Innovation Award Laser Technology bekroont systeem om schroot te sorteren

Productivity.be - Een innovatief systeem om metaalschroot te sorteren zodat het gerecycleerd kan worden werd bekroond met de Innovation Award Laser Technology – een prijs ter waarde van 10.000 euro die om de twee jaar wordt uitgereikt door het Duitse Arbeitskreis Lasertechnik en de European Laser Institute (ELI).


1.000 bedrijven en organisaties vanuit heel Europa steunen de Antwerp Declaration en pleiten voor een ambitieuze Europese Industrial Deal

essenscia - Al 1.000 ondernemingen, federaties en vakbondsorganisaties vanuit alle lidstaten van de Europese Unie hebben de ‘Antwerp Declaration for a European Industrial Deal’ ondertekend. Daarmee roepen bedrijfsleiders en sociale partners uit 25 verschillende industriesectoren op om van een strategisch industriebeleid op lange termijn een topprioriteit te maken voor de volgende Europese Commissie.


VDL Bus & Coach opent hypermoderne busfabriek in Roeselare

VDL Bus & Coach - VDL Bus Roeselare, de nieuwe Vlaamse productievestiging van VDL Bus & Coach, is op woensdag 10 april officieel geopend. Naast de 27.000m2 tellende productiefaciliteit worden hiermee ook de werkplaats, het magazijn en de kantoren van VDL Bus Roeselare en VDL Bus & Coach Belgium nv geopend.


Use cases voor Ethernet-APL

Productivity.be - De werkgroepen van NAMUR en ZVEI die zich toeleggen op de introductie van Ethernet-APL, hebben een gezamenlijk document gepubliceerd over use cases voor de nieuwe netwerktechnologie. Het document kijkt naar het gebruik van Ethernet-APL voor engineering, operations, maintenance en slimme sensoren.


Just Walk Out shops botsen op limieten van AI

Productivity.be - Acht jaar na de lancering lijkt er een einde te komen aan het Just Walk Out concept van Amazon. Dat leidt tot heel wat smalende opmerkingen op sociale media want achter het AI-gebaseerde visiesysteem dat de kassa’s in de winkels moest vervangen, bleek een team van 1000 mensen in India te zitten om de camerabeelden te beoordelen. Daar smalend over doen hoeft echter niet want het is nu eenmaal hoe AI werkt.


Spot wordt performanter dankzij Reinforcement Learning

Productivity.be - Spot – de gekende hond-achtige robot van Boston Dynamics – heeft een nieuwe update van zijn controlesoftware gekregen waarin voor het eerst gebruikgemaakt wordt van een neuraal netwerk om de bewegingen van de robot aan te sturen. Het neuraal netwerk wordt getraind met Reinforcement Learning en helpt de robot om in moeilijk te definiëren omstandigheden de juiste keuzes te maken.


Met nieuwe spin-off verdwijnt General Electric

Productivity.be - Met de aangekondigde spin-off van GE Vernova begin april neemt de industriële wereld afscheid van een van zijn meest roemruchte namen: General Electric. Het bedrijf dat aan het eind van de 19-de eeuw opgericht werd, heeft een paar moeilijke decennia achter de rug en werd in die periode al sterk afgeslankt. Wat rest, wordt opgesplitst in twee afzonderlijke bedrijven.


Apptronik robot aan de slag bij Mercedes

Productivity.be - Na de aankondiging een tijdje geleden dat BMW een humanoïde robot van Figure AI gaat testen meldt het Amerikaanse Apptronik nu dat hun robot Apollo aan de slag mag in een fabriek van Mercedes-Benz. Als eerste use case wordt gedacht aan de bevoorrading van de productielijn waarbij de robot meteen ook de kwaliteitscontrole van de geleverde componenten voor zijn rekening zou kunnen nemen.


Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz - Na twee jaar van hoge maar stabiele verliezen, was er in 2023 een zorgwekkende opleving van verliezen door ransomware en afpersing, omdat het landschap van cyberbedreigingen zich blijft ontwikkelen. Hackers richten zich steeds meer op IT en fysieke toeleveringsketens, lanceren massale cyberaanvallen en vinden nieuwe manieren om geld af te persen van grote en kleine bedrijven.


Flanders Technology & Innovation, VUB en UZ Brussel slaan handen in elkaar voor Research Park Zellik

VUB - De Vrije Universiteit Brussel (VUB), het UZ Brussel en Flanders Technology & Innovation bundelen hun krachten om van Research Park Zellik in de Vlaamse Rand een toonaangevende innovatiehub te maken voor heel Vlaanderen. De VUB en het UZ Brussel bouwen er een innovatiecampus uit waar onderzoekers en bedrijven samenwerken aan maatschappelijk belangrijke oplossingen.


De schuld van waterstof?

