Hannover Messe

www.hannovermesse.de

Eerste productgamma voor IO-Link Safety

Productivity.be - Op de recente Hannover Messe waren de eerste producten te zien voor IO-Link Safety – het lang verwachte netwerkprotocol van IO-Link met de Safety Communication Layer (SCL). Het nieuwe netwerkprotocol belooft een eenvoudige en overzichtelijke installatie maar biedt ook troeven in het opentrekken van digitaliseringsconcepten naar de wereld van machine safety.


ChatGPT doet zijn intrede in de industrie

Productivity.be - Met alle aandacht die er de laatste tijd is voor ChatGPT stond het er al een beetje aan te komen, maar sinds de Hannover Messe is het ook officieel: ChatGPT doet zijn intrede in de industrie. De toepassing van artificiële intelligentie kan niet alleen gebruikt worden bij het communiceren in teams en het documenteren maar ook bij het genereren en optimaliseren van code om machines aan te sturen.


Smart Flex Effector geeft robots “the human touch”

Productivity.be - De Smart Flex Effector van Bosch Rexroth heeft op de Hannover Messe de prestigieuze Hermes award gewonnen. Het toestel is ontworpen om robots meer adaptief te maken en ze zo doende een human touch te geven. Met zes vrijheidsgraden kan de effector als een schakelende meettaster op een coördinatenmeetmachine de positie van objecten in zijn omgeving precies detecteren.


Nominaties voor de Hermes Award

Productivity.be - Nu de Hannover Messe er staat aan te komen, is het ook uitkijken naar de Hermes Award – zonder meer de meest prestigieuze award in industriële technologie. De jury maakte alvast de drie genomineerden bekend: het Climatics platform van het Nederlandse ACS Climatics, de modulaire ATRO robot van Beckhoff en de Smart Flex Effector van Bosch Rexroth.


Nominaties voor de Hermes Award

Productivity.be - Nu de Hannover Messe er staat aan te komen, is het ook uitkijken naar de Hermes Award – zonder meer de meest prestigieuze award in industriële technologie. De jury maakte alvast de drie genomineerden bekend: het Climatics platform van het Nederlandse ACS Climatics, de modulaire ATRO robot van Beckhoff en de Smart Flex Effector van Bosch Rexroth.


Kan ammoniak de waterstofeconomie helpen?

Productivity.be - Onderzoekers aan het Fraunhofer IMM hebben een compacte reactor ontwikkeld om ammoniak om te zetten in waterstof en stikstof. Bedoeling is om duurzame energie op te slaan en te transporteren als vloeibare ammoniak en die met de reactor om te zetten in waterstof dat dan gebruikt kan worden als energiebron. De zogenaamde AMMONPAKTOR zal getoond worden op de Hannover Messe.


Real-time I/O-netwerk over 5G

Productivity.be - Op de Hannover Messe werd een demonstratie gegeven van Profinet IO over een privaat 5G netwerk. Dat biedt nieuwe opportuniteiten voor mobiele devices zoals AGV’s omdat die in een draadloos sensornetwerk niet langer elk over een eigen controller moeten beschikken.


Stap in via de motorkop

Productivity.be - Voor engineers in productontwikkeling is het een droom die uitkomt: kunnen rondwandelen in een product om alle aspecten vanuit eender welke hoek te kunnen bekijken. Met de Engineering Hub heeft Daimler Protics een Virtual Reality omgeving ontwikkeld die dat mogelijk maakt. De oplossing werd voorgesteld op de Hannover Messe met een introductieaanbod dat nieuwe gebruikers een half jaar gratis laat experimenteren.


Bosch Rexroth wint Hermes Award met onderwater actuator

Productivity.be - Op de eerste dag van de Hannover Messe Digital Edition werd de Hermes Award uitgereikt, die dit jaar gaat naar Bosch Rexroth voor het ontwikkelen van de eerste SIL 3 elektrische actuator voor onderwater installaties, met name in de offshore olie en gassector. De SVA R2, waarbij SVA staat voor Subsea Valve Actuator, biedt een preciezere bediening met een lager energieverbruik.


Production Level 4 demonstrator

Productivity.be - De Hannover Messe Digital Edition had voor de liefhebbers van de fabriek van de toekomst een primeur met de Production Level 4 demonstrator. Met de nieuwe demofabriek bouwt SmartFactory verder op de ervaringen die het opdeed met de Industrie 4.0 demonstrator die jarenlang een van de blikvangers was op de Hannover Messe.


Omlox: nieuwe standaard voor lokalisatie wint Hermes award

Productivity.be - Met omlox heeft Trumpf in een samenwerking met een 60-tal andere bedrijven een nieuwe standaard ontwikkeld voor positioneringstoepassingen. Die moet het eenvoudiger maken om in logistieke toepassingen een overzicht te houden over waar AGV’s en andere machines maar ook producten zich bevinden. De standaard werd op de Hannover Messe Digital Days bekroond met de Hermes award. (updated)


Hannover Messe Digital Days

Productivity.be - Deutsche Messe organiseert op 14 en 15 juli met Digital Days een online event in de sfeer van de Hannover Messe die dit jaar omwille van het coronavirus geannuleerd moest worden. Meer dan 200 sprekers nemen er deel aan rondetafelgesprekken en presentaties van innovatieve oplossingen.


Hannover Messe uitgesteld

Productivity.be - Deutsche Messe heeft beslist om de Hannover Messe, die normaal gezien in April plaats vindt, uit te stellen tot de week van 13 juli. Anders hadden zich omwille van het coronavirus heel wat maatregelen opgedrongen die voor bezoekers, standhouders en andere stakeholders onaangenaam geweest zouden zijn, stellen organisatoren Deutsche Messe, VDMA en ZVEI in een mededeling.


Open Neural Network Exchange (ONNX)

Productivity.be - Het Open Neural Network Exchange (ONNX) bestandsformaat maakt het mogelijk om AI modellen naadloos over te zetten van de omgeving waarin ze getraind zijn naar een Windows PC of andere controller. Het is daarmee een van de essentiële tools om machine learning ook in industriële toepassingen ingang te laten vinden.


Model voorspelt levensduur van hybride lagers

Productivity.be - SKF heeft een naar eigen zeggen revolutionair model ontwikkeld dat de levensduur van hybride lagers kan voorspellen. Dankzij dat Generalized Bearing Life Model kunnen gebruikers evalueren of het de moeite loont om de extra investering in dit type van lagers te maken.


5G Arena toont potentieel van nieuwe mobilofoniestandaard

Productivity.be - De rol die 5G mogelijks zal spelen als allesomvattend netwerk voor de industrie kan nauwelijks overschat worden. Dat werd op de Hannover Messe nog maar eens bewezen in de 5G Arena waar dagelijks demonstraties en lezingen gehouden werden. Tegelijk werd echter ook duidelijk dat er nog heel wat water door de Leine zal stromen eer 5G op de fabrieksvloer de standaard zal zijn.


Technologie ten dienste van mensen

Productivity.be - “Bedrijven spenderen veel geld aan consultants maar de beste consultants zijn de mensen die al tien of vijftien jaar dag na dag aan de productielijn staan. Geef hen de juiste tools en zij zullen efficiëntie en flexibiliteit creëren.” Dat zei Jürgen von Hollen, voorzitter van Universel Robots, tijdens de persvoorstelling van de Hannover Messe 2019.


Back to reality

Productivity.be - Met 210.000 bezoekers heeft de Hannover Messe er andermaal een bijzonder succesvolle editie opzitten. In de komende weken gaan we u op Productivity.be tal van nieuwigheden presenteren die op de beurs werden voorgesteld. Opvallend was wel dat de term Industrie 4.0 dit jaar veel minder prominent aanwezig was. Heeft de hype plaatsgemaakt voor realiteit?


Newsletter

News

Industrial AI Conference enters its second round

The Game Changer for Process Industries: Ethernet-APL

ACHEMA Opening: Strong call for international cooperation

Applied AI and Cutting-edge Technology Start-ups Dominate this Year’s 100 New Members of the World Economic Forum’s Technology Pioneers Community

KNAPP Integrates First Pocket Sorter in Pharma Logistics

ENEOS and PFN Begin World’s First AI-Based Autonomous Operation of Crude Oil Processing Unit


Agenda

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

13/11 - 14/11: Asset Performance Conference 2024, Flanders Meeting & Convention Center, Antwerpen

31/03/25 - 04/04/25: Hannover Messe, Hannover (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)