandrijving met vrijdragende as

Festo - Festo, specialist op het gebied van industriële automatisering, heeft een nieuwe elektromechanische aandrijving met vrijdragende as geïntroduceerd, die is ontworpen om te voldoen aan de veeleisende specificaties van moderne productiefaciliteiten. De nieuwe ELGT-aandrijving combineert precisie met een hoge belastbaarheid en stijfheid, waardoor hij ideaal is voor toepassing bij de productie van kleine onderdelen en Li-ion batterijen.


Exotec, expert op het gebied van magazijnrobots, kondigt grote uitbreiding in België aan

Exotec - Exotec, de snelgroeiende specialist in magazijnrobots, heeft de ambitie om zijn marktpositie in de Benelux aanzienlijk te versterken en de zichtbaarheid voor het revolutionaire Skypod Systeem in België te vergroten. De Franse unicorn zal volgende maand voor het eerst aanwezig zijn op de vakbeurs Logistica Next om zijn robotsystemen en unieke Skypod te demonstreren.


Mobiele exoskelettechnologie voor gedetailleerde gebouwenscans

ImmoPass - ImmoPass, de eerste technische controle-specialist voor vastgoed in België, gebruikt ‘VISION’, draagbare hightech om virtuele modellen van gebouwen te maken, ook historische panden zoals het station van Binche. Dankzij mobiele digitalisering wil ImmoPass de hoogkwalitatieve documentatie van gebouwen voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken.


Groen licht voor investering bij INEOS Manufacturing Belgium in Lillo

Ineos - INEOS O&P Europe investeert € 30 miljoen in de polymeerfabriek in Lillo met het oog op het omschakelen van haar productie op duurzame producten die een sleutelrol zullen spelen in de transitie naar klimaatneutraliteit.


Industrie verkleint footprint door circulair onderhoud

BEMAS - Tijdens het eindevent Circulair Onderhoud op 15 november 2022 denken asset owners, service providers binnen de procesindustrie na over het verkleinen van de gezamenlijke footprint. Velen denken door recycling een waardevolle bijdrage te leveren aan het milieu. De industrie wil juist aan de voorkant een bijdrage leveren door slim, niet alleen na te denken over het hergebruiken, maar ook over de functie en duurzaamheid van materialen te overwegen.


Brede coalitie voor PA-DIM

Productivity.be - De OPC Foundation heeft een brede coalitie aangekondigd van verenigingen die in co-ownership gaan samenwerken aan de verdere ontwikkeling van het Process Automation Device Information Model (PA-DIM). Daarmee wordt de belangrijke rol onderstreept die de standaard aan het verwerven is als default informatiemodel voor instrumentatie in de procesindustrie.


Versnellingsprogramma voor end-to-end digitalisering

Productivity.be - In het versnellingsprogramma voor end-to-end digitalisering dat Flanders Make recent lanceerde, willen zes toonaangevende bedrijven in vijf jaar de transitie maken naar een volledige digitalisering van hun productieprocessen. Het is een belangrijk project, niet alleen omwille van zijn omvang, maar ook omdat het de opgedane kennis en ervaring wil delen met andere bedrijven.


Voka-enquête: recessie is deze winter onafwendbaar

Voka - Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, waarschuwt dat een economische recessie onvermijdelijk is geworden. Dat blijkt uit een recente enquête die deze week werd uitgevoerd bij meer dan 600 Vlaamse ondernemingen. De bedrijven verwachten in het komende kwartaal een gemiddelde omzetdaling met ​ 5% en over 2023 nog eens met 5 procent. In de industrie verwacht 54% van de bedrijven beroep te zullen doen op tijdelijke werkloosheid.


Newsletter

Agenda

14/03/23 - 16/03/23: Embedded World, Nürnberg

22/03/23 - 23/03/23: M+R, Antwerp Expo (B)

29/03/23 - 31/03/23: Machineering, Brussels Expo (B)

07/06/23 - 08/06/23: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

18/09/23 - 23/09/23: EMO, Hannover (D)

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)