Technologie ten dienste van mensen

ďBedrijven spenderen veel geld aan consultants maar de beste consultants zijn de mensen die al tien of vijftien jaar dag na dag aan de productielijn staan. Geef hen de juiste tools en zij zullen efficiŽntie en flexibiliteit creŽren.Ē Dat zei JŁrgen von Hollen, voorzitter van Universel Robots, tijdens de persvoorstelling van de Hannover Messe 2019.

Veranderingen zijn er altijd geweest, stelt JŁrgen von Hollen van Universal Robots, maar vandaag staan we toch wel voor een aantal zeer specifieke uitdagingen. Er is ontzettend veel gaande wat de markt onstabiel maakt, waardoor het moeilijk is om voorspellingen te doen. In het managen van risico en onzekerheid is flexibiliteit een cruciale factor. En in het creŽren van die flexibiliteit speelt op zijn beurt de mens een centrale rol.

De laatste 20 jaar waren technologische ontwikkelingen in de industrie voornamelijk gericht op het minimaliseren van de nood aan mensen met als ultieme doel zogenaamde lights-out manufacturing, zegt von Hollen. Voor de uitdagingen van vandaag is dat geen oplossing meer. Automatisering gaat nu over het empoweren van mensen zodat ze de efficiŽntie en flexibiliteit kunnen realiseren die bedrijven nodig hebben om competitief te zijn in een globale markt.

Kleine en middelgrote bedrijven

In dat verhaal situeert hij uiteraard ook de collaborative robots van zijn eigen bedrijf. Die machines zijn bij uitstek te beschouwen als tools die mensen kunnen helpen om hun doelstellingen te realiseren. In die zelfde zin moeten ook artificiŽle intelligentie en machine learning gezien worden als tools ten dienste van de mensen, meent von Hollen.

Een belangrijke trend die de voorzitter van Universel Robots verder aanhaalt, is dat ook kleine en middelgrote bedrijven steeds meer invloed ondervinden van de globalisering. Universal Robots werd volgens hem opgericht vanuit het principe dat grote bedrijven een aanzienlijk voordeel hebben over kleine en middelgrote bedrijven omdat ze meer ingenieurs, kapitaal en resources hebben. Nieuwe oplossingen zoals collaborative robots veranderen dat en geven ook kleine en middelgrote bedrijven de technologie die vandaag relevant is om competitief te zijn.

Op de Hannover Messe, dat dit jaar ďIntegrated Industry - Industrial IntelligenceĒ als thema koos, komen heel wat technologieŽn aan bod die volgens JŁrgen von Hollen in een zelfde context gezien moeten worden. Technologie als enabler van flexibiliteit, die door mensen gerealiseerd wordt.

© Productivity.be, 28/01/2019, Foto: Deutsche Messe


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen