Extreme High Speed Laser Application (EHLA)

Extreme High Speed Laser Application (EHLA) is een variant van laser cladding waarbij hogere snelheden bereikt kunnen worden door het smeltbad in het substraat beperkt te houden. Dat is dan weer mogelijk door het toevoegmateriaal in de laserstraal te smelten, nog voor het het substraat bereikt. Het voordeel is niet alleen een hogere snelheid maar ook de beperkte warmte-invloeden.

Laser cladding – of Laser Metal Deposition (LMD) – is een veel gebruikte technologie in oppervlaktebehandeling, bijvoorbeeld om een chroomlaag aan te brengen op een metalen substraat.

Het voordeel van LMD ten opzichte van andere coatingtechnieken is dat ze een goede hechting garandeert. Nadelen zijn de beperkte snelheid en de nadelige invloed die het inbrengen van warmte kan hebben op het substraat.

Extreme High Speed Laser Application (EHLA), of Extreme high-speed Laser Material Deposition, ontwikkeld aan het Fraunhofer ILT, biedt daarop een antwoord.

Veel dunnere coatings

Bij laser cladding wordt een laser gebruikt om op het substraat lokaal een smeltbad te creëren. Tegelijk wordt aan dat smeltbad het coatingmateriaal als een poeder of met een draad toegevoegd. De warmte van het bad doet het nieuwe materiaal smelten zodat beide na afkoeling één geheel vormen.

Bij Extreme High Speed Laser Application (EHLA) wordt dat proces versneld door het coatingmateriaal al in de laserstraal toe te voegen, boven het substraat. Het materiaal is dan al gesmolten tegen dat het het substraat bereikt, waardoor er minder energie nodig is in het smeltbad zelf. Minder energie wil zeggen dat de laser minder tijd nodig heeft en dat het proces dus sneller gaat. Tegelijk worden ook de warmte-invloeden op het substraat beperkt.

Een bijkomend voordeel is dat met de methode veel dunnere coatings gerealiseerd kunnen worden, veel dunner dan bij laser cladding. Coatings van niet meer dan 20µm kunnen gerealiseerd worden. Extreme High Speed Laser Application (EHLA) kan daardoor ook een aanzienlijke besparing opleveren in materiaalkost.

© Productivity.be


Feel free to share