Webgebaseerd visualisatiesysteem voor controle en bewaking door operatoren

Siemens zal tijdens ‘SPS – Smart Production Solutions’ 2019 een volledig nieuw totaalsysteem voor de controle en bewaking door operatoren voorstellen. Het webgebaseerde visualisatiesysteem bestaat initieel uit de visualisatiesoftware Simatic WinCC Unified en de nieuwe generatie HMI-panels, Simatic HMI Unified Comfort Panels.

Dankzij het nieuwe systeem krijgt de gebruiker een oplossing aangereikt voor toepassingen met HMI en SCADA (het systeem voor toezicht en gegevensverwerving), en in de toekomst ook voor Industrial Edge-, Cloud- en Augmented Reality-scenario’s.

De runtime van de nieuw ontwikkelde visualisatiesoftware Simatic WinCC Unified in het TIA Portal (Totally Integrated Automation Portal) berust op systeemeigen webtechnologieën zoals HTML5, SVG en JavaScript. Dankzij de grote schaalbaarheid van het nieuwe platform worden end-to-endoplossingen mogelijk gemaakt, van toepassingen op machineniveau tot het SCADA-systeem.

Bij het ontwerp van het systeem concentreerde Siemens zich op de algemene openheid van het systeem. Er werden dan ook open API-interfaces, zoals TIA Portal Openness, geïntegreerd, die enerzijds geautomatiseerde engineering mogelijk maken en anderzijds de gegevensuitwisseling tijdens het gebruik aanzienlijk vereenvoudigen. De gebruiker kan daarvoor gebruikmaken van een ODK (Open Development Kit) en een OpenPipe-interface. Hij krijgt eveneens de mogelijkheid om andere applicaties te integreren in de gebruikersinterface van WinCC Unified.

Engineering wordt consequent geïntegreerd in het TIA Portal, het technische kader met moderne programmeertalen en een naadloze gegevensstroom. Componenten die eenmalig worden gecreëerd, kunnen worden hergebruikt op alle platformen, hetzij op het bedieningspaneel, dan wel op de pc of als apps in de Cloud- en Edge-omgeving. WinCC Unified Runtime kan via elke moderne internetbrowser worden geraadpleegd zonder afzonderlijke plug-ins te moeten installeren. In de eerste versie is WinCC Unified beschikbaar voor Panel- en pc-oplossingen. In een latere leveringsfase zal het ook mogelijk zijn om WinCC Unified te gebruiken in de Edge- en Cloud-omgeving.

Siemens zal tijdens SPS 2019 met het Simatic WinCC Unified-systeem een nieuwe generatie hoogwaardige HMI-apparaten voorstellen: De Simatic HMI Unified Comfort Panels zijn verkrijgbaar met schermformaten van 7 tot 22 inch, hebben een glazen voorkant met capacitieve multitouch-technologie en zijn zeer gebruiksvriendelijk voor gebruikers uit de industriële sector. Ze kunnen worden vergeleken met de bediening van een smartphone of tablet. De hoge resolutie en contrasten bevorderen de leesbaarheid en bedienbaarheid. De visualisering op de apparaten steunt op Simatic WinCC Unified en biedt de apparaten tal van nieuwe mogelijkheden: Dynamische schaalbare vectorafbeeldingen (SVG), uitgebreide UI-bediening of ‘samenwerking’, een handig mechanisme om gegevens uit te wisselen tussen WinCC Unified-stations.De functionele uitbreidingsmogelijkheden door middel van apps vertegenwoordigen een paradigmaverschuiving in het SIMATIC HMI-productportfolio. Daar waar in het verleden de HMI-panels uitsluitend werden gebruikt voor de visualisatiesoftware, geeft Siemens gebruikers nu de mogelijkheid om ook andere apps op hetzelfde moment te bedienen op de apparaten dankzij de geïntegreerde Edge-functie.

Nieuwsbericht van Siemens, 02/10/2019


Feel free to share


3D printen

Productoverzichten:
Machines voor plasticsMachines voor metaal
Technologieën:
FDMSLASLSSLMBJMJDEDEBM
Populair in 3D printen:
Barstjes in 3D printermarkt?
Design voor additive manufacturing
Afwerking van 3D geprinte werkstukken


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen