BASF en Avantium kondigen intentie aan tot oprichting van joint venture

BASF en Avantium maken bekend dat zij een intentieverklaring hebben ondertekend en exclusieve onderhandelingen zijn begonnen met het oog op de oprichting van een joint venture (JV). Deze JV willen zij opzetten voor de productie en marketing van furaandicarbonzuur (FDCA) en het op de markt brengen van polyethyleenfuranoaat (PEF), dat is gebaseerd op deze nieuwe chemische component. FDCA wordt vervaardigd uit hernieuwbare grondstoffen.

De JV gaat gebruikmaken van YXY®, het proces dat door Avantium in zijn laboratoria in Amsterdam en zijn kleinschalige testfabriek in Geleen is ontwikkeld voor de productie van FDCA. Het is de bedoeling dit proces verder te ontwikkelen en een referentiefabriek voor de productie van FDCA met een capaciteit van 50.000 ton per jaar te bouwen op de Verbund-site van BASF in Antwerpen. Het is de bedoeling dat de joint venture voor zowel FDCA als PEF een toonaangevende speler op wereldmarkt wordt. Hierbij zal de technologie in licentie worden gegeven voor toepassing op industriële schaal.

FDCA en PEF: nieuwe materialen voor betere voedselverpakkingsfolies en kunststof flessen

FDCA is de onontbeerlijke chemische component voor de productie van PEF. Vergeleken met conventionele kunststoffen kenmerkt PEF zich door verbeterde isolerende eigenschappen voor gassen zoals kooldioxide en zuurstof. Dit kan de houdbaarheid van verpakte producten verlengen. Dankzij de grote mechanische kracht van PEF kan een dunnere verpakking worden geproduceerd, zodat er minder materiaal nodig is. Daardoor is PEF bijzonder geschikt voor de productie van bepaalde voedsel- en drankverpakkingen, bijvoorbeeld folies en kunststof flessen. Na gebruik kan PEF worden gerecycled.

"Met de geplande joint venture willen we de specifieke knowhow van Avantium op het gebied van productietechnologie en de toepassing van FDCA en PEF combineren met de sterke punten van BASF", aldus dr. Stefan Blank, President van de BASF-divisie Intermediates. "Met name belangrijk is de expertise in marktontwikkeling en grootschalige productie die wij als gevestigde en betrouwbare chemische onderneming hebben met tussenproducten en polymeren."

Tom van Aken, Chief Executive Officer van Avantium, voegt hieraan toe: "De beoogde joint venture met BASF is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling en vermarkting van deze revolutionaire technologie. Samenwerking met het grootste chemische concern ter wereld geeft ons toegang tot de mogelijkheden die vereist zijn om deze technologie op industriële schaal toe te passen. De joint venture zal deze wereldwijde technologie verder versterken en FDCA en PEF tot marktleiders maken. We gaan met BASF de productie van FDCA opstarten om de eerste commerciële marktintroductie van dit geweldige biomateriaal mogelijk te maken en het volledige marktpotentieel optimaal te ontwikkelen."

Nieuwsbericht van BASF, 15/03/2016


Feel free to share

Newsletter

News

The Game Changer for Process Industries: Ethernet-APL

ACHEMA Opening: Strong call for international cooperation

Applied AI and Cutting-edge Technology Start-ups Dominate this Year’s 100 New Members of the World Economic Forum’s Technology Pioneers Community

KNAPP Integrates First Pocket Sorter in Pharma Logistics

ENEOS and PFN Begin World’s First AI-Based Autonomous Operation of Crude Oil Processing Unit

DuPont Announces Plan to Separate into Three Independent, Publicly Traded Companies


Agenda

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

13/11 - 14/11: Asset Performance Conference 2024, Flanders Meeting & Convention Center, Antwerpen

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)