Kan ammoniak de waterstofeconomie helpen?

Onderzoekers aan het Fraunhofer IMM hebben een compacte reactor ontwikkeld om ammoniak om te zetten in waterstof en stikstof. Bedoeling is om duurzame energie op te slaan en te transporteren als vloeibare ammoniak en die met de reactor om te zetten in waterstof dat dan gebruikt kan worden als energiebron. De zogenaamde AMMONPAKTOR zal getoond worden op de Hannover Messe.

Een van de uitdagingen in de transitie naar duurzame energie is het opslaan en transporteren van elektrische energie die opgewekt wordt met windturbines en zonnepanelen. Als mogelijke oplossing hiervoor wordt gekeken naar het concept van power-to-X brandstoffen. Power-to-X verwijst naar de mogelijkheid om met de elektrische energie een stof X te synthetiseren die dan in een later stadium als brandstof of andere energiebron gebruikt kan worden.

De meest gekende X tot op heden is waterstof dat relatief eenvoudig geproduceerd kan worden door overtollige elektrische energie te gebruiken voor de elektrolyse van water. Het waterstof kan dan opgeslagen en getransporteerd worden, maar eenvoudig is dat niet want om de opslag compact te houden moet het gas vloeibaar gemaakt worden waarvoor een druk van 700 bar nodig is.

Om dat ongemak op te vangen kan met het waterstof vervolgens ammoniak gemaakt worden – een vluchtig gas dat al bij -33°C vloeibaar wordt en dus minder extreme omstandigheden nodig heeft voor opslag en transport.

Als brandstof is ammoniak dan weer niet geschikt, maar dat is waar de reactor van het Fraunhofer Instituut een oplossing voor biedt. Via een geschikte katalysator kan die het ammoniak weer opzetten in waterstof en stikstof. Dat mengsel kan dan weer wel als brandstof gebruikt worden of het kan in een volgende stap gezuiverd worden om terug pure waterstof te bekomen voor gebruik in brandstofcellen.

Het lijkt allemaal nog wat omslachtig maar volgens energiespecialisten is het absoluut noodzakelijk om al dit soort pistes te onderzoeken als we alle toepassingen die vandaag gebruik maken van fossiele brandstoffen op termijn willen aandrijven met alternatieve energie. Zo is het Fraunhofer IMM bijvoorbeeld betrokken bij het ShipFC project waarin een consortium momenteel een volledig op ammoniak gebaseerd systeem met brandstofcellen ontwikkelt voor gebruik in de scheepvaart.

De AMMONPAKTOR, zoals de nieuwe reactor voor het omzetten van ammoniak in waterstof en stikstof genoemd wordt, wordt van 17 tot 21 april getoond op de Hannover Messe.

© Productivity.be, 08/03/2023


Feel free to share

Newsletter

Agenda

27/03 - 31/03: 3D Delta Week

29/03: AM for Production, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

29/03 - 31/03: Machineering, Brussels Expo (B)

12/04 - 13/04: Lab Technology, Brabanthallen - 's-Hertogenbosch (Nl)

12/04 - 13/04: Food Technology, Brabanthallen - 's-Hertogenbosch (Nl)

17/04 - 21/04: Hannover Messe, Hannover (D)

24/05 - 25/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

07/06 - 08/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

18/09 - 23/09: EMO, Hannover (D)

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)