Just Another Bar Code (JAB)

Just Another Bar Code mag dan wel als een grapje klinken – deze nieuwe driedimensionale barcode draagt het keurmerk van de federale overheidsdienst voor informatiebeveiliging in Duitsland. De code zal onder meer gebruikt worden voor de cryptografische beveiliging van papieren documenten.

Just Another Bar Code (JAB code) is een mooi voorbeeld van wat wel eens een driedimensionale barcode genoemd wordt. Ze bestaat uit een matrix waarin aan elke pixel een extra dimensie toegevoegd wordt door met kleuren te werken. Daardoor kan de code veel meer data bevatten dan een klassieke matrix code in zwart/wit.

Om de code te lezen is een imaging scanner met beeldverwerking nodig. Dat klinkt ingewikkeld maar kan tegenwoordig ook gewoon met de camera van een smart phone en een appje.

Kleurenpallet

Wat opvallend is aan de JAB code, die ontwikkeld werd aan het Fraunhofer Instituut, is de uitgebreide flexibiliteit waarbij de code aangepast kan worden aan de hoeveelheid data die men wil opslaan. Zo kan de gebruiker kiezen om met 8, 64 of 256 kleuren te werken. Het spreekt voor zich dat de datacapaciteit toeneemt met het aantal kleuren maar dat de betrouwbaarheid van het lezen negatief beïnvloed zou kunnen worden. Op een vaste positie in de code wordt het kleurenpallet weergegeven. Dat wil zeggen dat al de gebruikte kleuren er naast elkaar geprint staan voor referentie bij het uitlezen van de rest van de code.

Een tweede punt van flexibiliteit is de grootte van de JAB code, die eveneens aangepast kan worden aan de noden. In elke code zit een zogenaamd master symbool – een vierkant of rechthoek die herkenbaar is door een vast vinderpatroon. Aan dat master symbool kunnen een onbeperkt aantal slave symbolen toegevoegd worden om meer data toe te voegen. In principe kan de code dus oneindig groot worden.

Encoder modes

Het derde aspect inzake flexibiliteit is dat de JAB code meerdere encoder modes kent, waartussen binnen een code ook afgewisseld kan worden. In “lowercase mode”, bijvoorbeeld, zijn enkel de 26 kleine letters uit het alfabet en een spatie beschikbaar. waardoor men slechts 5 bits nodig heeft om elke letter voor te stellen. Als men dan toch een hoofdletter wil weergeven, wordt eerst via een bepaald patroon naar uppercase mode overgeschakeld waarna de volgende 5 bits de gewenste hoofdletter weergeven.

Het gebruik van deze modes maakt een aanzienlijke datacompressie mogelijk. Naast de modes voor hoofdletters en kleine letters zijn er ook modes voor cijfers, punctuatie en speciale symbolen. Bovendien is er een alfanumerieke mode die wel meer bits per karakter gebruikt maar globaal zuiniger is voor teksten waarin anders voortdurend geswitcht zou moeten worden tussen de verschillende modes.

De code werd ontwikkeld op vraag van de federale overheidsdienst voor informatiebeveiliging in Duitsland. Die wil het gebruik ervan promoten om papieren documenten zoals contracten en testamenten te beveiligen door de tekst van het document ook nog eens als JAB code af te printen op datzelfde document. Stiekeme wijzigingen achteraf worden dan zo goed als onmogelijk.

De illustratie bij dit artikel is de volledige tekst van het artikel, weergegeven in JAB code met 8 kleuren.

jabcode.org

© Productivity.be


Feel free to share

Newsletter

News

EtherNet/IP Concurrent Connections for Critical Applications Now Available with CIP Safety

Demand for machine tools has stalled

Preventative Maintenance: Pulling Out All The Stops

Emerson Digital Experience Center Helps Manufacturers Realise Safety, Productivity and Sustainability Improvements

Flexible beam-shaping platform optimizes LPBF processes

Climate-Friendly Electricity Derived from Ammonia


Agenda

19/11 - 22/11: Formnext, Frankfurt am Main (D)

31/03/25 - 04/04/25: Hannover Messe, Hannover (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)