3D printen metaal

Productivity.be - Hoewel het een moeilijke discipline blijft om materiaaleigenschappen precies te beheersen, wordt 3D printen steeds vaker ingezet voor het maken van complexe componenten in metaal. In dit overzicht bekijken we een reeks machines waarbij een aantal ervan specifiek gericht is op industriŽle productie.


SPE: een nieuwe familie van netwerkoplossingen

Productivity.be - Single Pair Ethernet Ė de technologie die het mogelijk maakt om Ethernet door te trekken over tweedraadsbekabeling Ė biedt heel wat interessante mogelijkheden om bestaande netwerken te upgraden of nieuwe connecties goedkoper te realiseren. De eerste Technology Days van de SPE System Alliance gaf eind september een stand van zaken van wat vandaag mogelijk is.


Procesindustrie bereidt zich voor op autonome operaties

Productivity.be - Yokogawa publiceerde vorige week de verrassende resultaten van een grootschalige survey die het deed in de procesindustrie waarin maar liefst 64% van de respondenten aangaf dat ze verwachten hun plants tegen 2030 volledige autonoom te kunnen runnen. Om dat waar te maken wordt volop geÔnvesteerd in cyber security, big data, AI en intelligente instrumenten.


Smappee EV Base, de slimste Belgische laadpaal voor zakelijk gebruik

Smappee - Het Belgische cleantechbedrijf Smappee, gekend van zijn oplossingen voor meer energie-efficiŽntie, lanceert vandaag zijn eerste laadpaal: Smappee EV Base. Dankzij de geÔntegreerde energiemanagementtechnologie kan ze slim autoladen met autonome overbelastingsbeveiliging, geoptimaliseerde zelf-consumptie ťn real-time zichtbaarheid in laadkosten. Dankzij die integratie krijgen gebruikers ook inzicht in alle andere energiestromen in hun gebouw.


Automatisering van chemische synthese

Productivity.be - Met RoboRXN heeft IBM een krachtig platform ontwikkeld voor de synthese van nieuwe scheikundige stoffen. Het platform maakt gebruik van artificiŽle intelligentie in de cloud waarbij niet alleen de chemische reacties voorspeld worden maar ook automatisch een programma gegenereerd wordt om robots in een lab aan te sturen om proeven te doen.


Meer dan 50 chemie- en farmabedrijven stappen in sectoraal actieplan om minder water te verbruiken

essenscia - Ruim 50 bedrijven uit de chemie en life sciences starten vandaag met een eenjarig project om na te gaan hoe ze nog meer water kunnen besparen en hergebruiken. Met dit ĎLerend Netwerk Waterí wil sectorfederatie essenscia vlaanderen ondernemingen intensief begeleiden en helpen om via actieplannen en wateraudits hun besparingspotentieel in kaart te brengen en het waterverbruik verder terug te dringen.


Nieuw concept voor Intelligent Guided Vehicles (IGV)

AGILOX - Na de ĎONEí introduceert AGILOX nu de ĎOCFí. Het bedrijf breidt zijn assortiment intelligent geleide voertuigen uit met de introductie van een nieuwe autonome omnidirectionele vorkheftruck met contragewicht, die werkt met Ďswarm intelligenceí. Hiermee heeft AGILOX een nieuw toepassingsgebied betreden: klassieke intralogistiek in inkomende en uitgaande warehousing en opslag.


Eplan introduceert abonnementsmodel voor nieuwe licenties

EPLAN - De industriŽle transformatie is in volle gang. Als gevolg daarvan veranderen de marktomstandigheden. Eplan past zich consequent aan deze veranderingen aan: Vanaf augustus 2021 worden nieuwe softwarelicenties uitsluitend op abonnementsbasis aangeboden. Bedrijven zullen zo profiteren van meer flexibiliteit.


1202 heftruckreeks van Linde zet standaard op vlak van energieverbruik

Motrac - De thermische heftrucks uit de Linde 1202 reeks werden op de markt gebracht als de meest energie-efficiŽnte heftrucks van alle merken. Dit voordeel werd in de eerste plaats bereikt door gebruik te maken van een krachtige Deutz-motor en de introductie van de V+ Hydrostaat. Dankzij deze combinatie gaan de vorkheftrucks minder hoog in de toeren met een energieverbruik dat tot wel 30% lager ligt dan bij concurrerende modellen.


