Festo lanceert Motion Apps

Met de lancering van haar nieuwe Motion Terminal zet Festo een belangrijke stap in de evolutie van pneumatische aandrijvingen naar Industrie 4.0. Met dit universele ventiel kan een hele reeks van intelligente functies op een digitale manier geÔmplementeerd worden door de installatie en configuratie van Motion Apps.

Het principe van de Motion Terminal, die dit jaar op de Hannover Messe geÔntroduceerd wordt, is dat de gebruiker niet langer hoeft te focussen op de hardware, maar dat hij een platform krijgt waarbij functies voor pneumatische aandrijving digitaal gerealiseerd worden.

Of hij nu een gewoon regelventiel, een proportioneel regelventiel of een drukregelaar nodig heeft Ė de functie van de Motion Terminal wordt niet langer bepaald door de hardware, maar door de gewenste Motion App te installeren. Een soft stop wordt niet langer gerealiseerd door een schokdemper te plaatsen, maar door een bijkomende app in de Terminal te installeren. Ook diagnose en andere functies worden via apps gerealiseerd.

Cyber-physical system

Met die benadering past de Motion Terminal helemaal in het concept van Industrie 4.0. Het universele ventiel is een zogenaamd cyber-physical system dat de link legt tussen enerzijds de hardware en anderzijds de wereld van applicaties die steeds meer gebaseerd is op software en communicatie.

Om dit alles fysiek waar te maken bevat de Motion Terminal vier ventielen die in een brug circuit opgesteld zijn met twee afzonderlijke uitgangen. Elk van deze ventielen wordt op zijn beurt door twee piŽzo pilootventielen aangestuurd. Sensoren in het device bewaken de posities van de ventielen en de drukniveaus. Door elk van de ventielen in het toestel op een intelligente manier aan te sturen, rekening houdend met de feedback van de sensoren, kan het device een brede reeks functies realiseren en als universele component een vijftigtal bestaande producten vervangen.

www.festo.com/vtem/en/cms/motion-terminal.htm

© Productivity.be, 11/04/2017


Feel free to share