Festo lanceert pneumatische cobot

Op de Hannover Messe later deze maand lanceert Festo zijn eerste collaborative robot die meteen ook als ’s werelds eerste pneumatisch cobot in de markt gezet wordt. Qua uitzicht, bediening en mogelijke toepassingen past de cobot perfect in het steeds groter wordende rijtje van elektrische tegenhangers, maar de pneumatiek maakt de gebruikservaring in echte collaborative toepassingen wel heel erg speciaal.

Bij de presentatie van de nieuwe cobot wees Festo op de eenvoud die centraal stond bij de ontwikkeling van de machine. Er is de eenvoud van bediening en programmering, de eenvoud om de robot te verplaatsen en te installeren en de eenvoud in integratie. Op zich zijn dat de typische pluspunten die intussen gemeengoed geworden zijn in de wereld van cobots.

Festo levert bij zijn cobot een eigen software waarmee de machine vanop een tablet bediend en geprogrammeerd kan worden. De Robotics Suite maakt eenvoudige programmatie mogelijk waarbij de opeenvolgende stappen in een proces op een heel intuïtieve manier via icoontjes gedefinieerd kunnen worden. Daarnaast is er een hand guiding modus waarbij een operator de robot kan programmeren door de machine manueel in de gewenste posities te plaatsen. Een derde mogelijkheid, voor de gevorderde gebruiker, is tekstgebaseerde programmatie op basis van Python.

Mogelijke applicaties voor de cobot zijn labelling, het beladen en ontladen van machines en “depowdering” waarmee het reinigen van de werkruimte van 3D printers bedoeld wordt. In wezen gaat het om al de typische applicaties waarin ook elektrische cobots ingezet worden. De Festo robot heeft een payload van 3 kg.

Detectie van aanraking

Maar dan is er wat de robot echt speciaal maakt, namelijk zijn pneumatische aandrijving. Elk scharnierpunt bestaat uit twee kamers die als agonist en antagonist dienst doen, wat inhoudt dat men in beide richtingen kan roteren door een van beide kamers onder druk te zetten. Een eerste gevolg hiervan is dat de robot veel lichter is dan cobots met elektrische aandrijving. Maar de pneumatiek brengt ook met zich mee dat de stijfheid van elk scharnierpunt precies gecontroleerd kan worden via de druk in de kamers van de actuatoren.

De essentie van een cobot is dat mensen ermee kunnen samenwerken en dat de robot zo gebouwd is dat een aanraking geen letsel kan veroorzaken. Vooral op dit vlak biedt de pneumatische cobot tal van voordelen. Zoals eerder aangehaald is hij lichter wat al een gunstige invloed heeft op de mogelijke impact. De meest unieke eigenschap is echter dat lucht samendrukbaar is waardoor de robot vanzelf meegeeft bij een aanraking. De aanraking wordt ook meteen gedetecteerd omdat ze de drukken in de actuatoren beïnvloedt. Een ventiel tussen beide drukkamers zorgt ervoor dat de robot vanaf dan geen kracht meer uitoefent.

De nieuwe pneumatische robot wordt in primeur getoond op de Hannover Messe. Vanaf 2023 zal hij commercieel beschikbaar zijn.

© Productivity.be, 12/05/2022


Feel free to share

Agenda

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)

21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo

27/09 - 30/09: Micronora, Besançon (F)

14/03/23 - 16/03/23: Embedded World, Nürnberg

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)