Van proces- naar business automatisering

Wanneer we in de industrie spreken over digitalisering, dan doen we dat veelal vanuit een OT-perspectief, met een focus op specifieke processen of systemen. In een volgende stap is het de uitdaging om al die oplossingen te integreren tot één groot platform voor business automatisering. Dat is wat ABB wil doen met zijn Ability Genix suite die op Achema Pulse voorgesteld wordt.

Gero Lustig van ABB gaf op de persvoorstelling van Achema Pulse meer uitleg over Ability Genix – het platform dat gepresenteerd wordt als een “Industrial Analytics and AI Suite”.

Het platform heeft tot doel om de verschillende oplossingen die er vandaag bestaan dankzij digitalisering en data tools, zoals preventief onderhoud en procesoptimalisering, samen te brengen en naar een hoger niveau te tillen door ze te combineren met data en toepassingen uit de IT-wereld. Dat moet de creatie van zelf-optimaliserende systemen mogelijk maken, of de evolutie naar autonome operaties.

Allemaal grote woorden, maar Gero Lustig maakte ze tijdens zijn presentatie duidelijk met een concreet voorbeeld. Hij nam een motor in een productieplant die vandaag al uitgerust kan worden met sensoren om temperaturen, trillingen en smering op te volgen. De meetwaarden van dit soort sensoren wordt gebruikt in condition monitoring applicaties om op OT-niveau op te volgen hoe de motor functioneert en of alle parameters netjes binnen de specificaties van de motor zelf en de toepassing blijven.

Een volgende stap is predictive maintenance, waar analytische tools en eventueel artificiële intelligentie ingezet worden om voorspellingen te doen over de gezondheid van de motor en finaal te bepalen wanneer een onderhoudsbeurt zich opdringt. Vragen als “wat is de kans dat mijn motor in de komende twee weken uitvalt” moet met dit soort tools beantwoord kunnen worden.

Maar dan zit men nog altijd op OT-niveau en business automatisering mikt veel hoger. Een voorbeeld dat Gero Lustig geeft, is de vraag naar het meest geschikte moment voor het onderhoud van de pomp. Daarvoor moeten de conclusies van de OT-tools gecombineerd worden met data uit business tools zoals ERP en MES systemen. Wat zal het onderhoud kosten? Hoeveel kost het indien de installatie omwille van het onderhoud aan de motor stilgelegd moet worden? Wat is de resterende levensduur van de motor? Is het misschien beter om hem ineens te vervangen?

In het Ability Genix platform wil ABB de analytische software en services combineren die het mogelijk moeten maken om al dit soort vragen te beantwoorden met als doel om zeer concrete zaken op operationeel niveau zoals de operationele status van een motor mee te kunnen nemen in doelgerichte beslissingen op business niveau. Uiteindelijk zou dat moeten kunnen leiden tot autonome operaties, in die zin dat heel wat business beslissingen dan geautomatiseerd kunnen worden op een manier die analoog is aan de manier waarop operationele processen vandaag in OT geautomatiseerd worden.

© Productivity.be, 27/03/2021


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement


Agenda

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)