Flanders Make opent nieuw technologisch centrum voor de industrie

Flanders Make - Flanders Make heeft in Kortrijk, in aanwezigheid van Minister-president Jan Jambon, zijn derde centrum voor technologisch onderzoek en innovatie voor de maakindustrie geopend. Hier kunnen bedrijven de nieuwste technologieŽn en productiemethodes uittesten en worden ze begeleid in het optimale investeringstraject voor hun productieomgeving. Bedrijven die succesvol willen blijven moeten meer dan ooit inzetten op de digitale en groene transformatie.


Robotics Days in Technopolis

Stšubli - Op 22 & 23 november organiseert Stšubli de vijfde editie van de Robotics Days in Technopolis, Mechelen. Mede door de aanwezigheid van 19 technologie partners kom je er alles te weten over de diverse aspecten van een robotiseringsproject en kan je je laten inspireren en adviseren om uw productie efficiŽnter, veerkrachtiger en duurzamer te maken.


3D-technologieŽn van Materialise spelen cruciale rol in oogtransplantatie

Materialise - 3D-technologieŽn die door het Belgische Materialise werden ontwikkeld, hebben een cruciale rol gespeeld in de allereerste succesvolle oogtransplantatie ooit. Tijdens de operatie in het NYU Langone Health ziekenhuis in New York, werd ook een gedeeltelijke gezichtstransplantatie uitgevoerd. Materialise zorgde voor de virtuele 3D-planning van de operatie en 3D-printte verschillende medische hulpmiddelen op maat van de donor en de patiŽnt.


Gestroomlijnde productie-oplossingen die de bedrijfsgrenzen overstijgen

Rittal - Het stroomlijnen van processen om de efficiŽntie en productiviteit te verbeteren wordt bepalend voor het concurrentievermogen van bedrijven. Hoe kunnen besluitvormers in de machine- en paneelbouw deze druk weerstaan en tegelijkertijd de energierevolutie en digitale transformatie aanpakken? Op SPS zullen Rittal, Eplan, Cideon en German Edge Cloud tonen hoe gestroomlijnde en geautomatiseerde waardeketens de industrie klaarmaken voor de toekomst.


Duurzame pionier start met operationeel batterijpark in Haven van Antwerpen-Zeebrugge

ADPO - Het logistieke havenbedrijf Antwerp Distribution and Product Operations, beter gekend als ADPO, lanceert in samenwerking met het bedrijf Zenobť Belgium een groot operationeel batterijpark in de Haven van Antwerpen-Zeebrugge. Via honderden batterijen in vijf grote containers zal de Antwerpse chemiespeler haar overschot aan groene energie - onder meer afkomstig van 4000 zonnepanelen op hun magazijn - massaal kunnen opslaan en hergebruiken.


Kleinschalig gedistribueerd chemisch recyclingsysteem op basis van microgolfwarmte

Yokogawa - Yokogawa Solution Service Corporation werkt samen met Microwave Chemical aan de gezamenlijke ontwikkeling van een kleinschalig gedistribueerd chemisch recyclingsysteem dat gebruik maakt van microgolfwarmte. De PlaWave chemische recyclagetechnologie van Microwave Chemical maakt gebruik van microgolven om afgedankt plastic direct te verwarmen en zo het proces van afbreken en verwerken van deze materialen te versnellen.


Waterstofbrandstofcellen in industriŽle toepassingen

Yokogawa - TECO 2030 en Yokogawa hebben een strategische investeringsovereenkomst getekend met betrekking tot de ontwikkeling van technologie voor het gebruik van waterstof-brandstofcellen in industriŽle toepassingen. Beide bedrijven gaan samenwerken aan het optimaliseren van waterstof-brandstofceltechnologie en het verkennen van businessmogelijkheden voor gedistribueerde energiebronnen in de maritieme transportsector en andere industriŽle sectoren.


PUre-project recycleert kunststof-snijresten op bouwwerven tot nieuwe isolatiematerialen

essenscia - Snijresten van kunststof isolatiematerialen selectief inzamelen op bouwwerven om ze als grondstof te gebruiken voor de fabricage van isolerende vloerchapes of geperste bouwplaten. Het PUre-project brengt duurzaam bouwen in de praktijk. Het proefproject in de provincie Antwerpen is een initiatief van essenscia PolyMatters, in samenwerking met vijf producenten van kunststofisolatie: Idelco, IKO, Recticel, Soprema en Unilin.


Hoe een kleine 'gap' opslag van groene energie door middel van elektrolyse dichterbij brengt

TU Eindhoven - Groene waterstof lijkt een van de kanshebbers om een duurzame-energiedrager te worden. Zo zouden we er prima zon- en windenergie mee kunnen opslaan op de pieken, en weer gebruiken wanneer ze zon niet schijnt en het windstil is. Daarvoor zijn er wel elektrolyzers nodiger, die efficiŽnt en flexibel kunnen omgaan met de fluctuaties in stroomaanbod.


De Watergroep wint de Asset Performance 4.0 Award

BEMAS - Vanavond heeft BEMAS, de Belgian Maintenance Association, de vierde Asset Performance 4.0 Award uitgereikt tijdens de Asset Performance Conferentie. Van de 8 deelnemers werd er ťťn live in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen gekroond tot winnaar: de Watergroep. ArcelorMittal ging aan de haal met de publieksprijs.


