3D krijgt een groot bereik met de eerste lasertracker met scanfunctie

Met de Leica Absolute Tracker ATS600 introduceert Hexagon een nieuw concept in lasertrackers van metrologieklasse, met 3D-scannen zonder richtmerk, direct vanaf de lasertracker. De ATS600 kan een oppervlak scannen met metrologische nauwkeurigheid tot een afstand van 60 meter zonder noodzaak voor richtmerken, sprays, prisma's of tasters.

De introductie is een van de vele innovatieve producten die Hexagon Manufacturing biedt op het gebied van metrologie hard- en software. Hexagon Manufacturing is moederbedrijf van merken als Leica, Leitz, Romer en velen andere bekende merken in de wereld van metrologie oplossingen.

De nieuwe ATS600 borduurt voort op de Leica Absolute Scanner LAS-XL uit 2017, en levert zoveel nauwkeurigheid als nodig is voor metrologietoepassingen, waarbij de focus meer ligt op bruikbaarheid van de meting en verwerkingssnelheid. Gebieden die voorheen moeilijk te bereiken waren, kunnen nu eenvoudig gemeten worden zonder dat de tracker verplaatst hoeft te worden en gebieden waarvan het eerder enkele uren kon duren om ze handmatig te scannen, kunnen nu binnen minuten gedigitaliseerd worden. Een van de krachtigste kenmerken van de ATS600 is dat contactloos meten van zeer grote oppervlakten met hoge snelheid (1000hz) mogelijk is. Daarnaast blijven de traditionele reflector metingen ook tot de mogelijkheden behoren.. Deze metingen worden direct verwerkt in de inspectie software.

"In ons research- en ontwikkelingsproces ligt de focus altijd op bruikbaarheid en productiviteit. Scannen op grote schaal is dus een zeer interessant concept voor ons," aldus Matthias Saure, Laser Tracker Product Manager bij Hexagon. "Net als eerder de LAS-XL, zorgt de ATS600 ervoor dat we nog groter denken op het gebied van contactloos scannen. We weten dat gebruikers steeds meer geÔnteresseerd zijn in het digitaliseren van onderdelen om productiekwaliteit te garanderen, en we denken dat de ATS600 een product is dat digitalisering mogelijk kan maken op nieuwe vlakken van industriŽle productie en een belangrijke rol kan spelen als uitbreiding bij de kwaliteitszekering."

Het systeem identificeert een scangebied in het gezichtsveld en creŽert vervolgens een sequentieel gemeten raster van gegevenspunten die het oppervlak bepalen met een nauwkeurigheid van slechts 300 micron. De dichtheid van het raster kan volledig aangepast worden. Gebruikers kunnen dus de ideale balans vinden tussen details en verwerkingssnelheid voor de specifieke toepassing. De Leica Absolute Tracker ATS600 is uniek in het leveren van deze functionaliteit met een nauwkeurigheid van metrologieklasse en met eenvoudige integratie in bewezen metrologieworkflows. De ATS600 is compatibel met alle grote metrologiesoftwareplatforms en is ontworpen om goed in een breder metrologiefunctiepakket te passen.

De ATS600 biedt ook alle erkende functies van de bestaande lasertrackerproducten van Hexagon, van mobiliteit en bruikbaarheid tot belangrijke functies als PowerLock en het geÔntegreerde MeteoStation.

Nieuwsbericht van Hexagon Metrology BV, 13/05/2019


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen