Thermokoppels

Een thermokoppel is een sensor die bestaat uit twee geleiders van verschillende materialen die in het meetpunt aan elkaar gelast worden. Wanneer men ook de andere uiteinden met elkaar verbindt en wanneer beide verbindingen zich op een verschillende temperatuur bevinden, worden in het materiaal elektromotorische krachten opgewekt (het Seebeck-effect).

Deze krachten zijn afhankelijk van het temperatuurverschil en kan men meten op basis van het spanningsverschil tussen beide geleiders. Omdat men het temperatuurverschil meet, kan de temperatuur aan het meetpunt (de warme las) pas bepaald worden als men de temperatuur aan de koude las kent.

In labotoepassingen kan men dit doen door de koude las in een ijsbad te plaatsen. In industriŽle toepassingen wordt de koude las op een constante temperatuur gehouden door deze te isoleren en wordt de temperatuur ervan elektronisch gemeten als referentiewaarde. Op zich lijkt het alsof het probleem daarmee enkel doorgeschoven wordt omdat de temperatuurmeting in de warme las uiteindelijk dus een temperatuurmeting aan de koude las vereist. Het voordeel zit in het feit dat thermokoppels aan de warme las een temperatuur tot soms wel 2000į C kunnen verdragen Ė een temperatuur die met andere technologieŽn niet gemeten kan worden.

Thermokoppels bestaan in verschillende uitvoeringen met telkens een andere combinatie van geleiders. Elke combinatie heeft een eigen temperatuurbereik, wordt aangeduid met een andere letter en heeft een eigen kleur voor de stekker. De combinaties zijn alle gekozen in functie van een zo goed mogelijk lineair verband tussen gemeten en spanning en temperatuurverschil.

© Productivity.be


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen