Volvo Group Belgium pionier met zero-emissie mobiliteitshub in Gent

Volvo Group België kondigt, in samenwerking met Air Products en Milence, de intentie aan om een zero-emissie mobiliteitshub te ontwikkelen op haar Gentse site, en zet zo de volgende stap in haar duurzame transformatie. De ambitie van Volvo Group is dat tegen 2030, 35% van de verkoop van producten volledig elektrisch is, en om net-zero te zijn in haar waardeketen tegen 2040.

De komst van een zero-emissie mobiliteitshub op de Gentse site is opnieuw een mijlpaal en biedt een antwoord op de vraag van de transportsector naar meer infrastructuur en laadoplossingen. De mobiliteitshub komt er in samenwerking met Milence - de joint venture voor laadinfrastructuur tussen Daimler Truck, de TRATON GROUP en de Volvo Group – en wereldleider op het gebied van waterstof, Air Products. Dankzij de combinatie van elektrisch laden en waterstof tanken, wordt een oplossing aangeboden die klaar is voor de toekomst.

Afhankelijk van de lopende haalbaarheidsstudie en de toekenning van vergunningen, is de start van de werkzaamheden gepland voor eind 2024. In een eerste fase zullen er 7 laadstations worden aangelegd voor elektrisch laden, beheerd door Milence. Deze worden verwacht in de loop van 2025. Air Products is van plan om een grootschalig waterstoftankstation met opslag van vloeibare waterstof te bouwen en in de loop van 2026 in gebruik te nemen.

De Gentse site van Volvo Group is als sinds 2007 CO2-neutraal, wat betekent dat het enkel 100% hernieuwbare energie gebruikt. Met de komst van de mobiliteitshub, neemt de Gentse site een volgende stap en kan het, als grote logistieke hub, nog meer gaan inzetten op de verduurzaming van het transport van en naar de site. De mobiliteitshub, gesitueerd achter de afrit Schansakker (R4), zal publiek toegankelijk zijn voor het zware vrachtwagenverkeer. “Dit project ligt me nauw aan het hart.

‘Shaping the world we want to live’, Volvo Group’s visie op de toekomst van transport, is voor mij een grote drijfveer om elke dag opnieuw vol energie en goesting naar het werk te gaan. Met de komst van de mobiliteitshub nemen we opnieuw een stap in de duurzame transformatie van onze site. Dankzij de combinatie van elektrisch laden en waterstof tanken, dragen we ons steentje bij aan een groenere toekomst voor de transportsector en kunnen we nog meer inzetten op het verduurzamen van de toeleveringsketen van en naar het magazijn en de vrachtwagenfabriek.”- Koen Leemans, VP Volvo Trucks Gent.

Roel Vissers, Growth Lead Milence: "Bij Milence erkennen we het belang van samenwerking met belangrijke partners om de reis naar duurzaam wegtransport in Europa te versnellen en we zijn verheugd om bij te dragen aan de ontwikkeling van deze zero-emissie hub in Gent. Dit project is erg belangrijk omdat het laadinfrastructuur en een belangrijk logistiek knooppunt met elkaar verbindt, wat essentieel is om een vlotte overgang naar elektrificatie voor zware voertuigen te vergemakkelijken.

"We zijn trots dat we ons HRS-project kunnen ontwikkelen op het grondgebied van Volvo Group en dat we geselecteerd zijn als waterstofpartner voor de zero-emissie mobiliteitshub. Het project en de samenwerking tussen de drie betrokken partijen gaat de energietransitie in mobiliteit voor zwaar transport in het North Sea Port gebied in Gent een boost geven. Het waterstofttankstation zal bevoorraad worden met hernieuwbare waterstof. ", zegt Kurt Lefevere, vicepresident van Air Products voor de Benelux, Duitsland en Frankrijk. "

Air Products heeft meer dan 60 jaar ervaring in veilige en betrouwbare waterstofproductie, -opslag en - distributie en is een pionier in de energietransitie met een aangekondigde investering van 15 miljard dollar in schone waterstofprojecten over de hele wereld. Dit project toont ons engagement in de ontwikkeling van een netwerk van grootschalige waterstoftankstations in België en Europa op TEN-T (Trans-European Transport Network), en als zodanig onze bijdrage aan de doelstellingen van de Alternative Fuels Infrastructure Regulation (AFIR).”

Daarnaast is Milence ook gekozen door Port of Antwerp-Bruges om vóór mei 2024 30 laadstations te installeren op de vrachtwagenparkings Goordijk en Ketenis. Beide parkings zullen aanvankelijk worden uitgerust met 15 krachtige oplaadpunten van het gecombineerde laadsysteem (CCS), met een laadvermogen tot 400 kW. Milence voorziet ook een snelle overgang naar de technologie van het Megawatt Charging System (MCS) zodra deze beschikbaar is.

Nieuwsbericht van Volvo Trucks, 23/11/2023


Feel free to share

Newsletter

News

Gartner Identifies the Top Cybersecurity Trends for 2024

FPT Industrial, CGM and Bimotor power the construction of the world's longest immersed tunnel

Roger Lemmens Appointed as Chief Operating Officer at Pauwels Consulting

Figure announces commercial agreement with BMW Manufacturing to bring general purpose robots into automotive production

CNH: €150 million investment in Harvesting Center of Excellence

Economic optimism doubles, yet almost half of CEOs do not believe their businesses will be viable in a decade as tech and climate pressures accelerate


Agenda

20/03 - 21/03: Maintenance, Antwerp Expo (B)

20/03 - 21/03: Pumps & Valves, Antwerp Expo (B)

27/03 - 28/03: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04 - 19/04: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)