Productietechnologie live & in demo op MACHINEERING

Industrialfairs - Na meer dan anderhalf jaar flatline-modus in West-Europees beurzenland wordt MACHINEERING eindelijk de eerste fysieke maaktechnologiebeurs die haar deuren opent van 8 tot 10 september 2021 in Brussels Expo. MACHINEERING biedt het vakpubliek uit de metaal- en kunstoffenbewerking, machinebouw en industriŽle toelevering een gezellig een leerrijk platform met productietechnologie live en in demo, echte sociale interactie en veilig netwerken.


Logistieke dienstverlener H.Essers verhoogt zijn efficiŽntie

Vanas Engineering - Om hun productiviteit verder te verhogen breidt Essers zijn opstelling met Storeganizers en 3 verticale plateauliften uit met extra plateauliften en een rollenbaan met drop-to-lights van Vanas. Essers koos ook deze keer voor 3 Modula liften met een externe dubbele afleg. Dankzij deze optie wordt de tweede lade met goederen klaargezet terwijl de picker de goederen uit de eerste lade verzamelt, wat resulteert in snellere wisseltijden.


FANUC robots en software specifiek voor palletiseren

FANUC - Ook kleinere en middelgrote bedrijven zien het grote voordeel robots in te zetten om het palletiseren te automatiseren; efficiŽntie en tijdwinst. FANUC was een van de pioniers die een robotserie ontwikkelde specifiek voor het palletiseren en heeft een jarenlange ervaring in end-of-line automatisering.


"Dankzij kennis en innovatie hoort onze windsector bij de wereldtop"

Sirris - Belgische bedrijven in de windenergiesector behoren vandaag tot de wereldtop. Dat is te danken aan het feit dat ons land al in de jaren í90 een pionier was in deze vorm van hernieuwbare energie, maar evenzeer aan de creatie van OWI-Lab, een innovatie- en kennisplatform met een 40-tal onderzoekers en ingenieurs van Sirris, VUB en UGent. Zij helpen de industrie met onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieŽn en innovatieprojecten.


Krachtige laptopprestaties met de veelzijdigheid van een robuuste tablet

Getac - Getac heeft vandaag de lancering aangekondigd van de nieuwe generatie F110, een krachtige en toch uitermate draagbare, volledig robuuste tablet voor mobiele professionals in de productie-, automobiel-, defensie-, openbare veiligheids-, nuts-, en transport- & logistieksector. Net als zijn populaire voorganger, kunnen gebruikers van de nieuwe generatie F110 met deze tablet effectief werken in een breed scala van uitdagende omgevingen.


Innovatie, het perfecte antwoord op de uitdagingen van 2020

Sirris - 2020 bracht wereldwijd een tsunami aan veranderingen op gang en die confronteerden heel wat bedrijven, ook in ons land, met ongeziene uitdagingen: de pandemie zelf uiteraard, maar ook een versnelde digitalisering en een doorgedreven focus op duurzaamheid om er maar twee te noemen. Sirris stond in 2020 klaar om bedrijven te ondersteunen en samen met hen die uitdagingen het hoofd te bieden.


Ethernet APL officieel gelanceerd

Productivity.be - Op Achema Pulse Ė de digitale editie van de gerenommeerde vakbeurs voor de procesindustrie Ė vond vorige week de officiŽle lancering plaats van Ethernet APL, waarbij APL staat voor Advanced Physical Layer. Het gaat om een tweedraads oplossing voor industrieel Ethernet waarvan verwacht wordt dat ze op termijn alle 4..20 mA communicatie in de procesindustrie zal vervangen.


Industrial 5G Ė waar staan we?

Productivity.be - Met een bandbreedte van maar liefst 10 Gbps en een latency van maximaal 1 msec belooft 5G een hele reeks nooit geziene mogelijkheden voor draadloze netwerken te creŽren Ė niet in het minst voor industriŽle sensornetwerken of als backbone van het Internet of Things. Maar waar staan we nu eigenlijk in de roll-out van het netwerk dat er nu al een aantal jaren zo meteen staat aan te komen?


Standaard catalogus voor procesmodules?

Productivity.be - Modularisering is een populair thema in de procesindustrie omdat het werken met skids of Process Equipment Assemblies (PEAís) een passend antwoord kan bieden op de vraag naar meer flexibiliteit en een snellere time-to-market. Binnen ProcessNet wordt nu onderzocht of er een catalogus gemaakt kan worden van standaard modules die direct inzetbaar en nadien herbruikbaar zouden zijn.


Linde brengt elektrische heftrucks naar hetzelfde niveau als IC-trucks

Motrac - Linde brengt 2 types gloednieuwe heftrucks uit: naast nieuwe vorkheftrucks uit de vertrouwde E-reeks, worden ook de eerste trucks uit de gloednieuwe Linde X-reeks op de markt gebracht. Met de introductie van deze nieuwe reeks brengt Linde een ware revolutie teweeg: waar zware toepassingen voordien steevast voorbehouden waren voor thermische heftrucks, komen vanaf nu ook duurzame elektrische trucks hiervoor in aanmerking.