Explosieveilige mobiele devices

Productivity.be - Bring Your Own Device mag in heel wat bedrijven dan al een gangbare praktijk geworden zijn, in zones met explosiegevaar ontsnappen ook mobiele telefoons en tablets niet aan de strenge ATEX richtlijnen. Dit overzicht toont een greep uit het aanbod van intrinsiek veilige toestellen. (updated)


Brug van inzichten tussen OT en IT

Productivity.be - Neuzen in dezelfde richting krijgen van industriŽle IT en OT teams Ė dat is een van de ambities van ABISS, het netwerkevent over digitalisering op 8 oktober in Kortrijk Xpo. Met meer dan 70 technologiepartners komen alle moderne themaís in de industrie er aan bod. Omwille van de covid-maatregelen wordt het aantal fysieke bezoekers beperkt tot 800, wat aangevuld wordt met een online programma.


AI voor het grote publiek

VUB - Door de alsmaar snellere technologische evoluties en de groeiende impact van AI op veel jobs, is levenslang leren broodnodig voor jong en oud. Hoewel er online al heel wat inleidend lesmateriaal te vinden is, blijft er een groot tekort aan meer diepgaande en kwalitatief hoogwaardige trainingen. Het VUB AI Lab ontwikkelde daarom haar ďLifelong Learning Programme on Artificial IntelligenceĒ met lessenreeksen rond artificiŽle intelligentie.


Kunststoffen en Precisiebeurs verhuizen naar de Brabanthallen

Productivity.be - De vakbeurs Kunststoffen en de Precisiebeurs, die traditioneel plaatshebben in het conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven, verhuizen dit najaar naar de Brabanthallen in Den Bosch. Op die manier wil organisator Mikrocentrum garanderen dat er voldoende ruimte is om bezoekers de kans te geven om op een veilige aftand van elkaar te blijven.


Hoe betrouwbaar is AI?

Productivity.be - Onderzoekers aan het Amerikaanse USC Viterbi Engineering hebben een methode ontwikkeld die de betrouwbaarheid van voorspellingen van neurale netwerken kan analyseren. Dat is een belangrijke stap in het ontwikkelen van toepassingen van artificiŽle intelligentie omdat het systemen in staat stelt om zich bewust te zijn van de eigen beperkingen.


Low-code development voor industriŽle toepassingen

Productivity.be - Op Mendix World 2020 Ė het virtuele event over low-code development Ė werd vorige week opvallend veel aandacht besteed aan industriŽle toepassingen. De toenemende digitalisering doet het gebruik van mobiele apps in de industrie toenemen, zo blijkt, en low-code development is een veelgebruikte tool om die apps te creŽren en te onderhouden. Op het event werd ook de nieuwe Mendix Data Hub gelanceerd.


Recordaantal studenten kiest voor duaal leren in Chemische Procestechnieken

essenscia - De STEM-studierichting Chemische Procestechnieken in het 7de jaar TSO breekt dit schooljaar alle records. Met 221 studenten ligt het inschrijvingsaantal 34% hoger dan vorig schooljaar en in vergelijking met tien jaar geleden gaat het zelfs om meer dan een verviervoudiging. Ook het aantal leerlingen dat binnen deze opleiding voor duaal leren kiest, zit fors in de lift. Met 113 zijn ze - een stijging met liefst 71% tegenover vorig schooljaar.


Werkgevers anticiperen op banenverlies in de sector Trasport en Logistiek

ManpowerGroup - Volgens de ManpowerGroup Barometer voor de Tewerkstellingsvooruitzichten die vandaag is gepubliceerd, zijn werkgevers in de sector Transport en Logistiek pessimistisch over de evolutie van de werkgelegenheid in hun bedrijf tegen eind 2020.


Robot leert assembleren

Productivity.be - Bij kleine en middelgrote reeksen loont het vaak niet om assemblageprocessen te automatiseren omdat het programmeren van robots voor deze complexe taken te veel tijd en dus ook geld kost. Een nieuw onderzoeksproject aan het Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation wil hieraan verhelpen door de programmatie van de robots zelf ook te automatiseren.


SMC introduceert compact ventiel met maximale capaciteit

SMC - De nieuwe JSY-serie magneetventielen van SMC is tot vijftig procent lichter en compacter dan conventionele ISO-ventielen met een vergelijkbare flowcapaciteit. Het JSY1000 model is met een breedte van 6,4 mm het smalste 5/2-ventiel wereldwijd.


Komt deze iron man naar de industrie?

