Robotaccessoires aansluiten op elk industrieel netwerk

Robots hebben accessoires nodig om efficiŽnt te kunnen werken. Maar wat is de eenvoudigste manier om deze accessoires te verbinden met fabrieksnetwerken? RSP ontdekte dat het gebruik van de pasklare Anybus producten van HMS Networks de eenvoudigste manier is.

Wereldwijd groeit het gebruik van industriŽle robots in fabrieken. Om robots efficiŽnt te kunnen gebruiken en de productiviteit te maximaliseren, worden door bedrijven robotaccessoires aan de robots toegevoegd, zodat deze meerdere taken kunnen uitvoeren.

RSP is gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren en installeren van de benodigde robotaccessoires. Toen RSP startte met de ontwikkeling van een nieuwe serie gereedschapswisselaars, moesten de verwachtingen van hun klanten worden waargemaakt. Dit betekende dat de nieuwe gereedschapswisselaar verbinding moest kunnen maken met de fabrieksnetwerken. Het ontwikkelen van de vereiste netwerktechnologie is echter complex en viel buiten de expertise van RSP. Gelukkig vond RSP de oplossing in Anybus van HMS. HMS hielp bij het inbouwen van een Anybus communicatie-interface in de gereedschapswisselaar, waardoor verbinding met het fabrieksnetwerk mogelijk werd en RSP gefocust kon blijven op het maken van hoogwaardige robotaccessoires.

Robot Systeem Producten

Robot System Products (RSP) is gespecialiseerd in het maken van industriŽle robotaccessoires die in fabrieken over de hele wereld worden gebruikt. "Onze kracht ligt in de gespecialiseerde kennis die we hebben opgedaan door bijna 20 jaar met industriŽle robotica te werken", legt Henrik HofstrŲm, marketingmanager bij RSP, uit. "Deze gespecialiseerde kennis stelt ons in staat om robuuste, veelzijdige industriŽle robotaccessoires te maken, waarmee onze klanten de flexibiliteit van de robot kunnen vergroten en de productiviteit verhogen."

Een van de belangrijkste producten van RSP zijn de gereedschapswisselaars. Een gereedschapswisselaar wordt op een robot bevestigd, zodat deze snel en veilig van gereedschap kan wisselen.

Uitdaging

De vereisten voor een slimme en genetwerkte industrie hebben invloed op elke stap in het automatiseringsproces. Dus toen RSP zijn Moduflex serie ontwikkelde, een nieuwe lijn gereedschapswisselaars, speciaal ontworpen voor hoge laadvermogens, moest het bedrijf met zijn tijd meegaan en een moderne gereedschapswisselaar leveren die verbonden kon worden met automatiseringsnetwerken.

Het ontwikkelen van de vereiste netwerktechnologie is echter niet eenvoudig en RSP werd ook geen wereldleider op dat gebied. "Wij zijn specialisten in de robotica, niet in industriŽle netwerken," verklaart Mats Thunell, senior engineer bij RSP. "We willen ons blijven focussen op robotica en wilden dus geen tijd en geld investeren in de ontwikkeling van een eigen netwerkoplossing, omdat dit nu eenmaal niet ons specialisme is. Gelukkig kwamen we samen met Anybus tot een prima oplossing, zodat beide bedrijven zich kunnen blijven concentreren op waar ze goed in zijn, voor ons de robotica en de netwerken voor Anybus."

Maar voordat we de netwerkoplossing beschrijven, laten we eerst de eisen van RSP uiteenzetten.

RSP's netwerkvereisten

Aangezien robots vrij bewegen in de fabriek, is het zaak dat de robotaccessoires zo compact en kabelvrij mogelijk zijn. Om het niet ten koste van de compacte vorm van de gereedschapswisselaar te laten gaan, gaf RSP er daarom de voorkeur aan om de netwerktechnologie direct in te bouwen in de gereedschapswisselaar. Daarnaast had RSP een datacommunicatie-interface nodig die een eenvoudige en betrouwbare verbinding met elk fabriekssysteem garandeert, ongeacht het netwerkprotocol.

De Anybus CompactCom voldeed aan alle netwerkvereisten.

GeÔntegreerd ontwerp

Om de gereedschapswisselaar compact te houden en extra bekabeling te vermijden, koos RSP voor de Anybus CompactCom B40. De Anybus CompactCom B40 werd aangebracht op de printplaat (PCB) van de gereedschapswisselaar.

Er is een CompactCom voor elke belangrijke veldbus en voor industrieel Ethernet. Elke CompactCom kan eenvoudig vervangen worden door een andere CompactCom, zodat RSP met elk fabriekssysteem verbinding kan maken, ongeacht het netwerkprotocol. Zoals Henrik opmerkt, opent dit de mogelijkheid om uit te breiden naar nieuwe markten. "We zijn gestart met PROFINET, maar we kunnen ons nu ook op nieuwe markten richten, omdat er voor alle belangrijke netwerken een Anybus CompactCom is."

Anybus CompactCom is pasklaar en eenvoudig te installeren, waardoor de time-to-market voor nieuwe producten wordt verkort. De bekroonde Anybus NP40 industriŽle netwerkprocessor zorgt ervoor dat de CompactCom aan strenge eisen voldoet wat betreft prestaties, betrouwbaarheid en veiligheid.

"Zonder de Anybus CompactCom hadden we de Moduflex serie niet zo makkelijk kunnen ontwikkelen", besluit Henrik. "De Anybus CompactCom is een geweldig product. Het biedt betrouwbare industriŽle netwerkcommunicatie en is eenvoudig in het gebruik."

Nieuwsbericht van HMS Networks, 13/04/2023


Feel free to share

Newsletter

News

The Game Changer for Process Industries: Ethernet-APL

ACHEMA Opening: Strong call for international cooperation

Applied AI and Cutting-edge Technology Start-ups Dominate this Yearís 100 New Members of the World Economic Forumís Technology Pioneers Community

KNAPP Integrates First Pocket Sorter in Pharma Logistics

ENEOS and PFN Begin Worldís First AI-Based Autonomous Operation of Crude Oil Processing Unit

DuPont Announces Plan to Separate into Three Independent, Publicly Traded Companies


Agenda

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

13/11 - 14/11: Asset Performance Conference 2024, Flanders Meeting & Convention Center, Antwerpen

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)