Fraunhofer ILT en TRUMPF werken samen aan Laser Material Deposition

De Duitse onderzoeksinstelling Fraunhofer ILT (Institute for Laser Technology) en fabrikant van lasersystemen TRUMPF hebben aangekondigd samen een labo te bouwen voor de ontwikkeling van industriŽle applicaties van Laser Material Deposition. Met de samenwerking hoopt Fraunhofer de technologietransfer van zijn onderzoek naar de industrie te kunnen verbeteren.

Het is toch vrij uitzonderlijk dat een onderzoeksinstelling en een commercieel bedrijf een dergelijke vergaande samenwerking opzetten. Maat volgens het Fraunhofer ILT en TRUMPF biedt het talrijke voordelen voor bedrijven die met de technologie aan de slag willen.

De technologie, dat is hier Laser Metal Deposition (LMD) Ė een methode die gebruikt wordt om coatings aan te brengen en herstellingswerken aan componenten uit te voeren. Fraunhofer ILT geldt als een expert in LMD en is ook de uitvinder van het High-speed Laser Material Deposition proces (EHLA).

Zodra industriŽle bedrijven met deze technologieŽn aan de slag willen, stellen ze zich niet alleen vragen bij de processen, stelt men bij Fraunhofer, maar ook bij de stabiliteit en geschiktheid van de componenten die bij de implementatie gebruikt worden.

In het nieuwe labo is het daarom de bedoeling om volledige toepassingen te ontwikkelen waarin niet alleen de processen uitgewerkt worden maar waarin ook de componenten die daarbij gebruikt worden, geselecteerd worden. Voor die componenten tekent TRUMPF, dat als laserfabrikant evenzeer uitgebreid ervaring heeft met Laser Material Deposition.

Het nieuwe labo zal in de lente van 2022 operationeel zijn.

© Productivity.be, 19/01/2022, Foto: TRUMPF


Feel free to share

Newsletter

Agenda

07/06 - 08/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

27/06 - 30/06: Automatica, MŁnchen (D)

18/09 - 23/09: EMO, Hannover (D)

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, DŁsseldorf (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)