Productivity.be - Het Amerikaanse Sarcos Robotics haalde deze week het nieuws met een futuristisch exoskelet dat het volgend jaar op de markt wil brengen voor militaire en industriŽle toepassingen. Het toestel dat als een soort pak rond de operator zit, zou mensen in staat stellen om zonder moeite tot 100 kg te tillen. De Guardian XO telt 24 assen wat de gebruiker voldoende flexibiliteit zou moeten geven.


Ironhand superpower under control

Faulhaber - Werkgerelateerde aandoeningen aan het bewegingsapparaat vormen een van de belangrijkste reden voor langdurig werkverzuim: 45% van alle beroepsziekten bestaat uit problemen met nek, schouders en armen die zijn ontstaan op de werkvloer. In Europa liggen de kosten hiervoor jaarlijks bij zoīn 2,1 miljard euro. Om dit soort blessures te voorkomen wordt onder andere ingezet op wearables, kleding met ingebouwde technologie.


Nieuw FH Vision-systeem met AI-defectdetectie

Omron - Het nieuwe vision systeem uit de FH-serie is het eerste in de branche met AI-technologie die defecten zonder leermonsters identificeert. Deze technologie voor kunstmatige intelligentie, die de menselijke gevoeligheid en de technieken van geschoolde inspecteurs reproduceert, detecteert op betrouwbare wijze gebreken die eerder moeilijk vast te leggen waren. Hierdoor kunnen visuele inspecties op basis van het menselijk zicht geautomatiseerd worden.


Nieuwste generatie schakelkastomvormers

NORD Drivesystems - Optimale prestaties in de schakelkast: De NORDAC PRO SK 500P frequentieomvormers van NORD DRIVESYSTEMS zijn uitgerust met een geÔntegreerde multiprotocol Ethernet interface, een multi-encoder interface voor meerdere assen en een USB interface voor het spanningsvrij parametriseren. Perfect voor elke toepassing.


Desktop Metal naar de beurs

Productivity.be - Desktop Metal Ė dat in de sector beschouwd wordt als een van de belangrijkste spelers in machines voor het 3D-printen van metalen componenten Ė heeft vandaag in de VS zijn beursgang aangekondigd. De transactie via een SPAC waardeert het bedrijf naar schatting op zoín 2,5 miljard dollar Ė bijna 3 keer meer dan concurrenten Stratasys en 3D Systems.


ACHEMA focust op digitalisering

Productivity.be - De volgende editie van de driejaarlijkse vakbeurs ACHEMA van 14 tot 18 juni is in volle voorbereiding en met boekingen voor 85% van de oppervlakte van vorig jaar lijkt Covid niet al te veel roet in het eten te gooien. Een thema dat ruim aandacht zal krijgen is digitalisering Ė een thema dat precies omwille van Covid meer dan ooit belangrijk is, zeggen de organisatoren.


We Connect Data en Colruyt Group ontwikkelen scenarioís voor de toekomst

We Connect Data - De Gentse Startup We Connect Data maakt het met haar digitale platform DataScouts mogelijk voor bedrijven om op een snelle en efficiŽnte manier een volledig beeld te krijgen van relevante spelers, relaties en markttrends binnen een business ecosysteem. Sinds enige tijd maakt ook Colruyt Group gebruik van DataScouts en de groep investeert zelfs mee in de verdere groei van We Connect Data en de ontwikkeling van het DataScouts platform.


Vlaanderen investeert ruim kwart miljoen euro in Belgische Google van de genetica

BioStrand   - De start-up BioStrand ontvangt 235.000 euro aan subsidies van de Vlaamse overheid, wat het bedrijf toelaat om de prestaties van zijn technologie voor genetisch onderzoek door te lichten in samenwerking met de universiteiten van Hasselt en Antwerpen. Die wetenschappelijke validatie is de laatste stap voor BioStrand om zijn genetische zoekmachine te lanceren naar onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen van bedrijven en universiteiten wereldwijd.


Goed nieuws voor ABISS2020

Productivity.be - De organisatoren van ABISS2020 Ė het netwerkevent dat zich focust op software, apps en andere oplossingen voor digitalisering Ė melden het goede nieuws dat de overheid beslist heeft dat B2B vakbeurzen, congressen en netwerkevents vanaf 1 september terug kunnen plaatsvinden. ABISS2020 wordt op 8 oktober de grootste editie ooit, en er komt een online uitbreiding voor mensen die het event niet fysiek kunnen bijwonen.