IDS-I Ė data spaces op maat van de industrie

Productivity.be - IDSA Ė de vereniging achter de International Data Spaces Ė heeft met IDS-I een aparte community gecreŽerd om specifieke oplossingen voor de industrie uit te werken en te promoten. Data spaces bieden een gestandaardiseerde manier om in data-ecosystemen te komen tot zogenaamde digitale soevereiniteit, wat inhoudt dat de eigenaar controle heeft en houdt over wat er met zijn data gebeurt.


Flow Pilots en Agoria brengen trends in de maakindustrie in kaart

Flow Pilots - De maakindustrie evolueert razendsnel maar toch is er nog een inhaalbeweging nodig op het vlak van digitalisering. Digitale transformatie biedt enorm veel groeimogelijkheden, maar vaak weten ondernemers niet goed hoe te beginnen of waarop ze het best inzetten om zoveel mogelijk meerwaarde te creŽren. Dewi Van De Vyver, CEO van Flow Pilots, en Carine Lucas van Agoria nemen de belangrijkste digitale trends binnen de maakindustrie onder de loep.


De toekomst van de Belgische biotech: van Ďinvented in Belgiumí naar Ďmade in Belgiumí

essenscia - De hele wereld kijkt met grote interesse naar BelgiŽ, dat de jongste tijd is uitgegroeid tot hotspot voor de ontwikkeling, productie en distributie van verscheidene coronavaccins en -behandelingen. De economische relance biedt opportuniteiten om BelgiŽ verder uit te bouwen tot toonaangevende Ďhealth & biotech valleyí.


Nieuwe, flexibele vormen van automatisering

Productivity.be - Met meer dan 50.000 verkochte collaborative robots is het verhaal van Universal Robots zonder meer een succes te noemen. De robotarmen duiken in steeds meer industriŽle toepassingen op en staan symbool voor nieuwe, flexibele vormen van automatisering. Productivity.be had hierover een gesprek met Christian Janse, Area Sales Development Manager voor de Benelux bij Universal Robots.


Bosch opent chipfabriek van de toekomst in Dresden

Bosch - Volledig geconnecteerd, datagestuurd en zelfoptimaliserend: Bosch opent in Dresden een van de modernste chipfabrieken ter wereld. Dankzij de sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geÔntegreerde processen, in combinatie met AI-methoden is de productievestiging in Dresden een slimme fabriek en een pionier in Industrie 4.0.


Minder storingen op bewerkingsmachines tijdens circulaire interpolatie

NSK - Storingen op bewerkingsmachines tijdens circulaire interpolatieroutines zijn een bekend probleem. Dankzij innovatie van NSK is het mogelijk om de gevolgen van dit ongewenste fenomeen te beperken. De wereldprimeur laat toe om de wrijving in de kogelomloopspindel te stabiliseren tijdens het omkeren van de beweging, waardoor de neiging tot kwadrantstoringen aanzienlijk verminderd wordt.


Eerste hulp bij stilstand van machines

Bosch Rexroth - Door draadloos toegang te verlenen tot het foutgeheugen van alle machines die zijn uitgerust met Rexroth-besturingssystemen, maakt de nieuwe Digital Service Assistant (DSA) het voor eindgebruikers eenvoudig om hulp te krijgen wanneer onderhoud nodig is. Het identificeert componenten en maakt het mogelijk om spare parts te bestellen of reparaties sneller uit te voeren. OEM'ers kunnen de app volledig integreren in hun serviceconcepten.


SPIE werkt mee aan nieuwe, energie-efficiŽnte productie-eenheid van Aviko

SPIE Belgium - SPIE Belgium, een dochteronderneming van de groep SPIE, de onafhankelijke Europese marktleider in multitechnische dienstverlening op het gebied van energie en communicatie, werkt mee aan een nieuwe productie-eenheid van Aviko in Poperinge. De productie moet in september 2021 van start kunnen gaan.


SIL 3 stroomsturing voor gevaarlijke omgevingen

Pepperl+Fuchs - Dankzij de nieuwe SIL 3 stroomsturing vervolledigt Pepperl+Fuchs haar portfolio van SIL 3 geÔsoleerde barriŤres voor alle signaaltypes, met zowel modules voor DIN rail montage als aparte componenten voor plaatsing op aansluitborden. Klepstandstellers die een SIL 3 vereisen - die altijd al beschikbaar waren voor digitale signalen en analoge meetsignalen - kunnen nu rechtstreeks aangesloten worden op de controller met ťťn enkele interfacemodule.


Krapte op de arbeidsmarkt nu al nijpend in Vlaamse bedrijven

Voka - De meerderheid van de Vlaamse bedrijven schat in dat de coronacrisis voor hen dit jaar nog verteerd zal zijn, blijkt uit een enquÍte bij 600 Vlaamse ondernemingen die lid zijn van Voka. Werkgevers willen opnieuw aanwerven, maar ondervinden grote moeilijkheden om geschikt personeel te vinden. Daarenboven zijn de logistieke aanvoerketens al maandenlang verstoord. Bedrijven geven aan dat dit voor problemen zorgt in hun bevoorrading en leveringen.


Hitma gaat van start met verkoop Keofitt-staalnamekranen in BelgiŽ

HITMA Groep - Per 1 mei 2021 is Hitma de exclusieve distributeur van Keofitt-staalname-/monsternamekranen op de Belgische markt. Het pakket van Keofitt bestaat uit staalnameproducten om steriele staalname te garanderen in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Hitma verkoopt en levert de Keofitt-producten vanuit het hoofdkantoor en magazijn in Uithoorn. Het bedrijf vertegenwoordigt Keofitt sinds 2010 in Nederland.


Aertssen Logistics automatiseert interne logistieke processen en outbound registratie met RFID

Aucxis - Aertssen Logistics - expert in transport en logistiek van machines Ė zocht voor haar verdeelcentrum nabij de Antwerpse haven een oplossing om de interne logistieke processen en de registratie van uitgaande machines te automatiseren. Het hoge aantal - op jaarbasis +/- 10.000 hoogwerkers en agrarisch materieel Ė en de vaak grote gelijkenissen tussen de machines maakten van inventarisatie met pen en papier een intensieve en foutgevoelige opdracht.


Brady versterkt zijn positie als full-service leverancier met de overname van Nordic ID

Brady - Nordic ID voegt sterke, in software geÔntegreerde RFID-scanmogelijkheden en -technologie toe aan de betrouwbare, industriŽle RFID-identificatielabels en -printers van Brady. De overname versterkt de positie van Brady als wereldwijde full-service leverancier van RFID- en Industrie 4.0-oplossingen.


AMRís klaar voor samenspel op de productievloer

Productivity.be - Steeds vaker moeten de huidige flexibele productiesystemen worden aangevuld met de digitalisering en automatisering van de interne logistieke processen om tot de nodige wendbaarheid in de productie te komen. Gelukkig bieden recente technologische ontwikkelingen in autonome mobiele robots (AMR's) mogelijkheden om de interne logistieke operaties flexibel te automatiseren aan een aanvaardbare kostprijs.


Droeg IT/OT-convergentie bij tot problemen met Colonial Pipeline?

Productivity.be - Een ransomware aanval op de IT-systemen van Colonial Pipeline heeft begin mei in de Verenigde Staten voor grote bevoorradingsproblemen gezorgd. In een blog post voor het magazine Control Global gaat cyber security expert Joseph Weiss na in hoeverre de convergentie van OT en IT bijgedragen heeft tot de ellende. Ransomware is een ware epidemie die steeds vaker ook industriŽle bedrijven treft.


Slimme rollenbaan - sensorset voor detectie van onderaf

Leuze Electronic - Leuze heeft een innovatieve sensorset ontwikkeld voor transportsystemen (rollenbanen) waarbij detectie van onderaf gebeurt zoals bijvoorbeeld bij palletdetectie. Gebruikers ontvangen een compleet systeem bedrijfsklaar, omdat de systeemleveranciers de montagebeugels al in de fabriek monteren. Dit bespaart gebruikers tijd en kosten tijdens de ingebruikname van transportlijnen.


CommerciŽle markt voor drones breekt in BelgiŽ door

BDO - Advieskantoor BDO heeft een expertenteam rond drones samengesteld. De markt van de zakelijke dronevluchten staat namelijk aan de vooravond van de grote doorbraak. Europa heeft de wetgeving rond drones geharmoniseerd, 5G-technologie is op komst en het is mogelijk om meerdere drones autonoom te laten samen vliegen. Meer en meer bedrijven in ons land zien de economische voordelen van het inzetten van drones.


Nieuwe roestvast stalen behuizing maakt Ex e Portfolio van Pepperl+Fuchs compleet

Pepperl+Fuchs - Pepperl+Fuchs versterkt haar positie als leverancier van Ex-apparatuur dankzij de introductie van het SR gamma. Het nieuwe gamma RVS behuizingen vervoegt het GR gamma, die gemaakt is uit glasvezelversterkte kunststof, in het assortiment van de specialist in procesautomatisering. De nieuwe serie vervolledigt zo het portfolio van zeer flexibele en kostenefficiŽnte stuur- en verdeelkasten in de beschermingsklasse Ex e (verhoogde veiligheid).


Nieuwe UR10e van Universal Robots heeft een kwart meer payload

Universal Robots - Universal Robots (UR) introduceert een verbeterde UR10e, waarvan de payload werd verhoogd van 10 naar 12,5 kilo. De cobot beschikt daardoor over meer toepassingsmogelijkheden, zoals palletiseren, machinebelading en verpakken. De prijs blijft onveranderd.


Laagdrempelig deelplatform voor logistieke assets

VIL - Met het Sharing Logistics-project heeft VIL de principes van de deeleconomie toegepast op de logistieke sector. Het resultaat is een gebruiksvriendelijk platform dat bedrijven de mogelijkheid biedt om elkaars onderbenutte assets en diensten te gebruiken door vraag en aanbod te matchen.