Brede coalitie voor PA-DIM

Productivity.be - De OPC Foundation heeft een brede coalitie aangekondigd van verenigingen die in co-ownership gaan samenwerken aan de verdere ontwikkeling van het Process Automation Device Information Model (PA-DIM). Daarmee wordt de belangrijke rol onderstreept die de standaard aan het verwerven is als default informatiemodel voor instrumentatie in de procesindustrie.


Versnellingsprogramma voor end-to-end digitalisering

Productivity.be - In het versnellingsprogramma voor end-to-end digitalisering dat Flanders Make recent lanceerde, willen zes toonaangevende bedrijven in vijf jaar de transitie maken naar een volledige digitalisering van hun productieprocessen. Het is een belangrijk project, niet alleen omwille van zijn omvang, maar ook omdat het de opgedane kennis en ervaring wil delen met andere bedrijven.


Voka-enquête: recessie is deze winter onafwendbaar

Voka - Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, waarschuwt dat een economische recessie onvermijdelijk is geworden. Dat blijkt uit een recente enquête die deze week werd uitgevoerd bij meer dan 600 Vlaamse ondernemingen. De bedrijven verwachten in het komende kwartaal een gemiddelde omzetdaling met ​ 5% en over 2023 nog eens met 5 procent. In de industrie verwacht 54% van de bedrijven beroep te zullen doen op tijdelijke werkloosheid.


De digital twin als een verzameling van componenten

Productivity.be - Op zijn recente Industry Forum hield ARC Advisory Group een sessie over het gebruik van digital twins in productie plants. We luisterden mee naar de inleiding die een goed beeld gaf van wat er nu precies bedoeld wordt met een digital twin. Het is enerzijds een collectie van data en toepassingen, zo blijkt, maar vooral ook een specifieke benadering voor het beheren van data.


Warmtepomp levert 300° C

Productivity.be - Het Duitse DLR dat de installatie bouwde, noemt het een wereldprimeur: een warmtepomp die op industriële schaal warmte kan leveren aan 300° C. De nieuwe technologie zou een duurzame oplossing kunnen zijn voor het creëren van proceswarmte – iets waarvoor nu in de industrie meestal nog een beroep gedaan wordt op fossiele brandstoffen.


Tweede schooljaar duaal lesgeven zet dubbel zoveel vakmensen uit chemie en farma voor de klas

essenscia - Zet meer vakmensen uit de industrie deeltijds voor de klas. Vanuit verschillende onderwijshoeken klinkt die oproep steeds luider. Vorig schooljaar al lanceerde essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, samen met de Vlaamse overheid de onderwijsprimeur duaal lesgeven. Daarbij combineren professionals uit de chemie en farma hun job met enkele uren per week lesgeven in het secundair onderwijs.


Het nieuwe Sirris, scherper en relevanter dan ooit

Sirris - Sirris, dat is opgericht en wordt beheerd door de technologische industrie zelf, heeft de belangen van de Belgische bedrijven altijd op de eerste plaats gesteld. Kort samengevat kunnen ze op Sirris rekenen om de technologie concreet vorm te geven, wat resulteert in ongeveer 1.300 innovatieprojecten per jaar. De laatste tijd is de wereld echter fundamenteel veranderd en heeft de organisatie een tandje moeten bijsteken.


Tweedraads Ethernet: transparante communicatie tussen sensoren in de field en de cloud

Productivity.be - Met een nieuwe white paper heeft de Single Pair Ethernet System Alliance een overzicht gemaakt van applicaties waarin het verwacht dat de technologie een belangrijke rol zal gaan spelen. Tweedraads Ethernet wordt gepositioneerd als de missing link voor een transparante communicatie tussen sensoren in de field en de cloud, maar er zijn ook bijkomende, specifieke voordelen.


Blockchain bewaakt massabalans

Productivity.be - Hoe duurzaam is mijn product? Het is een vraag die velen vandaag willen beantwoorden maar in de praktijk is dat – als men eerlijk en correct wil zijn – lang niet evident. Het Nederlandse Circularise wil dat oplossen met een blockchain-toepassing en heeft hiervoor samen met ISCC en tien industriële bedrijven een pilootproject opgezet dat massabalansen doorheen de supply chain traceert.


Stäubli Benelux viert opening van nieuw kantoor in Kortrijk

Stäubli - Stäubli, wereldleider in industriële en mechatronische oplossingen, opende vandaag offi-cieel haar nieuwe Benelux-kantoor in Kortrijk. Het nieuwe kantoor illustreert de voortdu-rende lokale groei van het bedrijf in de sectoren van textielmachines, elektrische connec-toren, connectoren voor vloeistoffen en robotica in de afgelopen 22 jaar en positioneert Stäubli voor haar ambitieuze plannen voor de toekomst.


