BP stuurt robot op inspectieronde


In de procesindustrie blijft er ondanks de toegenomen automatisering een belangrijke rol weggelegd voor operatoren die regelmatig hun ronde doen om te zien, te horen en te ruiken of alles in orde is. Op een boorplatform op zee is dat omwille van de loonkost en veiligheidsrisicoís iets minder evident. Daarom zet BP nu een robot in die getraind wordt om die taak van de operatoren over te nemen.

De robot in kwestie is Spot, de robot van Boston Dynamics waarover we eerder al schreven in Boston Dynamics brengt hond-achtige robot op de markt.

In het filmpje van Reuters is te zien hoe de robot getraind wordt om op een boorplatform van BP in de Golf van Mexico inspectierondes te doen. De robot is uitgerust met een camera en andere sensoren zodat hij meterstanden kan uitlezen en andere waarnemingen kan doen. Een operator kan de resultaten dan vanop een veilige locatie raadplegen.

Op termijn wil BP de robot ook uitrusten met multispectrale cameraís zodat die meer kan zien dan wat het menselijke oog van de operator kan. Dat zou het bijvoorbeeld mogelijk maken om methaanlekken zichtbaar te maken.

Spot is de eerste robot van Boston Dynamics die in serie geproduceerd wordt en commercieel beschikbaar is. Het prijskaartje in de US bedraagt $74.500.

Vorige maand kondigden enkele media aan dat de robot binnenkort ook in BelgiŽ verkrijgbaar zal zijn. Het Oostendse bedrijf ZoraBots wordt de officiŽle invoerder voor Europa en Afrika.

Update: Op 11 december schreef The Verge dat Hyundai een meerderheidsbelang neemt in Boston Dynamics, in een deal die het bedrijf waardeert op 1,1 miljard dollar. Hyundai wil via de overname verder inzetten op de ontwikkeling van service robots die bijvoorbeeld ingezet kunnen worden in ziekenhuizen, maar denkt ook aan toepassingen in de logistiek en in smart factories.

© Productivity.be, 07/12/2020


Feel free to share