Proximus en Orange ruilen Huawei in voor Nokia

Volgens het nieuwsagentschap Reuters hebben Proximus en Orange BelgiŽ een deal gesloten met Nokia voor de verdere uitbouw van hun 5G-netwerk, ten koste van hun vroegere huisleverancier Huawei. Daarmee zou toegegeven zijn aan druk van de VS dat de Chinese leverancier verdenkt van mogelijke spionage.

De komst van 5G is al langer een spannend verhaal, niet alleen voor consumenten en de industrie, die een performant netwerk in het vooruitzicht gesteld wordt, maar ook voor de leveranciers die het allemaal moeten waarmaken. De grote spelers in dat verhaal zijn de Europese bedrijven Nokia en Ericsson en de Chinese aanbieders Huawei en ZTE.

De eerste spanningsboog in het verhaal is de technische uitdaging want het vooropstellen van scherpe specificaties is ťťn ding Ė ze nadien ook effectief realiseren een ander. Hoewel er over de prestaties van 5G meestal gesproken wordt als een Ďfait accomplií is er vandaag nog geen definitieve standaard. De reden hiervoor is dat er nog volop gewerkt wordt aan de technologie. Pilootprojecten tot nu toe zijn gesloten systemen met netwerkapparatuur en devices die op elkaar afgestemd zijn.

Bovenop de competitie om de technische uitdagingen waar te maken draagt ook de commerciŽle benadering van de grote spelers bij tot de spanning in het verhaal. In deze fase van de hype worden heel wat deals afgesloten voor pilootprojecten en voor de fabrikanten van netwerkapparatuur is het belangrijk om grote namen aan de haak te slaan. Dat zijn goede referenties om ook anderen te overtuigen maar elk pilootproject zou uiteraard ook de kiem kunnen zijn voor een samenwerking bij de verdere uitrol van de netwerken. De grote spelers lijken momenteel financieel wat onder druk te staan wat ze voor een deel toeschrijven aan de sterke competitie om projecten binnen te halen.

En dan is er dus nog het politieke luik met voorop de VS dat in zijn gespannen relaties met China de oorlog verklaard heeft aan Huawei. De VS wil niet dat de Chinezen onze netwerkapparatuur beheert en daardoor aan de bron zou zitten bij mogelijk spionage.

BelgiŽ tot aandachtspunt van de VS

Reuters meent te weten dat die politieke druk een rol gespeeld heeft bij de beslissing van Proximus en Orange BelgiŽ om Huawei in te ruilen voor Nokia voor de uitbouw van hun 5G infrastructuur. Beide telecombedrijven delen dezelfde infrastructuur. De deal met Nokia gaat over de zendapparatuur van het netwerk. Voor de backbone wordt een beroep gedaan op Ericsson.

De nieuwe deal krijgt veel aandacht omdat BelgiŽ een van de eerste landen zou zijn waar een dergelijke omschakeling plaatsvindt. De aanwezigheid van het NAVO hoofdkwartier en de Europese instellingen hadden de telecommarkt in BelgiŽ tot een aandachtspunt gemaakt van de VS.

Telenet, dat momenteel samenwerkt met netwerkleverancier ZTE, heeft volgens het bericht van Reuters nog geen beslissing genomen.

Eerder waren er al berichten over gelijkaardige wijzigingen waarbij Nokia en Ericsson deals van Huawei wist af te snoepen in Canada en Groot-BrittanniŽ. Regelmatig duiken er ook geruchten op dat de Amerikaanse president achter de schermen zou werken om Nokia of Ericsson in Amerikaanse handen te krijgen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

© Productivity.be, 14/10/2020


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen