ChatGPT doet zijn intrede in de industrie

Met alle aandacht die er de laatste tijd is voor ChatGPT stond het er al een beetje aan te komen, maar sinds de Hannover Messe is het ook officieel: ChatGPT doet zijn intrede in de industrie. De toepassing van artificiële intelligentie kan niet alleen gebruikt worden bij het communiceren in teams en het documenteren maar ook bij het genereren en optimaliseren van code om machines aan te sturen.

ChatGPT is allicht de meest gekende toepassing in een relatief nieuw domein van artificiële intelligentie dat generatieve AI of large language models genoemd wordt. De benaming “generatieve AI” verwijst naar het soort applicaties waarin AI gebruikt wordt om nieuwe dingen te creëren.

De naam “large language models” slaat op de technologie onder de motorkap waarin “large” echt wel het sleutelwoord is. Zoals beschreven in De doorbraak van generatieve AI lijken de nieuwe tools hun indrukwekkende performantie vooral te danken te hebben aan het feit dat veel grotere modellen gebruikt worden dan ooit tevoren. Daardoor zijn de tools in staat om na het trainen op grote hoeveelheden data een veel beter inzicht te verwerven in de vele nuances en referenties die eigen zijn aan ons taalgebruik.

Spraakherkenning

Op de Hannover Messe kondigden Siemens en Microsoft aan dat er een integratie komt van de Siemens Teamcenter software voor Product Lifecycle Management (PLM) met de Teams collaboratiesoftware van Microsoft. Een concreet gevolg hiervan is dat de Azure OpenAI Service daarmee beschikbaar wordt in de Teamcenter software.Microsoft heeft als investeerder in OpenAI een deal met hen om ChatGPT aan te bieden in Azure.

Gebruikers kunnen hierdoor onder meer op een zeer eenvoudige manier via spraakberichten rapporten aanmaken wanneer ze een of andere opmerking willen documenteren of rapporteren. Het is een gekende problematiek in de industrie dat veel nuttige feedback verloren gaat omdat de procedures om opmerkingen te documenteren en te communiceren vaak te omslachtig zijn. Met deze nieuwe oplossing wil men daaraan tegemoet komen. Een bijkomend voordeel is dat iedereen zijn feedback in zijn eigen taal mag dicteren, waarna de berichten automatisch door de software vertaald worden.

Een toepassing die echter nog veel meer tot de verbeelding spreekt is het genereren en optimaliseren van code voor PLC’s. Op de Hannover Messe gaven Microsoft en Siemens al een demonstratie van wat er op dat vlak mogelijk is. Een programmeur kan daarbij in zijn eigen taal aan ChatGPT vragen om bijvoorbeeld een stukje code te genereren dat een bepaalde functie uitvoert. Men zou de generatieve AI ook kunnen vragen om een fout in bestaande software op te sporen.

Chat client

Ook Beckhoff pakte op de Hannover Messe uit met een oplossing om ChatGPT in te schakelen bij het programmeren van industriële toepassingen. Beckhoff ontwikkelde een TwinCAT Chat Client voor de TwinCAT XAE engineering omgeving. Daardoor krijgen programmeurs een dialoogvenster waarin ze met ChatGPT kunnen communiceren om zaken op te zoeken maar ook om de AI voorbeelden te laten creëren van stukjes code of volledige functieblokken. De client is geïntegreerd via de Automation Interface wat het mogelijk maakt om de gegenereerde code direct te importeren of om in de andere richting code ter beschikking te stellen van de AI, bijvoorbeeld om fouten op te sporen.

De vraag die zich daarbij uiteraard stelt is of de mogelijkheden van toepassingen zoals ChatGPT niet overschat worden en of het wel wenselijk is om machines door een dergelijke bot te laten programmeren. Hans Beckhoff gaf op de persconferentie van Beckhoff in Hannover een goed antwoord door aan journalisten te zeggen dat als zij teksten door ChatGPT zouden laten schrijven, dat ze die dan ook maar beter grondig kunnen nalezen alvorens ze te publiceren. Dat is bij code uiteraard niet anders.

ChatGPT als assistent

Overigens dient gezegd dat ChatGPT wel degelijk in staat is om computerprogramma’s te genereren, al gaat dat niet zonder horten of stoten. Op sociale media duiken regelmatig verhalen op van programmeurs die de toepassing gebruiken als een soort assistent om voorbeelden te creëren van code om te zien hoe bepaalde dingen te doen. In onderstaande video gaat men nog een stap verder door ChatGPT een volledig spelletje te laten programmeren.

De clue bij dit alles is dat programmeertalen voor een Large Language Model een dankbaar onderwerp blijken te zijn omdat programmeertalen bij uitstek vrij direct zijn. Subtiliteiten zoals ironie en sarcasme zullen er zelden tot misverstanden leiden.

In een wereld waarin programmeurs zich steeds meer profileren als hackers die zeer handig zijn in het verzamelen en combineren van allerlei stukjes code om tot een toepassing te komen, lijkt het logisch dat ChatGPT vrij snel een vaste waarde in de tool box kan en zal worden. De tweede video onderaan geeft vanuit de praktische ervaring van een programmeur een goed beeld van wat dat vandaag precies kan inhouden.© Productivity.be, 02/05/2023, Foto: Microsoft


Feel free to share

Newsletter

Agenda

07/06 - 08/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

27/06 - 30/06: Automatica, München (D)

18/09 - 23/09: EMO, Hannover (D)

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)