Fraunhofer ILT en TRUMPF werken samen aan Laser Material Deposition

Productivity.be - De Duitse onderzoeksinstelling Fraunhofer ILT (Institute for Laser Technology) en fabrikant van lasersystemen TRUMPF hebben aangekondigd samen een labo te bouwen voor de ontwikkeling van industriële applicaties van Laser Material Deposition. Met de samenwerking hoopt Fraunhofer de technologietransfer van zijn onderzoek naar de industrie te kunnen verbeteren.


Extreme High Speed Laser Application (EHLA)

Productivity.be - Extreme High Speed Laser Application (EHLA) is een variant van laser cladding waarbij hogere snelheden bereikt kunnen worden door het smeltbad in het substraat beperkt te houden. Dat is dan weer mogelijk door het toevoegmateriaal in de laserstraal te smelten, nog voor het het substraat bereikt. Het voordeel is niet alleen een hogere snelheid maar ook de beperkte warmte-invloeden.


VTOL brengt mobiele robot mee

Productivity.be - In de zoektocht naar nieuwe logistieke oplossingen wordt wel vaker met drones geëxperimenteerd, maar de K-RACER van Kawasaki Heavy Industries, die net zijn eerste proof-of-concept vlucht achter de rug heeft, is toch nog een categorie straffer. De onbemande VTOL (vertical take-off and landing) helikopter kan 100 kg vervoeren en brengt ook nog eens zijn eigen mobiele robot mee.


Met HART naar de cloud

Productivity.be - Met de toenemende digitalisering hebben heel wat IoT technologieën zoals MQTT en JSON hun weg gevonden naar de industrie. Maar terwijl al die nieuwkomers vechten voor een plaatsje in de wereld van industriële netwerken is er een blijvertje dat opvallend goed weet stand te houden: het goede oude HART-protocol. Met HART-IP lijkt het zelfs een belangrijke standaard te worden voor communicatie met de cloud.


FDT/DTM

Productivity.be - FDT/DTM stond vroeger voor Field Device Tool / Device Type Manager, een combinatie van twee technologieën die samen gebruikt werden voor de configuratie en diagnose van intelligente instrumenten in de procesindustrie. Vandaag is de term FDT nog steeds een begrip in de procesindustrie, maar het is niet langer een acroniem voor Field Device Tool. Die host heet nu immers FRAME.


Radar cruciaal voor toekomst van mobiliteit

Productivity.be - In een nieuw rapport “Automotive Radar 2022-2042” voorspelt IDTechEx dat alle nieuwe auto’s tegen 2042 uitgerust zullen zijn met meerdere radarsensoren. Het onderzoeksbureau verwacht dat steeds meer veiligheidsfuncties zoals Automatic Emergency Braking verplicht zullen worden en dat het gebruik van radarsensoren de aangewezen oplossing is om ze te implementeren.


PLCopen publiceert richtlijnen voor objectgeoriënteerd programmeren van PLC’s

Productivity.be - De organisatie PLCopen heeft een eerste versie gepubliceerd van zijn “PLCopen Guidelines for usage of Object-Oriented Programming”. Het objectgeoriënteerd programmeren van PLC’s is al sinds 2013 als optie opgenomen in de IEC 61131-3 standaard, maar de manier waarop het geïmplementeerd wordt, is niet eenduidig vastgelegd. Daar wil PLCopen met zijn OOP Guidelines bij helpen.


Living on the edge

Productivity.be - Als we de IT-jongens moeten geloven – alsof er ook een andere optie zou zijn hé – gaan we de komende jaren enorme investeringen zien in edge computing. Maar wat is dat eigenlijk, en welke rol speelt het concept, of kan het spelen, in de evolutie naar de vierde industriële revolutie?


Ethernet APL officieel gelanceerd

Productivity.be - Op Achema Pulse – de digitale editie van de gerenommeerde vakbeurs voor de procesindustrie – vond vorige week de officiële lancering plaats van Ethernet APL, waarbij APL staat voor Advanced Physical Layer. Het gaat om een tweedraads oplossing voor industrieel Ethernet waarvan verwacht wordt dat ze op termijn alle 4..20 mA communicatie in de procesindustrie zal vervangen.


Industrial 5G – waar staan we?

Productivity.be - Met een bandbreedte van maar liefst 10 Gbps en een latency van maximaal 1 msec belooft 5G een hele reeks nooit geziene mogelijkheden voor draadloze netwerken te creëren – niet in het minst voor industriële sensornetwerken of als backbone van het Internet of Things. Maar waar staan we nu eigenlijk in de roll-out van het netwerk dat er nu al een aantal jaren zo meteen staat aan te komen?


Standaard catalogus voor procesmodules?

Productivity.be - Modularisering is een populair thema in de procesindustrie omdat het werken met skids of Process Equipment Assemblies (PEA’s) een passend antwoord kan bieden op de vraag naar meer flexibiliteit en een snellere time-to-market. Binnen ProcessNet wordt nu onderzocht of er een catalogus gemaakt kan worden van standaard modules die direct inzetbaar en nadien herbruikbaar zouden zijn.


IDS-I – data spaces op maat van de industrie

Productivity.be - IDSA – de vereniging achter de International Data Spaces – heeft met IDS-I een aparte community gecreëerd om specifieke oplossingen voor de industrie uit te werken en te promoten. Data spaces bieden een gestandaardiseerde manier om in data-ecosystemen te komen tot zogenaamde digitale soevereiniteit, wat inhoudt dat de eigenaar controle heeft en houdt over wat er met zijn data gebeurt.


AMR’s klaar voor samenspel op de productievloer

Productivity.be - Steeds vaker moeten de huidige flexibele productiesystemen worden aangevuld met de digitalisering en automatisering van de interne logistieke processen om tot de nodige wendbaarheid in de productie te komen. Gelukkig bieden recente technologische ontwikkelingen in autonome mobiele robots (AMR's) mogelijkheden om de interne logistieke operaties flexibel te automatiseren aan een aanvaardbare kostprijs.


Nieuwe aanbeveling voor gebruik van online analyzers in process safety

Productivity.be - NAMUR heeft een nieuwe versie gepubliceerd van zijn aanbeveling NE 146 over het gebruik van online analyzers in veiligheidskringen. Hoewel de meeste safety systemen zich baseren op de klassieke parameters druk, temperatuur, niveau en debiet zijn er bij de NAMUR leden toch ook een paar honderd safety kringen met analyzers. Dat ze zeldzaam zijn, brengt echter bijzondere uitdagingen met zich mee.


Digitalisering heeft een nieuw buzzwoord: data spaces

Productivity.be - De aandacht die er momenteel is voor GAIA-X is goed nieuws voor een concept dat de afgelopen jaren in relatieve luwte aan de weg getimmerd heeft en nu klaar lijkt voor de grote doorbraak – dat van de International Data Spaces. Op de Hannover Messe digital edition was er alvast veel aandacht voor de Data Space Connector – een tool die het gecontroleerd uitwisselen van data mogelijk moet maken.


Agenda

03/05 - 06/05: Ipack-Ima, Milaan

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

27/09 - 30/09: Micronora, Besançon (F)