Wat als Digit straks voor uw deur staat?

Hoe vertrouwd u ook mag zijn met de wereld van robotica, oog in oog staan met een humanoïde robot blijft altijd een vreemde ervaring. Toch kunnen we er maar beter aan wennen, als het van Ford afhangt, want het bedrijf heeft de eerste prototypes gekocht van een humanoïde robot die het niet alleen in zijn eigen logistiek wil testen maar ook in combinatie met bestelwagens op de markt brengen.

De robot in kwestie heet Digit en is ontwikkeld door het Amerikaanse Agility Robotics. Het is een zogenaamde humanoïde robot met twee benen en armen, al heeft het bedrijf zich wel de vrijheid genomen om de benen een wat vreemde vorm te geven. Daardoor is de robot stabieler en vooral – daardoor vergt hij minder energie om te bewegen en om zichzelf in evenwicht te houden.

Een hoofd moest niet echt. In de plaats daarvan staat bovenaan een LIDAR sensor die de robot in staat stelt om zijn omgeving te scannen en zijn positie te bepalen in combinatie met HD maps.

Bepalend voor de vorm is nog dat de robot zichzelf kan opvouwen zodat die in rust weinig plaats inneemt. En dat is belangrijk want de robot is bedoeld om in combinatie met zelfrijdende voertuigen gebruikt te worden in de e-commerce. Digit’s taak in dat verhaal is de laatste 50 meter voor zijn rekening te nemen, van in de bestelwagen tot aan uw voordeur.

Autonomie

In een persbericht zegt Ford dat Digit ook indoor ingezet kan worden voor logistieke toepassingen. De autofabrikant werkte mee aan de ontwikkeling ervan en aan het vastleggen van de requirements. Zo werd beslist om de robot extra sensoren en heel wat rekenkracht te geven zodat die volledig autonoom kan opereren. In delivery toepassingen kan hij ook communiceren met het voertuig en via dat voertuig indien nodig een beroep doen op extra rekenkracht in de cloud of op technische ondersteuning van een operator.

Op CES 2020 werd de robot op de stand van Ford aan het publiek voorgesteld.


© Productivity.be, 15/01/2020


Feel free to share


3D printen

Productoverzichten:
Machines voor plasticsMachines voor metaal
Technologieën:
FDMSLASLSSLMBJMJDEDEBM
Populair in 3D printen:
Barstjes in 3D printermarkt?
Design voor additive manufacturing
Afwerking van 3D geprinte werkstukken


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen