Pilootplant voor moleculaire recyclage

Het is de ultieme oplossing voor al het plastic afval waarvan vandaag nog te veel in het milieu terechtkomt Ė het verwerken van plastic tot zijn originele moleculen die dan als grondstoffen voor compleet nieuwe producten kunnen dienen. Het chemieconcern LyondellBasell heeft recent in Ferrara in ItaliŽ een pilootfabriek geopend die dat mogelijk moet maken, al blijft het voorlopig allemaal erg kleinschalig.

Het procedť dat gebruikt wordt voor de moleculaire recyclage van plastics kreeg de naam MoReTec en werd ontwikkeld door LyondellBasell in samenwerking met het Karlsruhe Institute of Technology (KIT). Daar is men er op laboschaal in geslaagd om plastic met behulp van katalysatoren en de juiste temperatuur te ontbinden in zijn originele moleculen.

De volgende stap is nu dus de opstart van een pilootfabriek om het proces op grotere schaal te testen. Een van de bijkomende uitdagingen is de verwerking van afvalstromen die verschillende soorten plastic bevatten. Daarbij moet de invloed van verschillende katalysatoren en procescondities nog verder onderzocht worden.

Het ontbinden van plastics is vanzelfsprekend geen eenvoudig proces. Dat de pilootfabriek aankondigt 5 tot 10 kg per uur te willen verwerken geeft aan hoe moeizaam het proces eigenlijk is. Maar als het lukt wil het bedrijf MoReTec later op industriŽle schaal gaan toepassen.

Voor LyondellBasell is moleculaire recyclage een aanvulling op andere initiatieven die genomen worden om plastic afval terug te dringen. Een daarvan is mechanische recyclage waarbij afgedankte producten vermalen worden tot pellets die dan opnieuw gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld bij het spuitgieten. Het bedrijf zet ook in op bioplastics gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen.

Het grote voordeel van moleculaire recyclage is dat er geen enkele beperking meer is op de latere toepassing van de grondstoffen die in het proces bekomen worden. Zo kunnen ook verpakkingsmaterialen voor voeding en farma gemaakt worden die aan strenge normen inzake zuiverheid moeten beantwoorden.

© Productivity.be, 07/10/2020


Feel free to share