Nieuwe “process node” meet en regelt debiet

Krohne en Samson hebben vorige week in Frankfurt onder de naam FOCUS-ON een nieuwe joint-venture voorgesteld die intelligente “process nodes” wil ontwikkelen voor de procesindustrie. Het eerste toestel wordt een combinatie van debietmeter en regelklep die dankzij geďntegreerde intelligentie de ambitie heeft om zichzelf autonoom te kunnen optimaliseren.

Het concept van intelligente process nodes doet al langer de ronde in studies rond Industrie 4.0. Een van de ambities voor de fabriek van de toekomst is dat ze veel autonomer kan werken. Voor de procesindustrie veronderstelt dit dat er intelligente modules komen die sensoren, actuatoren en intelligentie combineren. Men wil dan dat het bijvoorbeeld volstaat om aan zo’n module te zeggen dat men een bepaald debiet wil op een bepaald punt in het proces. De module moet dan de actoren hebben om dat waar te maken en uiteraard de sensoren en regelkringen die de actuatoren kunnen aansturen.

Met de nieuwe joint-venture onder de naam FOCUS-ON gaan Krohne en Samson samenwerken om dat soort modules te ontwikkelen. Beide bedrijven hebben al een jarenlange samenwerking, vooral inzake marketing en events. Nu willen ze hun kennis bundelen om een nieuwe generatie oplossingen te realiseren.

Het eerste toestel wordt een combinatie van debietmeter en regelklep. Volgens Krohne en Samson is dat meteen ook ’s werelds eerste intelligente process node voor Industrie 4.0.

Op het eerste zicht kan men zeggen dat de integratie van beide toestellen een vereenvoudiging met zich meebrengt, maar de ambitie gaat veel verder. De integratie van actuator, sensoren en regelkring creëert immers nieuwe mogelijkheden in diagnose en optimalisatie. Het toestel zal bijvoorbeeld in staat zijn om cavitatie in de klep te herkennen en de parameters in dat geval via de regeling ook meteen aan te passen zodat slijtage vermeden kan worden. FOCUS-ON wil ook artificiële intelligentie in de toestellen inbouwen zodat ze procescondities kunnen herkennen en hun regeling daar autonoom kunnen aan aanpassen.

Begin 2020 wordt het nieuwe toestel op de markt gebracht.

© Productivity.be, 24/09/2019, Foto: André Boer (KROHNE) en Kavreet Bhangu (SAMSON)


Feel free to share


3D printen

Productoverzichten:
Machines voor plasticsMachines voor metaal
Technologieën:
FDMSLASLSSLMBJMJDEDEBM
Populair in 3D printen:
Barstjes in 3D printermarkt?
Design voor additive manufacturing
Afwerking van 3D geprinte werkstukken


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen