Smart Flex Effector geeft robots “the human touch”


De Smart Flex Effector van Bosch Rexroth heeft op de Hannover Messe de prestigieuze Hermes award gewonnen. Het toestel is ontworpen om robots meer adaptief te maken en ze zo doende een human touch te geven. Met zes vrijheidsgraden kan de effector als een schakelende meettaster op een coördinatenmeetmachine de positie van objecten in zijn omgeving precies detecteren.

Hoewel de bovenstaande video niet helemaal aangeeft hoe de Smart Flex Effector werkt is in het begin wel duidelijk te zien hoe het uiteinde van het toestel kan bewegen en kantelen. Elk van die zes assen kan de effector loslaten of vastzetten. Wanneer de assen losgelaten worden, kunnen ze gebruikt worden als een meettaster, wat de robotsturing in staat stelt om de locatie van objecten zeer precies te detecteren. Op basis daarvan kan de positionering van de robot vervolgens bijgestuurd worden om objecten heel precies te grijpen of andere taken uit te voeren.

Volgens de ontwikkelaars bij Bosch Rexroth is de tool daardoor in staat om de feedback loop te imiteren die wij als mensen ook impliciet gebruiken om bijvoorbeeld delicate voorwerpen te grijpen. Door te spelen met de beperkte bewegingsruimte van de zes assen kan de robot ook heel precieze taken uitvoeren zoals het vastklikken van objecten in assemblageprocessen. De subtiele beweging van kantelen en drukken kan de effector imiteren door de verschillende assen in de gewenste volgorde te activeren.

De Smart Flex Effector werd bij de start van de Hannover Messe bekroond met de Hermes award – een prijs voor industriële innovatie die elk jaar wordt uitgereikt door een vakjury. De twee andere genomineerden waren ACS Climatics en Beckhoff.

© Productivity.be, 25/04/2023


Feel free to share

Newsletter

Agenda

07/06 - 08/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

27/06 - 30/06: Automatica, München (D)

18/09 - 23/09: EMO, Hannover (D)

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)