Het onzichtbare leger huurlingen achter artificiŽle intelligentie

Productivity.be - ArtificiŽle intelligentie is een term die vele ladingen dekt, maar ook in zijn meest gesofisticeerde vorm Ė met machine learning op basis van neurale netwerken Ė kruipt er heel wat manuele arbeid in het ontwikkelen van performante toepassingen. Aanbieders van AI oplossingen houden ervan om een zekere mythe rond de technologie te cultiveren en verzwijgen daarom meestal het onzichtbare leger huurlingen dat achter de schermen werkt.


Bijkomende 3D AOI machine voor Factory of The Future

E.D.&A. - Elektronicafabrikant E.D.&A. investeert in een bijkomende 3D AOI in het kader van hun visie op doorgedreven kwaliteitsbewaking. Deze nieuwe machine wordt achteraan in de THT (Through Hole Technology) lijn geplaatst. E.D.&A. zoekt steeds naar nieuwe innovaties en past deze toe in haar productieproces.


Tel met People Counter en bewaar afstand met Distance Guard

SICK - Met de nieuwe PeopleCounter en DistanceGuard SensorApps speelt SICK in op nieuwe ontwikkelingen om de verspreiding van het Covid-19-virus te vertragen. In combinatie met 2D- en 3D-LiDAR-sensoren van SICK kunnen mensen gemakkelijk de aanbevolen minimumafstand aanhouden in openbare en vooraf gedefinieerde ruimtes.


Ideale partner in de productie

FANUC - De nieuwe generatie van FANUC's lichtgewicht collaboratieve robots is in Europa aangekomen. De eerste productie-eenheden van de CRX-10iA - een slanke, witte collaboratieve robot met een payload van 10 kilogram (22,04lb) - zullen vanaf augustus 2020 in Europese showrooms worden tentoongesteld. De levering aan de eerste klanten zal spoedig daarna beginnen.


Digitale quick scan

Voka - Voka heeft in opdracht van het Agentschap Innoveren en Ondernemen samen met Deloitte Private een Ďdigitale quick scaní ontwikkeld. Voka wil hiermee elke Vlaamse onderneming op de digitale snelweg krijgen. Deze unieke tool helpt in kaart te brengen hoe sterk een bedrijf gedigitaliseerd is en hoe het nog beter kan. Vlaams minister Hilde Crevits heeft de digitale quick scan vandaag voorgesteld bij houtfineerspecialist Decospan in Menen.


Social distancing op het werk: hoe machines het verpakkingsproces kunnen optimaliseren in de nieuwe situatie

Antalis - In deze ongekende tijden staan veel bedrijven voor nieuwe uitdagingen waar zij niet eerder mee te maken hebben gehad. De vraag naar bijvoorbeeld eten en drinken is snel gegroeid, koopgewoonten veranderen en bedrijven moeten meer producten versturen naar de consument dan ooit tevoren. Tegelijkertijd moeten ze ervoor zorgen dat hun werknemers veilig kunnen werken op 1,5 meter afstand.


Zelfhelende robotgrijpers

Productivity.be - Onderzoekers aan de Amerikaanse Penn State University en het Duitse Max Planck Institute for Intelligent Systems hebben een zelfhelend materiaal ontwikkeld dat gebruikt kan worden voor zachte robotgrijpers. Het synthetische materiaal is gebaseerd op eiwitten uit de ringvormige tanden van inktvissen en is in staat om zich bij scheuren of barstjes in een paar seconden te herstellen.


Flexible productie op meerdere niveaus met behulp van Siemens-technologie

Siemens - In een recordtijd van slechts 4,5 maanden heeft Siemens de transportlijnen voor de eindassemblage van de eerste volledig elektrische Porsche, de Taycan, geÔnstalleerd. Omdat de eindassemblagelijn wegens een aantal bouwtechnische beperkingen verticaal diende te worden opgebouwd, werd een productieconcept ontwikkeld waarin elk niveau voor productiedoeleinden wordt gebruikt. De productielijn werd vorig jaar in september in gebruik genomen.


De beste bescherming tegen besmettingen

Motrac - Ook wanneer we weten dat we anderhalve meter afstand moeten houden, valt deze inschatting niet altijd eenvoudig te maken. Linde biedt nu twee eenvoudige doch zeer efficiŽnte veiligheidsoplossingen aan waarmee steeds de correcte afstand kan worden bewaard. Met de Secure Distance Vest en de Distance Beeper worden medewerkers zowel akoestisch, visueel als via trilling verwittigd wanneer ze te dicht in elkaars buurt komen.
Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen