2 op de 3 Belgische productbouwers vinden het moeilijk om slimme producten te ontwikkelen

De ontwikkeling van slimme producten verloopt langzaam in BelgiŽ. Maar liefst 63% van de bedrijven worstelen om de juiste keuze te maken bij het ontwikkelen van slimme producten. Dat blijkt uit cijfers van kenniscentrum Sirris, dat Belgische bedrijven helpt om technologisch te innoveren. Bedrijven kloppen daarom aan bij het kenniscentrum. Sirris neemt in 2019 nog twintig nieuwe experts in dienst om de toenemende vraag te kunnen beantwoorden.

Afgelopen jaar begeleidde Sirris, dat dit jaar haar zeventigste verjaardag viert, 1.325 projecten in 1.240 verschillende Belgische bedrijven en investeerde het 2,133,000 euro in eigen infrastructuur om bedrijven blijvend te helpen op weg naar innovatie. Veel bedrijven voelen de noodzaak om hun product slimmer te maken en zich zo voor te bereiden op de toekomst. De experten van Sirris bekijken samen met deze bedrijven welke technologie relevant is om hun product ďslimĒ te maken. De talloze technologische mogelijkheden, het gebrek aan kennis over nieuwe slimme technologieŽn en het sterkere competitieve landschap houden volgens Sirris veel bedrijven tegen om de eerste stap naar slimme producten te zetten.

Wim Codenie, Business Unit Manager ICT & Mechatronics : ďStel je bent een productbouwer. Dan weet je ongetwijfeld alles over de werking en functionaliteit van je eigen product. Maar dat betekent nog niet dat je weet hoe je slimme technologieŽn kan inzetten om waarde toe te voegen aan je product. Het overaanbod aan nieuwe slimme technologieŽn brengt keuzestress met zich mee. Daardoor ďbevriezenĒ de plannen van veel bedrijven, en blijven bedrijven in de zoekfase, doordat ze niet weten waar te beginnen. Wij helpen hen dan zowel in het uitbouwen van een concrete strategie om hier keuzes in te maken en ondersteunen hen ook in de praktische realisatie.Ē

Sterke wereldpositie

Belgische productiebedrijven doen het niet slecht op wereldvlak wat betreft innovatie. Concreet voorbeeld: in 2017 bedroeg de mediaan van de arbeidsproductiviteit voor de Belgische productiebedrijven uit de technologische industrie met meer dan 10 werknemers 76.000 euro per werknemer. Daarnaast is BelgiŽ het vierde meest productieve land ter wereld, en moeten we enkel Noorwegen (en zijn olie), Luxemburg (en zijn banken) en Ierland (als belastingparadijs) voor ons laten. Bovendien hebben de bedrijven die door Sirris de laatste 5 jaar zijn ondersteund in het domein van advanced manufacturing, een toegevoegde waarde die maar liefst 2 keer hoger is dan het landelijk gemiddelde.

Herman Derache, algemeen directeur Sirris: ďHet is belangrijk dat Belgische bedrijven blijven innoveren. Niet alleen voor onze eigen economie, maar ook om relevant te blijven op wereldniveau. Elke dag komen er nieuwe ontwikkelingen op de markt. BelgiŽ mag daar niet alleen in volgen. Het moet een voorloper zijn in innovatie. We zijn blij dat we met Sirris ondertussen al 70 jaar Belgische ondernemingen kunnen ondersteunen in hun zoektocht naar succesvolle innovatie.Ē

www.sirris.be/nl/annual-report-2018

Nieuwsbericht van Sirris, 20/06/2019


Feel free to share

Agenda

30/05 - 02/06: Hannover Messe

31/05 - 02/06: LogiMAT, Stuttgart (D)

08/06 - 09/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

21/06 - 24/06: METAV, Messe DŁsseldorf

21/06 - 24/06: Automatica, MŁnchen (D)

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)

21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo

27/09 - 30/09: Micronora, BesanÁon (F)