Mobiele robots

Productivity.be - Mobiele robots zijn kleine, geautomatiseerde transportsystemen die volledig autonoom goederendragers kunnen transporteren doorheen de productie. Hoewel er geen eenduidige definitie is die het onderscheid maakt tussen AGV's en mobiele robots, kijken we in dit overzicht naar kleine machines die bovendien zonder bijkomende infrastructuur kunnen navigeren. (updated)


Umati

Productivity.be - Umati – wat staat voor “universal machine technology interface” – is een OPC-UA companion specification die een gestandaardiseerd datamodel vastlegt om industriële machines en softwaretoepassingen met elkaar te laten communiceren. Via gestandaardiseerde labels wil Umati parameters en settings van machines eenduidig en ondubbelzinnig definiëren zodat ze universeel herkenbaar worden. (updated)


10 jaar Industrie 4.0

Productivity.be - Groot feest dit jaar voor de liefhebbers van automatisering en digitalisering, want Industrie 4.0 – het concept dat een toekomstvisie voor de fabriek van de toekomst uitstippelt – viert zijn tiende verjaardag. Hoog tijd dus voor een terugblik op een fascinerend verhaal over economische ambitie, een voor de industrie nooit geziene hype en de daardoor haast onvermijdelijke fase van desillusie die erop volgde.


Scania Parts Logistics: 1600 vrachtwagenritten minder over de E313

VIL - Na een grondige analyse van de maritieme exportflow door Multimodaal.Vlaanderen (VIL) blijkt dat Scania Parts Logistics de containers die vanuit Oudsbergen via de haven van Antwerpen vertrekken perfect via Haven Genk en het Albertkanaal kan verschepen. De voordelen zijn indrukwekkend: 1600 vrachtwagenritten minder over de E313, 47% minder CO2 uitstoot, minstens 10% kostenbesparing en een aantal procesoptimalisaties in het magazijn.


Product-dienst-combinaties opzetten in de praktijk, een kwestie van vertrouwen

Sirris - Een product opzetten als een product-dienst-combinatie is een veel gebruikte stap in het meer circulair maken van de maakindustrie. Dit was dan ook het thema van de meest recente sessie van ons lerend netwerk CE Connect Inspire. We delen hier met u de belangrijkste bouwstenen en enkele te leren lessen.


Vanas introduceert nieuwe horizontale carrousel

Vanas Engineering - Vanas Engineering, in Melsele, introduceert een nieuwe horizontale carrousel. De Modula HC is een betaalbare oplossing die werd ontworpen om aan de groeiende vraag naar automatisatie van opslag en distributie van kleine producten en goederen te voldoen. De Modula HC werd ontworpen volgens de modernste veiligheidsnormen. De carrousel staat garant voor veiligheid, ergonomie, efficiëntie en productiviteit.


Waterstofproductie op zee

Productivity.be - Een project om op zee groene waterstof te produceren heeft in de UK de prestigieuze Collaborate To Innovate (C2I) award gewonnen. Bedoeling is om met de energie van offshore windturbines ter plaatse zeewater te ontzilten en via elektrolyse te splitsen in waterstof en zuurstof. In Europa staan er momenteel nog meer van dergelijke projecten op stapel.


Dringend spoorbeleid met visie gevraagd

Voka - Jarenlang ongeïnspireerd beleid heeft het spoor in België geen goed gedaan. “De spoorwegen hebben dringend nieuwe én ambitieuze beheersovereenkomsten nodig. Slaagt de nieuwe minister van mobiliteit waar zijn voorgangers gefaald hebben? De bedrijven in dit land zijn één van de grootste klanten van het spoor. Zij vragen een betrouwbare en performante dienstverlening”, zo luidt de conclusie van een nieuwe Vokastudie.


Low-cost LIDAR

Productivity.be - De schommelstoel in bijgaande foto mag er op het eerste zicht misschien niet zo indrukwekkend uitzien, maar voor een 3D beeld, genomen met een 32x16 pixel sensor op 40 meter afstand, kan het wel tellen. De compacte LIDAR, ontwikkeld door Pointcloud in San Francisco en de universiteit van Southampton, toont de weg naar een nieuwe generatie sensoren voor machine vision.


Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst

Agoria - Cargill, Danone, Delhez Tôlerie en L’Oréal zijn de nieuwe Factories of the Future. De selecte kopgroep van meest toekomstgerichte productiebedrijven in België is daarmee uitgegroeid tot een club van 42 ondernemingen, die de voorbije 5 jaar samen meer dan 1,9 miljard euro investeerden in ons land. Continental, Provan, ST-engineering (voormalig Newtec), Borit en Nuscience wisten hun eerder behaalde titel te verlengen voor de volgende drie jaar.


Work 4.0

Productivity.be - Industrie 4.0 is niet alleen een verhaal over technologie. De evolutie naar meer digitalisering en het gebruik van AI brengt ook een nieuwe bedrijfscultuur met zich mee. Nieuwe tools om processen in real-time te optimaliseren, bijvoorbeeld, renderen pas als mensen op de productievloer ook de bevoegdheid krijgen om snel beslissingen te nemen. De rollen van zowel operatoren als supervisors worden in Work 4.0 grondig gewijzigd.


Gas en steenkool schieten ter hulp

Productivity.be - De winterprik van een paar weken geleden heeft in verschillende landen een debat op gang gebracht over de haalbaarheid van de transitie naar hernieuwbare energie. In de VS kwamen miljoenen mensen zonder elektriciteit te zitten, naar verluidt omdat back-up centrales onklaar waren om het gebrek aan windenergie op te vangen. In Duitsland draaiden oude kolencentrales op volle toeren.


Specialist in meng- en roertechniek Typhoon sluit zich aan bij Indutrade Benelux

Indutrade Benelux - Op 15 februari heeft specialist in meng- en roertechniek Typhoon zich bij de technische bedrijvengroep Indutrade Benelux aangesloten. Typhoon is al vele decennia toonaangevend op het gebied van meng- en roertechniek, met een sterke markpositie in de Benelux en exportactiviteiten naar alle continenten.


Nieuwe bedieningsmethode en magazijnbescherming voor Linde reachtrucks

Motrac - Met de introductie van de ergonomische Multifunction Lever en de magazijnbeschermende Rack Protection Sensor, richt Linde Material Handling zich zowel op reachtruckbestuurders als op vlootverantwoordelijken. De eerste categorie geniet van een verhoogd comfort en kan zich volop op de goederen concentreren, terwijl de tweede categorie vooral baat heeft bij de kostenbesparingen en de verhoogde productiviteit die hiermee gepaard gaan.


Statuut havenarbeider staat niet ter discussie

Voka - De manier waarop havenarbeiders in ons land worden erkend, moet anders. Maar met het aparte statuut van havenarbeiders zoals het indertijd in de wet-Major werd vastgelegd, is er geen probleem. Dat oordeelden de rechters van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg woensdag. Alfaport – Voka Antwerpen-Waasland, de koepel van Antwerpse havenwerkgevers, is opgelucht.


De BT Tyro Stacker – een nieuwe troef in het gamma van Toyota Material Handling

Toyota Material Handling Belgium - De BT Tyro-familie werd uitgebreid met een gloednieuwe stapelaar: de BT Tyro SHE 100. Met zijn stevige mastprofielen, steunpoten, vorken en de 1,5 mm dikke stalen cover vormt deze robuuste variant ongetwijfeld een mooie aanvulling op het gamma. De BT Tyro Stacker is geschikt voor het stapelen van paletten, transport van lichte goederen en voor ergonomisch orderpicken.


Data-driven manufacturing

Productivity.be - De term data-driven manufacturing wordt gebruikt om productiesystemen aan te duiden waarin acties getriggerd worden op basis van de analyse van data, eerder dan de klassieke controlesystemen op basis van tijdscycli en events. Data-driven manufacturing gaat hand in hand met het Industrial Internet of Things, dat in een dergelijk concept dienst doet als leverancier van data.


Embedded controller klaar voor de markt na uitgebreid gebruik door pilotklanten

Bosch Rexroth - Bosch Rexroth heeft met zijn compacte ctrlX CORE het industriële besturingssysteem van de toekomst gedefinieerd. Met zijn open en flexibele architectuur neemt het de grenzen tussen de IPC, het geïntegreerde systeem en in de aandrijving geïntegreerde technologieplatforms weg. Dit schaalbare "all-purpose-besturingssysteem" biedt tal van voordelen, zoals minder benodigde componenten, minder technische inspanning en een hogere productiviteit.


Nieuwe ijsmachine op zonne-energie voor Indonesische kleinschalige visserij

Ziehl-Abegg - Kleine Indonesische vissers in achtergebleven regio's kunnen hun producten in de toekomst in het hele land verkopen dankzij ononderbroken koelketens. Dit wordt mogelijk gemaakt door een machine op zonne-energie voor de productie van ijsblokken. Deze innovatieve installatie werd ontwikkeld in het kader van meerjarige Duits-Indonesische samenwerking.


Gecentraliseerde besturing met basisplaat voor digitale flowschakelaars SMC

SMC - Een nieuwe basisplaat voor digitale flowschakelaars van SMC (PF3WB/C/S/R-serie) centraliseert de regeling van de flow en temperatuur in productielijnen en -installaties. Doordat de flowschakelaars in één basisplaat zijn ondergebracht, in plaats van op iedere lijn, wordt niet alleen inspectietijd bespaard. De installatie is daardoor ook eenvoudiger en sneller, dankzij het geringe leidingwerk.