Eerste elektrische vrachtwagen voor transport van staalrol bij ArcelorMittal Belgium in Gent

ArcelorMittal - Om de focus op duurzaamheid verder te onderstrepen en in de praktijk te brengen, zocht ArcelorMittal Gent een oplossing om duurzaam geproduceerd staal, ook duurzaam te verzenden over de weg. Daarom zullen de rollen Magnelis XCarb Recycled and Renewably Produced staal vanaf nu verzonden worden naar klant KS Service Center in Moerdijk met elektrische vrachtwagens.


Fluxys onderzoekt met ďBE-HyStoreĒ de mogelijkheid om waterstof op te slaan in de ondergrond van Loenhout

Fluxys - Infrastructuurpartner Fluxys Belgium heeft het pilootproject BE-HyStore om de haalbaarheid van de opslag van waterstof in de ondergrond van Loenhout op te slaan toegelicht. Met 40 jaar expertise in opslag van aardgas in de ondergrond onderzoekt Fluxys vandaag de mogelijkheden om waterstof op te slaan in een ondergrondse watervoerende laag (aquifer).


Elektriciteitsnet moet fors uitbreiden

Productivity.be - 80 miljoen kilometer Ė dat is de totale lengte aan elektriciteitsnet die er tegen 2040 wereldwijd moet bijkomen als overheden hun klimaatdoelstellingen willen halen. Dat stelt de International Energy Agency in een nieuw rapport dat vorige week gepubliceerd werd. Die afstand betekent maar liefst een verdubbeling van het bestaande net.


Nieuwe IO-Link master maakt pneumatische ventielsystemen toekomstbestendig met IIoT-integratie

Emerson - Emerson heeft een nieuwe klasse A IO-Link-master geÔntroduceerd die klanten een kosteneffectieve oplossing biedt voor het aansluiten van slimme en analoge sensoren op het AVENTICS Series G3 veldbusplatform.


EnquÍte Voka: Economische situatie verslechtert zienderogen

Voka - Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, stelt vast dat de economische situatie in onze Vlaamse bedrijven zienderogen achteruitgaat. Dat blijkt uit een economische enquÍte die begin deze week werd uitgevoerd bij 650 Vlaamse ondernemingen. De situatie wordt vooral in de industrie en de bouw problematisch.


HART over Ethernet/IP

Productivity.be - ODVA, de vereniging achter het industriŽle netwerk Ethernet/IP, heeft op zijn Europese user conference deze week in Spanje meer uitleg gegeven over de vele aanpassingen en aanvullingen die recent geÔmplementeerd werden om tegemoet te komen aan de wensen en noden van de procesindustrie. Ethernet wint aan belang in grote process plants en Ethernet/IP wil hier volop in mee spelen.


Autonome transportsystemen worden complexer

Faulhaber - Door de ontwikkelingen van Industrie 4.0 en Intralogistiek 4.0 verandert de productieomgeving, en daarmee ook de impact van automatisch geleide voertuigen (AGV's) en autonome mobiele robots (AMR's). Om ervoor te zorgen dat de industrie de trends kan bijhouden, hebben Markus Fenn en Prof. Dr. Stefan May het platform Eduard ontwikkeld voor onderwijs en prototypering. Eduard is ideaal om de huidige trends in kaart te brengen.


Wordt de nieuwe collega een humanoÔde robot?

Productivity.be - Totale waanzin of de volgende industriŽle revolutie Ė daarover zijn de meningen verdeeld, maar men kan er niet langer omheen dat er tegenwoordig nogal wat te doen is om humanoÔde robots. Verschillende fabrikanten beweren klaar te zijn om dergelijke machines op de markt te brengen en stellen dat ze in de logistiek en productie heel wat lastige, manuele taken zouden kunnen overnemen.


Nieuw opslag- en pickingsysteem met robots bij Katoen Natie en Intergamma

Katoen Natie - Katoen Natie en Intergamma werken voor de e-commerce orderleveringen van de klanten van Intergamma voortaan met AutoStore, wereldwijd het snelste en meest betrouwbare orderverwerkingssysteem per m≤. Het kubusvormige automatisatiesysteem van ca. 900 m≥ met 20 robots is sinds eind september 2023 in gebruik op het logistiek platform van Katoen Natie in Kallo, het grootste Ďmulti-customerí logistiek platform in Europa.


Colruyt Group en STILL presenteren automatische pallettruck voor horizontaal transport

Still - Colruyt Group en STILL brengen een zelfontwikkelde, automatisch rijdende pallettruck op de markt voor horizontaal transport. De eerste twee exemplaren van dit Self Driving Vehicle (SDV) gaan vanaf vandaag aan de slag in het Colruyt Group distributiecentrum Dassenveld in Halle. Deze SDVís zullen het werk van de medewerkers in Dassenveld aanvullen en vergemakkelijken, en in harmonie met hen samenwerken.


Newsletter

News

New Ha-VIS eCon switches for robust single pair Ethernet

OPC UA connects the industry to the Metaverse

SPE and IO-Link: JUMO as a Solution Provider with the Best of Both Worlds for the Customer

Lack of ambition and attention risks making electricity grids the weak link in clean energy transitions

Startup without waiting

A future-proof way of connecting IT and OT systems


Agenda

31/01/24 - 02/02/24: Indumation.be, Kortrijk Xpo (B)

20/03/24 - 21/03/24: Maintenance, Antwerp Expo (B)

20/03/24 - 21/03/24: Pumps & Valves, Antwerp Expo (B)

27/03/24 - 28/03/24: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, DŁsseldorf (D)

22/04/24 - 26/04/24: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05/24 - 16/05/24: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05/24 - 16/05/24: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

28/05/24: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06/24 - 06/06/24: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06/24 - 14/06/24: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09/24 - 19/09/24: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)