Amazon versterkt zijn positie in robotica

Productivity.be - Met de aangekondigde acquisitie van iRobot, de maker van de Roomba stofzuigerrobots, wordt nog maar eens de aandacht gevestigd op de sterke positie die Amazon aan het uitbouwen is in de wereld van robotica. Terwijl de Roomba zelf misschien niet het meest relevante voorbeeld is in de wereld van robotica, zijn er tal van andere initiatieven die Amazon tot een van de wereldleiders in het vakgebied maken.


Modularisering als basis voor standaardisatie en meer automatisering

EPLAN - Het EF | A (Eplan Forum for Automated Engineering) event vindt dit jaar plaats in een hybride opzet. Net als in voorgaande jaren zal de nadruk liggen op modularisering, standaardisering en automatisering. Deze onderwerpen zijn van vitaal belang voor zowel management als gebruikers in de machine- en installatiebouw. Modularisatie is tenslotte de sleutel tot standaardisatie en, uiteindelijk, tot een hoger niveau van automatisering.


Slimme gebruiksvriendelijke camerasystemen veroveren de logistiek

VIL - In het project ‘Smart Vision’ wil VIL Vlaamse bedrijven met logistieke operaties praktische ervaring laten opdoen met de nieuwste generatie vision technologie en bijhorende toepassingssoftware. Welke nieuwe innovaties en toepassingen bestaan er vandaag? Hoe kunnen ze de productiviteit en efficiëntie verhogen van de logistieke operaties? Hoe kunnen ze in de praktijk een meerwaarde creëren, ook bij KMO bedrijven?


Asset tracking met Bluetooth-tags

PHI DATA - PHI DATA, een IT-integrator gespecialiseerd in de digitalisering van bedrijfsprocessen, wil organisaties in de zorgsector helpen om op een eenvoudige en betaalbare manier het overzicht te bewaren over hun werkmiddelen. Het bedrijf gaat daarvoor in zee met Blyott, een innovatieve speler in Real-Time Location Systems (RTLS). Zij maken kleine en betaalbare tags die werken met Bluetooth Low Energy-technologie.


Additive manufacturing met een kraagje

Productivity.be - Aan het Fraunhofer Instituut is een nieuwe methode ontwikkeld voor het 3D printen van metalen die het principe van het booglassen combineert met het gebruik van een laser. Op zich wordt dit hybride proces al langer toegepast in het lassen maar om het praktischer te maken – ook bij het lassen – ontwikkelden de onderzoekers een coaxiale kop waarin de laser een kraagje vormt rond de lasboog.


Geef elke machine een edge

Productivity.be - Rockwell Automation heeft op zijn online event ROKlive in juni meer uitleg gegeven over de FactoryTalk Edge Gateway die later dit jaar gelanceerd wordt. Die tool moet het mogelijk maken om edge devices in een fabriek en hun connecties met de buitenwereld centraal te beheren. Rockwell had ook een advies om de digitalisering van een fabriek stapsgewijs door te voeren: geef elke machine een edge.


Een AI model dat evolueert met het proces

Productivity.be - In de aanloop naar EMO 2023 in Hannover organiseert VDW maandelijks een “Let’s Talk Science” webinar dat volgende week een project van de Leibniz universiteit in Hannover bespreekt over het gebruik van digital twins in combinatie met artificiële intelligentie. Dat moet de weg effenen naar zogenaamde adaptive process control.


Eerste grootschalige plant voor alternatieve dierenvoeding

Productivity.be - In China wordt de laatste hand gelegd aan een plant om op industriële schaal FeedKind te maken – een proteïne dat kan dienen als voeding voor vissen en vee. Volgens Black & Veatch dat de plant zal runnen, is het de eerste fabriek voor biofermentatie op dergelijke schaal wereldwijd. Biofermentatie wordt beschouwd als een belangrijke schakel in het duurzamer maken van voedingsketens.


Siemens Xcelerator – een open digitaal businessplatform

Siemens - Siemens AG lanceert Siemens Xcelerator, een open digitaal businessplatform dat de digitale transformatie moet versnellen en meer waarde moet creëren voor klanten van elke omvang in industrie, gebouwen, netwerken en mobiliteit. Het businessplatform maakt de digitale transformatie gemakkelijker, sneller en schaalbaar.


De 4D-geprinte kever die van kleur verschiet als het vochtiger wordt

TU Eindhoven - 3D-printen is inmiddels mainstream geworden. Maar hoe zit het met 4D-printen? Hoe print je een voorwerp dat kan veranderen in de tijd, bijvoorbeeld door te reageren op aanraking, licht of vocht? Het blijkt dat dit nog niet zo gemakkelijk is. Promovendus Jeroen Sol nam de uitdaging aan. Hij vond inspiratie in de wereld van de boktor en andere dieren die gebruik maken van iriseren en andere vormen van kleurverandering.


Agenda

20/10: Aquarama, Brabanthal, Leuven (B)

08/11 - 10/11: SPS, Nuremberg (D)

16/11 - 17/11: Precisiebeurs, Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch (Nl)

14/03/23 - 16/03/23: Embedded World, Nürnberg

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)