Dachser gebruikt Internet of Things in groepagevervoer over lange afstand

Dachser heeft innovatieve smart tracking devices aangebracht op 8.500 wisselbakken die gebruikt worden voor groepagevervoer tussen Europese vestigingen. Met behulp van het Internet of Things kunnen deze in realtime worden gevolgd en kunnen aankomsttijden nauwkeurig worden berekend. Nu heeft Dachser een centraal platform gelanceerd dat alle locatiegegevens samenbrengt en koppelt aan de zendingsgegevens in het transportmanagementsysteem.

De informatie wordt gepresenteerd op zogeheten ‘telematicaborden’ en biedt de medewerkers van Dachser volledig nieuwe mogelijkheden voor visualisering en analyse. Maar de belangrijkste belanghebbenden bij deze toegenomen transparantie van de supply chain zijn de klanten.

Samen met Deutsche Telekom en andere technologiebedrijven heeft Dachser gewerkt aan de ontwikkeling van innovatieve smart tracking devices voor gebruik in wisselbakken. Deze devices zijn uitgerust met high-end SIM-kaarten van Deutsche Telekom en bestaan uit energiebesparende energiemodules ondersteund door zonnecellen, moderne plaatsbepalingstechnologie op basis van satellieten (GPS, Galileo) en draadloze modules op basis van de nieuwe 5G/LPWAN-netwerken (LTE-M). Voor extra betrouwbaarheid maken zij ook gebruik van andere radiostandaarden die nog op grote schaal worden gebruikt. De geïntegreerde oplossing is ontwikkeld om zonder onderhoud met de volledige levensduur van een wisselbak van twaalf jaar mee te gaan.

In totaal vijf telematicaborden verwerken en tonen realtime locatiegegevens van groepagevervoer over lange afstand aan de medewerkers van Dachser. De borden kunnen zendingen volgen en de precieze locatie van traceerbare voertuigen of materieel in realtime weergeven. Dit geeft vestigingen en klanten een gedetailleerde berekening van de ETA van elke zending, wat de planning in de overslagloods en korteafstandszendingen vergemakkelijkt. Bovendien visualiseren de borden opties voor extra ladingen en retourladingen, wat de samenwerking tussen de vestigingen versterkt. Daarnaast geven de borden informatie over de komende serviceafspraken van de wisselbakken. In de komende maanden zal het systeem via een speciaal ontwikkelde chauffeursapp ook GPS-gegevens in kaart kunnen brengen van chartertransporten, die zelden met eigen materieel worden uitgevoerd.

"Door realtime gegevens en visualisatie te combineren, zetten we een doorslaggevende stap voorwaarts in het traceren en beheren van zendingen in ons groupagenetwerk", zegt Alexander Tonn, COO Road Logistics bij Dachser. "Het zal onze medewerkers helpen bij de capaciteitsplanning, zodat zij de benutting van transporten kunnen optimaliseren en afhandeling in de overslagloods efficiënter kunnen laten verlopen. Onze klanten profiteren hiervan omdat wij hiermee de kwaliteit kunnen blijven leveren die zij van Dachser verwachten, zelfs bij een steeds schaarser wordende capaciteit."

Van het DACHSER Enterprise Lab naar de praktijk

Er was heel wat onderzoek en ontwikkelingswerk nodig om te komen tot een kosteneffectieve en betrouwbare tracering van groupage wisselbakken die robuust en duurzaam zijn, maar niet zijn aangesloten op een stroomvoorziening of een vrachtwagen. "Toen de LPWAN-technologieën ontstonden, zijn we in een zeer vroeg stadium begonnen met onderzoek als onderdeel van het DACHSER Enterprise Lab met het Fraunhofer Institute IML," zegt Stefan Hohm, Chief Development Officer bij Dachser. "Samen met Deutsche Telekom zijn we er vervolgens in geslaagd de innovatie klaar te maken voor praktisch gebruik en echte waarde toe te voegen voor ons netwerk."

Nieuwsbericht van Dachser, 17/11/2022


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement


Agenda

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)