Proefinstallatie voor koolstofopvang in werking gesteld bij hoogovens ArcelorMittal Gent

ArcelorMittal - ArcelorMittal en zijn partners Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. (MHI), BHP en Mitsubishi Development Pty Ltd (Mitsubishi Development) zijn met succes gestart met de exploitatie van een pilootinstallatie voor het opvangen van koolstof uit het hoogovengas van ArcelorMittal Gent.


De eerste 100 igus fietsen gaan de weg op

igus - Na een lange periode van ontwikkelingswerk is de igus:bike, een fiets gemaakt van 92 procent kunststof met een hoog aandeel gerecycled materiaal, in serieproductie gegaan. De Nederlandse ontwikkelingspartner MTRL produceert momenteel de eerste 100 stuks samen met igus. Tegelijkertijd bouwt de kunststofspecialist een eigen productielijn op de locatie in Keulen (D) om de productiecapaciteit de komende twee jaar te verhogen tot 10.000 eenheden.


INEOS Inovyn lanceert proeffabrieken voor Europese PVC recyclage van de volgende generatie

Ineos - In Europa wordt ongeveer 30% van het PVC-afval mechanisch gerecycleerd. Project Circle richt zich op het resterende afval dat niet mechanisch gerecycleerd kan worden, door nieuwe technologieŽn te ontwikkelen, waaronder 'dissolution', pyrolyse en gasificatie. ​Om al het PVC-afval recycleerbaar te maken hebben we twee proeffabrieken opgestart in Jemeppe sur Sambre (BelgiŽ), waar het belangrijkste R&D-centrum van INEOS Inovyn is gevestigd.


5G als gamechanger voor duurzaam staal

Orange - Orange Belgium en ArcelorMittal Belgium sluiten een samenwerkingsovereenkomst om 5G in te zetten als innoverende en faciliterende connectiviteitsoplossing in duurzame staalproductie. 5G bezit de kracht om de industrie ingrijpend te veranderen, en maakt groei en innovatie mogelijk. Het is bij uitstek de technologie om bedrijven te ondersteunen bij hun digitale transformaties om ze efficiŽnter, veiliger en duurzamer te maken.


Aggreko lanceert een handleiding om overmaatse en slecht passende productie utiliteiten aan te pakken

Aggreko - Productiemanagers streven naar het verminderen van hun energieverbruik en het reduceren van de uitstoot. Het bedrijf voor korte termijn energie- en temperatuurregeling, Aggreko, heeft in zijn nieuwste handleiding, Greener Upgrades in de Productie, de strategische stappen aangegeven die bedrijven kunnen helpen.


Nieuwe UHF RFID-lezer maakt transparante logistieke stroom mogelijk

Pepperl+Fuchs - Pepperl+Fuchs levert al meer dan drie decennia betrouwbare RFID-systemen voor industriŽle toepassingen. In de fabrieksautomatisering worden deze systemen voornamelijk bediend via PLC's, voor veilige processen en en transparantie in de productie. De nieuwe UHF RFID lees/schrijfeenheid breidt het productaanbod verder uit. Het toestel laat toe om volledige transparantie te garanderen in de logistieke toepassingen die volgen op de productie.


Siemens en Mercedes-Benz transformeren de toekomst van duurzame fabrieksplanning met Digital Energy Twin

Siemens - Siemens en Mercedes-Benz hebben samen een digitale energietweeling ontwikkeld met het oog op de toekomst van duurzame fabrieksplanning in de auto-industrie. Deze innovatieve Digital Energy Twin werd ontworpen om de autobouwer te ondersteunen bij de realisatie van de ambitie om tegen 2039 alle productievestigingen wereldwijd voor 100 procent op hernieuwbare energie te laten draaien.


Active Infrastructure voor Ethernet-APL

Pepperl+Fuchs - Ethernet-APL creŽert een netwerkinfrastructuur die een naadloze toegang geeft vanuit de controlekamer tot explosiegevaarlijke omgevingen, zodat u inzicht krijgt in de kwaliteit en status van uw productie en productietools. Ethernet-APL is een eenvoudige en betrouwbare technologie met hoge datadoorvoer die gebruikers toegang geeft tot de process- en diagnoseinformatie van apparaten die deze mogelijkheid aanbieden.


Innovation Award Laser Technology bekroont systeem om schroot te sorteren

Productivity.be - Een innovatief systeem om metaalschroot te sorteren zodat het gerecycleerd kan worden werd bekroond met de Innovation Award Laser Technology Ė een prijs ter waarde van 10.000 euro die om de twee jaar wordt uitgereikt door het Duitse Arbeitskreis Lasertechnik en de European Laser Institute (ELI).


Het meest compacte Motion Control System op de markt

Faulhaber - De nieuwe Integrated Motion Controller 22xxÖBX4 IMC is ingebouwd in de krachtige borstelloze motoren uit de FAULHABER productserie 22xx...BX4. De controller biedt uitgebreide functies en performance. De controller verlengt de motor met slechts 18 mm, inclusief een servocontroller met compleet functiepakket en een 12-bits encoder. Bovendien is bij alle verschillende uitvoeringen van de controller de volledige performance van de motor beschikbaar.


