Fraunhofer

www.fraunhofer.de/en.html

Serieproductie in 3D printen voor de automobielindustrie

Productivity.be - Het Fraunhofer Instituut voor Lasertechnologie heeft de resultaten bekendgemaakt van een drie jaar durend project waarin twee lijnen voor de serieproductie van 3D geprinte componenten in metaal ontwikkeld werden. Die lijnen zijn nu operationeel bij BMW in MŁnchen en GKN Powder Metallurgy in Bonn, met een productiecapaciteit van 50.000 componenten per jaar.


Fraunhofer ILT en TRUMPF werken samen aan Laser Material Deposition

Productivity.be - De Duitse onderzoeksinstelling Fraunhofer ILT (Institute for Laser Technology) en fabrikant van lasersystemen TRUMPF hebben aangekondigd samen een labo te bouwen voor de ontwikkeling van industriŽle applicaties van Laser Material Deposition. Met de samenwerking hoopt Fraunhofer de technologietransfer van zijn onderzoek naar de industrie te kunnen verbeteren.


Extreme High Speed Laser Application (EHLA)

Productivity.be - Extreme High Speed Laser Application (EHLA) is een variant van laser cladding waarbij hogere snelheden bereikt kunnen worden door het smeltbad in het substraat beperkt te houden. Dat is dan weer mogelijk door het toevoegmateriaal in de laserstraal te smelten, nog voor het het substraat bereikt. Het voordeel is niet alleen een hogere snelheid maar ook de beperkte warmte-invloeden.


Wat is een machine-economie?

Productivity.be - In een nieuwe white paper met als titel ďThe Advance of the Machines - Vision and Implications of a Machine EconomyĒ kijken wetenschappers van het Fraunhofer Instituut naar het Internet of Things, de blockchain en artificiŽle intelligentie en wat de combinatie van deze technologieŽn mogelijk maakt. Aan hippe termen dus geen gebrek, maar wat bedoelt men eigenlijk met die nieuwe term Ė de machine-economie?


Compacte radarsensor op 300 GHz

Productivity.be - Nu radars op 80 GHz volop ingang vinden in industriŽle toepassingen staat een volgende generatie eraan te komen waarbij gefocust wordt op 300 GHz. Dat leidt niet alleen tot nauwkeurigere metingen maar ook tot een verdere miniaturisatie die de creatie van matrices met meerdere meetpunten mogelijk maakt.


AIfES: machine learning voor sensoren

Productivity.be - Machine learning is een concept dat vaak gelinkt wordt aan big data en de cloud, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. Onderzoekers aan het Fraunhofer Instituut hebben met AIfES een conept ontwikkeld om machine learning toe te passen in embedded systemen. De bibliotheek maakt het mogelijk om compacte neurale netwerken op te zetten in sensoren en andere devices.


Interactieve controle van robots

Productivity.be - Onderzoekers aan het Fraunhofer IWU presenteren op de Hannover Messe een nieuwe, interactieve manier om met industriŽle robots om te gaan. Daarbij maakt de robot gebruik van 3D cameraís om de intenties van operatoren vlakbij te interpreteren Ė een beetje naar analogie met gelijkaardige systemen op spelconsoles.


Just Another Bar Code (JAB)

Productivity.be - Just Another Bar Code mag dan wel als een grapje klinken Ė deze nieuwe driedimensionale barcode draagt het keurmerk van de federale overheidsdienst voor informatiebeveiliging in Duitsland. De code zal onder meer gebruikt worden voor de cryptografische beveiliging van papieren documenten.


Sensoren op basis van radar met millimetergolven

Productivity.be - Optische sensoren zoals lasers worden veelvuldig ingezet voor afstandsmetingen en aanwezigheidsdetectie, maar hebben het nadeel dat ze in omgevingen met veel mist, rook of stof niet altijd betrouwbaar zijn. Het Fraunhofer instituut heeft daarvoor een oplossing bedacht: een sensor op basis van radar met millimetergolven.


CassaMobile: mobiele fabriek in container

Productivity.be - Een consortium van bedrijven onder leiding van het Duitse Fraunhofer Instituut heeft in het kader van een Europees onderzoeksproject een fabriek in een container ontwikkeld. De zogenaamde CassaMobile is bedoeld om snel te kunnen worden ingezet, dicht bij de klant.


Kan je storingen horen?

Productivity.be - Met alle technieken die er vandaag zijn om informatie over een plant op de schermen in de controlekamer te krijgen, blijft er een belangrijke reden om operatoren in de field te hebben: ervaren technici horen wanneer er iets fout zit. Fraunhofer heeft een techniek ontwikkeld om ook dat aspect van diagnose te digitaliseren.


Mobiele freesmachine voor vliegtuigbouw

Productivity.be - In de vliegtuigbouw worden heel wat verspanende bewerkingen nog manueel gedaan omdat de bewerking van grote, lichtgewicht materialen veel flexibiliteit vereist en moeilijk te automatiseren is. Een industrieel consortium onder leiding van het Fraunhofer Institute for Manufacturing Technology and Advanced Materials heeft nu een mobiele robot ontwikkeld voor deze veeleisende toepassing.


Agenda

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)

21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo

27/09 - 30/09: Micronora, BesanÁon (F)