Transport van (petro)chemische analysestalen via drones

SGS, ADLC en BASF Antwerpen slaan de handen in elkaar om (petro)chemische analysestalen per drone te transporteren in de haven van Antwerpen. Met dit prestigieuze innovatieproject willen de strategische partners havenactiviteiten efficiŽnter maken en de milieu-impact van transport van analysestalen reduceren. Vandaag werden enkele testvluchten op de terreinen van BASF Antwerpen succesvol uitgevoerd.

Partners SGS, ADLC en BASF Antwerpen kondigen het innovatieve project ĎSampliflyí aan: een transportdienst met drones voor (petro)chemische analysestalen in de haven van Antwerpen. Met dit project slaagt SGS erin om haar test- en inspectiediensten toekomstgericht en duurzaam te maken. Drone-operator ADLC voert de dronevluchten voor Samplifly uit. Het project heeft ook een toegevoegde waarde op vlak van efficiŽntie voor BASF Antwerpen, dat continu streeft naar verbetering van haar productie- en serviceprocessen.

(Petro)chemische analysestalen van een schip gaan momenteel via wegtransport naar de laboratoria voor verdere analyse. Dit is zeer tijdsintensief en brengt een aanzienlijke CO2-uitstoot met zich mee. Door deze analysestalen met drones via de lucht te vervoeren, werken de drie partners samen aan een duurzame oplossing. Het luchttransport reduceert de CO2-uitstoot met maar liefst 80 % en is tot 4x sneller dan transport via de weg. Het gaat hier om dronevluchten over grotere afstanden (tot 40 km) en dit volledig computergestuurd vanuit een controlekamer, buiten het gezichtsveld van de piloot.

De samenwerking van de drie partijen maakt het mogelijk om de complexe technische en reglementaire uitdagingen van het Samplifly project aan te gaan. Denk hierbij aan de expertise van ADLC op het gebied van drones, de deskundigheid van SGS op het gebied van testing, inspecties, behandeling van gevaarlijke producten en emergency respons activiteiten, ťn het belang dat BASF Antwerpen hecht aan het veilig transporteren van haar stalen. Deze vorm van logistieke dronevluchten voor gevaarlijke producten in een industriŽle omgeving is een Europese primeur. De vluchten zijn onderworpen aan de meest strenge veiligheidsvoorschriften die de (inter)nationale luchtvaartregulering oplegt.

Vandaag vonden er enkele succesvolle voorbereidende BVLOS-testvluchten (buiten het gezichtsveld van de piloot) plaats op de terreinen van BASF in de haven van Antwerpen. Met deze tests bouwt SGS de komende maanden verder aan de realisatie van duurzaam, veilig en efficiŽnt transport van (petro)chemische analysestalen.

Nieuwsbericht van BASF, 29/03/2023


Feel free to share

Newsletter

News

The Game Changer for Process Industries: Ethernet-APL

ACHEMA Opening: Strong call for international cooperation

Applied AI and Cutting-edge Technology Start-ups Dominate this Yearís 100 New Members of the World Economic Forumís Technology Pioneers Community

KNAPP Integrates First Pocket Sorter in Pharma Logistics

ENEOS and PFN Begin Worldís First AI-Based Autonomous Operation of Crude Oil Processing Unit

DuPont Announces Plan to Separate into Three Independent, Publicly Traded Companies


Agenda

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

13/11 - 14/11: Asset Performance Conference 2024, Flanders Meeting & Convention Center, Antwerpen

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)