Productivity.be - Het was een beetje een verrassende uitspraak van minister Jo Brouns eerder deze week – de stelling dat het de keuze voor waterstof was, die busbouwer Van Hool in de problemen gebracht heeft. Ook elders wordt de toekomst van waterstof als middel om duurzame energie op te slaan, steeds vaker in vraag gesteld.


Olympische shows en kunstmanen

Faulhaber - Laserprojecties worden ingezet op beurzen, voor advertenties, in kunstinstallaties en tijdens architectuurevenementen. Achter de magisch oplichtende patronen schuilt complexe technologie en bij veel van de spectaculairste shows is die afkomstig van de Berlijnse specialisten van LaserAnimation Sollinger. Voor de uitlijning van laserstralen en het creëren van lichteffecten wordt gebruikgemaakt van motoren van Faulhaber.


Nieuwe toepassingen voor PSENradar dankzij vergroot gezichtsveld en FSoE-aansluiting

Pilz - Met het veilige radarsysteem PSENradar van Pilz kan veilige gebiedsbewaking in ruwe omgevingen nu ook voor andere toepassingen worden geïmplementeerd: Dankzij de uitgebreide gezichtsveldfuncties kunnen de radarsensoren eenvoudiger worden geïntegreerd in verschillende productieomgevingen waaronder krappe ruimtes. Verder is de koppeling aan het open veiligheidsprotocol Safety over EtherCAT FSoE nu mogelijk:


Aanscherping EU-wetgeving rond F-gassen onderstreept noodzaak om expertise in de toeleveringsketen te benutten

Aggreko - Na goedkeuring door de Europese Raad van wetgeving om fluorkoolwaterstoffen (HFK’s) tegen 2050 geleidelijk af te schaffen, adviseert de specialist in temperatuurbeheersing, Aggreko, alle betrokkenen in de industrie om de expertise van de toeleveringsketen te benutten om deze transitie zo goed mogelijk aan te pakken en te beheersen.


Belangrijke investering in Figure AI

Productivity.be - Figure AI, de start-up die met zijn humanoïde robots aan bod kwam in onze laatste nieuwsbrief, heeft sindsdien belangrijke nieuwe investeerders aangetrokken, met grote namen als Jeff Bezos, Nvidia en Microsoft. Bij autofabrikant NIO in China is intussen ook een humanoïde robot aan de slag gegaan, van een fabrikant uit Hong Kong die Ubtech Robotics heet.


Paaseitjesmix automatiseren - Mondelez kiest voor elektrische aandrijvingen

Festo - In een nieuwe installatie voor het mixen van chocolade paaseitjes heeft Mondelez in Herentals resoluut voor elektrische aandrijvingen gekozen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn een lager energieverbruik, een hogere veiligheid en meer flexibiliteit in het aansturen van snelheden en posities. Een ingenieus systeem van transportbanden zorgt ervoor dat iedereen bij Pasen een leuke mix van smaken in zijn pakje met chocolade eitjes vindt.


Aantal knelpuntberoepen blijft stijgen

BEMAS - Zoals we vandaag in het ochtendjournaal konden vernemen, heeft het beroep van ‘Technicus industriële installaties’ de verpleegkundige als grootste knelpuntberoep van de troon gestoten. Dit betekent dat werkgevers voor dit beroep het meeste moeite hebben om een vacature in te vullen. De cijfers van de VDAB maken echter niet meteen duidelijk dat het probleem vooral rond onderhoudstechnici draait.


Gaat AI onze jobs afpakken?

Productivity.be - Er wordt tegenwoordig veel gespeculeerd over de mogelijke impact van AI en generatieve AI, waarbij ook aangehaald wordt dat deze technologieën heel wat taken en dus ook jobs zouden kunnen overnemen. Een nieuwe studie van het MIT relativeert dat door naar de technische haalbaarheid en vooral ook de kost van AI te kijken. Toch stelt men vast dat een relatief groot aantal taken effectief geautomatiseerd kan worden.


BMW gaat humanoïde robot testen

Productivity.be - Verrassend nieuws uit de wereld van robotica want BMW zou in zijn fabriek in Spartanburg in de VS humanoïde robots gaat inzetten in de productie. Voor leverancier Figure – een bedrijf dat pas in 2022 werd opgericht – is het een mooie referentie maar recente beelden van de robot doen vermoeden dat die nog veel zal moet leren om aan de assemblagelijn zijn mannetje te kunnen staan.


Doorbraak in elektrocalorische warmtepompen

Productivity.be - In het Duitse ElKaWe project werken verschillende Fraunhofer instituten aan de ontwikkeling van een innovatieve warmtepomp die een veel hoger rendement zou kunnen halen dan de huidige warmtepompen die werken met een compressor. Het alternatief is het gebruik van elektrocalorische materialen maar er moeten heel wat technische disciplines samenkomen om daar een succes van te maken.


Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement


Agenda

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)