PROFINET op een draadloos 5G-netwerk

Phoenix Contact - Phoenix Contact heeft samen met de Belgische netwerkoperator Proximus een succesvolle test van PROFINET op een draadloos 5G-netwerk uitgevoerd. Deze prestatie markeert een belangrijke mijlpaal voor Industrie 4.0-toepassingen en ontsluit het gebruik van dit toonaangevende fabrieksautomatiseringsprotocol in combinatie met ultrasnelle, ultrabetrouwbare 5G mobile private networks (MPN's).


essenscia verwelkomt constructieve dialoog over Chemicals Strategy for Sustainability

essenscia - Maak van de nieuwe Chemicals Strategy for Sustainability een coherente, efficiënte en complementaire wetgeving voor chemische stoffen op Europees niveau, gefundeerd op wetenschappelijke data en risicogebaseerde criteria. Zo verbeteren we het reeds hoge beschermingsniveau voor mens en milieu en kan de Belgische chemiesector blijven innoveren in de ontwikkeling van veiligere stoffen en duurzamere producten.


75 industriejobs in lijst knelpuntberoepen

Voka - Met 75 knelpuntberoepen, waarvan 18 ‘zeer ernstige’ knelpuntberoepen, blijft de industrie de sector met het hoogste aantal moeilijk invulbare jobs. Dat blijkt uit de nieuwe lijst met knelpuntberoepen die VDAB bekendmaakte. ‘In onze eigen online competentiebarometer zien we de vraag naar technische profielen in januari zelfs met 25 procent toenemen’, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.


Modulair en flexibel: op maat gemaakte, gebruikersvriendelijke machinebeveiliging

SICK - De Flexi Compact van SICK is een nieuwe modulaire veiligheidssturing die zich onderscheidt door zijn verbeterde gebruiksvriendelijkheid en veiligheidstechniek. Tegelijkertijd stelt ze gebruikers van geautomatiseerde machines in staat om ze productiever te bedienen dankzij de schaalbare prestaties en de intelligente diagnosefuncties. De Flexi Compact kan geïntegreerd worden in verschillende veldbussen en Industry 4.0-toepassingen.


IoT-community ‘MindSphere World. BeNeLux’ viert tweejarig bestaan

Siemens - ‘Mindsphere World. BeNelux’, het initiatief rond de industriële “IoT as a service” oplossing MindSphere, bestaat twee jaar. Vorig jaar nog werd ‘MindSphere World. Belgium’ omgedoopt tot ‘MindSphere World. BeNeLux’ en begin dit jaar werd de IoT-Think Thank uitgebreid door de toetreding van Bizzomate, een Nederlands bedrijf dat gecompliceerde bedrijfsprocessen vertaalt naar geavanceerde softwareoplossingen.


Belgische Monroe ophangingstechniek toegepast op bekroonde Polestar 2

Tenneco - De nieuwe volledig elektrische fastback Polestar 2 is onlangs door AutoGids uitgeroepen tot België’s Beste Auto van 2020 in de categorie grote elektrische voertuigen. Afgezien van het lokale belang van deze erkenning, is de auto voorzien van passieve schokdempers die zijn uitgerust met de innovatieve Monroe RideRefine RC1 kleppen, die zijn ontworpen en getest in St. Truiden en deel uitmaken van DRiV's Monroe OE Solutions-programma.


Softwaregigant neemt succesvolle VUB-spin-off Numeca over

VUB - Het op Nasdaq genoteerde softwarebedrijf Cadence Design Systems neemt Numeca over. Numeca levert software waarmee productontwikkelaars de stromingsleer op hun ontwerpmodellen kunnen toepassen. Stromingsleer is de wetenschap die de beweging van vloeistoffen en gassen beschrijft. Numeca is een spin-off van de VUB opgericht door professor Charles Hirsch.


Savoye introduceert nieuwe mobiele robot-oplossing

Savoye - Dankzij een continu ontwikkeling van innovatieve oplossingen, presenteert Savoye nu een nieuwe en unieke mobiele robot-toepassing voor de supply chain. Deze oplossing is gebaseerd op autonome en collaboratieve robots en combineert de logistieke expertise van de Franse specialist met haar ervaring in het aansturen van goederenstromen.


'Bio-based' in een stroomversnelling

Productivity.be - Het BioCoat-project van Sirris en Centexbel wil op basis van industrieel beschikbare biobouwstenen de transitie naar biogebaseerde coatings versnellen door coatingbedrijven kennis aan te reiken rond de formulatie, het aanbrengen, de performantie en toepassingen. Een nieuwe white paper is gratis beschikbaar op de website van Sirris.


Lineair vermogen - zo simpel is het nog nooit geweest

Bosch Rexroth - Bosch Rexroth heeft een nieuwe hydraulische lineaire aandrijving ontwikkeld en daarmee deze techniek naar een nieuw en hoger niveau getild. Het evolutionaire CytroForce-concept omvat de knowhow van de conventionele aandrijvingen maar Bosch Rexroth is erin geslaagd dit in een slimme compacte as te integreren waarmee simpel kracht-, bewegings- en positioneringstaken uitgevoerd kunnen worden.

3D printen

Productoverzichten:
Machines voor plasticsMachines voor metaal
Technologieën:
FDMSLASLSSLMBJMJDEDEBMDLP
Populair in 3D printen:
Barstjes in 3D printermarkt?
Design voor additive manufacturing
Afwerking van 3D geprinte werkstukken