1.000 bedrijven en organisaties vanuit heel Europa steunen de Antwerp Declaration en pleiten voor een ambitieuze Europese Industrial Deal

essenscia - Al 1.000 ondernemingen, federaties en vakbondsorganisaties vanuit alle lidstaten van de Europese Unie hebben de ĎAntwerp Declaration for a European Industrial Dealí ondertekend. Daarmee roepen bedrijfsleiders en sociale partners uit 25 verschillende industriesectoren op om van een strategisch industriebeleid op lange termijn een topprioriteit te maken voor de volgende Europese Commissie.


VDL Bus & Coach opent hypermoderne busfabriek in Roeselare

VDL Bus & Coach - VDL Bus Roeselare, de nieuwe Vlaamse productievestiging van VDL Bus & Coach, is op woensdag 10 april officieel geopend. Naast de 27.000m2 tellende productiefaciliteit worden hiermee ook de werkplaats, het magazijn en de kantoren van VDL Bus Roeselare en VDL Bus & Coach Belgium nv geopend.


Use cases voor Ethernet-APL

Productivity.be - De werkgroepen van NAMUR en ZVEI die zich toeleggen op de introductie van Ethernet-APL, hebben een gezamenlijk document gepubliceerd over use cases voor de nieuwe netwerktechnologie. Het document kijkt naar het gebruik van Ethernet-APL voor engineering, operations, maintenance en slimme sensoren.


Just Walk Out shops botsen op limieten van AI

Productivity.be - Acht jaar na de lancering lijkt er een einde te komen aan het Just Walk Out concept van Amazon. Dat leidt tot heel wat smalende opmerkingen op sociale media want achter het AI-gebaseerde visiesysteem dat de kassaís in de winkels moest vervangen, bleek een team van 1000 mensen in India te zitten om de camerabeelden te beoordelen. Daar smalend over doen hoeft echter niet want het is nu eenmaal hoe AI werkt.


Spot wordt performanter dankzij Reinforcement Learning

Productivity.be - Spot Ė de gekende hond-achtige robot van Boston Dynamics Ė heeft een nieuwe update van zijn controlesoftware gekregen waarin voor het eerst gebruikgemaakt wordt van een neuraal netwerk om de bewegingen van de robot aan te sturen. Het neuraal netwerk wordt getraind met Reinforcement Learning en helpt de robot om in moeilijk te definiŽren omstandigheden de juiste keuzes te maken.


Met nieuwe spin-off verdwijnt General Electric

Productivity.be - Met de aangekondigde spin-off van GE Vernova begin april neemt de industriŽle wereld afscheid van een van zijn meest roemruchte namen: General Electric. Het bedrijf dat aan het eind van de 19-de eeuw opgericht werd, heeft een paar moeilijke decennia achter de rug en werd in die periode al sterk afgeslankt. Wat rest, wordt opgesplitst in twee afzonderlijke bedrijven.


NSK ontwikkelt samen met Duitse Aerospace Centre aanpasbare robothand

NSK - NSK en het Duitse Aerospace Centre ontwikkelen samen een robothandsysteem dat helpt bij het automatiseren van handmatige taken, met name in de dienstensector. Het concept is gebaseerd op een aanpasbare robothand met afzonderlijk configureerbare vingermodules. Een primeur in de industrie, aldus de ontwikkelaars.


Apptronik robot aan de slag bij Mercedes

Productivity.be - Na de aankondiging een tijdje geleden dat BMW een humanoÔde robot van Figure AI gaat testen meldt het Amerikaanse Apptronik nu dat hun robot Apollo aan de slag mag in een fabriek van Mercedes-Benz. Als eerste use case wordt gedacht aan de bevoorrading van de productielijn waarbij de robot meteen ook de kwaliteitscontrole van de geleverde componenten voor zijn rekening zou kunnen nemen.


Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz - Na twee jaar van hoge maar stabiele verliezen, was er in 2023 een zorgwekkende opleving van verliezen door ransomware en afpersing, omdat het landschap van cyberbedreigingen zich blijft ontwikkelen. Hackers richten zich steeds meer op IT en fysieke toeleveringsketens, lanceren massale cyberaanvallen en vinden nieuwe manieren om geld af te persen van grote en kleine bedrijven.


Flanders Technology & Innovation, VUB en UZ Brussel slaan handen in elkaar voor Research Park Zellik

VUB - De Vrije Universiteit Brussel (VUB), het UZ Brussel en Flanders Technology & Innovation bundelen hun krachten om van Research Park Zellik in de Vlaamse Rand een toonaangevende innovatiehub te maken voor heel Vlaanderen. De VUB en het UZ Brussel bouwen er een innovatiecampus uit waar onderzoekers en bedrijven samenwerken aan maatschappelijk belangrijke oplossingen.


Newsletter

News

Augmented Reality for Enterprise Alliance Announces the AR Safety Infographic

AGV wireless evolution

Powerhouse for promising upswing

Snowflake launches Arctic: the most open, enterprise-grade Large Language Model

Introducing the Composability Framework V1.1

FieldComm Group and FDT Group Explore Strategic Business Collaboration


Agenda

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

13/11 - 14/11: Asset Performance Conference 2024, Flanders Meeting & Convention Center, Antwerpen

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)