Model voorspelt levensduur van hybride lagers

SKF heeft een naar eigen zeggen revolutionair model ontwikkeld dat de levensduur van hybride lagers kan voorspellen. Dankzij dat Generalized Bearing Life Model kunnen gebruikers evalueren of het de moeite loont om de extra investering in dit type van lagers te maken.

Het principe van de digital twin, waarmee de real-life performantie van componenten en assemblages gesimuleerd en getest kan worden in een virtuele wereld heeft zich met het nieuwe model doorgetrokken naar de wereld van hybride lagers.

Het simuleren van lagers is echter geen vanzelfsprekendheid gebleken. SKF startte de ontwikkeling van het Generalized Bearing Life Model al in 2012 en een eerste versie werd al in 2015 getoond op de Hannover Messe. Vorige maand kon een volledige functionerende versie gelanceerd worden.

Klanten van SKF kunnen het model raadplegen op de website onderaan dit artikel. Een meer geavanceerde versie kan in specifieke projecten met klanten aangeboden worden.

Hybride lagers

Hybride lagers zijn lagers waarvan de ringen in staal en de rollende elementen in een kunststof gemaakt zijn. In het geval van SKF is die kunststof silicon nitride (Si3N4).

Een direct gevolg van het gebruik van rollende elementen in kunststof is dat beide ringen elektrisch geÔsoleerd worden van elkaar wat ze geschikt maakt voor het gebruik in motoren.

Hybride lagers hebben doorgaans ook een langere levensduur, onder meer omdat de rollende elementen lichter zijn en minder opwarming door wrijving veroorzaken.

Het voordeel van die langere levensduur moet echter afgewogen worden tegen de hogere investeringskost, en het is precies dat wat het nieuwe model van SKF nu voor het eerst mogelijk maakt.

www.skfbearingselect.com

© Productivity.be, 31/07/2019


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen