Vier ogen zien meer dan twee

Bosch brengt zijn camerasysteem voor autoís naar de wereld van heftrucks om operatoren een 360į zicht te geven op wat er gebeurt rond hun machine. Dat moet het mogelijk maken om veiliger en efficiŽnter te werken in de dynamische omgevingen die kenmerkend zijn voor logistieke operaties.

Het nieuwe systeem bestaat uit een controller en vier cameraís die boven in de heftruck gemonteerd worden. Het systeem biedt de operator verschillende modes waarbij gekozen kan worden tussen een 3D-beeld of de actuele camerabeelden, al dan niet in split-screen. Zoals dat ook in autoís toegepast wordt, is het systeem ook in staat om een overlay te tekenen in het beeld met het pad dat gevolgd zal worden, gebaseerd op de stand van het stuur.

Bosch verwijst bij de aankondiging van het systeem naar statistieken in Duitsland, waar jaarlijks 12.000 ongevallen met heftrucks gebeuren. Vaak leidt dit tot schade aan goederen of de machines zelf, maar er gebeuren ook nog te veel ongevallen met lichamelijk letsel. Een heftruckbestuurder kan nu eenmaal niet alles tegelijk zien. Het camerasysteem moet daar verandering in brengen.

Birdís-eye view

Ook Continental pakte deze week uit met een upgrade van zijn ProViu 360 camera, dat eerder gericht is op machines voor werven. Het bedrijf had al een analoog systeem voor deze toepassing maar schakelde voor de nieuwe generatie over op digitale cameraís met een 10Ē HD touch screen.

Tegen volgend jaar wil Continental een toepassing klaar hebben waarbij de operator op zijn scherm een ďbirdís-eye viewĒ krijgt van zijn omgeving. Er wordt ook gewerkt aan een augmented reality toepassing waarbij info van radar sensoren toegevoegd zal worden aan de beelden om te kunnen waarschuwen voor mogelijke botsingen.

© Productivity.be, 21/03/2019, Foto: Bosch, Continental


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen