Flexible productie op meerdere niveaus met behulp van Siemens-technologie

In een recordtijd van slechts 4,5 maanden heeft Siemens de transportlijnen voor de eindassemblage van de eerste volledig elektrische Porsche, de Taycan, geÔnstalleerd. Omdat de eindassemblagelijn wegens een aantal bouwtechnische beperkingen verticaal diende te worden opgebouwd, werd een productieconcept ontwikkeld waarin elk niveau voor productiedoeleinden wordt gebruikt. De productielijn werd vorig jaar in september in gebruik genomen.

Om een maximale flexibiliteit te garanderen, liet de sportwagenbouwer de traditionele transportbanden achter zich. In de zogenaamde ĎFlexi-Lineí brengen de AVG's, automatisch geleide voertuigen, uitgerust met Siemens-technologie de carrosserieŽn van het ene naar het andere productiestation. De bedrijfscycli kunnen op maat aangepast worden van de werkelijke behoeften en bijvoorbeeld een AGV laten stoppen om geautomatiseerde taken uit te voeren, waarna deze weer versneld naar het volgende station in het productieproces doorgaat. De transportoplossingen van Siemens verbinden de afzonderlijke productiestations met elkaar en transporteren de carrosserieŽn. Naast de automatisch geleide voertuigen en het deurtransportsysteem worden er ook roterende EMS-systemen, Electric Monorail-System, voor zware lasten ingezet. Deze hangsystemen maken ergonomisch werken mogelijk, omdat de carrosserieŽn in beide richtingen 110 graden kunnen worden gedraaid, zodat werknemers probleemloos toegang hebben tot alle zones van het voertuig.

Dankzij het efficiŽnte projectmanagement kon de assemblagelijn parallel opgebouwd worden met de andere werkzaamheden tijdens de lopende productie van de sportwagen. Het volledige eindassemblageproces werd geÔmplementeerd op basis van het TIA Portal (Totally Integrated Automation Portal) engineeringframework, volledig geautomatiseerd met Simatic-sturingen, en uitgerust met Sinamics aandrijftechnologie van Siemens.

Nieuwsbericht van Siemens, 03/08/2020


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen